NIEUWSOVERZICHT

Eerbetoon Go Ahead Eagles aan Richard Thannhauser

Op vrijdag 1 maart heeft Go Ahead Eagles de ernstig zieke Richard Thannhauser een indrukwekkend publiek afscheid in Deventer bezorgd. Thannhauser (57) was 23 jaar werkzaam in de sportjournalistiek, onder meer voor de Apeldoornsche Courant en de PZC waar hij chef van de sportredactie was.

Joop Niezen weer welkom op perstribune ADO

Sportpersicoon Joop Niezen (83), grondlegger van de huidige NSP, is weer welkom bij ADO Den Haag. Een stickertje met het opschrift ‘Niezen, invitation’ prijkt op het bureaublad van zijn vaste plek op de perstribune, de eerste stoel links vooraan.

Tentoonstelling sportfoto’s NSP/ZC tijdens Sportfilmfestival Rotterdam

De winnende en genomineerde foto’s van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2018 worden tentoongesteld op het Sportfilmfestival Rotterdam. Dat gebeurt van woensdag 10 tot en met zondag 14 april.

Sportweddenschappen in het brandpunt van eerste kennissessie Toto en NSP

De wereld van de sportweddenschappen zal door de komst buitenlandse wedkantoren weldra ingrijpend veranderen. Er worden tientallen aanvragen verwacht voor een vergunning in de geliberaliseerde markt voor sportgokjes, een (Nederlandse) markt van zo'n 600 miljoen euro.

Vitesse-coach eert Hélène Hendriks

Speciaal presentje voor Hélène Hendriks. Haar recente uitverkiezing tot NSP Sportjournalist van het Jaar greep Vitesse-coach Leonid Slutsky aan voor een persoonlijke felicitatie. Voor het oog van de tv-camera verraste hij Hélène Hendriks met een cadeau, een shirt van Vitesse met nummer 1.

Gooi die deur toch vaker open, PSV

Zon, regen, hagelbuien en flinke windstoten wisselen elkaar deze maandagochtend in hoog tempo af in Eindhoven. Aan de zijlijn van trainingscomplex De Herdgang van PSV worstelen toeschouwers met hun omgeslagen paraplu’s. Ondanks de herfstachtige omstandigheden hebben zo’n honderd mensen de moeite genomen om naar de training van PSV te komen kijken.

Veel lege stoeltjes in Sofia

VEEL LEGE STOELTJES IN SOFIA
Shorttrack is spektakel, kabaal en een beetje show. Zo niet afgelopen weekeinde in de Arena Armeets. Dankzij een paar Bulgaarse bobo’s bij de ISU werd het WK 2019 aan Sofia toegewezen. In de hal van het enorme indoorstadion hingen foto’s van volle tribunes bij het volleybal, handbal en tennis. Maar voor shorttrack liepen de Bulgaren niet warm.

Stof tot nadenken

Een goeie week geleden werd ik bij de opening van het Vlaamse wielerseizoen aangesproken door de perschef aldaar. De in wielerkringen hooglijk gewaardeerde Guy Vermeiren, voormalig collega van de Gazet van Antwerpen. Of wij, als NSP, ons eens willen buigen over de toelating van fotografen bij de grotere koersen. Want het loopt de spuigaten uit, zei hij. Straks vallen er nog doden

Te weinig tribuneplekken voor pers

Er was afgelopen weekend veel te doen op sportgebied. De WK Allround schaatsen, de start van het wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad, de WK Baanwielrennen en natuurlijk het eredivisievoetbal mét de koorts richting de CL-wedstrijd Real Madrid-Ajax. Wellicht dat er daarom betrekkelijk weinig Nederlandse mediavertegenwoordigers present waren op het EK Indooratletiek in Glasgow.

Wedden op de komst van buitenlandse gokbedrijven

Als liefhebber van Match of the Day valt het mij steeds zwaarder naar de Premier League te kijken. Niet vanwege het hoge niveau en de grote amusementswaarde, maar meer door de storende boodschappen van allerhande goksites. Via de shirts en op almaar verschietende digitale reclameborden worden de kijkers allerhande prikkels toegezonden, in vele talen en tekens

Nieuwe boeken over topsporters

In de reeks biografieën van voetballers verschijnen er boeken over Gerard van der Lem, Jan Jongbloed en Robin van Persie. De auteurs zijn de freelancers Edwin Struis, Yoeri van den Busken en Harry Walstra. Daarnaast verscheen onlangs een nieuw tennisboek van Robèrt Misset (Volkskrant) over de tweestrijd tussen Roger Federer en Rafael Nadal.

Sportbiografieën onder de loep

Het almaar uitdijende aanbod aan sportbiografieën is voor Aad Haverkamp (1984) aanleiding geweest voor een promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorige week promoveerde hij. Het academisch onderzoek is ook verschenen in een boek met de titel Biografieën in beweging’.

Van Breukelen met managementboek op longlist

Het boek ‘Maak je comeback’, geschreven door Hans van Breukelen en Benno Diederiks, heeft een plaats gekregen op de longlist voor de verkiezing van het managementboek van het jaar. Liefst 53 boeken zijn hiervoor genomineerd. Op 26 maart worden hieruit de boeken geselecteerd voor de shortlist.

AZ trapt af in tweede serie Teamgenoten op Fox

In de nieuwe serie ‘Teamgenoten’ haalt Fox Sports vanaf woensdag 6 maart (20.00 uur) wekelijks herinneringen op aan eredivisie-belevenissen in het verleden. In de eerste aflevering kijken Danny Koevermans, Simon Cziommer en Khalid Sinouh terug op het seizoen 2006-2007.

Paul Hayward Brits sportjournalist van het jaar

Paul Hayward (54) is voor de vijfde keer uitgeroepen tot Brits sportjournalist van het jaar. Hayward is Chief Sports Writer bij de Daily Telegraph. De fotograaf Mark Thompson (Getty Inages) werd verkozen tot sportfotograaf van het jaar. De Daily Mail mag zich de Sports Newspaper of the Year 2018 noemen.

Ghostwriter 

De rol van ghostwriter is een ondankbaar aspect van ons journalistieke bestaan. Ik vervulde die taak in mijn tijd bij het AD zo´n drieënhalf jaar voor Willem van Hanegem en zijn veelgelezen column. Weinig eer aan te behalen, kun je denken, maar voor mij was het toch een van de hoogtepunten in mijn lange carrière als sportjournalist.

Mart Smeets, NBA-verslaggever voor Ziggo

Mart Smeets, NBA-verslaggever voor Ziggo
Na veertig jaar bij de NOS te hebben gewerkt, doet Mart Smeets op Ziggo verslag van het Amerikaans basketbal (NBA). Sinds de herfst van 2012 versloeg hij al meer dan tweehonderd basketbalwedstrijden. Vanwege het tijdsverschil is dat nachtwerk, waarvoor Smeets (72) enkele keren per week vanuit Haarlem naar Hilversum reist.

De gehate en geliefde mixed zone

Waar lezers of tv-kijkers sportwedstrijden doorgaans nabeschouwen door het over de sport zelf te hebben, daar worden sportwedstrijden door sportjournalisten onderling vaak nabesproken aan de hand van één onderwerp: de mixed zone. Welke spelers kwamen er naar de mixed zone? Had je een fatsoenlijke plek in de mixed zone? Had sporter X goeie quotes in de mixed zone? Liep speler Y alle journalisten weer straal voorbij in de mixed zone? Stond journalist Z weer mee te luisteren in de mixed zone?

BONKJE strikes again! 

Het is voor de vaste journalistieke volgers van de schaatskaravaan vaste prik, alweer sinds 2002: BONKJE, oftewel het Bowling Open Nederlands Kampioenschap voor Journalisten En anderen.  Schaatsverslaggevers uit de hele wereld, van Japan tot Duitsland en Noorwegen weten dan hoe laat het is: een avondvullend programma vol sportdrank, bitter- en bowlingballen.

Fotograaf Ewoud Broeksma overleden

Met het overlijden van fotograaf Ewoud Broeksma is plotseling een einde gekomen aan de portrettenreeks ‘Hemd van het lijf’ in het Dagblad van het Noorden. Wekelijks fotografeerde Broeksma (top)sporters die geheel of gedeeltelijk naakt poseerden.

Soundtracks Eredivisie op Radio Veronica

Op Radio Veronica klinkt vanaf 1 maart iedere vrijdagmiddag rond 17.15 uur de stadionsoundtrack van één van de achttien voetbalclubs uit de Eredivisie. In de nieuwe wekelijkse rubriek ’Eredivisie Soundtrack’ gaat het om tracks die gedraaid worden aan het begin van een wedstrijd of die worden ingezet na een doelpunt.

Ook trainingen Formule 1 live op Ziggo Sport

Ziggo gaat naast de races dit seizoen ook de trainingen van de Formule 1 op vrijdag live uitzenden op Ziggo Sport. Vanaf 17 maart gaat het nieuwe raceseizoen van start in Melbourne. In het nieuwe Formule 1-seizoen zal Giedo van der Garde niet langer aanschuiven als co-commentator naast bij de Formule 1-races op Ziggo Sport. 

Voetbalvideo Panenka wekelijks goed voor 40.000 à 50.000 kijkers

De voetbalvideo Panenka op ad.nl trekt wekelijks 40.000 à 50.000 volgers. In de weken erna komen er in de uitloop nog enkele tienduizenden kijkers bij. Erik van Gruijthuijsen, directeur Journalistiek van ADR Nieuwsmedia, noemt die getallen in een interview op sportnext.nl.

Met het trucje van Epke naar goud

De Special Olympics World Games komen eraan. Van 14 tot 21 maart strijden ruim 7500 sporters met een verstandelijke beperking om de medailles in Abu Dhabi. Een van de Nederlandse deelnemers is turner Erik van Loenen, bij menigeen wellicht bekend door de Play Unified challenge met regerend wereldkampioen Epke Zonderland.

Japanse belangstelling

JAPANSE BELANGSTELLING
Wie niets vermoedend zondag de perszaal van de Haagse ijshal De Uithof betrad, moet zich verbaasd hebben over de hoeveelheid Japanners. Wie even later Japanse kunstrijders alle prijzen zag pakken bij de Challlenge Cup, een grote internationale wedstrijd, zal het iets begrijpelijker hebben gevonden.