NIEUWSOVERZICHT

Rob Hartog (1948-2021) was een ‘kreng’ voor AZ

Als journalist van het Noordhollands Dagblad werd Rob Hartog ooit de toegang tot een persconferentie van AZ geweigerd. Zijn collega’s toonden zich solidair en stapten gezamenlijk op. De herinnering kwam vorige week naar boven bij het overlijden van Rob Hartog.

Freek Louis 1940-2021

Freek Louis, tientallen jaren lang actief als journalist in het amateurvoetbal, is zaterdag 4 september op 80-jarige leeftijd overleden. Freek Louis deed met name verslag van wedstrijden in Amsterdam en omgeving. Hij schreef voor onder meer De Telegraaf, Nieuws van de Dag, Metropool Sport en de websites www.voetbalopzaterdag.nl en www.voetbal247.nl

Gesprek met Bibian Mentel enige sportinterview op lijst voor Sonja Barend Award

Drie weken voor haar overlijden op 29 maart 2021 sprak Humberto Tan in de talkshow Humberto met Bibian Mentel. Het gesprek van Tan met de overleden snowboardster Bibian Mentel is het enige interview met een sporter dat is genomineerd voor de Sonja Barend Award.

Maand langer tijd voor AIPS Media Awards

De termijn voor de AIPS Sport Media Awards is met een maand verlengd tot 4 november 2021. Volgens de AIPS wordt hiermee tegemoet gekomen aan verzoeken van diverse media-vertegenwoordigers, die zeggen ook in 2021 veel last te hebben ondervonden van de corona-uitbraak.

Simon Kuper en Brabants Dagblad vangen bot bij Willem II

Zowel Simon Kuper, auteur van het boek FC Barcelona het Imperium, als het Brabants Dagblad heeft bot gevangen met interview-aanvragen bij Willem II. Voor zijn onlangs wereldwijd verschenen boek wilde Kuper een trainer interviewen onder wiens leiding Frenkie de Jong in de jeugd van Willem II speelde.

Grens

In de beginperiode van de televisie spraken verslaggevers tijdens interviews sporters met meneer en mevrouw aan. Tijden veranderen. Na de overwinning van Max Verstappen op Zandvoort maakten de presentator en analisten van Ziggo Sport voor de camera een gezamenlijk vreugdedansje, werd de champagne ontkurkt en biggelden bij minstens twee van hen de tranen over de wangen.

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

Bij de terugkeer van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort klopten de organisatoren zich vol trots op de borst, opgetogen vooral over de complimenten die ze van buitenlandse mediavertegenwoordigers ontvingen. Tot dat koor behoort ook Georges De Coster, een 59-jarige Belg die al 39 jaar als freelancer Formule 1-races fotografeert.

'Ik voel me een dinosaurus...'

,,Generatie Z, de groep mensen geboren tussen eind jaren 90 en halverwege de jaren 2010, heeft nu meer interesse in E-sport dan in traditionele sport. Dat blijkt uit een onderzoek van de Formule 1 in samenwerking met The Insights Family."

Peter Smulders, fotograaf

Peter Smulders, fotograaf

Bruidsfotograaf bij huwelijk Romário

Fotograferen in voetbalstadions trekt Peter Smulders niet langer. Een nieuwe NSP-kaart hoeft voor hem niet meer. ,,Ik blijf wel fotograferen, voor Story onder meer, maar bij voetbalwedstrijden zien ze me niet meer.

Ruim 20 Nederlandse journalisten en fotografen extra bij GP F1 in Zandvoort

Ondanks het beperkte aantal beschikbare plaatsen voor de Nederlandse sportjournalisten en -fotografen zijn er komend weekend, buiten de vaste F1-volgers, ruim 20 van hen welkom bij de Grand Prix Formule 1 op het circuit van Zandvoort.

Accreditatieproces voor Peking 2022 vrijwel afgerond

Nagenoeg alle gegevens voor de journalisten en fotografen die verslag willen doen van de  Winterspelen in februari 2022 zijn inmiddels verwerkt. De deadline daarvoor ligt op volgende week dinsdag. Nederland heeft 38 accreditaties voor journalisten, fotografen en technici toegewezen gekregen.

AZ trekt op internet meer kijkers dan Vitesse op tv

De voetbalwedstrijd tussen AZ en Celtic, met als inzet kwalificatie voor de Europa League, trok vorige week 38.200 kijkers via de (gratis) eigen kanalen van AZ op Facebook en Live to Go. Daarmee haalde AZ een hoger kijkcijfer dan Vitesse – Anderlecht met 35.000 volgers op het open kanaal van ESPN.

Open NK golf journalisten in Leende

De vijfde editie van het open NK golf voor journalisten en fotografen wordt op maandag 20 september gehouden op golfclub Haviksoord in Leende (Noord-Brabant). De organisatie is in handen van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten (NVGJ).

Keeshond in bekerfinale niet opgemerkt in kranten

Een opmerkelijk beeld in de KNVB-bekerfinale van 1961 tussen Ajax en NAC (3-0): bij de 2-0 van Henk Groot duikt plotseling een wit hondje op naast NAC-doelman Stan de Rijk.  In het pas verschenen boek ‘De kortste weg naar Europa – verhalen rond de KNVB-beker 1960-1970’ staat een foto waarop dat is te zien.

Voordracht

Hè?
John Volkers had zijn lange loopbaan bij de Volkskrant toch bij de Olympische Spelen in Tokio afgesloten? Oud-verslaggever Volkskrant staat er duidelijk in zijn cv-tje van zijn Twitter-account en collega Willem Vissers heeft hem op mooie wijze uitgezwaaid in zijn column.

‘Wat een voorrecht hier verslag te doen’

‘Wat een voorrecht hier verslag te doen’

Na twee Olympische  Spelen (2008, 2012) doet Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) in Tokio voor de tweede keer verslag van de Paralympics. ‘De Leeuwarder Courant beschouwt paralympische sport als topsport. We ontvangen veel positieve reacties op onze aanwezigheid’, rapporteert hij.

Door Peter van der Meeren

Met de deadline in zicht (de 7 uren voorsprong kwamen goed van pas), tik ik op verzoek van Henk Mees dit stuk. Na een nachtje van 3,5 uur – laat tennis en om 5.30 uur in de taxi naar wegwielrennen – kop ik hier zijn voorzetjes in.

Wie wordt de Wesley Sneijder van het WK 2022?

Het zal niemand ontgaan zijn dat Louis van Gaal sinds deze week weer met zijn noppen in het Zeister gras staat om zijn derde hoofdstuk te schrijven als bondscoach van Oranje. Journalistiek gezien is zijn rentree een feest natuurlijk. En sportief gezien vermoedelijk ook.

Want de Oranje-selectie is (zeker met Virgil van Dijk er weer bij) echt wel sterker dan het tegenvallende optreden op het afgelopen EK doet vermoeden. En met Van Gaal weet je: Oranje kan als team weer boven zichzelf uitstijgen. Zoals hij op het WK 2014 nadrukkelijk bewees.

Chris Korsten als freelancer voor achtste keer op groot sportevenement

Chris Korsten als freelancer voor achtste keer op groot sportevenement  

‘De Houdini van de journalistiek’

Zodra zich een groot sportevenement aandient, komt Chris Korsten (57) in actie. Dan schuift hij zijn dagelijkse journalistieke werk als freelancer opzij en begint de zoektocht naar opdrachtgevers. Tijdens de Paralympics schrijft Korsten op de website van de Rijksoverheid in opdracht van VWS elke dag een verhaal over Nederlandse sporters en hun prestaties in Tokio.

door Henk Mees

Natasja Weber gaat ná ED verder als freelancer

Natasja Weber gaat na een vast dienstverband van 20 jaar bij het Eindhovens Dagblad (ED) verder als freelancer, onder meer voor de sportredactie van de Volkskrant. Met de Olympische Spelen kwam er een eind aan haar verslaggeving van met name zwemmen voor het AD en de regionale titels van DPG.

Aanmeldproces voor Winterspelen Beijing 2022 is begonnen, deadline 25 augustus

Medio augustus heeft de NSP de formulieren voor het accreditatieproces van schrijvende verslaggevers, fotografen en eventuele technici voor de Olympische Winterspelen 2022 aan de aangemelde sportredacties en verslaggevers/fotografen verzonden.

‘Veterane’ Mathilde Dusol gaat in Tokio op voor haar 11e Paralympics

Vijf Nederlandse journalisten en vijf fotografen zijn dit jaar aanwezig op de Paralympics, die van 24 augustus tot en met 5 september in Tokio worden gehouden. Voor fotografe Mathilde Dusol (1967) zijn het elfde Paralympics, sinds haar allereerste editie in Sydney (2000).

Anja van Ginhoven

ANJA VAN GINHOVEN, PERSVOORLICHTER PARALYMPICS

'Hier moeten de paralympische sporters de harten veroveren'

Anja van Ginhoven (45) is terug in Japan. Drie weken na de uitschakeling van het vrouwenvoetbalteam op de Olympische Spelen is ze nu in Tokio actief als persvoorlichter van Team NL op de Paralympics. Daarna wacht een nieuwe stap, naar Engeland waar ze in het spoor van Sarina Wiegman ‘general manager’ wordt van het Engelse vrouwenvoetbalelftal.

Bondscoach Belgische basketbalsters wil in gesprek met omstreden tv-commentator

Philip Mestdagh, bondscoach van het Belgische vrouwen-basketbalteam, heeft zich uitgesproken tégen het ontslag van tv-commentator en presentator Eddy Demarez. De tv-verslaggever kwam in opspraak door denigrerende uitspraken over de seksuele geaardheid van enkele speelsters.

Bericht uit de machinekamer

Het was/is het sportzomertje wel, dit wisselvallige jaargetijde van 2021. Amper bekomen van de Spelen rolt de bal in de Eredivisie en in Europa alweer en maken we ons op voor de Paralympics in Tokio en de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem.

Echt goeie gasten, die fotomanagers’

Echt goeie gasten, die fotomanagers’

Op dag 11 van de Olympische Spelen in Tokio troffen acht Nederlandse fotografen elkaar bij de atletiek in het Olympisch stadion. Alleen Soenar Chamid, Koen van Weel en Olaf Kraak waren op dat moment elders actief. Ronald Hoogendoorn zette zijn zeven collega’s in het stadion op de foto.

Liefhebbers

Ik wilde net een stukje gaan tikken over Steven Berghuis en sneue toetsenbordhooligans toen ik een bericht op de AD-site onder ogen kreeg. De 77-jarige Evert ten Napel gaat aan de slag bij een radioprogramma van Omroep MAX. Ik moest glimlachen. Die dekselse Evert, dacht ik. Was die er niet mee opgehouden?

Vrouwen bepalen gezicht van Sportschau

Het traditionele Duitse tv-programma Die Sportschau wordt dit seizoen op zaterdag gedomineerd door vrouwelijke presentatoren. Esther Sedlaczek is na Jessy Wellmer de tweede vrouw in het team van drie presentatoren. Alexander Bommes is de enige man in het trio.

Frans voetbal op Ziggo Sport  

Ziggo Sport gaat in het seizoen 2021/2022 de wedstrijden uitzenden van de Franse voetbalcompetitie Ligue 1. Ziggo heeft de uitzendrechten voor meerdere seizoenen verworven.  Nieuwe Nederlandse spelers in Frankrijk zijn onder anderen Georginio Wijnaldum, Justin Kluivert, Calvin Stengs, Pablo Rosario en Marco Bizot. 

Southfields gaat op in moederconcern van EndemolShine

Televisieproductiebedrijf Southfields is ingelijfd door Banijay Benelux, het moederconcern van EndemolShine Sport. Beide bedrijven specialiseren zich in tv-sport. Southfields verzorgt tv-producties voor zowel Ziggo Sport als ESPN, met onder meer Champions League en Formule 1.

Evert ten Napel neemt afscheid bij duel om Johan Cruijff Schaal   

Het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV wordt zaterdag 7 augustus de laatste wedstrijd voor Evert ten Napel als tv-commentator. Ten Napel is 77 jaar.

Aanmeldproces voor Winterspelen Beijing 2022 gaat beginnen 

Nog deze week zal de NSP de formulieren voor het accreditatieproces van schrijvende verslaggevers, fotografen en eventuele technici voor de Olympische Winterspelen 2022 aan de aangemelde sportredacties en verslaggevers/fotografen verzenden.

Voorlopig nog beperkingen voor de media in voetbalstadions

In het jaarlijkse ‘zomeroverleg’ van de NSP met de mediavertegenwoordigers van de Eredivisieclubs is duidelijk geworden dat de journalisten en fotografen voorlopig nog met beperkingen rekening dienen te houden. 

Gerrit den Ambtman: meer dan een sportjournalist

Op 29 juli is Gerrit den Ambtman op 72-jarige leeftijd overleden. In het overlijdensbericht van de familie werd hij ‘sportliefhebber, gevatte humorist, kritische journalist, liefdevolle echtgenoot en een bourgondiër’ genoemd. Zijn oud-collega Lex Muller haalt herinneringen op.

Konnichiwa! (こんにちわ hallo!)

#TeamANP in Tokio Het ANP doet met vier verslaggevers en drie fotografen verslag van de Olympische Spelen in Tokio. Dat vergt veel discipline en geduld. ,,Het zijn niet alleen de Corona Games, maar ook de Waiting Games“, rapporteert Jaco Kaijen, chef van TeamANP.

Ik ben een Japanner

Een heuglijke dag vandaag, maandag 2 augustus. Ik ben een Japanner. Althans zo word ik na een verblijf van veertien dagen gezien door de Japanse overheid. Ik heb me (zo goed mogelijk) aan de regels gehouden en een heleboel negatieve speekseltests afgelegd waardoor ik nu als beloning vrij mag bewegen in Tokio.

Kijk verder dan de dagkoers

Succes in de topsport laat zich lang niet altijd regisseren, zeker niet in olympisch verband. Juist dát aspect maakt de Spelen zo intrigerend. Want winst gedijt bij verlies. En andersom.  

‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio

 ‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio

Op weg naar de Olympische Spelen in Tokio strandde Roel Wiche, verslaggever van De Limburger,  in Helsinki. Op zijn testbewijs was het geslacht niet vermeld en hóe de PCR-test was uitgevoerd. Verplichte formaliteiten! Pas een dag later mocht hij na een nieuwe, geldige PCR-test zijn reis hervatten.

 door Roel Wiche

ICON, Written Pledge, OCHA, Activity Plan, Questionnaire, COCOA: maandenlang moesten alle Olympia-gangers door een schier ondoordringbaar bureaucratisch woud van formulieren, voorschriften en apps dolen, op zoek naar QR-codes die de toegangspoort naar Japan moesten openen, een land dat een paar jaar geleden nog heel trots het grootste evenement op aarde binnensleepte, maar in coronatijd plots een hermetisch gesloten oester werd.

Karel Zwaneveld 1949-2021

Hij was herkenbaar uit duizenden, met zijn sluike, grijze haar en zijn jongensachtige grijns. Op 10 juli overleed de Groningse fotograaf Karel Zwaneveld. Hij is 72 jaar geworden.

Henk Hoijtink stopt als columnist

Henk Hoijtink heeft besloten te stoppen met het schrijven van een wekelijkse column over voetbal in het dagblad Trouw. Anderhalf jaar geleden stopte hij al als chef van de sportredactie om bij Trouw verder gaan als chef eindredactie.

Oud-olympiërs doen hun verhaal in boek

Verhalen over Olympische Spelen zijn doorgaans de verhalen van winnaars. Oud-deelnemers hebben niet alleen succesverhalen te vertellen. In de bundel ‘Mijn Olympische Spelen’ herbeleven 15 Olympiërs hun olympische avonturen en wat daarna volgde.

Mannelijke sporters trekken 90 procent van Duitse media-aandacht

De Duitse Olympische sportbond DOSB heeft de media in Duitsland opgeroepen tot gelijke behandeling van mannelijke en vrouwelijke sporters. Aan de campagne is het motto #ShowUsEqual verbonden. Volgens de DOSB domineren mannen te sterk in de berichtgeving over sport.

Postuum erelid áf na research journalisten

Rond het 125-jarig bestaan van Willem II verschijnen liefst drie boeken waarin verleden en heden van de Tilburgse club royaal aan bod komen. Onafhankelijk van Willem II komt Kick Uitgevers op 30 juli met een boek met 800 foto’s en teksten van Henk Mees, Frans van den Nieuwenhof en Matty Verkamman.

Snoepwinkel met zuurtjes

Het worden de eerste Olympische Spelen (zomer) sinds Barcelona 1992 waar ik niet bij ben. Vind ik dat jammer? Natuurlijk. De Spelen zijn een snoepwinkel voor een fanatieke verslaggever én sportliefhebber. Maar als je dan toch een keer moet afhaken dan zijn de Spelen van Tokio daarvoor uitermate geschikt.

Stay in your room

We hebben geen enkelband gekregen. Dat is de meevaller schertsen we, als we in de lobby van ons hotel, Best Western Nishikasai in Edogawa-ku, zitten te schetsen hoe streng beveiligd deze Olympische Spelen van Tokio wel niet zijn.

Het is, na alle voorzorgsmaatregelen bij vertrek en na aankomst op Narita, drie dagen op je kamer blijven. Isolatie, zelftesten, oppassen met contacten. Stay in your room, sprak mevrouw Shuto van de Japanse organisatie me deze morgen nog eens streng toe.

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS

Nog één seizoen en dan met pensioen

Voor NOS-commentator Frank Snoeks (65) was de EK-finale tussen Italië en Engeland zijn laatste wedstrijd als NOS-commentator op een EK of WK. Hij gaat nog wel een seizoen door met de verslaggeving van voetbalwedstrijden van Oranje en in de eredivisie. Snoeks bereikt in september 2022 de pensioengerechtigde leeftijd, twee maanden later begint het WK voetbal in Qatar.

Viaplay breidt pakket uit met Premier League

De streamingsdienst Viaplay zal in het eerste kwartaal van 2022 in Nederland worden gelanceerd. Viaplay gaat onder meer Formule 1, darts, Premier League en Duitse Bundesliga uitzenden.

Hoi Den Haag, hier Assen!

Het TT Circuit is een plek waar Drenten trots op zijn. En het bestuur van het TT Circuit is een trots bestuur. Jarenlang hadden ze ‘vet op de botten’ en konden ze hun eigen beslissingen nemen over investeringen. Maar corona heeft al dat vet weggevreten.

,,We zijn ineens tien jaar teruggeworpen in de tijd”, liet TT-voorzitter Arjan Bos optekenen. En daarom ligt er inmiddels een brief voor coronasteun in Den Haag. En dat is best een ‘dingetje’ voor de trotse Drentse bestuurders.

Corona-Spelen Tokio: om moedeloos van te worden

Zelden zo veel chagrijn aan de vooravond van Olympische Spelen beluisterd. Voor de geaccrediteerde journalisten en fotografen is het vooral zaak om niet al vóóraf overspannen te raken van de Japanse gezondheidsbureaucratie. Nog maar twee weken te gaan voor vertrek en nog steeds zijn tal van zaken niet of nauwelijks geregeld

Beperkt aantal plaatsen voor media bij Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix

Voor de Nederlandse sportjournalisten en -fotografen is voor de eerste Grand Prix in de Formule 1 op het circuit van Zandvoort sinds 1985 een extra, maar beperkt aantal persplaatsen beschikbaar. Het evenement wordt gehouden van 3 tot en met 5 september.

René Otterloo en Bram Brakel overleden

Veelzijdig en volhardend als hij was, is René Otterloo nog lang blijven doorwerken, maar op 23 juni bezweek hij dan toch aan een slepende ziekte. Otterloo werkte voor het Dagblad van het Noorden, voor hockey.nl en voor het voetbaltijdschrift Panenka waarvan hij in 2013 een van de drie grondleggers was.

Jean Nelissen Award voor Herbert Dijkstra

NOS-sportcommentator Herbert Dijkstra is op 24 juni onderscheiden met de Jean Nelissen Award. Het eerbetoon voor verdienstelijke sportverslaggeving ging eerder naar Mart Smeets (2011), Hugo Camps (2016) en Evert ten Napel (2019). Fotograaf Tonny Strouken ontving in 2016 een oeuvreprijs.

Accepteren en Doorgaan, boek over Jelle van Gorkom

Je moet het maar durven: als sportman jouw levensverhaal in boekvorm presenteren op de plaats waar je begin 2018 bijna de dood vond en je je letterlijk moest terugknokken in het leven. Toch is dat wat Jelle van Gorkom dinsdagmiddag deed, bovenaan de startheuvel op het BMX-circuit op Papendal.

Hitteschild voor hockeyfotograaf

Tipje van Koen Suyk voor fotografen die de hitte moeten doorstaan. Tijdens het EK hockey in Amstelveen fotografeerde hij zijn collega Dean Mouhtaropoulos van fotopersbureau Getty Images. Een doek vormde zijn hitteschild.

Sarina bedankt

Het was een mooi beeld in Zeist, afgelopen zaterdag. Louis van Gaal die na de uitzwaaitraining van de Oranjevrouwen richting de Olympische Spelen de FIFA Award voor beste trainer ter wereld uitreikte aan Sarina Wiegman. De verkiezing was in het najaar geweest, maar Wiegman en Vivianne Miedema – de spits van Arsenal was gekozen in het beste elftal – hadden de trofeeën nog te goed.

‘Privacy is absoluut weg’

‘Privacy is absoluut weg’

De AIPS maakt zich zorgen over de werkomstandigheden voor de mediavertegenwoordigers op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli – 8 augustus). Ongekend fel sprak AIPS-voorzitter Gianni Merlo zich daarover uit in een online-speech voor 700 mediavertegenwoordigers uit 100 landen.

,,Wij, de pers, wij zijn niet de vijand van Japan”, zei Gianni Merlo in zijn pleidooi voor een soepeler regime waaraan de media zich tijdens de Olympische Spelen moeten onderwerpen. Zijn kritiek richt zich op de richtlijnen vastgelegd in het zogeheten Playbook voor de media.

Maarten Ducrot, wielercommentator NOS

Maarten Ducrot, wielercommentator NOS

‘Sponsors willen Tour urenlang op tv’

Voor het tweede jaar op rij geeft de NOS vanuit de studio in Hilversum commentaar bij de beelden van de Tour de France. Ook de Belgische VRT heeft daarvoor gekozen. Oud-renner Maarten Ducrot (63) doet de verslaggeving vanuit Nederland samen met Joris van den Berg. In een interview met De Volkskrant vertelt Ducrot, wielercommentator bij de NOS sinds 2004, dat de tv-uitzendingen urenlang duren omdat de sponsors dat willen.

Ex-coureur David Coulthard aast op Nederlandse tv-markt

Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard hoopt met zijn tv-productiemaatschappij Whisper binnenkort de Nederlandse markt binnen te kunnen stappen, meldt André Venema van Formule1.nl. Hij bericht daarin over de invulling van de programmaring rond de Formule 1 in 2022, als Ziggo niet langer over de uitzendrechten beschikt.

Kees Jansma per 1 augustus lid Raad van Commissarissen FC Utrecht

Sportjournalist Kees Jansma (73) versterkt per 1 augustus de Raad van Commissarissen van FC Utrecht. Jansma, wonend in de Utrechtse Heuvelrug, zal het vijfde lid worden van de RvC, meldt de club op zijn website.

Herman Poos maakt documentaire over voormalig Go Ahead-speler

Voormalig sportverslaggever Herman Poos heeft een documentaire gemaakt over oud-Go Ahead-speler Gerrie de Goede. Het is volgens hem ,,een even tragische als mooie film geworden”, zegt hij in De Stentor.

Dick Heuvelman legt sporthistorie Groningen vast

Een boek over de sportgeschiedenis van Groningen. Dick Heuvelman nam vijf jaar geleden de pen ter hand en begon eraan. Het resultaat: een 208 pagina's tellend naslagwerk met per jaar een selectie van een eeuw sportgebeurtenissen in de stad Groningen.

Regenboog

In de wirwar van EK-meuk kwam ik in mijn Twitter-tijdlijn opeens zijn gezicht tegen. Zijn Foundation bestond 12,5 jaar, er was een nieuw logo ontworpen. Even later stak de discussie over de Hongaarse premier en diens anti-homowet de kop op, dat kon geen toeval zijn. En ik dacht: wat zou John Blankenstein hier allemaal van hebben gevonden?

Michel Wuyts is nog niet ‘uitverteld’

In België is nogal wat beroering ontstaan over het aanstaande afscheid van de tv-commentatoren Michel Wuyts (64) en Frank Raes (67). Voor het tv-publiek zijn het twee bekende gezichten bij de verslaggeving van wielrennen en voetbal. Veel Nederlandse tv-kijkers kiezen bij wielerwedstrijden voor het commentaar van het duo Michel Wuyts en José De Cauwer.

Fotografen op de tribune

Fotografen op de tribune

Behelpen is het voor veel fotografen bij het EK voetbal. Het aantal veldposities in de Johan Cruijff ArenA is beperkt tot circa 20, volgens de UEFA een corona-voorzorgsmaatregel. ,,Ook met anderhalve meter afstand is er ruimte genoeg voor wel tachtig fotografen”, vindt Soenar Chamid. ,,Fotografen worden door de grote sportbonden gezien als een vervelende bijzaak in de journalistiek”, stelt Guus Dubbelman.

door Henk Mees

Ard Boer, productmanager sport bij NDC over robotjournalistiek amateurvoetbal

Ard Boer, productmanager sport bij NDC over robotjournalistiek amateurvoetbal

Elke wedstrijd is ‘nieuws’, van hoog tot laag

Alle amateurvoetbalwedstrijden in Noord-Nederland, jong en oud, hoog en laag, kunnen aandacht krijgen op de websites van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Dat moet  gebeuren met ‘robotjournalistiek’, gebaseerd op informatie van de KNVB en de coaches.  Ard Boer, productmanager sport van de NDC mediagroep, is de initiatiefnemer.

door Henk Mees

De sportieve broer van de MacBook Pro tikt tegen de deadline

Jaren geleden raakte ik op een feestje in gesprek met een collega die het later tot hoofdredacteur van een regionaal dagblad zou schoppen. In een geanimeerd gesprek zei ze er vast van overtuigd te zijn dat we rond dit tijdsgewricht te maken zouden krijgen met de robotisering van de journalistiek.

Wesley Sneijder naast Humberto Tan bij Champions League op RTL

Wesley Sneijder is komend seizoen op RTL te zien als analist bij de wedstrijden in de Champions League. Humberto Tan wordt het vaste gezicht van de uitzendingen waarvoor RTL de rechten heeft overgenomen van Veronica en SBS6.

Fresia Cousino Arias gaat presenteren

Fresia Cousino Arias gaat in het nieuwe voetbalseizoen afwisselend met Milan van Dongen het zondagse programma ‘Goedemorgen Eredivisie’ op espn.nl presenteren Daarnaast blijft zij actief als interviewster bij wedstrijden. Naast Cousino Arias verlengde ook Hans Kraay zijn contract met ESPN.

France Football gaat door als maandblad

Na 3905 edities vanaf 8 januari 1946 is er een eind gekomen aan France Football als weekblad. Daarvoor in de plaats zal het vanaf 12 juni maandelijks gaan verschijnen. De aanpassing is een bezuinigingsmaatregel binnen de Groupe L’Equipe, die eerder werd getroffen door een staking na een conflict over de arbeidsvoorwaarden.

Felicitaties - ook van Max Verstappen - voor jubileum Peter van Egmond

Autosportfotograaf Peter van Egmond, sinds eind jaren 80 aanwezig bij vrijwel alle Grote Prijzen in de Formule 1, heeft in Bakoe zijn 500e Grand Prix bijgewoond. Dat zeer respectabele aantal werd zondag gememoreerd door zijn collega en metgezel op de circuits, Frits van Eldik.

Biografie over Johan Derksen meteen een bestseller

Volgens Drentse media stonden mensen afgelopen zaterdag tot buiten in de rij bij Van der Velde Boeken in Assen voor een gesigneerde biografie over Johan Derksen. Ook biografen Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond waren daarbij aanwezig.

De pijn van een voetbaldroom

Achter het hek van voetbalvereniging Brabantia in Eindhoven tuur ik deze zaterdagochtend in alle vroegte naar het team van Jongens onder 8 waar mijn zoon in speelt. Met m'n thermoskan koffie in de aanslag (kort nachtje gehad vanwege EK hockey) dwalen mijn gedachten af naar de indrukwekkende documentaireserie ‘Voetbaldroom’ die ik de afgelopen weken heb gezien.

Sportzomer op drie zenders

Sportzomer op drie zenders

De zogeheten ‘sportzomer’ gaat op tenminste drie open tv-zenders de avonden vullen. Rond de 51 live-wedstrijden van het EK voetbal (11 juni – 11 juli) komt de NOS met het dagelijks programma Studio Europa. Op SBS6 krijgt Veronica Inside (beide Talpa) een nieuw gezicht met De Oranjezomer, een dagelijkse liveshow die na het EK voetbal doorgaat tot en met het einde van de Olympische Spelen op 8 augustus. Op RTL gaat Humberto Tan in een dagelijkse talkshow veel aandacht aan de grote sportevenementen besteden.

Hoop

Ik weet niet hoe het bij andere media is (al heb ik wel vermoedens), maar aan onze lezers merken we dat de EK-gekte behoorlijk op gang is gekomen. Later dan bij andere eindtoernooien weliswaar, maar wat wil je ook, gezien de curieuze aanloop naar dit EK.

Het belangrijkste is dát de mensen eindelijk weer ongeremd kunnen uitkijken naar een heerlijk eindtoernooi. Alsof het een zomer wordt als alle andere zomers. En dat is al bijzonder genoeg, want begin dit jaar hadden we hier niet op durven gokken.

Aart Cornelissen, striptekenaar van Bob de Beker

Aart Cornelissen, striptekenaar van Bob de Beker

In Friesland leeft de sportstrip nog wel 

Appie Happie verdween al in 1993. FC Knudde bestaat nog wel. In het schrale landschap van de sportcartoons duikt in het Friesch Dagblad elke maandag Bob de Beker op, een journalist die met pen en notitieblok de sport op de voet volgt. Het is een personage, gecreëerd door striptekenaar Aart Cornelissen (56).

door Henk Mees

'Markt sportweddenschappen zal in vijf jaar bijna verdubbelen' 

Zeventien deelnemers hebben dinsdagmiddag een bijzondere inkijk in de wereld van (online) sportweddenschappen gekregen. Dankzij het opengaan van de online kansspelmarkt op 1 oktober kunnen aanbieders naast pre-match ook live sports betting aanbieden. Nederland kan enkele tientallen nieuwe aanbieders van online kansspelen verwachten.

‘Beste sportboek’ van Erik Dijkstra en Guus Dubbelman

Erik Dijkstra is vooral bekend als maker van tv- en radioprogramma’s. Met het winnen van de Nico Scheepmaker Beker valt de aandacht op zijn werk als auteur. Zijn boek ‘Ali was mijn vriend’ werd door de jury van de Nico Scheepmaker Beker bekroond als het beste sportboek van 2020.

Naast Formule 1 en darts wil Viaplay nog méér

Ziggo Sport neemt na negen jaar afscheid van de Formule 1. De tv-rechten gaan over naar Nordic Entertainment Group (NENT), dat ook de grote toernooien van de darts-profbond BDC, nu nog op RTL7, gaat uitzenden. NENT zendt uit via de streamingsdienst Viaplay, die bekeken kan worden met mobiele telefoon, tablet of direct op de smart-tv.

Nieuwe clubs voor persvoorlichters Clements en Nelissen

Sanne Clements en Wiebe Nelissen krijgen beiden een andere baan als persvoorlichters in het betaald voetbal. Clements verruilt AZ voor PSV en versterkt met ingang van het nieuwe seizoen de afdeling perszaken van de Eindhovense club.

Zondagvoetbal was een stap te ver voor Meindert Leerling

Oud-politicus Meindert Leerling, die zondag 9 mei op 85-jarige leeftijd overleed, had een lang verleden in de sportjournalistiek. Hij werkte 17 jaar voor de dagbladen van het Rotterdammer Kwartet die in 1971 opgingen in Trouw.

Boek Superman schetst leven van judoka Van ’t End

Op de achterkant van ‘Superman’, de biografie van judo-wereldkampioen Noël van ’t End, staat een foto van ruim twintig jaar geleden. Anton Geesink laat zich daarop omringen door een groep kinderen die training hebben gekregen. ,,In het midden staat een timide jongetje met een brilletje, dat is Noël”, vertelt auteur Hans Klippus.

Kraai

Boeiend om met de ogen van een sportjournalist naar de verslaggeving van het Songfestival te kijken. Ook bij het voetbal lopen er wel een paar chauvinistische tv-commentatoren rond die zich soms als halve supporters gedragen, maar zelfs hun enthousiasme steekt nog bescheiden af bij die van hun collega’s bij de Europese liedjeswedstrijd.

In de Bubbel van Boedapest

In de Bubbel van Boedapest

Journalisten die het EK zwemmen in Boedapest volgden, hebben ervaren wat ze bij de Olympische Spelen in Tokio te wachten kan staan. ,,Daar zal het regiem twee keer zo streng zijn”, zei infectioloog en zwemofficial Andy Hoepelman tegen John Volkers van de Volkskrant. En in Boedapest was het al zo streng, beschrijft John Volkers.

door John Volkers

Evert ten Napel, auteur van boek vol belevenissen

Evert ten Napel, auteur van boek vol belevenissen

‘Ooit komt er toch een einde aan mijn blessuretijd’

‘Het Volkspark is van Oranje’, het is dé uitspraak van tv-verslaggever Evert ten Napel die sinds het EK voetbal van 1988 aan hem is verbonden. Nu is het ook de titel van een boek vol belevenissen en anekdotes in vijftig jaar sportverslaggeving, van de Drents-Groningse Pers tot ESPN. Op 77-jarige leeftijd nadert zijn afscheid.   

door Henk Mees

Bewustwording

Nederlanders laten zich voorstaan op hun verdraagzaamheid. Ze op racisme of discriminatie wijzen, ligt daarentegen gevoelig. Dan borrelen afzwakkingen, verwijten, beledigingen en soms zelfs onversneden haat op. Zeker op sociale media, de barometer van de maatschappij, is tolerantie vaak ver te zoeken.

Toegangstesten in aantocht, NSP volgt overheidsbeleid

Toegangstesten in aantocht, NSP volgt overheidsbeleid

Sportjournalisten en -fotografen zullen weldra regelmatig te maken krijgen met toegangstesten en vaccinatiepaspoorten, als onderdeel van het kabinetsstreven om de samenleving te heropenen. Die testen zijn niet nieuw. In de voorbije maanden zijn ze geregeld gebruikt, onder meer in de Eredivisie bij een weekend waarin (eenmalig) toeschouwers welkom waren, maar ook bij andere evenementen.

Interview Marco Knippen bekroond met De Tegel

Het interview van Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) met turncoach Gerrit Beltman is bekroond met De Tegel, de jaarlijkse prijs in de journalistiek. In de categorie interview sprak de jury lovend over ‘de impact in een wereldje waarin je zelden een inkijkje krijgt’.

Collega’s in de vuurlinie door aanvallen supporters, #persveilig

Een aantal collega’s is de afgelopen week in het nauw geraakt bij hun werkzaamheden en belaagd door supporters. Dat gebeurde rond de kampioenswedstrijd van Ajax, voorafgaande aan de klassieker Feyenoord-Ajax en rond het stadion van De Graafschap.

Meld je aan voor kennissessie 25 mei online sportweddenschappen

De eerste aanmeldingen voor de online kennissessie van de NSP en TOTO op dinsdag 25 mei zijn inmiddels binnen. De bijeenkomst belooft een nuttig inkijkje te bieden in de wereld van online sportweddenschappen, met al zijn gevolgen, de kansen en de bedreigingen.

Geen enkel voetbalboek op shortlist Nico Scheepmaker Beker

Voor de verkiezing van het ‘Sportboek van het jaar’ is dit jaar geen enkel specifiek voetbalboek genomineerd. Dat is sinds de start van deze verkiezing niet eerder voorgekomen. Uit een aanbod van 44 inzendingen werden zes boeken geselecteerd.

Boeken over ''foute sporters' en 'criminele voetballers’

Een promotieonderzoek over extremistische collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geresulteerd in het boek Langs de lijn – foute sporters in de Tweede Wereldoorlog. Auteur Paul van de Water heeft het oorlogsverleden uitgespit van 36 sporters uit Nederland en België.

AIPS Media Awards sluit op 4 oktober

De AIPS heeft de mogelijkheid tot inzendingen geopend voor de vierde editie van de AIPS Media Awards. De verhalen, foto’s en audio- en videoproducties moeten gepubliceerd zijn in de periode van 10 november 2020 tot en met 4 oktober 2021. De inzendingstermijn sluit op 4 oktober 2021.

Voetbalziel

Daar liep ik door Kampen, met mijn voetbalziel onder mijn arm. Een week lang had ik me teruggetrokken in mijn favoriete schrijfhuis in Friesland. In de woonkamer stond een grote houten tafel. De vele ramen boden zicht op het privéterras en de weilanden erachter.

CLO

Als olympisch verslaggever heb ik er, onverwacht, een nieuwe taak bijgekregen. In Tokio ben ik deze zomer, áls de Spelen tenminste doorgaan, CLO. Dat staat voor Covid Liaison Officer. Ik moet er op toezien dat mijn twee Volkskrantcollega’s, verslaggever Rob Gollin en fotograaf Klaas Jan van der Weij, zich aan de strenge regels van het covid-protocol houden.

Willem Vissers, biograaf van Michael van Praag

Willem Vissers, biograaf van Michael van Praag

‘Cruijff stuurde lelijkste meisje naar Van Praag’

Het is ook een tijdsbeeld, zegt Willem Vissers (de Volkskrant) over de biografie van Michael van Praag, die door hem is geschreven. Het gaat daarin niet alleen over Van Praag als bestuurder van Ajax, KNVB en UEFA, ook over zijn jeugd en wat de Tweede Wereldoorlog voor sporen naliet. ,,Staat er hard nieuws in? Nee, maar wel veel dingen die ik niet wist. Het  was gewoon erg leuk om te doen”, vertelt Willem Vissers.

Programma kennissessie 25 mei over online sportweddenschappen

Het programma voor de online kennissessie van de NSP en TOTO op dinsdag 25 mei is bekend. De presentatie is wederom in de vertrouwde handen van Diana Kuip en deelname is gratis. Met experts zoeken we die dinsdagmiddag naar verdieping over de betekenis en de gevolgen, de kansen en de bedreigingen van het online gokken.

Plezier

Noem het toeval, maar voor de romantici onder ons gebeuren er opeens mooie dingen na een week waarin het miljardairsvehikel met de naam Super League (voorlopig) werd afgeschoten. Dat er weer plukjes mensen in het voetbalstadion mogen komen, hielp daar natuurlijk ook bij.

Ik zag de spelers van Willem II de winst op RKC bij het supportersvak vieren alsof lijfsbehoud al een feit was.

Overlijden Heinze Bakker roept warme herinneringen op

Het overlijden van voormalig tv-verslaggever Heinze Bakker heeft warme reacties opgeroepen op de Facebook-pagina Mixed Zone. In de herinneringen vielen termen als ‘aimabel, fijn mens, bevlogen en mild’. Heinze Bakker overleed op 16 april op 79-jarige leeftijd.

Oud-fotograaf Dick de Boer overleden

Dick de Boer, voormalig fotograaf van BN De Stem, is op 9 april op 74-jarige leeftijd overleden. De Boer, geboren in Haarlem, werkte van 1969 tot 2007 voor de in Breda gevestigde krant.

Kritiek Van Hooijdonk houdt Advocaat weg bij NOS

Dick Advocaat heeft afwijzend gereageerd op een aanbieding van de NOS om rond het EK voetbal als analist actief te zijn. ,,Ik ga daar niet met Van Hooijdonk zitten”, zegt Advocaat in een interview met NRC. Pierre van Hooijdonk behoort met Rafael van der Vaart, Theo Janssen en Ibrahim Afellay tot vaste analisten van de NOS.

Biografie Sjaak Polak wint publieksverkiezing Staantribune

De biografie van Sjaak Polak, Even serieus – een stopzinnetje van de Haagse oud-voetballer – is verkozen tot Staantribune Voetbalboek van het Jaar 2020.  Het boek geschreven door Rick van Leeuwen, kreeg de meeste stemmen in een publieksverkiezing via e-mail.