NIEUWSOVERZICHT

NSP-Sportpersoonlijkheid Sarina Wiegman ‘altijd hoffelijk, altijd vriendelijk’

Het NSP-bestuur heeft de titel van Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2022 toegekend aan voetbalcoach Sarina Wiegman. Zij volgt daarmee Femke Heemskerk op, de winnares van 2021.

‘Ouderwetse’ voetbalfoto bekroond met Kristallen Camera

Een ‘ouderwetse’ voetbalfoto is het, het beeld van de late gelijkmaker in de WK-kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. De foto, gemaakt door ANP-fotograaf Koen van Weel, werd bekroond als de NSP Sportfoto van het jaar 2022. Voor Koen van Weel was het de tweede keer in drie jaar dat een foto van hem tot de beste werd uitgeroepen.

Appjes Overmars in NRC uitgeroepen tot Scoop 2022

Gedurende ruim twee maanden onderzochten de NRC-verslaggevers Danielle Pinedo, Steven Verseput en Fabian van der Poll (nu werkzaam voor Voetbal International) al het gedrag van Marc Overmars toen Ajax laat op een zondagavond bekend maakte dat hij op non-actief was gesteld.

Wat hebben we geleerd van WK in Qatar?

Wat hebben we geleerd van WK in Qatar?

Wat we hebben geleerd van het WK voetbal in Qatar, hoe het in de toekomst moet? De vragen leven voort, ook na een kort debat daarover tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de NSP, opgeluisterd met de uitreiking van de journalistieke jaarprijzen.

Matthijs van Dam NSP Talent 2022

Met twee onthullende reportages rond de werkomstandigheden in Qatar is  Matthijs van Dam (26), verslaggever van Trouw, verkozen tot NSP Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2022. ‘Onthutsende reportages, volwassen aangepakt met een volwassen resultaat’, rapporteerde de jury, die bestond uit Diana Kuip, Henk van der Sluis en Fabian van der Poll.

‘Beeldrijke’ termen Peter Knegjens in Van Dale

Een aantal uitdrukkingen van voormalig sportverslaggever en quizmaster Peter Knegjens (1916-1996) krijgen een vermelding in het woordenboek Van Dale. Vooral tijdens de Olympische Spelen van 1948 maakte Knegjens zich populair, onder meer met zijn verslaggeving van de prestaties van atlete Fanny Blankers-Koen, die vier keer goud won.

Doe je deze sport zelf ook?

Voetbal, hockey, tennis, softbal, zwem (...) je zelf ook? Het is de standaardvraag die ik krijg als ik met mijn notitieboekje en dictafoon in de aanslag een wedstrijd bekijk. Ontelbare keren heb ik mijn hoofd van nee geschud. Mijn aandachtsveld is daarvoor veel te breed. 

Méér dan pratende hoofden

Een sportjournalist die sportjournalistiek bedrijft. Een ware verhalenverteller, ook dat. Dat de wereld daar blij mee moet zijn. Dat was de ondertoon in de lofprijzing op de radio van Arno Kantelberg de ochtend na de uitverkiezing van AD-verslaggever Sjoerd Mossou tot ‘Sportjournalist van 2022’.

Sjoerd Mossou, NSP Sportjournalist van het jaar 2022

Sjoerd Mossou, NSP Sportjournalist van het jaar 2022

‘Dinsdagmorgen stond ik gewoon in de Albert Heijn’

Sjoerd Mossou (44) is zo nadrukkelijk aanwezig in de sportjournalistiek dat weinigen nog opkijken van zijn verkiezing tot NSP Sportjournalist van het jaar. Voor het AD is hij actief als verslaggever, columnist, in podcasts en op video. Daarnaast verschijnt Mossou vaak op radio en tv wanneer daar een mening over voetbal wordt gevraagd. Op de sociale media en schrijft hij boeken en in tijdschriften. LEES MEER Leer meer

KNVB, ESPN en NSP gaan onderzoek werkomstandigheden afronden

KNVB, ESPN en NSP hebben besloten hun gezamenlijke onderzoek naar de arbeidsomstandigheden voor journalisten, fotografen en cameramensen af te ronden en zo spoedig mogelijk te komen met aanbevelingen.

Beauty & The Beast

Het volgende zinnetje moet je even goed op je laten inwerken:

Manchester United heeft meer aan Wout Weghorst dan aan Cristiano Ronaldo.

Pakweg drie maanden geleden zou je me recht in mijn gezicht hebben uitgelachen – helemaal de Engelse pers. Maar we leven in januari 2023 en sinds het afgelopen weekend is dit het nieuwe evangelie, dus wen er maar aan.

Debat over nasleep WK Qatar tijdens NSP Sport & Media Borrel 2023

Het recent afgesloten WK voetbal in Qatar is aanleiding om er eens grondig over na te praten tijdens de NSP Sport & Media Borrel op maandag 30 januari. In het gebouw van gastheer Nederlandse Loterij in Rijswijk gaan John Graat (Trouw), Sjoerd Mossou (AD) en Arno Vermeulen (NOS) in debat over de lessen van Qatar.

Vier genomineerden voor de Scoop van het Jaar 2022

Naar de prijs van de Scoop van het Jaar in de jaargang 2022 dingen vier verhalen en onthullingen. De winnaar(s?) worden bekendgemaakt op onze Sport & Media Borrel op maandag 30 januari bij Nederlandse Loterij in Rijswijk (zie elders voor het programma en aanmelding).

Noa Vahle en Matthijs van Dam genomineerd voor NSP Talent 2022

Talpa’s Noa Vahle (23) en verslaggever Matthijs van Dam (26) zijn genomineerd voor de prijs van het NSP Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2022. Op 30 januari wordt tijdens de NSP Sport & Media Borrel bij Nederlandse Loterij in Rijswijk bekendgemaakt wie van de twee genomineerden de opvolger wordt van Chiel van Koldenhoven (NOS),

Thijs Zonneveld blijft ook als wielrenner nog journalist

Thijs Zonneveld gaat zijn journalistieke werk voor het AD combineren met wielrennen bij BEAT Cycling, een Nederlandse ploeg op het derde profniveau op de weg. Hij gaat zich toeleggen op offroad-wedstrijden: op het gravel en het strand.

Vincent Jannink maakt ‘Nieuwsfoto van 2022’

Een foto van een asielzoeker in het opvangcentrum in Ter Apel is verkozen tot de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022. De foto werd gemaakt door ANP-fotograaf Vincent Jannink, die ook veel sportfoto’s maakt.

Een blik in de kelder van de Formule 1

De Formules 1 -races kennen ook een ander gezicht dan de glorie rond Max Verstappen. In het boek ‘Formule Hopeloos’ schetst Jeroen Demmendaal hoe het de meest opmerkelijke en kansloze achterhoedeteams uit de historie van de Formule 1 verging.

Uiteindelijk komt ook de NOS naar Polen

Uiteindelijk komt ook de NOS naar Polen

Na een pauze van liefst 62 jaar spelen de Nederlandse handballers - de mannen wel te verstaan - weer hun wedstrijden op het allerhoogste niveau, het WK handbal. Het toernooi met 32 landen, uitgesmeerd over Polen en Zweden, wordt in Nederland uitgezonden via Viaplay. Pas nadat Oranje de eerste twee wedstrijden had gewonnen, kwam de NOS naar Polen.

door John Volkers

Laat het vuil in het riool

Twitter is de valkuil van veel clubwatchers. Zeker voor die met Latijns temperament. Even snel reageren op een onterechte aanval, een scheldpartij, of klinkklare nonsens: het is soms verleidelijk van je af te bijten, maar o zo onverstandig. Til het vuil niet zelf uit het riool om het vervolgens op straat te gooien.

Bab Barens, auteur boek met herinneringen aan Olympisch Stadion

Bab Barens, auteur boek met herinneringen aan Olympisch Stadion

Een leven lang in het Olympisch Stadion

Ruim zeventig jaar al is Bab Barens (80) kind aan huis in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hij kwam er als toeschouwer, journalist en verzorgt nu nog als gids de rondleidingen.  Veel van zijn belevenissen heeft Bab Barens samengebracht in een boek: ‘Mijn Olympisch Stadion – een stadion vol magische herinneringen’, 154 pagina’s en foto’s waar de historie vanaf druipt. 

Handhaven, harder optreden, ga er maar aan staan

Hier in het NSP-kantoor in Den Haag is 2023 alweer lang en breed begonnen. De laatste NSP-kaarten voor de nieuwe jaargang zijn per post verzonden. Voor Marianne Verzijl en ondergetekende geen lange kerstvakantie, maar een fris begin van een uitdagend sportjaar waarin zich ongetwijfeld weer veel zaken aandienen die om een oplossing schreeuwen.

Van de Witte Socrates tot Aubergenius; wat is het geheim van een goede bijnaam?

Enkele uren nadat O Rei in een ziekenhuis in Sâo Paulo zijn laatste adem uitblies, gaf De Kromme een eerste reactie op zijn overlijden. Even later zag ik op social media een illustratie hoe Pelé bij de hemelpoort werd opgewacht door Pluisje, De Zwarte Parel en El Salvador.

Herinnering: vergeet niet aan te melden voor Olympische Spelen Parijs 2024

In het najaar van 2022 zijn NOC*NSF en de NSP begonnen met de inventarisatie van het aantal gewenste media-accreditaties voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Alle redacties en freelancers die eerder naar de Spelen zijn geweest, zijn inmiddels geïnformeerd over het accreditatieproces.

'Geef mij dan maar die gekke darters!'

'Geef mij dan maar die gekke darters!'

Het blijft bijzonder, een evenement volgen waarbij je er lang niet zeker van bent dat je een speler te spreken krijgt. Bij het WK darts heeft de organiserende Professional Darts Organisation (PDO) het zo geregeld dat de winnaar van een partij een rondje langs de media doet. Maar de verliezer heeft die verplichting niet.

Door Max van der Put

 

Top 10 kandidaten NSP Sportfoto van het Jaar bekend

De jury van de NSP Sportfoto van het Jaar 2022 heeft uit de 177 inzendingen een top 10 van beste beelden geselecteerd. De beste drie sportfoto’s zullen op onze Nieuwjaarsbijeenkomst op 30 januari a.s. in het kantoor van de Nederlandse Loterij bekend worden gemaakt.

Prijsuitreiking jaarprijzen NSP op maandag 30 januari in Rijswijk

De jaarlijkse uitreiking van de NSP-prijzen vindt dit jaar op maandag 30 januari (inloop 16.30u) plaats in het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk. De NSP is nog volop bezig met de organisatie van het programma, maar de datum kan alvast in de agenda. Aanmelden (gratis) kan via info@nsp.nl.

Duplantis en Putellas volgens AIPS Europa de beste sportsterren

De Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis is verkozen tot Europees Sportman van het Jaar door AIPS Europa. De Spaanse voetbalster Alexia Putellas werd voor de tweede achtereenvolgende keer in haar carrière uitgeroepen tot Europees Sportvrouw van het Jaar.

Rypke Bakker, quizfanaat: 'Ik onthoud alles dat ik meemaak'

Rypke Bakker, quizfanaat: 'Ik onthoud alles dat ik meemaak'

 

In de sportluwe dagen tussen Kerstmis en de jaarwisseling nam het gevreesde duo Rypke Bakker en Michel Abbink deel aan de NK Voetbalquiz, net als enkele collega’s, onder wie Mark van Rijswijk en Chris Tempelman. Aan Omroep West-verslaggever Tom Dieleman vertelde Bakker over zijn passie voor voetbalquizzen.

Guido van Gorp, onderzoeksjournalist NOS Sport

Guido van Gorp, onderzoeksjournalist NOS Sport

‘Soms moet je er doorheen beuken’

In de radio-documentaires die onderzoeksjournalist Guido van Gorp (35)  voor NOS Sport maakt, gaat het zelden over gemiste strafschoppen en afgekeurde doelpunten. Het WK voetbal in Qatar inspireerde hem vijf weken achtereen tot bijzondere verhalen in Langs de Lijn, met als afsluiting wat er gebeurde rond de dood van de gereputeerde Amerikaanse journalist Grant Wahl die tijdens Nederland – Argentinië op de perstribune overleed.  

Lot Iraanse journalisten blijft onduidelijk

Nog altijd is onduidelijk welk lot drie sportjournalisten en enkele tientallen andere journalisten in Iran wacht, die allen gevangen zijn genomen tijdens de protestacties na de dood van Mahsa Amini. Zij overleed in gevangenschap na haar arrestatie door de moraalpolitie.

Scoops en talenten gezocht voor de NSP-jaarprijzen (herhaling) op 30 januari

De jaarprijzen van de NSP zullen worden uitgereikt op maandag 30 januari 2023 ten kantore van de Nederlandse Loterij in Rijswijk.

Een ingewikkelde paradox

Had Qatar er maar een potje van gemaakt de afgelopen weken. Met haperend openbaar vervoer tussen de stadions, afgewezen accreditatieverzoeken, storend internet in het perscentrum, nergens eten en drinken, fotografen die elkaar moeten bevechten voor een goede plek langs de lijn.

‘Leerzaam, wonderlijk en boeiend. Maar nooit meer Qatar’

‘Leerzaam, wonderlijk en boeiend. Maar nooit meer Qatar’

Tijdens het WK wisselden de AD-verslaggevers Sjoerd Mossou en Sander van Mersbergen via de mail hun ervaringen in Qatar uit. De dialoog verscheen maandag 19 december in het AD. ‘Je hebt gelijk, alles heeft hier iets schizofreens.’

Door Sander van Mersbergen en Sjoerd Mossou

Excuus

Als ik zo vrij mag zijn, wil ik namens alle autochtone Nederlanders excuus aanbieden voor de cartoons, tekeningen, berichten en opmerkingen over de rellende jongeren van Marokkaanse komaf. Het was inderdaad allemaal zéér overdreven. Want wat stelde het nou eigenlijk voor?

Inzendingen NSP Sportfoto van het Jaar 2022 nog een week welkom

Het beeldmateriaal voor de NSP Sportfoto van het Jaar druppelt langzaam binnen en kan tot en met maandag 26 december 2022 (23.59u) worden ingezonden via fotoprijs@nsp.nl. Kandidaten wordt verzocht hun inzendingen (maximaal 10 beelden)  te versturen via WeTransfer naar bovengenoemd mailadres.

Sport, de vergeten sector

Het was een beschamende vertoning, vorige week maandag. Terwijl het debat rond het wetgevend overleg sport nog in alle felheid werd gevoerd, liet minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport de aanwezige Tweede Kamerleden rond half twaalf ‘s avonds weten dat ze het regeringsvliegtuig naar Qatar moest halen. Daar zou ze de volgende dag de poulewedstrijd tussen Oranje en het gastland bijwonen, ondanks dat een kamerbrede meerderheid bij het kabinet erop had aangedrongen het WK voetbal niet te bezoeken.

Fred Reuling en Ruud Houtzager overleden

Twee dagen voordat hij 73 jaar zou worden, overleed op 23 november sportfotograaf Fred Reuling. Hij was jarenlang actief voor de websites www.haagsetopsport.nl en www.haaglandenvoetbal.nl. Met name fotografeerde hij veel voetbal en honkbal.

Scoops en talenten gezocht voor de NSP-jaarprijzen

De makers van de beste sportscoops van het jaar worden opgeroepen hun ‘breaking news’ in te zenden voor de Scoop van het Jaar 2022. Zoals gebruikelijk zullen we de maker(s) van het meest onthullende nieuwsfeit begin 2023 in het zonnetje zetten.

Inzendtermijn NSP Sportfoto van het Jaar 2022 is geopend

Beeldmateriaal voor de NSP Sportfoto van het Jaar kan tot en met maandag 26 december 2022 worden ingezonden via fotoprijs@nsp.nl. Kandidaten wordt verzocht hun inzendingen (maximaal 10 beelden) te versturen via WeTransfer naar bovengenoemd mailadres.

Servische vertaling van boek Tadic in aantocht

Auteur Sander Zeldenrijk heeft zijn handtekening gezet voor de vertaling van zijn boek ‘Tadic, ultieme prof’ in het Servisch, laat hij op LinkedIn weten. Daarbij plaatst hij als ‘autora’ een afdruk van het in het Servische gestelde contract.

De afhankelijkheidsvalkuil voor journalisten

Voetballer Manfred Neuer,  aanvoerder en doelman van Duitsland, greep de introductie van een nieuwe zonnebrandcrème onlangs aan om bekend te maken dat hij recentelijk drie keer is geopereerd voor huidkanker in het gezicht. Op de website www.sportjournalist.de verscheen daarover een kritische beschouwing.

door Jana Wiske  

‘Friendship over country’ – de bijzondere reis van Ruud van Os

Ruud van  Os, de hoofdredacteur ad interim van Rijnmond, heeft een bijzondere reis achter de rug om zijn vriend Gregg Berhalter als bondscoach van de VS te steunen.

Geen haaien

Louis van Gaal waarschuwde Mark Parsons bij hun eerste ontmoeting in Zeist voor de ‘amigos de la prensa’, zo onthulde de voormalig bondscoach van de Leeuwinnen in een interview met The Athletic. ‘Denk niet dat je ooit de Nederlandse media aan je zijde krijgt. Dat lukt de Nederlandse coaches al niet, laat staan de eerste buitenlandse coach in 50 jaar’, zou Van Gaal tegen hem gezegd hebben. ‘Ik wou dat ik beter had geluisterd’, concludeerde de na het EK aan de kant gezette Parsons in retroperspectief. 

‘Helemaal in mijn elementje’

 ‘Helemaal in mijn elementje’

Elke dag, twee wedstrijden. Voor journalisten biedt het WK voetbal in Qatar mogelijkheden die eerder ongekend waren. Maurice van Steen is in zijn nopjes, ook omdat hij in Qatar een journalist terugzag uit Oekraïne met wie hij vier jaar geleden bij het WK in Rusland uitvoerig van gedachten wisselde over de situatie in zijn vaderland.

Ben de Graaf (86), oud-sportchef de Volkskrant

Ben de Graaf (86), oud-sportchef de Volkskrant

‘Ga niet meedoen met het populisme’

Sportjournalistiek uit de vorige eeuw herleeft in een interview dat Guus van Holland had met Ben de Graaf (86). In de jaren dat Guus van Holland bij de Volkskrant werkte was Ben de Graaf zijn chef. Ben de Graaf was behalve dagbladjournalist ook commentator voor de NOS-tv bij atletiek en biljarten. Sport én de verslaggeving volgt hij nog steeds, in zes kranten en op de BBC.    

In memoriam Klaas Samplonius (1947-2022)

Journalist en presentator Klaas Samplonius is vrijdag 11 november op 75-jarige leeftijd overleden. Samplonius presenteerde diverse radioprogramma’s, onder meer Langs de Lijn en Radio Tour de France. Op Facebook haalde Govert van Brakel herinneringen op aan zijn oud-collega.

Canon over de Nederlandse atletiek wordt zondag in Utrecht gepresenteerd

“Onze complete atletiekhistorie in 50 vensters”, zo luidt de wervende tekst van De canon van de Nederlandse atletiek die zondag 27 november in Utrecht feestelijk wordt gepresenteerd.

Collectie Persburo Melissen naar Drents Archief

Alles wat door Persburo Melissen aan foto’s is gemaakt, behalve in de hippische sport, is door Jacob Melissen overgedragen aan het Drents Archief in Assen. De foto’s komen op termijn rechtenvrij beschikbaar in de beeldbank van het Drents Archief.

Volgtocht John Volkers mondt uit in biografie Epke

Uitgesmeerd over twintig jaar schreef John Volkers in de Volkskrant circa 900 stukken over turnen, in 130 gevallen ging het over Epke Zonderland. Hij volgde diens carrière als turner vanaf het moment dat Zonderland bij de senioren successen ging boeken tot zijn afscheid op de Olympische Spelen in Tokio in 2021.

Actie!

Qatar - Ecuador (0-2) zorgde voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant kon door het verloop van de openingswedstrijd van het WK de prettige conclusie worden getrokken dat blijkbaar niet alles in de wereld te koop is. De emir en zijn gevolg hadden liefst twaalf jaar de tijd om, via naturalisatie van voor heel veel geld naar Qatar gelokte topvoetballers, een ploeg samen te formeren die in ieder geval in staat zou zijn de poulefase van het WK te overleven.

‘Beveiliging sterk gefocust op camera’s’

'BEVEILIGING STERK GEFOCUST OP CAMERA'S'

Wie met een camera door Qatar trekt, vangt al gauw de aandacht van politie en beveiligers. Bas Scharwachter, camjo voor NU.nl, is in een week tijd al drie keer aangesproken om uit leggen wat hij aan het fotograferen was. De eerste keer moest hij al zijn foto’s wissen waarop politiemensen en beveiligers te zien waren.

door Henk Mees

,,Je merkt dat de beveiliging sterk gefocust is op camera’s. Zodra je met je camera iets  buiten het stadion wilt doen, komen ze al snel op je af”, vertelt Bas Scharwachter. Zijn eerste kennismaking op het vliegveld maakte hem al duidelijk hoe grondig de controles worden doorgevoerd. 

 

‘Effe dimme, FIFA’

Voetballen in de woestijn, het was gekkenwerk, stelde ik in 2006 vast. Ronald de Boer speelde toen bij het Qatarese Al Shalam en niemand kwam kijken. Normaal kon hij al iedereen in het publiek een hand geven, vertelde hij toen ik hem namens de Volkskrant in Doha bezocht.

Maar toen in die decemberdagen was het dieptepunt bereikt. De tribunes bij Al Wakram waren leger dan leeg, het voetbal leek nergens op en op het veld liepen buitenlandse voetballers rond die waren gekomen om nog eens hun zakken te vullen. Een miljoen per jaar, voor dertig wedstrijden in dat weinig geïnteresseerde Qatar, zo’n kans laat je in je nadagen niet lopen, peperde De Boer mij in.

Jacob Bergsma, auteur van boek over Nederlandse basketbalhistorie

JACOB BERGSMA, AUTEUR VAN BOEK OVER NEDERLANDSE BASKETBALHISTORIE

‘Zonder dit boek waren deze verhalen overleden’

Op tv wordt het Nederlands basketbal weggedrukt door het geweld van de NBA. In het boek Game Changers krijgen de verhalen en iconen van clubs en nationaal team een  nieuw leven. Jacob Bergsma was bij diverse sporten betrokken, maar basketbal laat hem al bijna een halve eeuw niet los. Alles wat hij verzamelde aan statistieken, memorabilia en bijzondere anekdotes komt samen in een pil van 3,5 kilo: Game Changers.

Studenten enthousiast maken voor de journalistiek

Als sportjournalist word ik af en toe door studenten en scholieren benaderd om iets te vertellen over mijn vak en om vragen te beantwoorden. Ik sta daar altijd voor open omdat ik het leuk vind om over de sportwereld te praten en het is ook grappig om even teruggevoerd te worden in de belevingswereld van jongvolwassenen en kinderen. Daarnaast hoop ik jongeren ook een beetje enthousiast te kunnen maken voor ons mooie vak.

NSP Sportfoto van het Jaar slaat andere weg in

De NSP heeft de samenwerking met de stichting Zilveren Camera beëindigd. Het bestuur heeft daartoe besloten na uitvoerig overleg over de toekomst van de prijs voor de beste sportfoto van het jaar.

Van de bestuurstafel

Tientallen clubbladen belandden er eind jaren 70 en begin jaren 80 op het bureau van de sportredacteur van de regionale krant waar ik ooit mijn journalistieke loopbaan begon. Collega Rien van Vliet akkerde al die blaadjes door op zoek naar nieuws en nieuwtjes. ‘Van de bestuurstafel’ was zijn favoriete rubriek, daar was te lezen hoe de vlag er in de club bij hing.

Verslaggever RTV Noord weer welkom na korte boycot bij FC Groningen

Spelers en staf van FC Groningen staan weer open voor contact met verslaggever Stefan Bleeker van RTV Noord. De verslaggever werd vorig weekeinde geboycot vanwege zijn berichtgeving over een privézaak van de Zweedse aanvaller Paulos Abraham.

Thijs Zonneveld ambassadeur Hartstichting

Thijs Zonneveld, NSP-sportjournalist van 2016, is benoemd tot ambassadeur van de Hartstichting. In die rol zet hij zich volgens de Hartstichting in om mensen meer in beweging te krijgen.

Boek Volkers over Epke Zonderland verschijnt 16 november

“Eindelijk mag het naar buiten!”, berichtte Olympisch- en wereldkampioen aan de rekstok Epke Zonderland dinsdag via Instagram. Daarin maakte de Friese sportman bekend dat zijn levensverhaal Epke Van top tot teen met ingang van 16 november verkrijgbaar is.

Michel Sterrenberg 1960-2022

Kind aan huis was hij op de sportvelden en in de sporthallen van Dordrecht en omgeving. ‘Sportfotograaf in hart en nieren’, schreef huis-aan-huisblad DordtCentraal over Michel Sterrenberg, die op 27 oktober op 62-jarige leeftijd is overleden. Hij kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen.

Mogelijk alle rechten Europees clubvoetbal vanaf medio 2024 bij Ziggo Sport

Betaalzender Ziggo heeft nog niet willen bevestigen dat het vanaf het seizoen 2024/25 alle uitzendrechten voor de drie toernooien van het Europese clubvoetbal in handen krijgt. Een woordvoerder van Ziggo onthoudt zich van commentaar op uitlatingen van sportmarketeer Chris Woerts,

Radio 538 juicht tijdens WK voor Oranje

Radio 538 gaat verder als officiële radiopartner van de voetbalbond KNVB. De samenwerking houdt onder meer in dat Radio 538 tijdens het WK in Qatar live uitzendingen gaat verzorgen vanuit Huis van Oranje in de Johan Cruijff Arena, het officiële fan-evenement van de KNVB.

Hugo Camps / in memoriam

‘Portretschilder in warme krulzinnen’

Enkele tientallen jaren lang was Hugo Camps de belangrijkste Vlaming in de Nederlandse journalistiek. Vanaf 1986 tot kort voor zijn overlijden op 29 oktober, werkte Camps voor Elseviers Weekblad.  Van 1993 tot 2019 schreef Camps ook voor NRC een column over sport. Hij is 79 jaar geworden.

Hugo Camps (1943-2022) was al enkele jaren ziek: hij had een kunstnier en chronische bronchitis. Bij zijn laatste opname, ruim drie weken geleden, vroeg hij: ‘Is mijn laptop mee?’

Sander van Mersbergen, algemeen verslaggever voor AD naar WK  

SANDER VAN MERSBERGEN, ALGEMEEN VERSLAGGER VOOR AD NAAR WK

‘Tijdens WK zie je de opgepoetste versie van Qatar’

Sander van Mersbergen doet de komende weken als algemeen verslaggever van het Algemeen Dagblad verslag vanuit Qatar. In september bezocht hij al zowel bouwplaatsen als alles wat er blinkt aan de buitenkant in het WK-land. ,,Het allernuttigste daarvan is dat ik Qatar heb gezien in een min of meer normale periode buiten het WK om. Ik ben benieuwd of ik nu de tegenstelling daarvan zie”, zegt Sander van Mersbergen.

Juridische steun KNVB ook voor fotografen en journalisten

Clubs in het betaald voetbal kunnen sinds maart van dit jaar ondersteuning krijgen van een door de KNVB gecoördineerde taskforce, bestaande uit specialisten die met beeldmateriaal daders kunnen opsporen. Dit heeft tot nu toe 104 stadionverboden opgeleverd. Daarnaast biedt de voetbalbond juridische ondersteuning – ook voor fotografen en journalisten - om schade te verhalen op daders.

Parijs 2024 en NOC*NSF willen media-accreditaties voor vrouwen stimuleren

Deze week beginnen NOC*NSF en de NSP met de inventarisatie van het aantal gewenste media-accreditaties voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Redacties en freelancers die eerder naar de Spelen zijn geweest, zullen dezer dagen nader worden geïnformeerd over het accreditatieproces, te beginnen met de zogenaamde press-by-number-procedure. Die loopt tot 1 maart 2023.

Makers programmaboekje Oranje stoppen ermee

De makers van het programmaboekje bij interlands van Oranje hebben het staken van de uitgave hiervan aangekondigd. De stichting die zich hiervoor sinds 2016  inzet, voelt onvoldoende ondersteuning vanuit de KNVB.  ,’Het lukt niet om vaste voet aan wal te krijgen in Zeist’, schrijft de Stichting Programmaboekje Oranje in een persbericht.  

Boek Yoeri van den Busken ode aan vader

Geen nieuw sportboek van Yoeri van den Busken, wél een ode aan zijn in 2017 overleden vader. Het resultaat is een koffietafelboek van 312 pagina's, vol zwart-witfoto's van wereldberoemde podiumkunstenaars, geschoten door zijn eigen vader Hans van den Busken.

WK voetbal is in boekvorm al gestart

Geen WK voetbal kan er voorbij gaan zonder dat de politiek het voetbal raakt. Koen Janssen, tekstschrijver/redacteur bij Wageningen University & Research, bracht zijn fascinatie daarover samen in het boek ’90 minuten oorlog’.

Fierljeppen in Netflix-serie met andere vormen van sport

Een fotoboek van de Vlaamse fotograaf Hannelore Vandenbussche is de basis voor de documentaire-reeks ‘Human playground’ op Netflix. Daarin komen 24 vormen van sport in 25 landen aan bod. Hannelore Vandenbussche reisde voor haar fotoboek naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië, samen met de Britse fotograaf Jimmy Nelson die een boek maakte over uitstervende stammen.

Triest

Respect (…) voor de (oud-) collega’s, columnisten en analisten die hun licht lieten schijnen over de allochtone aanvoerders in de eredivisie die weigerden een OneLove-band te dragen. Ben je journalist geworden om leuk over sport te praten en/of te schrijven, bevind je je - zeker niet voor de eerste keer - ineens in een maatschappelijke discussie.  

‘Deze sport leeft van het natuurijs’

Voor de volgers van het marathonschaatsen begon het seizoen zaterdag 22 oktober met de 50ste editie op de Jaap Eden-baan in Amsterdam. Fotografe Neeke Wassenbergh – Smit zag bij de strijd om de Marathon Cup veel terug van wat ze kent van voorgaande jaren: de gloeilampjes in kerstsfeer, het bier, de rookworsten en de ‘gezelligheid’ in het café.

Mensenrechten: AIPS moet zich herbezinnen

Twee weken geleden deed John Volkers verslag van zijn vergeefse poging te worden gekozen in het bestuur van AIPS Europa, het overkoepelend orgaan van sportjournalisten in Europa. Wat bleek: het leek wel om het Eurovisie Songfestival te gaan. De Oost- en Zuid-Europese landen hielden ‘de noordelijken’ met succes buiten de deur.

‘Een cv van twee a4-tjes, een wonder wat Peter aan werk heeft verricht’

De waardering was groot bij het overlijden op 28 september van Peter Onvlee (1944-2022). Veel sportjournalisten herinneren zich hem als bevlogen docent aan de School voor de Journalistiek. Peter Onvlee was actief op diverse fronten, zo blijkt ook uit de woorden van zijn broer Gert-Jan Onvlee, uitgesproken bij de afscheidsceremonie.

AIPS vraagt hulp Iraans bestuurslid bij onmiddellijke vrijlating fotojournalisten

De AIPS heeft zijn – herkozen – Iraanse bestuurslid Seyed Abdolhamid Ahmadi opgedragen werk te maken van de onmiddellijke vrijlating van twee fotojournalisten uit Iran, Niloofar Hamedi en Arya Jafari. Beide leden van de AIPS zitten vanwege hun werk gevangen.

Verlenging termijn AIPS Media Awards

De inzendtermijn voor de jaarlijkse AIPS Media Awards is met drie weken verlengd tot 4 november. Ook producties (print, video en audio) in de extra drie weken komen voor deelneming in aanmerking.

Vier nieuwe boeken over voetbal

Hoe komt het dat Feyenoord zo ontzettend veel betekent, voor zo ontzettend veel mensen? Op zoek naar het antwoord bieden Michel van Egmond en Martijn Krabbendam in het boek ‘Lourdes aan de Maas’ een blik achter de schermen van de club, gespiegeld aan het verleden van Feyenoord.

Inzendingen voor Golfpersprijs 2022 welkom

Journalisten die willen meedingen naar de Golfpersprijs 2022 kunnen hun werk tot en met 16 oktober inzenden, zo laat de organisatie weten. De uitreiking van de twee Golfpersprijzen 2022 vindt plaats tijdens het jaarlijkse eindejaarsdiner van de Nederlandse Vereniging van Golfende Journalisten (NVGJ) op 7 november.

Ook mediarechten in Belgisch en Portugees voetbal naar DAZN

Het wereldwijde sportplatform DAZN heeft de sportmedia-activiteiten van de Eleven Group overgenomen. Daarmee verkrijgt DAZN ook de mediarechten op het Belgisch en Portugees voetbal, die in handen waren van Eleven Sports. De overnameprijs is niet bekend gemaakt.

Inwisselbaar

Ieder jaar een hapje van het parcoursrecord nemen. Dat was lang de doelstelling van Marathon Eindhoven. Onder organisator Golazo is men echter uit die ratrace van bij de mondiale top-10 willen horen gestapt. Meer mensen aan het hardlopen krijgen is tegenwoordig het credo, met afgelopen weekend ruim 25.000 deelnemers goed gelukt. Met als bonus dat iets meer dan de helft van de toeschouwers door het evenement wordt geïnspireerd om ook zelf meer te gaan bewegen. 

Vergeefse reis naar Rome

Vergeefse reis naar Rome

Binnen de Internationale organisatie van sportmedia-vertegenwoordigers (AIPS) heeft de stem van West-Europa nauwelijks betekenis. Op het congres van de AIPS in Rome moesten vertegenwoordigers uit Frankrijk en Nederland het afleggen tegen samenspannende zuidelijke landen. John Volkers, afgewezen kandidaat voor het sectiebestuur West-Europa, doet verslag van een mislukte missie.

Regeltjesmoe

Het zal aan mij liggen, maar ik begin intussen nogal regeltjesmoe te worden. En ik heb zomaar de indruk dat meer sportjournalisten daar last van hebben.

Misschien waren ‘we’ daarom met z’n allen niet helemaal scherp toen Max Verstappen zondag in Japan niet/wel/niet/wel(!) wereldkampioen werd. 

Je wilt de sport of de sporter zelf beschouwen, niet continu bezig zijn met welke complexe regel nou in elke situatie precies van toepassing is - en hoe die regel dan geïnterpreteerd moet worden.

Nando Boers, auteur van boek over Nederlands Formule 1-team Spyker

Nando Boers, auteur van boek over Nederlands Formule 1-team Spyker

Twee volle tassen uit de supermarkt leveren boek op

Acht jaar voordat Max Verstappen in de Formule 1 debuteerde, vertegenwoordigde het team van Spyker het Nederlandse element. Na een jaar racen was er één WK-punt behaald en eindigde het avontuur. Als verslaggever van tijdschrift Sportweek volgde Nando Boers de races en lotgevallen in 2007. Zijn publicaties,  herinneringen en notities vormen nu de basis voor het boek ‘Geen plek  voor kleine jongens’ over Spyker en de Formule 1.

De spiegel die Federer ons voorhield

Het was een afscheid zoals een uitzwaaimoment moest zijn. Op de baan was er de strijd, de lach en het gejuich, na afloop waren er de vele tranen, mooie woorden en het applaus. Maar er was ook de hand, de linker van Roger Federer die tijdens de ceremonie de rechter van Rafael Nadal vastpakte terwijl ze beiden huilden - kameraadschap kon niet treffender worden geïllustreerd, een betere boodschap niet afgegeven.

Waarschuwing voor stafleden TOP Oss na hinderen fotografen

TOP Oss heeft twee stafleden een officiële waarschuwing gegeven voor het hinderen van twee sportfotografen tijdens ongeregeldheden na afloop van het duel met en bij FC Den Bosch. ,,Herhaling van dit ongewenste gedrag leidt tot direct vertrek bij TOP Oss”, schrijft algemeen directeur Jack van Lieshout in een reactie

AIJC in de bres voor geweerde journalist op WK wielrennen

AIJC-voorzitter Raymond Kerckhoffs is namens de International Association of Cycling Journalists in de bres gesprongen voor de Australische collega Iain Treloar, aan wie een accreditatie voor de WK wielrennen in het Australische Wollongong werd geweigerd.

Boeken over Louis van Gaal en wielerkampioenen

In de tweede helft van oktober verwacht Volkskrant-journalist Willem Vissers zijn nieuwe boek ‘Leven met Louis’ te lanceren. Voor Vissers (1964) is Louis van Gaal de meest beschreven man in ruim dertig jaar voetbaljournalistiek.

Spaanse tv-journalisten mogen alleen ‘positieve vragen’ stellen

Televisie-verslaggevers van de Spaanse zenders Telefonica en streamingsdienst DAZN lopen het risico dat ze bij kritische vragen een werkverbod krijgen bij wedstrijden in het Spaanse topvoetbal. Ze mogen alleen ‘positieve vragen’ stellen. De sanctiemogelijkheid is vastgelegd in het nieuwe tv-contract, dat LaLiga heeft afgesloten.

Chips in Duits ijshockey voor media en publiek

In het Duitse ijshockey zijn chips geïntroduceerd die de sport aantrekkelijker moeten maken in de media en voor toeschouwers. In de tricots van de spelers en in de pucks zijn chips verwerkt die elk schot, elke pass en elke beweging weergeven.

Poppenkast

Dick Schoenaker was er. Peter Boeve en Simon Tahamata ook. En Edwin Zoetebier, de UEFA-Cupwinnaar van 2002 die ooit als jongetje in tranen uitbarstte toen hij hoorde dat zijn idool misschien naar het buitenland zou vertrekken. Nu, zo’n 45 jaar later, huilde hij opnieuw bij het ophalen van die anekdote.

Digitale aanmoedigingen in Polen

Digitale aanmoedigingen in Polen

In welke mate mag publiek worden aangespoord tot aanmoedigingen? Kunnen het scherm en de geluidsboxen in het stadion hiervoor worden ingezet? Hoever mag de invloed van een speaker gaan? De vragen kwamen donderdag 22 september op bij de voetbalinterland Polen – Nederland.

Gerrit-Jan van Heemst 1978-2022

Gerrit-Jan van Heemst 1978-2022

‘Schrijven was de kapstok van zijn leven’

Op zaterdag 10 september volgde Gerrit-Jan van Heemst voor het AD de voetbalwedstrijd tussen Jodan Boys en De Dijk. Toen zijn verslag ’s maandags in de gedrukte krant verscheen was hij al overleden, op 44-jarige leeftijd. Tijdens een partijtje voetbal met vrienden op zondag werd Gerrit-Jan van Heemst onwel. Een hartinfarct bleek fataal.

John Volkers moet gaan helpen bestuur AIPS Europa krachtdadiger te maken

De kandidatuur van John Volkers voor het lidmaatschap van het bestuur van AIPS Europa moet de Europese journalistenorganisatie gaan helpen krachtdadiger op te treden in gesprekken met internationale sportbonden en -federaties.

PersVeilig onderzoekt veiligheid vrouwelijke (sport)journalisten

PersVeilig doet onderzoek naar de frequentie en verschijningsvormen van onveilige situaties voor vrouwelijke journalisten, onder wie vanzelfsprekend ook vrouwelijke sportjournalisten. 

Jack van Gelder presentator Oranje-festijn

Jack van Gelder krijgt tijdens het WK voetbal in Qatar een rol als presentator van een festijn voor Oranje-fans in de Johan Cruijff ArenA. Naast Jack van Gelder zijn ook Soufiane Touzani en Emma Heesters door de KNVB ingehuurd voor de presentatie.

Levensverhaal Van Basten in tv-serie op Videoland

Op basis van zijn autobiografie Basta wordt het levensverhaal van oud-voetballer Marco van Basten verwerkt in een tv-serie. Producent Hollands Licht heeft de rechten gekocht. Producent Dan Blazer belooft ‘een serie met internationale allure’, bedoeld voor onder meer streamingsdienst Videoland. De bedoeling is dat Basta in 2025 te zien is.

Ralph van Baasbank gaat rechten inkopen voor NOS

Ralph van Baasbank is bij de NOS in dienst getreden als rechtenmanager voor NOS Sport. In die rol moet hij de rechten voor tv, radio en online van grote sportevenementen inkopen. Ook heeft hij de taak om met het redactie-onderdeel ‘lange termijn’ strategische plannen te ontwikkelen voor topsport op de kanalen van NOS Sport.

Foto ‘Madeliefjes voor Maradona’ brengt 1.000 euro op voor gehandicaptensport

De afdruk op acrylglas van wereldberoemde foto ‘Madeliefjes voor Maradona’ van Leo Vogelzang heeft op een Haagse veiling 1.000 euro opgeleverd voor het Fonds Gehandicaptensport.

Viaplay speurt bij clubs naar hockey-commentatoren

Streamingsdienst Viaplay heeft de clubs ingeschakeld om commentatoren te vinden voor wedstrijden in de hoofdklassen mannen en vrouwen hockey. Daarvoor is een oproep gedaan via de websites van de clubs in de twee hoofdklassen. 

Hockeysport zal gebaat zijn bij meer cachet rond finale landstitel

Hockeybond KNHB wil de hockeysport in Nederland verder professionaliseren, maar als er veranderingen worden doorgevoerd staan hoofdklasseclubs op hun achterste benen uit vrees voor verlies van de bijzondere verenigingscultuur. Zie hier de spagaat waarin het vaderlandse tophockey zich al jarenlang bevindt.