SCHOT VOOR DE BOEG

Bevlekte sport

Ik stond erbij en keek ernaar. Niks vermoedend. De mooiste turnploeg van de wereld, het team van de Verenigde Staten, haalde de voorbije twintig jaar de ene na de andere grote titel. Onverslaanbaar waren ze, de Russinnen en Roemeensen voorbij.

Amerikaanse journalisten, altijd in groten getale aanwezig bij de Olympische Zomerspelen (als een soort van incentive), applaudisseerden nog net niet. Maar gossie, wat waren hun girls goed. Yeahh.

En dan nu. De totale ontmaskering van het hele Amerikaanse aerobicachtige gymnastics model. De staf van het Amerikaanse team, de olympische kampioen van 2008, 2012 en 2016, had dertig jaar lang een monster in haar midden: Larry Nassar. De hooggeprezen dokter die op ieders vertrouwen mocht bogen bleek een seksverslaafde man met bijzondere belangstelling voor jonge meisjes: een zogeheten pedofiel. Het jongste slachtoffer, de dochter van bekenden, was zes jaar oud. Maar als ze de zestien voorbij waren, ook prima hoor. Hoe ziek kun je zijn?

Nassar werkte voor de Universiteit van Michigan, een zeer Nederlandse staat. Onder de slachtoffers van (vooral) turnsters waren namen als Denhollander en VanDerVeen. Hij kon doen wat hij wilde, vooral zijn ‘special treatment’,  of speciale procedure om een sporter tot een topsporter te maken, paste hij toe. Nassar kwam er heel lang mee weg, tot een grootheid als olympisch kampioen McKayla Maroney besloot te getuigen. Als meisjes van minder allure de noodklok luidden, werden ze niet geloofd. Of ze zouden het verschil niet begrijpen tussen een sportmedische verrichting en een pedoseksuele handeling? Zulke dingen deed Larry niet, stupid.

Enfin, hij deed het wel allemaal. De dokter werkte in een omgeving die verslaafd was aan successen en medailles. De harde hand van het Roemeense echtpaar Bela en Martha Karolyi, de ingehuurde bondscoaches van Amerika, dekte de rest toe. Op hun turnranch in Texas vond pure ontucht plaats. De dader: Larry Nassar.

Na grote successen zagen we de Amerikaanse meisjes (altijd net de vijftien jaar voorbij) door de mixed zone dartelen. Zwaar opgemaakt, snoezige pakjes aan (voor als je zulke plakbroekjes snoezig vindt), en de lach breder dan breed. Leer Amerikaanse meisjes hoe je moet shinen. Het is niet voor niets het land van de cheerleaders.

Het was allemaal schone schijn, met een dieptreurige onderliggende laag van misbruik, vernedering en littekens die een leven lang zullen blijven schrijnen. De sport turnen, een olympisch hooggeprezen onderdeel, zal lang bevlekt blijven. Zeker als er Amerikanen over de vloer tumblen, zul je je gedachten houden. Fake, zou ik bijna Donald Trump nazeggen.

In een tweet pleitte ik vorige week voor het verhogen van de leeftijdsgrens bij het vrouwenturnen. Weg met die entree in het zestiende levensjaar. Maak er maar achttien van, minimaal. Krijgen we geen kinderen meer te zien (zoals de Chinezen met hun verzonnen paspoorten), maar vrouwen die mogelijkerwijs iets meer greep hebben op hun leven.

Bij al zulk nieuws vraag je je af of Nederland aan al zulke ellende is ontsnapt. Stasja Köhler en Simone Heitinga schreven een onthullend boek: ‘De Onvrije Oefening’. Trainers Frank Louter en Gerrit Beltman kregen ervan langs. De voorzitter van de turnbond (KNGU), Jos Geukers, eindigde bij de uitgang, toen hij al te zeer op eigen houtje misstanden in zijn eigen vrouwenafdeling ging onderzoeken.

JOHN VOLKERS

Vicevoorzitter NSP