Nieuws

Nico Scheepmaker Beker voor Het Plan van Nando Boers

Aan journalist en schrijver Nando Boers is de Nico Scheepmaker Beker toegekend, de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar 2023. Dat gebeurde afgelopen maandag tijdens een lunch in het Olympisch Stadion in het bijzijn van alle genomineerden.

Nando Boers

De winnaar van vorig jaar, James Worthy, overhandigde de wisselbeker aan Nando Boers voor zijn boek Het Plan.

Het Plan beschrijft de ontwikkeling van het wielerteam van Jumbo-Visma, uitmondend in de Tourzege en vele andere successen.

De jury onder voorzitterschap van voormalig zwemster Femke Heemskerk schrijft onder meer: “Boers beschrijft van binnenuit hoe de welhaast maniakale planmatige aanpak van wielerteam Jumbo-Visma tot successen leidde en hoe de wielerploeg erin slaagt om van zwakke broeder in het peloton uit te groeien tot de beste equipe ter wereld. Boers ontleedt het succes en gidst zelfs de grootste wielerleek door de wereld van ketonen, aerodynamica en wattagemeters. ‘

Het Plan’ is een sportboek, een managementboek én een spannend verslag van een van de grootste sportwedstrijden ter wereld ineen. Een verslag dat spannend blijft, ondanks dat je het resultaat al kent. Hoe is dat gelukt? Doordat het team - renners en begeleiders - zich zo lang volledig openstellen voor de journalist, maar vooral doordat de journalist het zó ontzettend goed opschreef.”

Behalve Het Plan (uitgeverij Ambo|Anthos) werden nog vier andere boeken genomineerd voor de wisselbeker:

  • Anoush van Ivo Roodbergen (uitgeverij Thomas Rap)
  • Leen Sanders > De Bokser die levens redde in Auschwitz van Erik Brouwer (uitgeverij Thomas Rap)
  • Uit volle borst- Meer dan een eeuw clubliederen door Erik van den Berg (uitgeverij Staantribune)
  • Focus Henk Grol door Mark van den Heuvel (uitgeverij Inside)