NIEUWSOVERZICHT

De EK Wielrennen in Drenthe smaken naar meer

De EK Wielrennen in Drenthe smaken naar meer

Wie ik vorige week ook sprak, de Europese kampioenschappen wielrennen in Drenthe werden vrijwel steevast bestempeld als een succesverhaal. Mooie kampioenen, interessante koersen, Nederlands succes en een volgens sommigen WK-waardig parcours. Wat wil een wielerliefhebber nog meer?

Kicker herovert koppositie Duitstalige sportsites

Voetbalwebsite Kicker heeft de koppositie op de ranglijst van Duitstalige sportsites herwonnen. In de maand augustus kwam de vaste koploper onder de Duitse websites op sportgebied uit op een kleine 244 miljoen bezoekers.

Nieuw boek van Yoeri van den Busken in aantocht over Marianne Timmers missie

In november, cadeaumaand bij uitstek, verschijnt het nieuwe boek van de hand van Yoeri van den Busken over de gezondheidsmissie van drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer.

Komedie

Het zal de winter van 2008 geweest zijn. Er lag in elk geval sneeuw. Samen met een hele horde nerveuze persmensen stond ik te blauwbekken bij de fly-over van de Amsterdam ArenA. Iemand had een thermoskan koffie meegenomen omdat niemand even wilde wegglippen, bang om Het Moment te missen. Piesen deden we in de berm.

Eurobaseball 2023 in Tsjechië maakt aanpassingen voor media na klachten

.De organisatie van Eurobaseball 2023 in Tsjechië heeft enkele aanpassingen gedaan aan de werkomstandigheden naar aanleiding van klachten van fotografen. De NSP stuurde namens hen (onder wie Henk Seppen) een brief aan de Europese honkbalbond waarin een aantal grieven werden geuit over de werkomstandigheden voor sportfotografen.

Ongewild de oudste NSP-voorzitter

Twee weken geleden werd ik, ook tot mijn eigen verrassing, benoemd tot voorzitter van ‘onze’ Nederlandse Sport Pers, ons belangenplatform, ons vakgroep, ons thuis in de journalistiek. In het voorjaar stopte Marco Knippen (ex-Trouw, ex-NHD) volgens plan met het voorzitterschap.

Nieuw boek van Charles van Commenée: ‘Topsport is niet woke’

Komende vrijdag (vrijdag 29 september) wordt het Handboek Topsport van de hand van topcoach Charles van Commenée officieel gepresenteerd in Amsterdam. De sportief directeur van Team Jumbo-Visma, Merijn Zeeman, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Belgische Arena Group probeert Nederlandse stadions te exploiteren

Drie Nederlandse BVO's zijn met de Belgische The Arena Group een overeenkomst aangegaan voor de exploitatie van hun stadions op niet-wedstrijddagen. Het in Gent gevestigde bedrijf zegt daarmee in België succesvol te zijn en dat ook in Nederland te willen uitproberen.

Het zou ook zomaar de allerlaatste show ooit kunnen zijn’

Met hun De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show stappen initiatiefnemers Edwin Struis, Dick Sintenie, Paul Onkenhout en Simon Zwartkruis op vrijdag 6 oktober het podium van een uitverkocht Patronaat in Haarlem op.

NSP legt fotografen nogmaals afspraken omtrent warmlopen uit

In een brief aan alle voetbalfotografen heeft de NSP nogmaals de geldende afspraken tussen KNVB en clubs uitgelegd voor wat betreft het warmlopen. Aanleiding is de regelmatige ontvangst van klachten, opmerkingen en verwijten over het warmlopen van spelers recht voor de lenzen van sportfotografen

Dark Side

Maandag hadden ik en de andere nieuwe collega’s net de eed afgelegd, toen de hoofdofficier op het parket Noord-Holland zich nog even tot mij richtte en terloops vroeg of ik ook van die opmerkingen had gehad, dat ik naar ‘de andere kant’ was overgestapt. ‘Zo zeggen ze dat toch in de journalistiek, niet?’

Mossink nieuwe hoofdredacteur NU.nl, Rypke Bakker tijdelijk sportchef

Lindsay Mossink is benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van NU.nl en Rypke Bakker zal voor de duur van drie maanden de naar VI vertrokken Michel Abbink vervangen als sportchef. Er loopt een sollicitatieprocedure voor een nieuwe chef van de sportredactie.

Accommodatie voor OS Parijs uiterlijk eind deze week regelen

Nieuwsorganisaties en freelancers met een accreditatie voor de Olympische Spelen in Parijs wordt geadviseerd het voorstel voor de aangeboden hotelaccommodatie uiterlijk aan het eind van deze week (15 september) te accepteren.

Journalist en verzamelaar van ‘Olympische meuk’ Maarten Westermann overleden

In de leeftijd van 70 jaar is journalist en schrijver Maarten H.J. Westermann overleden. De veelzijdige Westermann werkte als freelancer voor tal van sportuitgaven van Arko Sports Media.

Journalisten kunnen weer inzenden voor de Golfpersprijs 2023

De organisatie van de sinds 1997 bestaande jaarlijkse Golfpersprijs nodigt collega’s uit om met hun beste journalistieke werk mee te dingen naar de prijs voor de jaargang 2023. De prijs is een gezamenlijk initiatief van de NGF, NVG, PGA Holland en NVGJ, de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten.

Mark van den Heuvel tekent levensverhaal Henk Grol op

Vorige week verscheen het boek Focus, waarin Mark van den Heuvel het levensverhaal beschrijft van de soms maniakaal gedreven judoka Henk Grol. In dat boek wordt de vraag gesteld en beantwoord ‘hoe het kon gebeuren dat de beste judoka ter wereld nooit wereld- of Olympisch kampioen is geworden?

Bas Timmers beschrijft Duitse cultclub Union Berlin

Journalist Bas Timmers, expert op het gebied van Duits voetbal, heeft een boek geschreven over de door hem bewonderde cultclub Union Berlin. Timmers verhuisde in 2012 naar de Duitse hoofdstad en is sindsdien seizoenkaarthouder.

Grote ‘mediahonger’ naar de Olympische Spelen in Parijs 2024

Grote ‘mediahonger’ naar de Olympische Spelen in Parijs 2024

De mediadirecteur van het IOC zei het tijdens de World Press Briefing in Parijs met hoorbare verbazing in haar stem: “Er is een mediahonger zo groot als die ik nog nooit eerder zo heb ervaren”, sprak Lucia Montanarella, namens IOC belast met alle mediazaken tijdens de Olympische Spelen, vorige week in het Pullman Hotel in Montparnasse.

VI's Simon Zwartkruis volgde AZ O-20 naar La Bombonera

Simon Zwartkruis, sportjournalist bij Voetbal International,vloog vorige week naar Buenos Aires om de finale van UEFA Youth League tussen AZ – Boca Juniors bij te wonen. Hij en zijn collega's Jeroen Haarsma (Noordhollands Dagblad) en Charlie Bootsman (The Media Brothers) behoorden tot het selecte gezelschap vertegenwoordigers dat deze unieke finale van nabij volgde. Zwartkruis laat zijn licht schijnen op de sfeer, de ontvangst en de beroerde begeleiding van de media. Maar dankzij AZ's Wiebe Nelissen kwam veel uiteindelijk toch goed.

Voormalig NSP-voorzitter en chef Telesport Charles Taylor (1943-2023) overleden

Voormalig NSP-voorzitter en chef Telesport/De Telegraaf Charles Allen Taylor is op 25 augustus op 80-jarige leeftijd overleden. Taylor leidde de sportredactie van De Telegraaf van 1977 tot 2005 en hanteerde de voorzittershamer van de stichting Nederlandse Sport Pers van 2005 tot 2007.

Journalisten op WK atletiek zetten records met sprints door trappenhuizen

Journalisten op WK atletiek zetten records met sprints door trappenhuizen 

Hoog in het stadion was het bloedheet, eigenlijk te warm om te werken. Maar daar kon de organisatie van de Wereldkampioenschappen Atletiek nou net even niks aan doen. Al het andere was door de Hongaren verbazend goed geregeld.

Door Willem Held

Collega’s maken afscheidsboekje voor Ivo op den Camp

Autosportverslaggever Ivo op den Camp (64) heeft tijdens een diner aan de vooravond van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort afscheid genomen van de collega’s en coureurs met wie hij in zijn loopbaan over de wereld is gereisd.

Fabian van der Poll verlaat NSP én sportjournalistiek

Interimvoorzitter Fabian van der Poll verlaat de NSP, de sportjournalistiek en de redactie van VI.nl en gaat per 1 september aan de slag als persvoorlichter bij het Openbaar Ministerie in Haarlem.

Soenar Chamid onderscheiden wegens veelvuldig WK-bezoek

Sportfotograaf Soenar Chamid is vorige week in Boedapest in het zonnetje gezet wegens hardnekkig en serieel bezoek aan wereldkampioenschappen atletiek.

Argentinië eert Frits Barend wegens protesten tegen voormalig regime-Videla

Journalist Frits Barend, cabaretier Freek de Jonge, oud-voetballer Oeki Hoekema en vier andere Nederlanders hebben een onderscheiding gekregen voor hun protest tegen het voormalige regime in Argentinië en de strijd voor mensenrechten, meldt Trouw.

Stroom boeken over Max Verstappen niet te stoppen

Onder de titel ‘Max Verstappen: Niet te stoppen’ is deze week het zoveelste boek over de Nederlandse kampioen in de Formule 1 verschenen. Het boek is van de hand de Britse autosportjournalist Mark Hughes en is naar het Nederlands vertaald door Linda Vermeeren.

Drama op het tartan

Drama stond er als kop boven de tv-recensie in de Volkskrant van de hand van Arno Haijtema die volgens mij het berijden van zijn Pedelec al als sport beschouwt. Het onderkopje op die donderdag 24 augustus luidde: ‘Atletiek is van alle sporten de hoogste vorm van theater en de registratie levert de mooiste televisie op.’

De vonk van de US OPEN

Het is twintig jaar geleden, bedacht ik me terwijl ik in mijn vakantie eindelijk tijd had om wat te lezen in het boekwerk Trailblazers: The unmatched story of women’s tennis van Billie Jean King dat al twee maanden op mijn bureau lag. Twintig jaar geleden alweer dat ik een once in a lifetime trip naar de US Open aan mij voorbij zag gaan.

F1-afscheid na 714 vluchten en 1638 hotelnachten

F1-afscheid na 714 vluchten en 1638 hotelnachten

Ivo op den Camp (64) houdt er in het zicht van de derde wereldtitel van Max Verstappen mee op als sportverslaggever en vaste Formule 1-watcher namens De Limburger. Hij gaat van een vervroegd pensioen genieten. Op den Camp is de enige schrijvende Nederlandse journalist die de opkomst van zowel Jos als Max Verstappen van nabij heeft gevolgd.

WK-voetbal down under, een bijzonder avontuur

WK-voetbal down under, een bijzonder avontuur

Met een select gezelschap journalisten (mannen én vrouwen) - Tjeerd Wiersma (ANP), Jeroen van Barneveld (Nu.nl), Steven Kooijman (De Telegraaf), Tim Hartman (Algemeen Dagblad), Fresia Cousiño Arias (ESPN), Frank Wielaard, Rivkah op het Veld en Susanne Morren (allen NOS) - volgde ik het Oranje van bondscoach Andries Jonker tijdens het WK-voetbal in Nieuw-Zeeland en Australië. Of beter gezegd: mócht ik het WK volgen.

Geen vrees voor AI-sportsite zonder vlees en bloed

Een nieuw voetbalseizoen en meteen een nieuw en verrassend geluid. Bij het maken van de eerste nieuwsbrief na de zomerstop – ditmaal zonder de vaardige hand van Henk Mees – zaten we hier op het NSP-kantoor in Den Haag toch even met de handen in het dunne haar.

Mediahuis lanceert sportsite Resport.nl door toepassing kunstmatige intelligentie

Mediahuis Nederland heeft dinsdag de door AI-gedreven sportnieuwssite Resport.nl gedreven. De inhoud wordt samengesteld op basis van ANP-sportberichten en het ChatGPT4-algoritme, aldus Mediahuis in een persbericht.

Reeks veiligheidsaanbevelingen voor duels in betaald voetbal

In overleg met clubs, KNVB, ESPN en NSP zijn een reeks aanbevelingen opgesteld ter verbetering van de veiligheid van fotografen, cameramensen en journalisten in voetbalstadions. Doel is het gooien van voorwerpen, vuurwerk en bier naar werkende media langs het veld te voorkomen en bij eventuele schades te komen tot een vlotte afhandeling.

Fotograferen op UEFA EK vrouwen U19 achter manshoge boarding

Terwijl aan de andere kant van de wereld het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland fantastisch in beeld werd gebracht, was het voor het aanstormend talent deze zomer in België behelpen. Althans, zo bemerkte fotograaf Remko Kool (ProShots) op het EK voetbal voor vrouwen onder 19 jaar.

Roboticket als accreditatie voor media in Belgische voetbal

Onze Belgische zusterorganisatie Sportspress.be introduceert in het nieuwe voetbalseizoen een zogenoemd Roboticket. Dit Roboticket moet voor uniformiteit zorgen in de accreditaties in het Belgisch profvoetbal.

FC Barcelona verkoopt deel mediabelangen en gaat daarmee naar de beurs

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona wil een nieuw contentcreatiebedrijf onder de naam Barça Media naar de technologiebeurs Nasdaq in New York brengen. Daarmee hoopt voorzitter Joan Laporta nieuwe inkomsten voor de club te genereren, die al geruime tijd op zoek is naar extra inkomsten voor de dure huishouding.

NOS Sport evalueert uitzending Studio Voetbal naar aanleiding uitspraken over Maurice Steijn

NOS Sport gaat de eerste uitzending van het seizoen van Studio Voetbal evalueren naar aanleiding van de gewraakte uitspraken van Pierre van Hooijdonk over Ajax-trainer Maurice Steijn.

‘Aan alles moet weleens een eind komen’

Zeven jaar lang was de inhoud van deze website en nieuwsbrief in de vertrouwde handen van Henk Mees, gemoedelijke Bosschenaar met een kritische blik naar de sport en de sportverslaggeving. Deze zomer vond hij het moment gekomen om zijn taken over te dragen aan iemand uit een jongere generatie. Vandaar dat we ditmaal Henk Mees In The Spo®tlight zetten.

Fluwelen handschoentjes

Ik heb me best vermaakt met het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Irritant was wel het gebruikelijke geroep van de alom bekende voorvechters van het vrouwenvoetbal in de media om meer, meer, meer.

Het gevaar van eenheidsworst

Mijn laatste Schot voor de boeg. Het is een afscheid van een tijdperk, in dubbel opzicht. Niet alleen stopte ik vorige maand als voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, maar na meer dan een kwart eeuw stapte ik ook uit de sportjournalistiek.

Onderzoeksbureau GfK: Onlinebereik sportnieuws groeit verder

Het aantal mensen dat het sportnieuws online volgt is verder gestegen. Ten opzichte van mei 2021 is het aantal volgers in mei 2023 met 23% toegenomen, meldt markt onderzoeksbureau GfK. Het bureau onderzocht het bereik van de grote(re) nieuwsmerken op onlinegebied.

Run op kaarten voor jubileumeditie van De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show

Het journalistencollectief achter De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show gaat op 6 oktober weer de planken op voor de 25e editie. De jubileumeditie vindt – uiteraard – plaats in Haarlem en wel in het Patronaat aan de Zijlweg.

‘De collega’s vinden het een moedige stap’

Milo Lambers, vertrekkend sportredacteur

'De collega's vinden het een moedige stap'

Met twee tweets maakte Milo Lambers (35) vorige week bekend dat hij zijn vaste baan in de sportjournalistiek bij Noordhollands Dagblad/IJmuider Courant opgeeft voor een toekomst in de geestelijke gezondheidszorg. De sportverslaggever legt uit waarom hij zijn werkzame leven elders wil voortzetten.

Mourinho is een vervuiler, geen vernieuwer

Het kost weinig moeite om een hekel te hebben aan José Mourinho. Alles wat ik zo lelijk vind aan voetbal, wordt in woord en gebaar uitgedragen door de trainer van AS Roma. Gezien zijn achtergrond als tolk zou je denken dat hij met een bepaalde nederigheid door het leven gaat; dankbaar dat hij zo ver is gekomen. Niets van dat alles. De Portugees gedraagt zich als een weerzinwekkende megalomaan en er is niemand die hem tot de orde roept.

Ontspannen aanloop naar WK voetbal voor vrouwen

Ontspannen aanloop naar WK voetbal voor vrouwen

Het was al vroeg gezellig in Kerkrade voor het uitzwaaiduel van de voetbalsters van Oranje, merkte ANP-verslaggever Dirk Kramer. Zo’n twee uur voor de aftrap tegen België klonken de Hollandse hits al uit de speakers bij de hoofdingang van het Parkstad Limburg Stadion.

Zomerstop voor Mixed Zone

Ook voor de makers van Mixed Zone breekt de komende weken een zomerstop aan. De redactie onder aanvoering van Henk Mees, onze columnisten en anderen die regelmatig een bijdrage leveren genieten de komende weken even hun welverdiende rust.

Ruim 20 aanmeldingen voor accreditaties Dutch Grand Prix

Ruim 20 verslaggevers en fotografen hebben zich tot dusver aangemeld voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Dat aantal komt bovenop de circa 20 Nederlandse collega’s die een zogenaamde ‘rode pas’ hebben van de FIA omdat zij het merendeel van de Grands Prix in de Formule 1 bezoeken.

Keulen 2023, Handbal, de Final4

Voor de media is de Lanxess Arena een weldaad om in te werken. Eigen ingang, ruimte genoeg, perstribune dicht op het veld, goed eten (zoveel je wilt, houd je in) en een immense mixed zone. Wie de auto heeft geparkeerd in de parkeergarage om de hoek krijgt netjes een vrijkaartje terug.

Raymond Kerckhoffs

Raymond Kerckhoffs verruilde luxepositie bij De Telegraaf voor journalistiek ondernemerschap

'Groei WielerFlits komt, denk ik, doordat alle grote verhalen bij de kranten tegenwoordig achter een betaalmuur zitten'

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs vertrok drie jaar geleden als 'kopman' van De Telegraaf om zijn eigen weg in het snel veranderende medialandschap te kiezen. Aan de vooravond van het klapstuk van het wielerseizoen, de Tour de France, vertelt hij hoe hij sindsdien is gevaren.

Eerste druk kampioensboek ‘Kameraden’ uitverkocht, 2e druk in juli te koop

Het kampioenschap van Feyenoord heeft zo veel losgemaakt bij de achterban dat de helft van de 18.000 exemplaren van de eerste druk van het boek 'Kameraden' via de webwinkel van AD inmiddels is uitverkocht. De tweede druk is in de maak.

Tijdperk Roger Federer te boek gesteld door Sander Collewijn

Aan het eind van de maand verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos het boek Tijdperk Roger Federer van de hand van Sander Collewijn. Het is volgens de uitgeverij ‘een in-depth analyse van de beste tennisser aller tijden’.

In Rosmalen zijn ze niet zo snel in de war

IN ROSMALEN ZIJN ZE NIET ZO SNEL IN DE WAR 

Heineken Trophy, Ordina Open, Topshelf Open, Unicef Open, Libéma Open. Je kunt het tennistoernooi in Rosmalen wel een andere naam geven, het karakter van het evenement verandert nooit. In één woord: ontspannen. Toernooidirecteur Marcel Hunze streeft voor de bezoekers op het Autotron-terrein een vakantiesfeer na, en eigenlijk is dat ook wat de Nederlandse tennismedia al jaren ervaart.

Door Rik Spekenbrink

Tal van voetbalboeken om de zomerstop aan het strand door te komen

Willems Uitgevers grijpt de zomerstop aan om een handvol voetbalboeken (opnieuw) onder de aandacht te brengen, ‘om de leegte op te vullen’. Zo verschijnt deze maand een herziene editie van ‘Zo word je een Oersterke Voetballer’ van fysiotherapeut Thomas D’havé, die onder meer zijn sporen verdiende bij Ajax

Ode aan de clubman als assistent

‘Een jongen van de club is verloren gegaan voor de Amsterdammers’. Dat las ik overal toen bekend werd dat Johnny Heitinga geen toekomst meer had bij Ajax. Het is altijd pijnlijk als een clubman geslachtofferd wordt bij zijn grote liefde, maar het is inherent aan het hoofdtrainerschap. Als de resultaten tegenvallen ben je gezien, clubman of niet.

De dood rijdt mee. Helaas.

Een dode in de koers. Gino Mäder liet het leven in de Ronde van Zwitserland. Hij was pas 26. Alle koffiegesprekken in mijn wereldje gingen erover.

Dood bij een wedstrijd. Het schokt een ieder die van sport houdt. Ik was een jonge NHD-verslaggever, toen ik bij de motorwegraces in mijn provincie Noord-Holland tweemaal werd geconfronteerd met de dood.

Marco Knippen treedt per direct terug als NSP-voorzitter

Marco Knippen treedt per direct terug als voorzitter van de Nederlandse Sport Pers. Reden is zijn vertrek uit de (sport)journalistiek. Knippen is sinds heden (dinsdag 6 juni) werkzaam voor de PvdA, waar hij aan de slag is gegaan als strategisch adviseur en persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie.

Gert-Jaap Hoekman moet sleutelen aan cultuur NOS Sport

Als freelancer voor de Zwolse Courant schreef Gert-Jaap Hoekman over voetbal, hockey en basketbal. Een kwart eeuw later keert hij terug in de sportjournalistiek als hoofdredacteur van NOS Sport.

Vrouwen voldoen niet aan NOS-eis voor voetbal-commentatoren

NOS Sport kreeg begin dit jaar 66 aanmeldingen binnen voor een externe vacature voor de functie tv- voetbalcommentator. De hoop was dat zich ook talentvolle vrouwen zouden melden. Maar tussen de 66 aanmeldingen zaten drie vrouwen, die volgens de NOS niet voldoende niveau hadden

Dyn mikt in Duitsland op andere sporten dan voetbal

Onder de naam Dyn krijgt Duitsland op 23 augustus een nieuwe sport-streamingsdienst, die zich op andere competitie-sporten dan voetbal gaat concentreren. De nieuwe zender, met mediaconcern Springer als meerderheidsaandeelhouder, heeft contracten afgesloten over handbal, basketbal, volleybal, tafeltennis en veldhockey.

Sportschau trekt steeds minder Bundesliga-kijkers

Het Duitse tv-programma ‘Die Sportschau’ op de publieke zender ARD signaleert opnieuw een daling van de belangstelling voor Bundesliga-voetbalsamenvattingen. Gemiddeld trokken de uitzendingen op de vroege zaterdagavond 3,7 miljoen kijkers. Vorig seizoen waren dat er nog 4 miljoen.

Te weinig belangstelling voor WK journalisten in juli

Het WK wielrennen voor journalisten in het Oostenrijkse St. Anton (Tirol), dat gepland stond van 27 tot en met 30 juli, is afgelast. Volgens de organisatie zijn voor de 23ste editie te weinig aanmeldingen binnengekomen.

Aantekeningen Schreuder samengebracht in boek

NOS-verslaggever Joep Schreuder heeft zijn belevenissen in de sport vastgelegd in een boek met als titel ’Ter plekke’. Volgens Schreuder neemt hij de lezers in korte verhalen mee naar plekken die op televisie zelden te zien zijn.

Prachtig vak

Het is een prachtig vak, sportjournalist. Wat is er mooier om als je van sport houdt, er verslag van te mogen doen en daar ook nog voor te worden betaald?

Ik heb mezelf altijd als een bevoorrecht mens beschouwd en hoop van harte dat de collega’s in het huidige voetbal dat gevoel ook (nog) hebben. Want ik realiseer me dat we in andere tijden leven.

Prins William, lasagne en God Save The King

Prins William, lasagne en God Save The King

Als correspondent in Engeland volgde Geert Langendorff zaterdag voor de zesde keer de FA Cup Final op Wembley. Bij het duel tussen de twee rivaliserende clubs uit Manchester trof hem het gedrag van de fans. ’Van vijandigheid of opstootjes was geen sprake’, constateert Geert Langendorff  

door Geert Langendorff

Met accreditatie naar het werk

Bij de UEFA maken ze zich normaal gesproken niet druk om de play-offs van de eredivisie, maar door de deelname van FC Twente ligt dat dit keer toch iets anders. Zondag is de return van de finale in De Grolsch Veste, een paar dagen later hebben ze in Enschede Spanje en Italië over de vloer.

TV-verslaggever Leo Driessen laat de stadions achter zich

TV-verslaggever Leo Driessen laat de stadions achter zich

Al die feitjes mogen toch niet leidend zijn’

..Ik vond het mooi om te doen en ik wens u allemaal het beste toe, ook zij die mij dat niet wensen. Alle groeten, alle goeds.” Het waren de laatste woorden van Leo Driessen als commentator ter plekke. AZ – PSV was zijn laatste klus vanuit een voetbalstadion. Driessen (bijna 68) blijft actief; in de studio’s van ESPN en Viaplay, op Radio Noord-Holland en als schrijver van liedjesteksten.

Accreditatieproces voor Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix begonnen

Het accreditatieproces voor Nederlandse sportjournalisten en -fotografen die verslag willen doen van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort (25-27 augustus 2023) is begonnen.

Sportspress.be stapt samen met NSP en anderen in overleggroep met UEFA

In de marge van het AIPS-Congres, dat van 8 tot en met 12 mei plaatsvond in Seoel, werd vanuit een aantal vertegenwoordigers van Europese sportpersbonden overleg opgestart met de Europese voetbalbond UEFA.

Auteurs biografie Bram Appel pleiten voor eerherstel oud-international

Komende zaterdag verschijnt onder de titel ‘Het Kanon de officiële biografie van oud-international Bram Appel. Als gevolg van een nooit uit de wereld geholpen conflict met toenmalig KNVB-voorzitter Karel Lotsy werd hij jarenlange geschorst door de voetbalbond. Dit omdat Appel in 1949 profvoetballer werd in Frankrijk en zijn amateurstatus verloor.

FC Groningen zet aangifte tegen Youtuber niet door

FC Groningen heeft afgezien van aangifte tegen Youtuber Darshan Boerema (22) uit Heerenveen. Volgens Boerema werkt hij als onderzoeksjournalist aan video-items over stadionverboden en hoe die ontdoken kunnen worden. Waarom de aangekondigde aangifte wegens ‘het negeren van een stadionverbod en uitlokking’ niet wordt doorgezet, wil FC Groningen niet toelichten.

Vier wielerboeken in zicht van Tour de France

In het zicht van de Tour de France verschijnen in het Nederlandse taalgebied komende maand tenminste vier boeken over wielrennen. Nando Boers komt met het boek ‘Het plan’, waarvoor hij de wielerploeg Jumbo-Visma drie jaar van nabij heeft gevolgd.

’Frustratiebier’

’Frustratiebier’ 

Misdragingen van AZ-hooligans tegenover Engelse fans trokken na de wedstrijd tussen AZ en West Ham United volop de aandacht. Onbesproken bleef wat fotografen moesten doorstaan aan de andere kant van het veld. Vijf volle bekers bier kreeg fotograaf Geert van Erven over zich heen. ,,Frustratiebier, en niemand die ingreep”, volgens Van Erven.

In oorlogsgebied Korea besef je hoe ‘vredig’ de Europese stadions zijn

Tijdens zo’n AIPS-congres in Seoul kom je er ineens achter dat Noord- en Zuid-Korea nog steeds gewoon in oorlog zijn, al wordt er al 70 jaar niet meer gevochten.

Het gebied rond de 38e breedtegraad ligt nog altijd bezaaid met mijnen en de toeristen die van zuid naar noord komen kijken in de gedemilitariseerde zone, wordt ten strengste gemaand van de hekken vandaan te blijven. Daarachter liggen explosieven die zo maar ineens tot ontlading kunnen komen.

Willem Held, auteur boek over topsporter Ingrid Visser en haar tragische dood

Willem Held, auteur boek over topsporter Ingrid Visser en haar tragische dood

‘Haal die onzin van de websites’

Gruwelijke details over de moorden in Spanje in 2013 op volleybal-recordinternational Ingrid Visser en haar vriend Lodewijk Severein leven nog altijd voort op de websites van Nederlandse kranten  ‘Ze zouden zijn gemarteld, Severein had connecties met de georganiseerde misdaad.’

Tips voor ‘partycrashers’

De bal hooghoudend gaat de voetbalprof dwars door een kantoorgebouw, via het trappenhuis en de bedrijfskantine, naar het dakterras, onderweg pratend met personeel dat eigenlijk in de weg loopt. Alsof de bal een verlengstuk van het lichaam is, raakt ie niet één keer de grond. 

Poppe de Boer, leermeester van ANP-fotografen

Tal van sportfotografen gingen in de leer bij Poppe de Boer, die woensdag 3 mei thuis op 81-jarige leeftijd overleed. Koen Suyk, Olaf Kraak, Paul Vreeker en Toussaint Kluiters spreken nog altijd vol lof over hun leermeester van wie ze het vak leerden voordat ze alle vier de stap naar het ANP maakten.

Folkert Hoogslag overleden

Op 2 mei overleed fotograaf Folkert Hoogslag. Op zaterdag moest hij zich met griep afmelden voor een voetbalwedstrijd, de dinsdag erna overleed hij op 65-jarige leeftijd. Folkert Hoogslag was tientallen jaren lang met name in het Westland als freelancer actief. Voor verschillende opdrachtgevers maakte hij veel sportfoto’s.

Lintje voor Cor Mooij

Fotograaf Cor Mooij behoorde op 25 april tot de zeven inwoners van de gemeente Bergen die deelden in de lintjesregen. Voor zijn inzet als vrijwilliger werd Cor Mooij (76) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook NRC stoot schaakrubriek af

Met een studie van het eindspel kwam op 28 april na bijna 177 jaar een eind aan de wekelijkse schaakrubriek in NRC. Eerder dit jaar besloten Het Parool en de Volkskrant hiermee te stoppen. Van de landelijke kranten heeft alleen De Telegraaf nog de rubriek van Hans Böhm. Die werd enkele jaren geleden van wekelijks gereduceerd tot eens in de twee weken.

BOEKEN

101 dingen over Feyenoord 
Of hij eens voor hem een boek wilde schrijven, vroeg Pax, het negenjarige zoontje aan zijn vader, Iwan van Duren. Waarover dan, vroeg Iwan van Duren. ‘Over alles wat iedereen over Feyenoord moet weten’, antwoordde het zoontje. Nu komt het in de boekhandel: 101 dingen die je weten moet over Feyenoord.

AIPS Award voor Oostenrijkse documentaire over Max Verstappen

De documentaire MAXimum Verstappen: The Flying Dutchman, gemaakt  in opdracht van de Oostenrijkse zender Servus TV door Nikolaus Mahatsek en Nikolaus Strecha, heeft een van de jaarlijkse AIPS Awards veroverd.

Beschimmelde voetbalcultuur

De regen die was voorspeld bleef gelukkig uit. Met duizenden tegelijk stroomden we opgewekt door de popperige straten van Anfield. Ik ben geen liefhebber van mensenmassa’s maar dit had iets gemoedelijks.

Mensen en kinderen in een wit shirt van Tottenham Hotspur konden ongehinderd tussen Liverpool-fans naar het stadion slenteren. Kraampjes van beide clubs stonden naast elkaar.

AIPS Europa roept IOC op tot heroverweging standpunt Russische atleten

UPDATE > donderdag 11 mei 2023

De Europese sectie van AIPS dringt er bij het IOC op aan het standpunt over deelname van Russische en Belarussische atleten aan de Spelen van Parijs (2024) te herzien.

Dat is besloten op het congres van het wereldverbond van sportjournalisten in Seoul.

Etiquette in de perszaal  

Zelf was ik er niet bij, die zondagavond in de Kuip. Maar met dank aan tv-camera’s, social media en meerdere vrienden die het fragment doorstuurden in Whatsapp-groepen, kon het me niet ontgaan. De vraag van Volkskrant-collega Willem Vissers aan Davy Klaassen na de bekerfinale. Hoewel, was het wel een vraag?  

Wees gerust, voordat iemand denkt dat ik Willem hier de maat ga nemen: dat doe ik niet. Hij weet er ook van, dat ik deze column zou schrijven, we hebben vanmiddag nog even gebeld. Ik was gewoon benieuwd hoe de reacties waren op het fragment tussen hem en Klaassen. Overwegend positief? Negatief?

Maarten Noppen 1951-2023

MAARTEN NOPPEN 1951-2023

‘Noppentaal, een onversneden compliment’

Negentien keer deed Maarten Noppen (1951-2023) voor het AD verslag van de Tour de France. Daarna switchte hij naar het toptennis. Het pensioen kwam als chef van de reisbijlage. Op 26 april overleed Maarten Noppen op 71-jarige leeftijd in het ziekenhuis waar hij was opgenomen na hartfalen. Zijn oud-collega Edwin van der Meijde haalde bij het afscheid herinneringen op.

Joop Boek (1949-2023) laat ‘schatkamer’ na

Meer dan veertig jaar fotografeerde Joop Boek voor het Noordhollands Dagblad. Op 10 april overleed hij op 73-jaríge leeftijd na een ziekbed van enkele jaren. Tienduizenden foto’s van Joop Boek zijn overgedragen aan het Regionaal Archief in Alkmaar. ‘Een schatkamer voor de eeuwigheid’, noemt journalist Ype Minkema de collectie in het Noordhollands Dagbad.

Maarten Ducrot na 19 jaar weg uit ‘keurslijf’ NOS

Na 19 jaar wielerverslaggeving voor de NOS was de Amstel Gold Race de laatste tv-klus voor Maarten Ducrot. In Bruchem (Bommelerwaard) krijgt zijn paardenrijschool Centaur meer aandacht. ,,In het keurslijf van de NOS werd ik steeds ongelukkiger”, zei Ducrot in VARA GIDS. Tegen Daan de Ridder van nu.nl ging hij daar dieper op in.

Reserveer Olympische accommodatie vóór 17 mei

De bijna 80 Nederlandse journalisten en fotografen die volgend jaar werkzaam zullen zijn tijdens de Olympische Spelen in Parijs, moeten hun voorkeursaccommodatie uiterlijk 17 mei aanstaande opgeven. Daarna worden de voorkeursaanvragen beoordeeld en gehonoreerd.

Nico Scheepmaker Beker voor boek over Liverpool FC

De Nico Scheepmaker Beker voor het ‘beste sportboek’van 2022 is door de jury toegewezen aan het boek ‘Liverpool’ van de Amsterdamse schrijver, journalist en columnist James Worthy (1980). De winnaar  is de zoon van een Britse vader en Nederlandse moeder.

Bijna helft van digitale stemmers kiest voor boek over Feyenoord

Voor de publieksprijs ‘Sportboek van het jaar’ van Helden Magazine werden ruim 15.000 stemmen digitaal uitgebracht. Bijna de helft daarvan (7200) ging naar het boek ‘Lourdes aan de Maas’, geschreven door Michel van Egmond en Martijn Krabbendam.

BOEKEN

NSP-debat keert terug in ‘De kater van Qatar’ Met het boek ‘De kater van Qatar’ vraagt auteur Gerard Arink opnieuw om aandacht voor de omstandigheden in Qatar waaraan het WK volgens hem niets heeft veranderd. ‘De conclusie van het maatschappelijke debat is dat de FIFA, Qatar en de grote bedrijven met hun grote geld aan het langste eind hebben getrokken’, schrijft Arink.

De kracht van de sportjournalistiek

Voetbal is een barometer van de samenleving, geen van de werkelijkheid losgezongen parallel universum of een ommuurd reservaat. Paul Onkenhout schreef deze zin op in zijn wekelijkse zaterdagcolumn in de Volkskrant van 7 april.

De oud-voetbalverslaggever heeft gelijk - sterker, ik zou voetbal zelfs door sport in zijn algemeenheid willen vervangen. Want wat in de maatschappij leeft, speelt of zich voltrekt, vertaalt zich doorgaans ook naar de sportvelden, -hallen, -tribunes en -kleedkamers, kantoorplekken én bestuurskamers.

Is voetbal voor lege tribunes op dinsdagmiddag het nieuwe normaal?

Zaterdagavond keek ik in het Groningse Martiniplaza tijdens een time-out van de basketballers van Donar tegen Mechelen naar lenige cheerleaders terwijl mascotte Thunder op de tribune high fives uitdeelde aan een jochie dat zijn kinderfeestje vierde in de basketbalarena.

Zelden meldingen uit de vuurlinie

Zelden meldingen uit de vuurlinie

Fotografen, cameramensen en ballenjongens (m/v) bevinden zich in de vuurlinie als er in voetbalstadions met vuurwerk, aanstekers, bekers bier of andere voorwerpen wordt gegooid. Zelden komen daarover meldingen binnen bij PersVeilig, het platform dat is opgezet om de positie van mediavertegenwoordigers te versterken tegen geweld en bedreigingen.

Iwan van Duren, ex-journalist VI

Iwan van Duren, ex-journalist VI  

‘Liever goeie vader dan topjournalist’

De tijd die hij bij Voetbal International (VI) niet meer kon krijgen voor onderzoeksverhalen, hoopt Iwan van Duren wél te vinden als zelfstandig auteur. ,,De ruimte voor boeken en onderzoeksverhalen werd minder. Ik wil baas zijn over mijn eigen leven, mijn eigen agenda, zonder aan een baan vast te zitten”, zegt Iwan van Duren over zijn stap na bijna 25 jaar bij VI.

Stilte op Nederlands front

Over een dik jaar is het zo ver en zal een discussie die nu nog grotendeels aan ons land voorbij gaat actueel zijn. Wat doen we met de deelname van de nu oorlogvoerende Russen en samenspannende Belarussen aan de Olympische Zomerspelen van Parijs?

Vuurwerkincident bij Bekerduel Feyenoord - Ajax

Naar aanleiding van het vuurwerk incident aan het begin van het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax op woensdag 5 april jl. heeft NSP reacties van fotografen verzameld. Een afschrift hiervan is doorgestuurd naar betrokken partijen, KNVB en Feyenoord. Hieronder een greep uit de reacties.

Foto Pim Ras wél op shortlist, niét in top 10 AIPS Media Awards

Een foto van Pim Ras is niét doorgedromgen tot de top 10 van de AIPS Media Awards in de categorie ‘Photography sport action’. Het is wel de enige Nederlandse inzending op de zeven shortlists. Het betreft een foto waarop Brian Brobbey (Ajax) en Mike van der Hoorn (FC Utrecht) elkaar met neus tegen neus belagen. De foto, gemaakt op 16 januari 2022, kreeg de titel C’ nose contact!

Stilte op Nederlands front

Over een dik jaar is het zo ver en zal een discussie die nu nog grotendeels aan ons land voorbij gaat actueel zijn. Wat doen we met de deelname van de nu oorlogvoerende Russen en samenspannende Belarussen aan de Olympische Zomerspelen van Parijs?

Sport dingt in twee categorieën mee naar Tegel

Twee producties met betrekking tot sport zijn genomineerd voor de Jaaprijzen voor de Journalistiek, die worden bekroond met De Tegel. Het betreft ‘De slaven van Qatar’ en ‘De appjes van Marc Overmars’ van respectievelijk Matthijs van Dam (Trouw) en het NRC-trio Danielle Pinedo, Fabian van der Poll en Steven Verseput.