Nieuws

Het Schot van Leon en de reactie van Jacob

In zijn beschouwing in Schot voor de Boeg laat columnist Leon ten Voorde zich kritisch uit over de Military in Boekelo. Uittredend perschef Jacob Melissen reageert met een uitnodiging.

Uitnodiging aan de heer Ten Voorde van Jacob Melissen

Gebaseerd op cijfers van het CBS zijn er in Nederland ongeveer 400.000 mensen die een van de vele hippische takken actief beoefenen. De jaarlijkse omzet van geheel hippisch Nederland bedraagt drie miljard euro. Er zijn ruim 10.000 mensen fulltime werkzaam in de Nederlandse paardenwereld. Paardensport en alles wat daar mee samenhangt is in Nederland in de meest brede zin van het woord behalve een tak van sport ook een bedrijfstak die er mondiaal toe doet.

De heer Ten Voorde geeft in de derde zin al aan geen benul te hebben waar hij het over heeft. “Wie al die deelnemers zijn die bijna hinderlijk langs komen draven.” Alle deelnemers galopperen voorbij in een voor hen vrije baan, dus hebben ze de heer Ten Voorde op geen enkele wijze kunnen hinderen, tenzij hijzelf in de baan heeft gestaan of gelopen. Ook zijn inschatting dat 95 procent geen benul heeft wie die winnaar is, slaat de plank mis. Dat is namelijk 100%, want de cross is op zaterdag en pas aan het einde van de zondag is bekend wie zich winnaar mag noemen.

Jacob Melissen, sinds midden jaren zeventig met een onderbreking van ongeveer tien jaar perschef van Military Boekelo, met zijn opvolgster Loes Wielheesen.

Het motto van Boekelo is ‘Sport, Business and Pleasure’. Het kan zijn dat er rond de paviljoens van de sponsoren wordt genetwerkt. Logisch, want de sponsoren van het evenement nodigen 20.000 gasten uit. Van de overige 40.000 komt minstens driekwart om te genieten van het, in gelukkig het overgrote deel van de gevallen, gemak waarmee de paarden zich door het terrein en over de hindernissen bewegen. Dat er op zondag ‘slechts’ 6.500 mensen opnieuw de weg naar het wedstrijdterrein weten te vinden is volstrekt logisch.

De cross country werd live door verschillende kanalen gestreamd en wat ik heb kunnen achterhalen is dat de livestream van RTV Oost op YouTube 10.500 maal is bekeken en van FEI-tv 23.000 maal. Hoeveel mensen de livestream van Clip my Horse en de integrale live uitzending van RTV Oost hebben bekeken, daarvan zijn nog geen cijfers bekend. De ervaring heeft ons echter geleerd dat dit er vele tienduizenden zijn.

Zo uniek als voor de liefhebber van de paardensport de zaterdag is, zo gewoon zijn voor hen de donderdag, de vrijdag en de zondag. Dat zijn wedstrijddagen, waarvan er geen dertien maar 24 in een dozijn gaan. Wie gewonnen heeft zien, lezen of horen ze wel en net zo snel als wanneer ze live aanwezig zouden zijn.

Ik heb dit jaar mijn taak als perschef van de Military Boekelo-Enschede neergelegd. Dat biedt me de mogelijkheid volgend jaar weer eens heerlijk door de cross te struinen. Ik nodig de heer Ten Voorde hierbij van harte uit om mij te vergezellen, zodat hij zich hopelijk een beter beeld kan vormen hoe de wedstrijd door het merendeels zeer deskundige publiek wordt ervaren.

Het is een evenement waar het publiek kan genieten van de meest geëmancipeerde sport die we kennen. Zowel in sekse bij de deelnemers als bij de paarden en qua leeftijd (de jongste deelnemer was 19 de oudste 62) en qua kleur.

Op de website van de internationale hippische federatie (FEI) stond het navolgende te lezen: “Boekelo has never failed to draw a high calibre of international competitors through the gate, but this year’s FEI Nations Cup entry list offered the cream of eventing stars from across the world. The line-up included the Olympic, World and European Champions, as well as five of the top ten riders in the FEI Eventing World Athlete rankings and it was an exciting opportunity to see so many riders and horses who may be contenders at next year’s Paris Olympics”

Even voor de volledigheid het historisch perspectief. Olympische Spelen 1924.  Individueel en teamgoud voor Nederland. 1928 Amsterdam. Individueel en team goud. Los Angeles 1932. Voor de tweede achtereenvolgende maal individueel goud voor Luitenant Charles F. Pahud de Mortanges met Marcroix. Daarnaast ook weer goud voor het team. In zowel 1974, 1992, 2012,2016 als in 2021 kwamen Nederlandse eventingruiters met meer of minder succes aan de start van de Olympische Spelen. Op het WK 2014 in Caen werd met het team brons veroverd.

Redenen te over om, tot de sportpagina’s ophouden te bestaan, daarop aandacht te blijven besteden aan een evenement waar steeds meer mensen in meerdere opzichten met volle teugen van genieten. Meneer Ten Voorde ik ga met veel genoegen samen met U, en dat zal dan neem ik aan voor U voor het eerst zijn, het komende jaar de cross lopen. U bent meer dan welkom!

 Jacob Melissen

 ‘Emeritus’ perschef Military Boekelo-Enschede.