NIEUWSOVERZICHT

Virus raakt ook sportpers Spanje

VIRUS RAAKT OOK SPORTPERS SPANJE
De ooit zo beruchte sportdagbladen in Spanje raken steeds verder uit de gratie. Minder lezers, minder pagina’s, minder advertenties. ‘De vraag is hoe zij de coronacrisis zullen doorstaan’, vraagt correspondent Edwin Winkels zich af.

Door Edwin Winkels

Een brenger van het nieuws werd zelf nieuws. Een sportjournalist uit Valencia die in de week van 19 februari in Milaan was geweest voor de wedstrijd tussen Atalanta Bergamo – waarvan het eigen stadion niet aan de UEFA-normen voldoet – en Valencia testte negen dagen later positief op het coronavirus.

Natasja Weber schrijft biografie Sharon van Rouwendaal

NATASJA WEBER SCHRIJFT BIOGRAFIE SHARON VAN ROUWENDAAL

’Bruut leven in de topsport’
Het levensverhaal van Sharon van Rouwendaal, olympisch kampioene 10 km zwemmen in open water, is in een boek vastgelegd. Het werd opgetekend door Natasja Weber, sportververslaggeefster voor het Eindhovens Dagblad, de andere regionale kranten van DPG en het AD. ,,Haar levensverhaal is zo bijzonder, daar wilde ik een boek over schrijven.”

Het blijkt tóch een vak...

Een stok van twee meter aan m'n microfoon, ik schud geen handen als ik bij iemand binnenkom en het contact met de redactie is alleen telefonisch of digitaal. Tja, zo zullen we allemaal wel een beetje werken in corona-tijd. Ook de inhoud van m'n onderwerpen is veranderd. Eerst gingen de interviews over sportevenementen die niet doorgingen. Maar nu maak ik ook items over ander nieuws. 

Een lesje in nederigheid

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
De wereld is dicht. Net als iedereen probeer ik van de nood een deugd te maken, hoewel je als zzp-er iets meer kopzorgen hebt dan de mensen in loondienst. Opdrachten vallen bij bosjes weg. En op die geweldige sportzomer zullen we nog een jaar moeten wachten.

Overheidsmaatregelen voor inkomenssteun tijdens de coronacrisis

Het kabinet heeft besloten in de coronacrisis banen en inkomens van mensen te beschermen, waaronder die van zzp’ers. Daarom is een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) voor zzp’ers,

‘Investeer juist nu tijd in je bedrijf’

Wat pak je als freelance-fotograaf aan in deze tijd waarin nog nauwelijks iets valt te fotograferen? Huub Keulers geeft een inkijkje. Zijn boodschap: ‘Investeer tijd in je bedrijf zodat de impact van de ccris wordt verzacht.’ Door Huub Keulers

Koert Westerman wil hesje aantrekken voor de supermarkt

Koert Westerman, commentator/presentator van FOX Sports en RTL7, heeft zich in zijn woonplaats Oudewater aangemeld als ‘oppasser’ om toe te zien op de toeloop bij supermarkten. ,,Ik ben nog niet opgeroepen, maar ik zie me al staan in een hesje”, vertelt Westerman.

BSR koopt anderhalf miljoen foto’s Pics United

Het archief met anderhalf miljoen voetbalfoto's van Pics United is overgenomen door Fotopersbureau BSR Agency. De foto’s dateren uit de periode 1966 - 2016. Bob van den Cruijsem, eigenaar van Pics United, was onder meer huisfotograaf van PSV.

Frank Heinen wint ook publieksprijs beste voetbalboek

Het boek ‘Buiten de lijnen’ van Frank Heinen is uitgeroepen tot ‘Staantribune Voetbalboek van het Jaar’. In januari was Heinen al verkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar 2019. Voor de publieksverkiezing van Staantribune werden 12.000 stemmen uitgebracht.

Arno de Jong (NL Loterij/TOTO) verkozen tot marketeer van het jaar

Marketingbaas Arno de Jong van de Nederlandse Loterij is uitgeroepen tot Marketeer of the Year. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de campagnes rond de Staatsloterij en de TOTO (‘Koning TOTO’). Met die laatste campagne zijn meerdere marketingprijzen gewonnen.

Coronacrisis: handig om te weten en kennis te delen op FB/Mixed Zone

Veel collega’s zijn getroffen door de coronacrisis. Uitleg overbodig. Het kabinet heeft een reeks noodmaatregelen genomen die ondernemers en zelfstandigen door de eerste drie maanden (1 maart-1 juni) heen moet helpen. Verlenging van de maatregelen is niet uitgesloten.

Aanvoerders betaald voetbal doen oproep in videoboodschap

Op initiatief van de clubs in het betaald voetbal is een videoboodschap gelanceerd met alle aanvoerders uit eredivisie en eerste divisie. De oproep is bedoeld voor de mensen die de samenleving draaiende houden. Het motto van de aanvoerders uit de eredivisie luidt: ‘Blijf thuis, blijf positief en denk aan je medemens.’

Bij FOX Sports en Ziggo Sport valt veel werk weg

De coronapauze treft ook veel mensen die werkzaam zijn in de media, met name op tv. Voor sportverslaggevers, presentatoren, analisten en andere medewerkers van de abonneezenders FOX Sports en Ziggo Sport is een aanzienlijk deel van het werk weggevallen.

Twee Spaanse sportjournalisten slachtoffer van corona

Tot de dodelijke slachtoffers van het coronavirus in Spanje behoren twee sportjournalisten. José María Candela, ook wel bekend als Chema, werd 59 en werkte voor de publieke radio-omroep RNE. Tomás Díaz-Valdés (78) was meer dan dertig jaar actief bij het sportdagblad AS.

Hockeybond zet 2624 interlands online

De Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft alle interlands digitaal samengebracht op https://interlandhistorie.knhb.nl/. Daarop staan van liefst 2624 interlands de wedstrijdselectie, de uitslag, wedstrijdverslagen, doelpuntenmakers en locaties vermeld. Ook is daaraan beeldmateriaal van zowel toernooien als diverse internationals toegevoegd.

Elf verhalen in vervolg op ’21 man’

Het vervolg op het vorig jaar verschenen boek ’21 man’ van Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) is vanaf 2 april verkrijgbaar. Het tweede deel, met de titel ‘Naschrift’ bevat een elftal verhalen, in de lijn van ‘21 man’.

Onzekere tijden Britse freelancers

ONZEKERE TIJDEN BRITSE FREELANCERS
In het Verenigd Koninkrijk laat de overheid de freelancers, de Britse zzp’ers, in de kou staan, stelt Geert Langendorff, in Engeland werkzaam voor diverse Nederlandse media. Uit solidariteit met zijn Britse collega’s is hij lid geworden van de Football Writers Association (FWA). ,,Zonder vangnet van de overheid wachten mijn collega’s uiterst onzekere tijden”, schrijft Langendorff. Door Geert Langendorff

Averij is onontkoombaar, een koel hoofd noodzakelijk

De titel van deze wekelijkse rubriek is bedoeld om te prikkelen, om een signaal af te geven, om een debat uit te lokken of een standpunt uit te dragen van een of meerdere bestuursleden van de NSP. Maar Schot voor de Boeg volstaat niet in deze barre tijden. Midscheeps getroffen, zware averij, water maken, alle scheepstermen voor de hoge nood zijn van toepassing.

Sander Jonkman, initiatiefnemer #voetbalshirtchallenge

SANDER JONKMAN, INITIATIEFNEMER #VOETBALSHIRTCHALLENGE

‘Elke dag een nieuw shirt’
Wat trek ik aan op mijn eerste thuiswerkdag, vroeg Sander Jonkman, eindredacteur bij FOX Sports, zich maandag 16 maart af. Hij trok een shirt uit zijn stapel voetbalshirts en presenteerde zich daarmee op Twitter met de hashtag #voetbalshirtchallenge. Zijn actie sloeg aan, enkele duizenden volgden al het voorbeeld van Sander Jonkman.

Brood en spelen

Dit blogje had kunnen gaan over de spannende titelrace in de Eredivisie. Over de strijd van Memphis Depay om het EK te halen. Over het prachtige wielervoorjaar dat van start zou gaan. Maar het gaat nergens over. Want er is niets. Hoewel, nieuws is er altijd. Want over Memphis gesproken: dat EK gaat ‘ie halen. Geen probleem.

Ergernis groot over woorden minister Eric Wiebes aan adres zzp’ers

De uitlatingen van minister Eric Wiebes in de uitzending van WNL op Zondag over zzp’ers heeft veel losgemaakt, ook onder de vele zelfstandigen in de beroepsgroep van journalisten, fotografen en cameramensen.

NSP en Mixed Zone blijven in de lucht - op minder dan halve kracht

Geen interlands, geen marathon, geen sportagenda, geen betaald of zelfs onbetaald voetbal, geen wielerkoersen, geen enkele sportactiviteit... Ook het kantoor van de NSP in Den Haag is dezer dagen leeg. Marianne Verzijl heeft haar drie zoons thuis, maar maakt daar deze nieuwsbrief en houdt de lopende zaken samen met ondergetekende in de gaten.

Corona-advies: ‘Zoek oude filmpjes op’

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren grijpt de coronapauze aan voor onder meer het online presenteren van sportfilmpjes. Via LinkedIn doet hij een oproep aan sportliefhebbers die in het bezit zijn van bijzonder materiaal.

Oud-journalist assistent-coach bij PSV

Met Jörn Wolf (44) krijgt PSV volgend seizoen een voormalig sportjournalist als assistent-coach in de technische staf. Tot 2003 was hij werkzaam voor Hamburger Morgenpost. Daarna ging hij naar Bundesliga-club Hamburger SV. In 2017 stopte Wolf als mediadirecteur bij HSV en trad hij in dienst van Bayer Leverkusen als ‘Koordinator Trainer-und Funktionsteam’.

Conference-calls bij PSV

Bij elkaar gedurende 1 uur en 8 minuten beantwoordde John de Jong, technisch directeur van PSV, woensdag 11 maart in conference-calls vragen van journalisten. Niét het coronavirus was aanleiding voor een telefonische toelichting op de keuze voor de Duitser Roger Schmidt als hoofdcoach vanaf volgend seizoen.