SCHOT VOOR DE BOEG

Op de schop

De prijs voor de Sportfoto van het Jaar gaat op de schop, zo valt elders in deze Nieuwsbrief te lezen in de rubriek Evenement. En dat heeft meteen ook gevolgen voor onze andere jaarprijzen.

Want de afgelopen jaren waren we na een periode van een zwervend bestaan (Restaurant Waalhaven op Rotterdam Airport, de Coolste Baan in Amsterdam, op Papendal bij NOC*NSF) steeds te gast bij De Nederlandse Loterij in Rijswijk, waar we onze prijswinnaars op de diverse terreinen konden huldigen.

Maar op dinsdag 9 januari 2024 reiken we onze Sportfoto van het Jaar nieuwe stijl uit, en wel in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag. Noteer die datum en de locatie alvast en wees welkom!

Gerard den Elt

Het gaat feitelijk om twee (!) sportfotoprijzen, eentje gekozen door een jury onder leiding van NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en één gekozen door het grote publiek.  Dat betekent dat sportfotografen kans maken op twee keer de hoofdprijs van €5000. Van Zanen is een verwoed amateurfotografe en bezeten van sport. De jury bestaat verder uit deskundigen, van wie we de namen op een later tijdstip bekend zullen maken. Datzelfde geldt trouwens voor de prijs voor de Nieuwsfoto van het Jaar, met oud-Kamerlid en oud-nieuwslezeres Pia Dijkstra als juryvoorzitter.  

Als we overeenstemming bereiken met onze mediapartners en begunstigers, dan kan het grote publiek via de geëigende mediakanalen stemmen op de door de jury uitverkoren sport- respectievelijk nieuwsfoto’s. Het kan dus zijn dat die verkiezing ertoe leidt dat het grote publiek het volledig eens is met de keuze van de jury en de dubbele winnaar €10.000 mag ontvangen.

De stichting Nieuwsfoto, waarin de NSP samen met de Gemeente Den Haag, ANP en Beeld & Geluid participeert, zal in januari na de uitreiking gedurende een maand de 50 beste sportfoto’s en 50 beste nieuwsfoto’s tentoonstellen in het Haagse stadhuis.

De uitreiking van de fotoprijzen heeft – zoals eerder gesteld – vanzelfsprekend ook gevolgen voor onze jaarlijkse bijeenkomst.

Wij gaan de komende weken bekijken hoe we het zodanig kunnen organiseren dat de bekendmaking van de prijswinnende fotografen samenvalt of overloopt in een bijeenkomst, waarin ook de Sportjournalist van het Jaar 2023, de Scoop van het Jaar 2023, het Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2023 en de Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2023 worden bekendgemaakt. Dat wordt nog best een puzzel, maar het moge duidelijk zijn dat we streven naar een geheel nieuwe dimensie voor zowel de foto- als de andere prijzen. Bovendien is het altijd een fijne gelegenheid om met vakbroeders samen te komen om terug en vooral vooruit te kijken.

De komende weken en maanden zullen we onze achterban regelmatig op de hoogte houden van onze vorderingen. Dan zal ook duidelijk worden hoe moet worden ingezonden (inclusief het juryreglement) en de wijze waarop de (sport)nieuwsconsumenten hun stem kunnen gaan uitbrengen via onze mediapartners. We houden jullie op de hoogte. Het zijn in elk geval spannende en interessante tijden voor de fotojournalistiek.

GERARD DEN ELT,
Algemeen secretaris NSP