NIEUWSOVERZICHT

Fotobeleid punt van nader overleg met fotografen

Het bestuur van de NSP heeft afgelopen maandag besproken op welke wijze het fotobeleid in relatie tot de NSP-kaart de komende jaren gevoerd moet worden. Immers, er zijn klachten over oneerlijke concurrentie. Bovendien staan de tarieven onder druk.

NVJ peilt bedreigingen in sportjournalistiek

De NVJ inventariseert op dit ogenblik de behoefte aan een of meerdere bijeenkomsten voor sportjournalisten en -fotografen in het kader van de campagne #PersVeilig.

De drie persmusketiers en d’Artagnan

Het heeft iets weg van een lichting Oranjespelers die na een reeks succesjaren afscheid neemt. Of van schaatsers die na een zegetocht langs de internationale ijsbanen nog een paar jaar marathons rijden en het daarna verder voor gezien houden. Ook de sportjournalistiek kent haar coryfeeën en olympische specialisten. Jarenlang kon ik de heren NOC*NSF-watchers – nee, er waren helaas geen vrouwen bij – uittekenen bij mijn spaarzame bezoeken aan Papendal.

Hans van Vliet 1953 – 2019

Voormalig Radio Rijnmond-verslaggever Hans van Vliet is op 66-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Hij werd vaak beschouwd als trendsetter in het geven van over-enthousiast commentaar. Voor veel luisteraars was Van Vliet bekend van zijn verslagen, met name van wedstrijden van Feyenoord. Hij overleed in het Franciscus Gasthuis & Vlieland ziekenhuis in Rotterdam.

Belevingsverhalen

BELEVINGSVERHALEN
Mountainbiken wordt in Nederland steeds populairder. Nieuwe fietsmerken en modellen volgen elkaar op. Het aantal routes stijgt flink, het ledental groeit verder en verder. Freelance-journalist Edward Swier schetst de populariteit in een boek met de titel ’Mountainbike in Nederland’.

Het grootste leed en de grootste glimlach

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Het komt niet vaak voor dat ik een wedstrijd van het Nederlands elftal laat schieten. Maar afgelopen zaterdag zat ik tussen achthonderd mensen in een tot feeërieke feestzaal omgetoverde sporthal van Only Friends.

John Graat, nieuwe chef sportredactie Trouw

JOHN GRAAT, NIEUWE CHEF SPORTREDACTIE TROUW
Na twaalf jaar keert John Graat (bijna 50) terug in de sportjournalistiek en bij Trouw. ,,Het lijkt wel dat ik een jojo-carrière heb”, zegt John Graat. Hij volgt in januari Henk Hoijtink op als chef van de sportredactie. Hoijtink blijft nog wel zijn wekelijkse voetbalcolumns schrijven en zal ook voor Trouw verslag doen van Euro 2020.

Van Basten in het theater

Van de presentatie van het boek BASTA, de biografie van Marco van Basten, wordt een theater-evenement gemaakt. In Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg) zullen diverse gasten op 2 december een ode brengen aan Van Basten.

Ruud Verdonck 1946-2019

Voormalig Trouw-journalist is op 2 november op 73-jarige leeftijd overleden. Hij begon in 1969 bij Trouw als kopijloper, een hulpkracht voor de redactie, en kreeg daarna een baan op de sportredactie. Later werd hij onder meer chef van de binnenlandredactie en van het mediakatern. Verdonck was al enige jaren ziek, een maand geleden werd hij onwel.

George Nusmeijer 1950-2019

Bij de Elfstedentocht van 1997 was George Nusmeijer, volgens Tubantia, de eerste fotograaf die het lukte om digitale foto’s nog diezelfde dag in de krant te krijgen. Zondag 3 november overleed Nusmeijer op 69-jarige leeftijd in een hospice in zijn woonplaats Enschede.

‘Sportjournalistiek dekmantel voor onderzoeksjournalistiek in Oost-Europa’

In een vervolg op zijn column over de maatschappelijke rol van sportwebsite Sports.nu in Rusland belichtte Derk Sauer zaterdag 9 november een Roemeense documentaire met sportjournalisten in de hoofdrol.

Op herhaling, 260 kilometer lang

OP HERHALING, 260 KILOMETER LANG
Pim Kiderlen (1868-1931) was de eerste Nederlandse wielrenner die internationaal successen boekte. Sportjournalist Erik van Lakerveld (voor onder meer De Volkskrant en Fiets) brengt Kiderlen tot leven in het boek ‘Wonderwielenaar’. De presentatie daarvan op 22 november gaat gepaard met een rit over 260 kilometer van Leeuwarden naar Rotterdam, Wie fietst er mee?

Met Kromo weet je het nooit

DOOR NATASJA WEBER
Wie moet er volgend jaar in Tokio voor een olympische zwemmedaille zorgen? Deze vraag krijg ik de laatste tijd vaak te horen. Nu de Olympische Spelen dichterbij komen, neemt de belangstelling voor de zwemsport bij het grote publiek langzaamaan toe. Eens in de vier jaar staat zwemmen in Nederland in het brandpunt van de belangstelling; op andere toernooien is er weinig aandacht voor de prestaties van de Nederlandse zwemmers.

Van Bommel en Van Gaal

Communicatie is een essentieel onderdeel van het trainersvak. Daar is Mark van Bommel afgelopen weekend op pijnlijke wijze op gewezen. Dacht hij Jeroen Zoet te beschermen, kreeg de gepasseerde keeper juist nóg meer hoon over zich heen. Want wat was dat een curieuze situatie; Zoet die gepasseerd was als eerste keeper, meereisde naar Tilburg voor de uitwedstrijd tegen Willem II, maar níet op de bank plaatsnam. In plaats daarvan slenterde hij door de catacomben van het stadion en nam hij even later zelfs plaats in de spelersbus. Nog tijdens de wedstrijd.

Louis van de Vuurst, scheidend huisfotograaf van Ajax

LOUIS VAN DE VUURST, SCHEIDEND HUISFOTOGRAAF VAN AJAX
Louis van de Vuurst (66) was buschauffeur toen hij een camera kocht. Dan kon hij zo nodig bij schade aan de bus de omvang daarvan vastleggen. Het bleek de start van een carrière in de fotografie voor Louis van de Vuurst, die als huisfotograaf van Ajax met pensioen is gegaan. Zijn afscheid wordt omlijst met een boek vol et zijn mooiste foto’s.

Dopingschandaal in de maak of broodje-aapverhaal?

Het was niet de veroordeling die de aandacht trok. Natuurlijk, voor 8,5 jaar de cel in voor drugsvervoer was fors, maar gevangenisstraffen voor bepaalde delicten liggen in het buitenland nu eenmaal geregeld hoger dan hier. Zo wordt in Duitsland het invoeren zwaarder aangerekend dan het verkopen, vanuit de gedachte dat door die import het aanbod toeneemt, en lag het vonnis uiteindelijk precies tussen de onder- en bovengrens die bij de Oosterburen wordt gehanteerd: twee tot vijftien jaar.

Tarieven freelancers moeten fors omhoog

De kantonrechter in Amsterdam heeft in twee gevallen bepaald dat twee regionale kranten van de DPG Media (voorheen De Persgroep) hun tarieven voor fotografen en freelance-journalisten met ruim 50 tot 60 procent moeten verhogen.

#PersVeilig: doe altijd aangifte van bedreiging!

In Amsterdam is maandag 4 november de permanente campagne PersVeilig gelanceerd. Dit initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en Openbaar Ministerie moet een halt toeroepen aan de toenemende agressie jegens journalisten, fotografen en

Twee golfpersprijzen

Golfjournalist/fotograaf Bert van der Toorn en de website golf.nl hebben in twee verschillende categorieën de jaarlijkse golfpersprijs van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten(NVGJ) gewonnen. Van der Toorn zegevierde in de categorie Tekst, de website ontving de prijs in de categorie Beeld & Geluid.

RadioFreak Award voor Sebastiaan Timmerman

NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman heeft de RadioFreak Award 2019 voor Beste Radioverslaggever in de wacht gesleept. Joris Kreugel (EenVandaag) en Martijn de Rijk (BNR Nieuwsradio) werden tweede en derde.

Theo Vaessen 1942-2019

Voormalig sportjournalist Theo Vaessen is zondag 3 november op 77-jarige leeftijd overleden. Vaessen was al geruime tijd ziek. Hij werkte ruim veertig jaar voor het Limburgs Dagblad en De Limburger.

Glossy van 352 pagina’s over rugby

Met een glossy van liefst 352 pagina’s over rugby hoopt Bart Wierenga aan een reeks met soortgelijke boeken over andere sporten te zijn begonnen. De uitgave met de titel ‘Legacy Rugby’ balanceert op het snijvlak van kunstfotografie, literatuur en rugby. Medewerkers zijn onder anderen Peter Heerschop, Tommy Wieringa, Bert Wagendorp en Hans Brian. De portretfoto’s zijn van Bastiaan Woudt.

Jean-Paul van Gastel brouwt bier

JEAN-PAUL VAN GASTEL BROUWT BIER
Jean-Paul van Gastel, onlangs op non-actief gezet als assistent-coach bij Feyenoord, brouwt samen met een compagnon een eigen bier. Zomaar een weetje, dat te vinden is op de Voetbal Scheurkalender 2020 die Mark van den Heuvel heeft samengesteld. ,,Zo staan er allerlei feitjes, weetjes en dingetjes in, de meeste op basis van de geboortedatum van een voetballer”, aldus Van den Heuvel.

110-0

DOOR HANS KLIPPUS
Ik heb genoten van het WK rugby, en dan vooral van de minuten voor de kick-offs. Dan zag je de mannetjesputters in de kleedkamer, daarna in de spelerstunnel en vervolgens op het veld tijdens de volksliederen. De passie en het fanatisme spatten er vanaf, ook bij de fans op de tribunes, prachtig. Hét toppunt was natuurlijk de aanvoerder van de Ieren, die bij het WK zijn carrière beëindigde, 124 interlands speelde, maar nooit het volkslied meezong omdat hij daar te geëmotioneerd voor was.

Edwin van Zandvoort, clubfotograaf PSV

EDWIN VAN ZANDVOORT, CLUBFOTOGRAAF PSV
,,Een bijzondere foto”, noemt fotograaf Edwin van Zandvoort (54) het. Samen met zijn zoon Aaron (26) is hij als clubfotograaf exclusief voor PSV werkzaam. Zo maakte hij vrijdag 1 november als enige de foto van bondscoach Ronald Koeman met Mohamed Ihattaren in een shirt van Oranje, nieuws dat hij twee dagen geheim moest houden.