SCHOT VOOR DE BOEG

LEON TEN VOORDE

Het merkwaardigste sportevenement van Nederland

Er is een sportevenement in Nederland waar jaarlijks dik zestigduizend mensen op een dag op af komen, maar waar pakweg 95% procent van de toeschouwers geen idee heeft wie de winnaar is. Of wie al die deelnemers zijn die bijna hinderlijk langs komen draven. De military van Boekelo is alleen daarom al een hoogst merkwaardige gebeurtenis op onze sportkalender.

Leon ten Voorde, bestuur NSP

Je hebt een paar grote eendaagse evenementen in dit land waar ze met tienduizenden op af komen. De Grand Pix van Zandvoort is er daar één van, de TT van Assen kent iedereen ook. Maar is er nog een sportgebeurtenis dat bijna verscholen op de kalender bij de groten hoort. Buiten Twente en de Achterhoek heeft de rest van het land geen idee, maar de military van Boekelo, pal onder de rook van de grote fabriek van Grolsch in Enschede, is een megaspektakel. En dan hebben we het over de crosscountry op zaterdag, want die andere onderdelen zijn leuk en aardig voor de sporter, maar die zijn voor de bezoekers slechts bijzaak.

De military is geen sport waar we in Nederland warm voor lopen, maar op één oktoberzaterdag in het jaar trekt het grootste paardensportevenement van ons land zo’n zestigduizend bezoekers. Zestigduizend: dat is meer dan bij de wedstrijd van Oranje vrijdag in de Arena tegen Frankrijk. Wat een heimelijke liefde voor de paardensport, zou je dan denken, maar dat is nou het vreemde van dit evenement. Er is bijna geen hond geïnteresseerd in de sporters en hun viervoeters. Ja, sommige bezoekers struinen het parkoers door de Twentse bossen nog wel af, komen af en toe een paard tegen op de maisvelden, maar ze hebben geen idee wie er schuil gaat onder de cap. „Paarden? We zijn hier om te netwerken”, is jaarlijks de meest gebezigde kreet die je hoort rond de vele sponsortenten.

Daar wordt er genetwerkt door vrouwen in jurkjes met bijpassende tas en hoed, met daaronder bij voorkeur een paar Dubarry laarzen. En door mannen in waxjassen en met spiegelende zonnebrillen. Het traditionele bokbiertje is nooit ver weg, net als het glaasje wijn. Jaarlijks komen er 20.000 zakelijke relaties, bestuurders en politici naar het evenement, als gast bij een van de meer dan honderd sponsoren.

Zondags, als de beslissingen in de wedstrijd vallen tijdens het springen, zit het merendeel van de bezoekers met een kater thuis. Er zijn maar weinig die even hun best doen om te kijken wie nou de beste is geweest.In De Twentsche Courant Tubantia werd de discussie gevoerd of de military - met al die dilemma’s over dierenwelzijn - nog wel van deze tijd is. Ondertussen kunnen wij de vraag stellen of de military nog wel op de sportpagina’s thuishoort.

LEON TEN VOORDE