Nieuws

Olympisch Stadion Athene tot nader order gesloten

Het Olympisch Stadion in de Griekse hoofdstad Athene is tot nader order gesloten omdat het dak de veiligheidstests niet doorstond, meldt website Inside The Games.

Het stadion, dat ruimte biedt aan circa 70.000 toeschouwers, was het toneel van de openings- en sluitingsceremonies van de Olympische en Paralympische Spelen van 2004. Ook vonden daar de atletiekonderdelen plaats.

UEFA Europa League wedstrijd Panathinaikos - Villareal op 21 september 2023 in het Olympisch stadion Athene. (foto: ANP/ Imago/Halas)

Het beroemde dak, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, zou onveilig zijn.

Ook de Olympische Velodrome van Athene, in 2004 gebruikt oor baanwielrennen werd gebruikt, is gesloten na soortgelijke controles van het dak.

Het Helleense Olympische Comité (EOE) vindt dat beide stadions "het hart van de Griekse sport" moeten blijven en eisen een snel herstel.

Reperatie van het dak zal circa 56 miljoen euro gaan kosten.

Er was bal eerder bezorgdheid over de veiligheid van het Olympisch Stadion. Dat gebeurde in 2018, nadat in een video leek alsof het dak schommelde tijdens een Champions League-wedstrijd tussen AEK Athene en Bayern München. Het stadionmanagement hield echter vol dat dit ‘normaal’ was.

Panathinaikos gebruikte het Olympisch Stadion tot voor kort voor Europese thuiswedstrijden.