NIEUWSOVERZICHT

De echte supporter

03-07-2024
Tijdens het EK gaat het heel erg veel over volgers van het Nederlands elftal. Hoe ze op straat hossen van links naar rechts, opgezweept door een olijke Brabander die Snollebollekes heet. Hoe ze kleur geven aan het toernooi en hoe mensen uit andere landen zich weer verbazen over die ’malle Hollanders’.

Eeuwfeest AIPS, organisatie is meer nodig dan ooit

02-07-2024
We zijn met zijn allen jarig, gefeliciteerd! Op 2 juli 1924 werd in de olympische boksring in Parijs de Association Internationale de la Presse Sportive opgericht, kortweg bekend als AIPS. De wereldfederatie van sportjournalisten bestaat derhalve 100 jaar.

Tour de France 2024: circa 2000 journalisten komen niets tekort

02-07-2024

Tour de France 2024: circa 2000 journalisten komen niets tekort

Van een evenement dat in 1903 ontsproten is aan het brein van een sportjournalist en vandaag de dag wordt geleid door een oud-collega, mag je verwachten dat de organisatie de pers koestert. En inderdaad, de circa 2000 journalisten van 500 tv-stations, kranten, tijdschriften en websites werken in prima omstandigheden in de Tour de France van 2024.

Collega's Louis Bovée koesteren herinneringen aan markante sportverslaggever

02-07-2024
Het heengaan van onze collega Louis Bovée in de leeftijd van 73 jaar heeft vele collega's beroerd en aangezet tot het schrijven van herinneringen. Onder meer in het magazine van Omroep Max, waarvoor Bovée nog regelmatig schreef, en in BN/De Stem werd zijn overlijden gemeld en zijn werkzame leven als (sport)journalist.

Perschef Susanne Min na zeven jaar weg bij handbalverbond

01-07-2024

Perschef Susanne Min na zeven jaar weg bij handbalverbond

Net voordat de Olympische Spelen van Parijs aanvangen is persvoorlichter Susanne Min verdwenen uit de omringende rangen van het Nederlands handbalteam, een kansrijke deelnemer in de 280 koppen tellende ploeg van Team NL. Ze heeft een andere job aangenomen, bij het Nationaal Fonds Kinderhulp

Clements, Wernke en Sier vertrekken als persvoorlichters

01-07-2024
De persvoorlichters Sanne Clements, Vincent Wernke en Sonny Sier zijn bij hun respectievelijke clubs PSV, Excelsior en Volendam vertrokken of gaan vertrekken. De een gaat weg met een landstitel in de bagage, de andere twee met een degradatie.

Nieuw boek Henk Mees > De vergeten kampioen - BVV in 1948

01-07-2024
Van de hand van Henk Mees is bij Kick Uitgevers het boek De vergeten kampioen - BVV in 1948 verschenen. In het boek beschrijft Mees de successen van BVV (Den Bosch) in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog met drie zuidelijke titels op rij en het landskampioenschap in 1948.

Doodeman zoekt Ronaldinho in De koning van de nacht

01-07-2024
Michel Doodeman, voormalig Sportjournalistiek Talent van het Jaar (2019), heeft zijn fascinatie voor Ronaldinho neergelegd in het boek De koning van de Nacht. Het boek is dinsdag 2 juli verschenen bij uitgeverij Volt.

Ruud Ramler stopt bij NHD

01-07-2024
Na 48 jaar werkzaam te zijn geweest als sportverslaggever van het Noordhollands Dagblad heeft Ruud Ramler afscheid genomen van zijn geliefde plek in de regio Schagen-Den Helder. Hij was bij het NHD ook een periode de AZ-verslaggever,

De Brand, Friestalige biografie van de hand van Edward Jorna

19-06-2024
Van de hand van Edward Jorna verschijnt eind deze maand een Friestalige sportbiografie over Johannes Brandsma, algemeen gezien als de beste kaatser aller tijden. Jorna (1969), eindredacteur van de Leeuwarder Courant, geeft het boek met de titel De Brand uit in eigen beheer.

EK Atletiek Rome: Nederland succesvol in Italiaanse chaos

19-06-2024

Nederland succesvol in Italiaanse chaos

Een recordaantal van twaalf medailles voor het Nederlands atletiekteam in Rome tijdens de 26e editie van de Europese kampioenschappen, in een jaar dat alle atletiekogen gericht zijn op de Olympische Spelen van Parijs, maar ook organisatorische chaos, merkte Eric Roeske tijdens het evenement op.

EURO2024 biedt de media nog wel wat obstakels

18-06-2024
De aanloop naar het EK voetbal verliep voor menige collega met nogal wat hindernissen. In de dagen voor de openingswedstrijd ontvingen we op het NSP-bureau bijvoorbeeld opmerkingen van collega’s over gedoe met de accreditaties. Vooral de veiligheidscheck door de Duitse autoriteiten leverde problemen op.

AIPS zet gelouterde sportjournalisten op de voorgrond in Parijs

18-06-2024
Geaccrediteerde sportjournalisten die werken tijdens de Olympische Spelen in Parijs en meer dan tien keer aanwezig zijn geweest op de Spelen, zullen op 6 augustus worden gehuldigd. Daarmee wil de AIPS zijn Olympische traditie voortzetten om de gelouterde (foto)journalisten te onderscheiden.

Sportboeken te over voor de rustige uren tijdens de sportzomer

17-06-2024
Rond Vaderdag en vooruitlopend op de vakantie zijn er in de maand juni tal van sportboeken verschenen of gaan nog verschijnen. Zo verscheen op 12 juni verscheen het Engelstalige boek ‘Football shirts with a story’, geschreven door auteur en samensteller Gerdo van de Peppel.

'Vorig jaar juni ging de telefoon. Ranomi. Toen wist ik hoe laat het was'

17-06-2024

'Vorig jaar juni ging de telefoon. Ranomi. Toen wist ik hoe laat het was'

Sportjournalist Jasper Boks (1974) leverde deze maand met Ranomi - gewonnen, gestreden en bovengekomen zijn derde biografie af. De zwemkampioene kondigde in een interview zelfs al aan met een nieuw boek over mentale gezondheid onder jongeren te komen.

Accreditatieproces Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix 2024 vordert

17-06-2024
Het accreditatieproces voor Nederlandse sportjournalisten en -fotografen die verslag willen doen van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort (23-25 augustus 2024) vordert gestaag. NSP-kaarthouders zich aanmelden via de sportagenda van de NSP. Dat kan tot uiterlijk woensdag 17 juli 2024.

Aanmeldtermijn geopend voor media in TeamNL en Paralympisch Team NL Huis

05-06-2024
De inschrijving van de niet-geaccrediteerde media voor het TeamNL Huis in Parijs is met onmiddellijke ingang geopend. Het gaat om media die niet via NOC*NSF en het IOC zijn voorgedragen voor het verslaan van de sportwedstrijden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen.

Sportboeken over Dumoulin, de Russische Spelen en wereldkampioen België

04-06-2024
In aanloop naar een meeslepende sportzomer zijn dezer dagen drie nieuwe sportboeken verschenen. Allereerst het al veelbeschreven boek Op Gevoel van auteur Nando Boers, winnaar van de Nico Scheepmaker Bokaal voor zijn boek Het Plan.

Oud-sportjournalist Wim Huisman (77) overleden

04-06-2024
Voormalig sportjournalist Wim Huisman is na een kort ziekbed op 77-jarige leeftijd overleden. In een In Memoriam schrijft het AD dat Huisman zijn journalistieke carrière in 1970 begon, nadat hij zijn eerste vingeroefeningen verrichtte voor het clubblad van de Rotterdamse zaterdagclub Zwart Wit'28.

Tunnelgluurder

04-06-2024

Ik ben een tunnelgluurder…
Ik kijk bij voetbalwedstrijden op televisie altijd hoe spelers met de kinderen die met hen mee het veld oplopen, omgaan. Geven ze een high five? Maken ze een praatje? Voor de kinderen is het een bijzondere gebeurtenis, aan de hand van een bekende voetballer een vol stadion binnenlopen. Natuurlijk ben je zenuwachtig. En dan is het fijn als zo’n speler aardig tegen je doet.

Veel klachten over mixed zone na finale Champions League

04-06-2024
De werkomstandigheden voor de media na afloop van de finale van de UEFA Champions League hebben tot een reeks klachten geleid aan het adres van de Europese voetbalbond. In de mixed zone waren spelers niet of nauwelijks aanspreekbaar.

Parijse lente ver te zoeken op Roland Garros

04-06-2024

Parijse lente ver te zoeken op Roland Garros

Roland Garros, dat is de Parijse lente. Fles zonnebrand mee naar de tribune en na de werkdag afkoelen op een fijn terras. Nou, dit jaar effe niet. Koud en nat was het op de meeste dagen. Gevolg: veel naar Buienradar kijken (zinloos) en lange dagen wachten of partijen al dan niet konden worden gespeeld (zonde)

Een voetbalreis naar Duitsland

02-06-2024
We (de Nederlandse voetbalpers) gaan weer naar Duitsland, maar na het zien van Andere Tijden Sport over Koeman & Koeman mijmer ik over toen en nu. Wat een verschil intussen met die junidagen van 1988 toen ik, als jonge verslaggever van het ANP, over de grens trok om het Nederlands elftal te volgen.

De Olympische Spelen die niet doorgingen, tentoonstelling in Nieuwspoort

02-06-2024
Sport en politiek ontmoeten elkaar in de foyer van internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag waar een kleine tentoonstelling is te zien over de Olympische Spelen die niet doorgingen. Sinds de eerste Olympische Spelen van de moderne tijd in 1896 is dat drie keer gebeurd.

ZEROHERO, keepersboek over ziel en (mis)fortuin van de doelman

02-06-2024
Keepers zijn doorgaans de held of de schlemiel van een gewonnen of verloren wedstrijd. Om de ziel van deze sluitposten (m/v) bloot te leggen, is auteur Martijn Buurman therapeutisch te werk gegaan en heeft voor zijn boek ZEROHERO in anderhalf jaar tijd liefst vijftien keepers geïnterviewd.

‘Bram is voor velen herkenbaar, hij had je buurman kunnen zijn’

21-05-2024

‘Bram is voor velen herkenbaar, hij had je buurman kunnen zijn’

Het was niet te missen: na 17 jaar was het zondag klaar voor Bram van Polen. De markante aanvoerder van PEC Zwolle vindt het mooi geweest en kreeg een prachtig afscheid bij zijn club, noteerde clubwatcher Merle Heppenhuis.

Henk Spaan vijftig jaar columnist in het Parool

21-05-2024

HENK SPAAN VIJFTIG JAAR COLUMNIST IN HET PAROOL

Op 18 mei 1974, inmiddels ruim vijftig jaar geleden dus debuteerde Henk Spaan als columnist in Het Parool, zo meldde sporthistoricus Jurryt van de Vooren vorige week op X en op zijn website sportgeschiedenis.nl.

Accreditatieproces Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix 2024 begonnen

21-05-2024
Het accreditatieproces voor Nederlandse sportjournalisten en -fotografen die verslag willen doen van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort (23-25 augustus 2024) is begonnen.

Biefstuk in de broek en andere sportmythes ontrafeld

20-05-2024
Wielrenners ontbeten in de tijd van Merckx en Zoetemelk met biefstukken en rijst en stopten een lapje van het malse vlees in hun koersbroek indien ze kampten met ‘zitvlakproblemen’. Sportarts Tom Teulingkx en auteur Marc Geenen belichten in hun boek Biefstuk in de broek de vele wondermiddelen in de sport.

Transfernieuws: Fabian van der Poll van OM naar AD

19-05-2024
Onze oud-voorzitter Fabian van der Poll keert na een kortstondig avontuur als persvoorlichter bij het Openbaar Ministerie in Haarlem terug in de sportjournalistiek, en wel bij het AD.

De fansites maken veel kapot, alleen hebben veel fans dat niet door

13-05-2024
Soms daalt er weer zo’n rondvliegende headliner neer, en dan denk je: welke idioot heeft deze onzin de wereld ingeslingerd? Blijk je het bij nader inzien zelf te zijn. De cowboys van de knip- en plaksites weten het altijd mooi te brengen. Nou ja, mooi.

Postzegel ter ere van eeuwfeest AIPS nu te bestellen

13-05-2024
De postzegel uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de International Sports Press Association (AIPS) is nu te bestellen. De posterij van San Marino heeft de herdenkingszegel uitgebracht.

Johan Carbo (73) overleden

08-05-2024
Vorige week is de oud-sportjournalist Johan Carbo overleden. Hij was van 1977 tot 1985 werkzaam op de sportredactie van Het Parool. Hij was een groot kenner van het honkbal in binnen- en buitenland.

De Verlosser

08-05-2024
Manchester City is niet mijn club. Toen mijn jongste zoon vorig jaar een bestemming mocht uitkiezen voor de voetbaltrip met zijn vader, werd het Liverpool. We sjeesden op een elektrische step langs de Albert Docks, bezochten het Beatles-museum, stonden stil bij het Hillsborough-monument en brulden You’ll Never Walk Alone mee op Anfield.

Nieuw boek van Raf Willems over Beckenbauer en het Duitse voetbal

07-05-2024
Het boek 'Der Kaiser & die Mannschaft. Historische voetbalreis door het land van Beckenbauer' van voetbalauteur Raf Willems is deze maand verschenen. De voetballegende vormt vanzelfsprekend de rode draad in dit boek.

8200 geaccrediteerde journalisten bij Olympische en Paralympische Spelen Parijs

07-05-2024
Circa 8200 journalisten, fotografen en niet-rechtenhouders zijn geaccrediteerd voor de Olympische en Paralympische Spelen, maakte directeur Broadcast and Press Operations Marie Depecker vorige week op het AIPS-congres in Santa Susanna bekend.

Van 4 naar 50 procent vrouwen in een eeuw, waar blijven de media?

07-05-2024
De termen woke, inclusie en gendergelijkheid werken voor sommigen als een lap op een rode stier en een deel van de NSP-volgers zal nu meteen stoppen met lezen van dit Schot voor de Boeg. Voor de anderen ga ik graag verder met mijn betoog over gendergelijkheid, en wel tijdens de aankomende Olympische Spelen in Parijs.

‘450 sportmensen en 80 journalisten gedood’

06-05-2024

‘450 sportmensen en 80 journalisten gedood’ 

Oleksandr Glyvynsky vertelde op het AIPS-congres over zijn mediacollega’s aan het Oekraïense front. Glyvynsky, voorzitter van de vereniging van sportjournalisten in het belaagde land, is verheugd te kunnen melden dat sportjournalist Vladyslav Dunaienko is teruggekeerd van het front. “Hij heeft heel veel geluk gehad!”

In memoriam Anjès Verhey

06-05-2024
Formule 1-verslaggeefster Anjès Verhey is op 29 april in het bijzijn van haar man Rob Verhey en familie na een kort ziekbed overleden, meldt haar medewerker Jan van Oostende. Anjès Verhey was een grote naam in de autosportwereld met veel relaties in de hoogste kringen.

Nico Scheepmaker Beker voor Het Plan van Nando Boers

06-05-2024
Aan journalist en schrijver Nando Boers is de Nico Scheepmaker Beker toegekend, de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar 2023. Dat gebeurde afgelopen maandag tijdens een lunch in het Olympisch Stadion in het bijzijn van alle genomineerden.

Christian Vos in leiding NOS Sport

06-05-2024
Christian Vos (50) is benoemd tot adjunct-hoofdredacteur van NOS Sport. “Nieuwe baan bij het mooiste bedrijf….”, schrijft Vos naar aanleiding van zijn benoeming op zijn Linkedin-account. De hoofdredactie bestaat verder uit hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman en plaatsvervangend hoofdredacteur a.i. Jacqueline Smit.

Muhammad Ali en Serena Williams verkozen tot AIPS-sporters van de eeuw

06-05-2024
De Amerikaanse tennislegende Serena Williams en het Amerikaanse boksicoon Muhammad Ali zijn uitgeroepen tot de AIPS Beste Atleten van de Eeuw. De verkiezing werd gehouden tijdens het 86e AIPS-congres in het Spaanse Santa Susanna,

AIPS-congres in fitte omgeving

06-05-2024

AIPS-congres in fitte omgeving 

Vier dagen congresseren in The Fitness Capital of The World is een aanslag op de conditie van alle aanwezige sportjournalisten. Zeker als tegen het einde van het 86e congres van de AIPS in Santa Susanna ook nog eens de eerste bodybuilders en afgetrainde sportschoolvrouwen arriveren. Wat een contrast!

Boek What it Takes verkozen tot HELDEN Sportboek van het Jaar

23-04-2024
Het boek What it Takes van auteur Jeroen Visscher over de coachingfilosofie van bondscoach Sarina Wiegman is verkozen tot HELDEN Sportboek van het Jaar. De deelnemers aan de verkiezing verkozen dit boek boven dat van negen andere genomineerden.

Cats blijft uit de gordijnen

23-04-2024

Cats blijft uit de gordijnen

De Nederlandse olympische sportpers wenste op 100 dagen van de Spelen van Parijs directeur topsport André Cats te spreken en dat leidde, op dag min 101, tot een oploopje in de Arnhemse bossen. Het NOC*NSF-kantoor op Nationaal Sportcentrum Papendal werd door een mannetje of twintig en drie vrouwen bezocht.

De hesjeshausse vraagt om regie

23-04-2024
Het was in het voorjaar van 2018 dat er na afloop van de bekerfinale Ajax – Willem II (4-0) welgeteld één clubfotograaf voor de Ajax-spelers stond. De Ajacieden bedankten hun aanhang op het veld van de Kuip voor hun steun. Louis van de Vuurst, onze huidige fotoambassadeur, mocht als enige fotograaf op het veld om de winnaars te vereeuwigen.

In Memoriam Leo van de Ruit (1947-2024)

23-04-2024
Onze voormalige NSP-secretaris Leo van de Ruit is vorige week vrijdag in de leeftijd van 77 jaar plotseling overleden. Van de Ruit, die in Uithoorn werd geboren, was sinds 1964 sportjournalist en werkte onder meer voor Dagblad De Limburger, De Telegraaf en het ANP. Daar was hij liefst dertig jaar actief en bekleedde er lange tijd de functie van chef-sport.

Jubileumcongres AIPS kijkt vooruit naar sportjournalistiek en kunstmatige intelligentie

23-04-2024
Het 86e AIPS-congres volgende week in het Spaanse Santa Susanna staat mede in het teken van de sportjournalistiek in het tijdperk van Artificial Intelligence. Op maandag 29 april wordt gedebatteerd over de impact van kunstmatige intelligentie op de sportjournalistiek.

Pim Bijl snelste journalist op de marathon

23-04-2024
AD-verslaggever Pim Bijl was zondag 14 april de snelste Nederlandse sportjournalist in de NN Marathon Rotterdam. Daarmee troefde hij collega’s als Thomas Sijtsma (Trouw), Arjan Schouten (eveneens AD) en Jeroen Grueter (NOS) ruimschoots af. Het is ons niet bekend of ook andere sportverslaggevers de eindstreep hebben gehaald.

Staantribune viert jubileum met toernooi op historische grond

23-04-2024
Staantribune, het magazine voor voetbalcultuur en groundhoppers, viert op zaterdag 8 juni het tienjarig bestaan met een voetbaltoernooi op historische grond. Gekozen is voor het terrein van DHC aan de Brasserskade in Delft.

Boek over het magische sportjaar 1974 met Cruijff, Ali, Merckx en Jan Wauters

23-04-2024
Deze week verschijnt het boek 1974, het verhaal van Merckx, Cruijff, Ali en Jan Wauters over het magische sportjaar 1974. Het boek is geschreven door Benno Wauters, zoon van de Vlaamse radiolegende Jan Wauters.

‘Sport moet baas in eigen huis blijven’

23-04-2024

‘Sport moet baas in eigen huis blijven’

Auteur en sportjournalist Leo Aquina (1972) dook in het werkzame leven van sportmarketeer Frank van den Wall Bake en schreef daar het boek Alles voor de Sport over. Het boek wordt op 1 mei gepresenteerd in Utrecht.

Thijs Slegers: nog één keer in de spotlights

09-04-2024
Bij PSV vroeg de leiding zich afgelopen jaar af wat een goed moment zou zijn om nog eens stil te staan bij het overlijden van de markante oud-journalist en perschef. De club kreeg hulp van de eigen supporters. Afgelopen zaterdag was er een heuse ‘Thijswedstrijd’ in het Philips Stadion, georganiseerd door Supportersvereniging PSV.

Overdreven gelijkheid

09-04-2024
De beste Nederlandse topsporters worden bij de komende Spelen gekort op hun olympische medaillebonussen, zodat die van de paralympiërs kunnen worden verhoogd. Laat ik het ronduit zeggen, ik vind dat belachelijk.

Het is niet zo dat succesvolle paralympiërs voorheen niets kregen. Drie jaar geleden bedroeg de premie voor een winnaar op de Paralympische Spelen 15.000 euro en die is nu opgetrokken naar 20.000.

Fotograferen in de goot en een fantastisch ‘onthaal’, een dagje ‘Vlaanderen’

09-04-2024

Fotograferen in de goot en een fantastisch ‘onthaal’, een dagje ‘Vlaanderen’

Kom eens bij de Ronde van Vlaanderen kijken, nodigde perschef Guy Vermeiren van Flanders Classics ondergetekende op een winterdag in Hoogerheide uit. Hij wilde maar zeggen: leuk zo'n internationale veldrit, maar de Hoogmis is pas écht het summum als het gaat om Het Grote Eendaagse Werk. Niet alleen voor de mannen en vrouwen op de fiets, maar eveneens voor het journaille. Want nabij de Brabantse Wal waren enkele tientallen journalisten en fotografen aan het werk, bij de Ronde meer dan 350!

Evert ten Napel, 80 jaar en op glad ijs

09-04-2024
We begeven ons op glad ijs. Elk woord in de kwestie grensoverschrijdend gedrag is immers rijp voor een uitglijder. Toch maar even geprobeerd, om oud-collega Evert ten Napel ietwat te verdedigen. Hij werd vorige week in een column van het Noord-Hollands Dagblad pittig aangevallen door Irene de Bel, een Linda-journaliste met een verleden bij Talpa.

Persconferentie NN Marathon Rotterdam komende vrijdag

09-04-2024
De organisatie van de 43e editie van de NN Marathon Rotterdam belegt op vrijdag 12 april een persconferentie in het Hilton Hotel.

48 aanmeldingen voor eindtoernooi UEFA EURO 2024

09-04-2024
Een kleine 50 Nederlandse journalisten, fotografen en videojournalisten hebben zich via het UEFA Media Portal aangemeld om EURO 2024 in Duitsland te kunnen bijwonen.Het gaat vooralsnog om 24 schrijvende journalisten, 19 fotografen en 5 cameramensen.

België leren begrijpen aan de hand van de wielerhistorie

09-04-2024
Van de hand van schrijver en journalist Flip van Doorn is dit voorjaar het boek De Ronde van België verschenen. Volgens uitgeverij Thomas Rap is het “een groots opgezette zoektocht naar de wordingsgeschiedenis van het land en een schitterend eerbetoon aan de sport die er onlosmakelijk mee verbonden is”.

Geen Nederlandse winnaars bij mediaprijzen van de AIPS

09-04-2024
Ook de laatste vier overgebleven Nederlandse kandidaten voor de AIPS Awards zijn in de voorronden gesneuveld. Drie Nederlandse fotografen een één schrijvende collega zaten voor de bekendmaking van de top 10 nog in de race, maar zijn deze week afgevallen in de strijd om het jaarlijkse mediaprijzenfestijn van de AIPS.

Arno Vermeulen gaat sportcommentatoren opleiden

09-04-2024
Arno Vermeulen stopt voorlopig met het geven van commentaar bij voetbalwedstrijden. Een woordvoerder van de NOS heeft een bericht van Voetbal International daarover tegenover diverse media bevestigd.

IN THE SPORTLIGHT > ANDY HOUTKAMP

09-04-2024

IN THE SPORTLIGHT > ANDY HOUTKAMP

‘Weekenden vrij is iets dat ik enorm gemist heb’ 'Waarschijnlijk mijn laatste klassieker. Fey-Ajax', schreef Andy Houtkamp (66) afgelopen zondag op zijn Facebookpagina als commentaar bij een foto van de sfeervolle Kuip. Op 1 april vierde de NOS-sportverslaggever dat hij daar 25 jaar in dienst is. Hij gaat wegens het bereiken van een zekere leeftijd later dit jaar met pensioen.

Eerbetoon aan jubilaris Gontha en generatiegenoten

26-03-2024
“Daar staat voor heel wat jaren aan sluitertijd”, grapte collega Ward op den Brouw (NRC) bij de foto van Stanley Gontha (ProShots) , Guus Dubbelman (Volkskrant) , Pim Ras (AD) en René Bouwman (Telegraaf), gemaakt door ANP’s Koen van Weel. Het beeld werd gepubliceerd op de FB-pagina van Ras met de navolgende tekst:

Vier Nederlanders dingen nog mee naar de mediaprijzen van de AIPS

26-03-2024
Drie Nederlandse fotografen een één schrijvende collega dingen nog mee naar het jaarlijkse mediaprijzenfestijn van de AIPS. Voor de zesde editie van de AIPS Sport Media Awards zijn meer dan 1890 inzendingen binnengekomen uit een recordaantal van 141 landen, meldt de organisatie.

Barbara Barend betrokken bij oprichting Hera United

26-03-2024
Sportjournalist Barbara Barend is een van de betrokkenen bij de oprichting van Hera United, een nieuw vrouwenvoetbalteam dat ernaar streeft om met ingang van het seizoen 2025/2026 in de eredivisie uit te komen en thuiswedstrijden te gaan spelen in het Olympisch Stadion.

45.000 vrijwilligers OS Parijs maken kennis met hun uitrusting

26-03-2024
In de Paris La Défense Arena in Nanterre zijn afgelopen zondag (24 maart) de 45.000 vrijwilligers van de Spelen bijeengekomen voor een zogenoemde Vrijwilligersconventie. Daar is ook de kledingcollectie voor alle betrokkenen in de venues van de Spelen gepresenteerd.

Mediarecord voor Paralympics Parijs met live beelden

26-03-2024
Een recordaantal omroepen van over de hele wereld zal verslag doen van de Paralympische Spelen van Parijs 2024. De wedstrijden zullen worden uitgezonden in meer dan 160 landen, zo heeft het organisatiecomité gemeld.

Geen Weisswurst met zoete mosterd meer in Inzell

26-03-2024

Geen Weisswurst met zoete mosterd meer in Inzell

Nog voordat de eerste dag van de ISU wereldkampioenschappen Sprint en Allround was verstreken, hadden de mediavertegenwoordigers in de Max Aicher Arena in Inzell al twee mails van de Internationale Schaats Unie (ISU) ontvangen. Het Media Team van de ISU maakte nederig excuses voor tal van ongemakken.

Iets meer afstand bij het vrouwenvoetbal mag best

26-03-2024
We laten ons allemaal wel eens voor een karretje spannen. Als we maar geen activisten worden. Dat gevoel bekruipt je soms wel als het om de promotie van het vrouwenvoetbal gaat. Een sport in de kinderschoenen, maar groots omarmd in de media.

Het Spanje van Edwin Winkels, theater van Cruijff tot Ibérico

26-03-2024

Het Spanje van Edwin Winkels, theater van Cruijff tot Ibérico

Edwin Winkels staat dezer dagen in het theater met zijn programma Het Spanje van Edwin Winkels. Na optredens in Diemen en Waalwijk volgen deze week nog Uden en Dordrecht. Sport is vanzelfsprekend een van de onderwerpen, maar ook andere topics komen aan bod. 

Accreditatietermijn voor NN Marathon Rotterdam geopend

12-03-2024
Belangstellende media kunnen zich vanaf nu accrediteren voor de NN Marathon Rotterdam op zondag 14 april. Accrediteren kan tot 9 april via de NSP-site (NSP-kaarthouders)

Oranje-interland nummer 300 in aantocht voor Stanley Gontha

12-03-2024

Oranje-interland nummer 300 in aantocht voor Stanley Gontha

Nederland-Schotland op vrijdag 22 maart wordt voor Stanley Gontha (62) de driehonderdste interland die hij als fotograaf vastlegt. Sinds 1991 woonde hij nagenoeg alle interlands en grote voetbaltoernooien bij, óók als Oranje zich niet kwalificeerde. De grondlegger van fotopersbureau ProShots kijkt terug op enerverende jaren en wedstrijden.

Voormalig voorzitter Sportspress.be Rik Lamoral overleden

12-03-2024
Op 1 maart is Rik Lamoral, gewezen voorzitter van onze Belgische zusterorganisatie Sportspress.be, in de leeftijd van 75 jaar overleden. Lamoral was niet alleen een bevlogen sportjournalist, hij speelde ook een vooraanstaande rol in de belangenbehartiging van de beroepsgroep.

Ghislaine Plag nieuwe presentator bij NOS Sport

12-03-2024
Ghislaine Plag (48) wordt begin april de nieuwe presentator van NOS Sport. Ze gaat diverse radio- en televisieprogramma presenteren, waaronder NOS Sportjournaal, NOS Studio Sport en NOS Langs de Lijn. Ze neemt de plaats in van Herman van der Zandt.

Racende reïncarnatie

12-03-2024
Ik hoorde laatst iemand zeggen dat Max Verstappen de Johan Cruijff van deze eeuw is. Nou moet je sporten nooit tot in detail met elkaar vergelijken – zie de zinloze polemiek over vrouwenvoetbal – maar ik snapte die uitspraak wel. Het ging namelijk over de impact die Verstappen wereldwijd heeft, wat hij voor de Formule 1 en zijn vaderland betekent. Politici zeiden vroeger niet voor niets dat er geen beter exportproduct was dan Cruijff.

Postzegels ter ere van eeuwfeest AIPS

12-03-2024
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de International Sports Press Association (AIPS) heeft de posterij van San Marino een herdenkingszegel uitgebracht. Het openingscongres van de vereniging, waarbij ook de NSP is aangesloten, vond plaats in 1924 tijdens de Olympische Spelen van Parijs.

Veel Nederlandse media bij WK Indoor

12-03-2024

Veel Nederlandse media bij WK Indoor

De internationale atletiekbond World Athletics hield de 19de editie van zijn tweejaarlijkse wereldindoorkampioenschappen van vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart in het Schotse Glasgow. TeamNL was met een forse en kansrijke delegatie aangevlogen, ongetwijfeld ook een reden voor zoveel Nederlandse mediavertegenwoordigers om af te reizen. Van de schrijvende pers waren AD, NRC, Telegraaf en Volkskrant, NU Sport, ANP, Noord-Hollands Dagblad, Hardloopnetwerk en Runner’s World aanwezig en ook drie fotografen gaven acte de présence.

Stad als stadion schetst topsportgeschiedenis Amsterdam

12-03-2024
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Topsport Amsterdam is op 5 maart het boek De Stad als Stadion verschenen.

RKC zegt samenwerking met NSP op na klachten over bejegening fotografen

29-02-2024
Voetbalclub RKC Waalwijk heeft de samenwerking met de Nederlandse Sport Pers verbroken. Aanleiding vormen de aanhoudende klachten van de NSP over onheuse bejegening van sportfotografen, tot aan fysieke bedreiging aan toe. Pogingen om te komen tot een verbetering van de situatie zijn telkens mislukt.

Een speler interviewen tijdens de wedstrijd, weer wat nieuws

27-02-2024
Ongetwijfeld krijg ik eerdaags mails toegezonden met de mededeling dat er niks nieuws onder de zon is, maar ik keek ervan op. In een leuke basketbalwedstrijd tussen de Bucks en de Timberwolves zat daar guard Mike Conley ineens in het tweede kwart met een koptelefoon op en een microfoon voor zijn mond.

Joan Haanappel (1940-2024) mediabreed geprezen voor haar verdiensten

27-02-2024
De afgelopen weekend overleden voormalig kunstschaatsster, schaatscoach, tv- presentatrice en – commentator Joan Haanappel is in de media uitgebreid herdacht voor haar verdiensten voor haar gelliefde sport.

Van de woestijn naar het ijs in Thialf en terug

27-02-2024

Van de woestijn naar het ijs in Thialf en terug

Opvallende gast tijdens de NK Afstanden & Sprint in Thialf: Formule 1-commentator Nelson Valkenburg. Hij was daar te gast in de hospitalityruimte van Team IKO. Maar wacheffe? Hoorden we hem afgelopen vrijdag niet via Viaplay zo’n beetje alle ronden becommentariëren tijdens de driedaagse marathontest van de Formule 1-teams op het circuit van Bahrain? En staan daar komende donderdag niet de vrije trainingen voor de openingsrace van het seizoen op het programma?

De snelste verslaggever levert weer een boek af – Dames van Staal

27-02-2024

De snelste verslaggever levert weer een boek af – Dames van Staal 

Sportverslaggever Ron Couwenhoven (77) blijft ondanks zijn gevorderde leeftijd onvermoeibaar schrijven. Vorige week verscheen zijn zoveelste boek, Dames van Staal, over de historie van de vrouwen in de Elfstedentocht. Hij overhandigde het boek aan de laatste winnares, Klasina Seinstra. De oud-Telegraafverslaggever is daarmee het vleesgeworden bewijs van het cliché 'wie schrijft, die blijft'.

David Naert volgt Dominique Delhalle op als voorzitter van Sportspress.be

27-02-2024
David Naert, hoofd van de radio-afdeling van VRT Sporza, is de komende vier jaar de voorzitter van onze Belgische zusterorganisatie Sportspress. Hij is tijdens de algemene vergadering van de Belgische vereniging van sportjournalisten in Beersel verkozen tot opvolger van Dominique Delhalle.

Ummels schrijft boek over ‘Danny Ric’

27-02-2024
De pieken en dalen in Daniel Ricciardo’s racecarrière zijn te boek gesteld door journalist Noël Ummels, columnist van het magazine Formule 1. Het boek Racen met een lach verschijnt op 5 maart, gelijk met het begin van het nieuwe Formule 1-seizoen.

Accreditatieprocedure OS Parijs afgerond

27-02-2024
De accreditatieprocedure voor de Olympische Spelen in Parijs is medio februari volledig afgerond. In totaal zijn 84 journalisten, fotografen en technici aangemeld en geaccepteerd.

De conferentie van Play the Game is voor elke sportjournalist een must

13-02-2024

De conferentie van Play the Game is voor elke sportjournalist een must

Het komt niet vaak voor dat iemand je op een conferentie binnen een half uur voor racist uitmaak, ondervond Matthijs van Dam (Trouw). Reden? Kritische berichtgeving over het WK in Qatar. En niet alleen racist, maar ook kolonialist. Nog erger!

Door Matthijs van Dam

We gaan naar Parijs

13-02-2024
De Nederlandse sportpers gaat de komende Olympische Zomerspelen van Parijs, ze zijn nog maar vijf maanden verwijderd, massaal bezoeken. Vrijdag waren voor 81 van de 83 Nederlandse perskaarten voor Parijs 2024 de data ingevuld en de foto’s ingeleverd. Drieëntachtig is een recordaantal.

Aandachtstrekker

13-02-2024
Er schort dus nog wel een en ander aan de professionalisering van het Nederlandse topvoetbal. We hebben geen doellijntechnologie in de stadions. Én er loopt al jaren een scheidsrechter rond die het fluiten als bijzaak beschouwt en vooral zichzelf belangrijk vindt. Laatst kon hij een weekend geen wedstrijd leiden omdat hij in het Ziggo Dome op schijtlollige wijze een nummertje moest zingen.

Lancering exclusieve tenniszender Sky op ABN Amro Open

13-02-2024
Ahoy kent dezer dagen de primeur van de lancering van de eerste exclusieve tenniszender voor Groot-Brittannië en Ierland, genaamd Sky Sports Tennis. Sinds afgelopen zondag zijn de beelden van het ABN Amro Open de hele dag beschikbaar op de zenders van Sky en NOW.

6000 geaccrediteerde journalisten bij Super Bowl

13-02-2024
Meer dan 6000 journalisten en fotografen uit 26 landen waren geaccrediteerd voor de Super Bowl van afgelopen zondag in Las Vegas, meldt persbureau AP.

Peter van Egmond zinspeelt op laatste jaar in Formule 1

13-02-2024
Fotograaf Peter van Egmond (68), sinds 1985 actief als fotograaf in de Formule 1, sluit niet uit dat komend seizoen zijn laatste zal zijn in de koningsklasse van de autosport.

Eredivisierechten tot 2030 bij ESPN

13-02-2024
De overeenkomst met ESPN over de Eredivisierechten is verlengd tot 2030. De bestaande samenwerking binnen Eredivisie Media & Marketing (EMM) is met vijf jaar verlengd en daarmee blijven de live wedstrijden van de Eredivisie ook na 2025 live te zien op ESPN.

Eerste voetbalgids met het oog op EURO2024

13-02-2024
In aanloop naar het EK voetbal in Duitsland is het boek ‘20 Toppers van Oranje 2024’ verschenen van de hand van Jan Willem Spaans.

Onderzoek naar beloning voorzitter organisatiecomité OS Parijs

12-02-2024
De Franse justitie doet volgens het persbureau AFP onderzoek naar de beloning van de voorzitter van het organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen (Cojop), Tony Estanguet.

Afscheid Gio Lippens, commentaarhok heet voortaan “Lippens Lounge”

12-02-2024

Afscheid Gio Lippens, commentaarhok heet voortaan “Lippens Lounge”

Gio Lippens nam tijdens het WK Veldrijden in Tábor als radioverslaggever afscheid in stijl met de wereldtitel van Mathieu van der Poel. We staan nog graag even stil bij het vertrek van Lippens, die allerwege lof kreeg toegezwaaid, niet alleen voor zijn vakmanschap maar ook voor zijn grote collegialiteit. 

Accreditatieproces UEFA EURO 2024 eindtoernooi begonnen

30-01-2024
Het UEFA Media Portal is sinds maandag geopend voor journalisten en fotografen die EURO 2024 in Duitsland willen bijwonen. Er waren aanvankelijk enige technische problemen, maar die zijn inmiddels opgelost. Mediavertegenwoordigers kunnen zich tot en met 18 april registreren en hun verzoeken voor wedstrijden indienen.

De Bont en Boeringa kondigen in 'persberichten' transfers aan

30-01-2024
Een transfer is pas echt beklonken als deze bevestigd is in een persbericht. En dus verschenen er zowel in december als in januari persberichten van de hand van twee collega’s van Voetbal International, die na de winterstop elders beginnen.

Felicitaties van Driessen voor Elfrink

30-01-2024
Hilariteit in de perskamer voorafgaand aan het bekerduel Feyenoord-PSV. De Sportjournalist van het Jaar Rik Elfrink zit op een stoel als plotseling via de zijdeur zijn criticaster Valentijn Driessen binnenstapt. Een uitbundige felicitatie voor de PSV-clubwatcher is het gevolg. “Grote klasse, Valentijn”, stamelt de verbouwereerde Elfrink. Eind goed, al goed.

Verjaardagsboek '80x WILLEM VAN HANEGEM'

30-01-2024
Medio februari verschijnt het boek ‘80x WILLEM VAN HANEGEM’ van de hand van Harry Walstra. Aanleiding is de 80e verjaardag van ‘de Kromme’ op 20 februari 2024.