NIEUWSOVERZICHT

John Volkers moet gaan helpen bestuur AIPS Europa krachtdadiger te maken

De kandidatuur van John Volkers voor het lidmaatschap van het bestuur van AIPS Europa moet de Europese journalistenorganisatie gaan helpen krachtdadiger op te treden in gesprekken met internationale sportbonden en -federaties.

De spiegel die Federer ons voorhield

Het was een afscheid zoals een uitzwaaimoment moest zijn. Op de baan was er de strijd, de lach en het gejuich, na afloop waren er de vele tranen, mooie woorden en het applaus. Maar er was ook de hand, de linker van Roger Federer die tijdens de ceremonie de rechter van Rafael Nadal vastpakte terwijl ze beiden huilden - kameraadschap kon niet treffender worden geïllustreerd, een betere boodschap niet afgegeven.

Waarschuwing voor stafleden TOP Oss na hinderen fotografen

TOP Oss heeft twee stafleden een officiële waarschuwing gegeven voor het hinderen van twee sportfotografen tijdens ongeregeldheden na afloop van het duel met en bij FC Den Bosch. ,,Herhaling van dit ongewenste gedrag leidt tot direct vertrek bij TOP Oss”, schrijft algemeen directeur Jack van Lieshout in een reactie

AIJC in de bres voor geweerde journalist op WK wielrennen

AIJC-voorzitter Raymond Kerckhoffs is namens de International Association of Cycling Journalists in de bres gesprongen voor de Australische collega Iain Treloar, aan wie een accreditatie voor de WK wielrennen in het Australische Wollongong werd geweigerd.

Boeken over Louis van Gaal en wielerkampioenen

In de tweede helft van oktober verwacht Volkskrant-journalist Willem Vissers zijn nieuwe boek ‘Leven met Louis’ te lanceren. Voor Vissers (1964) is Louis van Gaal de meest beschreven man in ruim dertig jaar voetbaljournalistiek.

Spaanse tv-journalisten mogen alleen ‘positieve vragen’ stellen

Televisie-verslaggevers van de Spaanse zenders Telefonica en streamingsdienst DAZN lopen het risico dat ze bij kritische vragen een werkverbod krijgen bij wedstrijden in het Spaanse topvoetbal. Ze mogen alleen ‘positieve vragen’ stellen. De sanctiemogelijkheid is vastgelegd in het nieuwe tv-contract, dat LaLiga heeft afgesloten.

Chips in Duits ijshockey voor media en publiek

In het Duitse ijshockey zijn chips geïntroduceerd die de sport aantrekkelijker moeten maken in de media en voor toeschouwers. In de tricots van de spelers en in de pucks zijn chips verwerkt die elk schot, elke pass en elke beweging weergeven.

Poppenkast

Dick Schoenaker was er. Peter Boeve en Simon Tahamata ook. En Edwin Zoetebier, de UEFA-Cupwinnaar van 2002 die ooit als jongetje in tranen uitbarstte toen hij hoorde dat zijn idool misschien naar het buitenland zou vertrekken. Nu, zo’n 45 jaar later, huilde hij opnieuw bij het ophalen van die anekdote.

Digitale aanmoedigingen in Polen

Digitale aanmoedigingen in Polen

In welke mate mag publiek worden aangespoord tot aanmoedigingen? Kunnen het scherm en de geluidsboxen in het stadion hiervoor worden ingezet? Hoever mag de invloed van een speaker gaan? De vragen kwamen donderdag 22 september op bij de voetbalinterland Polen – Nederland.

Gerrit-Jan van Heemst 1978-2022

Gerrit-Jan van Heemst 1978-2022

‘Schrijven was de kapstok van zijn leven’

Op zaterdag 10 september volgde Gerrit-Jan van Heemst voor het AD de voetbalwedstrijd tussen Jodan Boys en De Dijk. Toen zijn verslag ’s maandags in de gedrukte krant verscheen was hij al overleden, op 44-jarige leeftijd. Tijdens een partijtje voetbal met vrienden op zondag werd Gerrit-Jan van Heemst onwel. Een hartinfarct bleek fataal.

PersVeilig onderzoekt veiligheid vrouwelijke (sport)journalisten

PersVeilig doet onderzoek naar de frequentie en verschijningsvormen van onveilige situaties voor vrouwelijke journalisten, onder wie vanzelfsprekend ook vrouwelijke sportjournalisten. 

Jack van Gelder presentator Oranje-festijn

Jack van Gelder krijgt tijdens het WK voetbal in Qatar een rol als presentator van een festijn voor Oranje-fans in de Johan Cruijff ArenA. Naast Jack van Gelder zijn ook Soufiane Touzani en Emma Heesters door de KNVB ingehuurd voor de presentatie.

Levensverhaal Van Basten in tv-serie op Videoland

Op basis van zijn autobiografie Basta wordt het levensverhaal van oud-voetballer Marco van Basten verwerkt in een tv-serie. Producent Hollands Licht heeft de rechten gekocht. Producent Dan Blazer belooft ‘een serie met internationale allure’, bedoeld voor onder meer streamingsdienst Videoland. De bedoeling is dat Basta in 2025 te zien is.

Ralph van Baasbank gaat rechten inkopen voor NOS

Ralph van Baasbank is bij de NOS in dienst getreden als rechtenmanager voor NOS Sport. In die rol moet hij de rechten voor tv, radio en online van grote sportevenementen inkopen. Ook heeft hij de taak om met het redactie-onderdeel ‘lange termijn’ strategische plannen te ontwikkelen voor topsport op de kanalen van NOS Sport.

Foto ‘Madeliefjes voor Maradona’ brengt 1.000 euro op voor gehandicaptensport

De afdruk op acrylglas van wereldberoemde foto ‘Madeliefjes voor Maradona’ van Leo Vogelzang heeft op een Haagse veiling 1.000 euro opgeleverd voor het Fonds Gehandicaptensport.

Viaplay speurt bij clubs naar hockey-commentatoren

Streamingsdienst Viaplay heeft de clubs ingeschakeld om commentatoren te vinden voor wedstrijden in de hoofdklassen mannen en vrouwen hockey. Daarvoor is een oproep gedaan via de websites van de clubs in de twee hoofdklassen. 

Hockeysport zal gebaat zijn bij meer cachet rond finale landstitel

Hockeybond KNHB wil de hockeysport in Nederland verder professionaliseren, maar als er veranderingen worden doorgevoerd staan hoofdklasseclubs op hun achterste benen uit vrees voor verlies van de bijzondere verenigingscultuur. Zie hier de spagaat waarin het vaderlandse tophockey zich al jarenlang bevindt.

Covid heeft werken in paddock blijvend lastiger gemaakt

Covid heeft werken in paddock blijvend lastiger gemaakt

Net zoals voor Max Verstappen tijdens de kwalificatie en in de race was het werken voor de media tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort op het eerste oog een wandeling in het park – nou ja, door de duinen dan.

Door Gerard den Elt

Uitstekende faciliteiten in de perszaal, snelle updates door Dutch GP-woordvoerder Simon Keijzer als de situatie daarom vroeg (de rookpot op het circuit tijdens de kwalificatie), goede shuttles naar hotels en parkeerplaatsen en drie prima maaltijden per dag.

Richtingenstrijd in de topsport

Sinds de ontdekking en erkenning dat er in de topsport van de voorbije twintig jaar zaken mis zijn gegaan (grofweg het turnschandaal uit de jaren nul) staat het voortbestaan van de Nederlandse topsport in de huidige gedaante op het spel.

De lange weg naar de top, van de 29ste plaats in de medaillespiegel van 1976 (Montreal, medailles 0-2-3) naar de 7de positie in Tokio 2020 (10-12-14), is afgelegd met inzet van alle krachten, met het opzoeken van de grens zoals die internationaal vereist is.

Fred Buddenberg na 44 jaar weg bij Trouw

Fred Buddenberg na 44 jaar weg bij Trouw

‘Ik was altijd meer van de balsporten’

Na 44 jaar sportjournalistiek bij dagblad Trouw heeft Fred Buddenberg zijn vermoedelijk laatste verhaal voor de krant geschreven. ,,Het is mooi geweest. Ik ga nu van de sport genieten zonder accreditatiebewijs om mijn nek, zonder deadline”, zegt Buddenberg (65), die voor Trouw  een veelheid aan sporten volgde, onder meer op zes Olympische Zomerspelen. Per 1 november eindigt zijn dienstverband. 

Maandagavond

Ik ben een liefhebber van voetbalpraatprogramma’s. Als er twee op een avond op tv zijn, kijk ik er eentje live en de andere meestal de volgende ochtend. Lekkere prietpraat, die bij mij soms voor instemmend geknik zorgt en soms voor – helemaal niet erg - irritatie. Er zijn mensen die zich eraan storen dat er zo veel over voetbal wordt gediscussieerd. Hoezo dat dan, je hoeft toch niet kijken?

Einde voor VTBL nog voor debuut Frank Evenblij

Na zes uitzendingen heeft RTL een einde gemaakt aan het voetbalpraatprogramma VTBL op RTL 7. De laatste editie, op vrijdag 26 augustus, trok een kleine 40.000 kijkers. Presentator Simon Zijlemans sloot de uitzending af met: ,,Natuurlijk zijn we er maandag weer.”

AIPS-producties tot en met 14 oktober

Voor de vijfde editie van de AIPS Media Awards kunnen producties (in beeld, schrift en audio) worden ingezonden die gemaakt zijn tussen 5 november 2021 en 14 oktober 2022. De geldprijzen bedragen opnieuw 8.000, 3.000 en 2.000 dollar voor de beste drie in elke categorie.

Accreditatie WK volleybal sluit 3 september

De accreditatie voor het WK volleybal voor vrouwen sluit zaterdag 3 september. Het WK, volgens de volleybalbond ‘een van de grootste sportevenementen ooit in Nederland’, begint op 23 september. Aan het toernooi doen 24 landenteams mee, verdeeld over vier poules.

Viaplay: 25 uur Dutch Grand Prix

Streamingsdienst Viaplay zendt vanaf 26 augustus tot en met zondag 4 september 37 uur live uit met programma’s rond de Formule 1. Daarvan is ruim 25 uur gereserveerd voor de Dutch Grand Prix op 4 september in Zandvoort. 

Twee nieuwe presentatoren op ESPN

Het presentatorenkorps voor voetbalzendingen op ESPN is uitgebreid met Koen Bouwman en Sinclair Bischop. Voor Bischop betekent dit dat hij per 1 oktober na 23 jaar afscheid neemt van RTV Rijnmond. Bischop was bij RTV Rijnmond actief als Feyenoord-watcher.

Zonder Soenar was de vibe weg

Zonder Soenar was de vibe weg

Achter de successen van Nederlandse sporters op het multi-EK in en rond München ging een menselijk drama schuil. Fotograaf Soenar Chamid moest worden geopereerd omdat hij plotseling het zicht uit zijn linkeroog had verloren. ‘Die slechte berichten zetten alle mooie belevenissen in een heel ander perspectief’, schrijft fotograaf Ronald Hoogendoorn.

Door Ronald Hoogendoorn

‘Niet meer doen’

Hoi vuurwerkgooier van FC Utrecht! 

Vervelend dat je bent opgepakt. Hoewel je met twee punten uit vier wedstrijden misschien beter ergens anders kunt zitten dan in het stadion. Ik wil je graag iets laten lezen. Daar heb je nu vast wel tijd voor. 

Frank Woestenburg keert vanuit bedrijfsleven terug in sportjournalistiek

Frank Woestenburg keert vanuit bedrijfsleven terug in sportjournalistiek

‘Het is gezond om eens verder te kijken dan de sport’

Vier jaar na zijn stap naar het bedrijfsleven keert Frank Woestenburg terug in de sportjournalistiek. Vanaf 1 september is hij redactiechef bij het magazine Formule 1. ,,Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze, ook altijd voeling gehouden met de sport, maar nu deed zich een kans voor die mij aanspreekt”, legt Frank Woestenburg uit.

‘Zonder enige feedback, dat maakt je onzeker’

Zonder enige feedback, dat maakt je onzeker’

Journalisten, tv-kijkers én toeschouwers die zich storen aan de tijd die de VAR wel eens opslokt, krijgen daarvoor begrip in het Replay Center van de KNVB. Een tiental voetbaljournalisten maakte op donderdag 4 augustus kennis met de praktijk van de VAR, de Video Assistent Referee. ,,Het is goed om te beseffen in welke situatie hier beslissingen moeten worden genomen”, concludeerde ESPN-commentator Mark van Rijswijk tijdens de jaarlijkse media-informatiebijeenkomst over arbitrage van KNVB en NSP.

Melden onveilige ervaringen noodzaak voor media

Bij de start van het voetbalseizoen heeft een delegatie van KNVB, ESPN en NSP een eerste audit uitgevoerd met betrekking tot de veiligheid van cameramensen, fotografen, journalisten en andere werkenden langs de velden.

35 aanvragen ontvangen voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix

Het mediacomité voor de toewijzing van accreditaties voor de  Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix heeft tot aan de deadline 35 aanvragen voor een eenmalige accreditatie ontvangen. Het gaat hierbij om fotografen, journalisten en een radioverslaggever.

Pien Meulensteen mist vrouwelijke collega’s op Nederlandse tv

Het is nog altijd wachten op de eerste vrouw die op de Nederlandstalige tv-zenders commentaar geeft bij een voetbalwedstrijd. Suse van Kleef, verslaggever bij voetbalwedstrijden in NOS Langs de Lijn, heeft die mogelijkheid afgewezen. Zij wil liever programma’s presenteren, aldus Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS.

Met uitslagen op BBC radio valt icoon weg

Het besluit van de BBC om elke zaterdagmiddag om 5 uur het voorlezen van de uitslagen van 72 voetbalwedstrijden op de radio te schrappen heeft veel kritiek losgemaakt. Sportminister Nadine Dorries verzocht de BBC tevergeefs de beslissing te herzien. Het nationaal instituut voor blinden protesteerde heftig, ook zonder resultaat.

Foto-boek Michiel Blijboom dankzij donaties

Als verslaggever schreef Micihel Blijboom ruim 35 jaar voor verschillende dag- en weekbladen. Sporadisch slechts publiceerde hij de foto’s die hij tijdens zijn buitenlandse trips maakte. Ruim 350 foto’s uit de periode 2006-2019 in Engeland, heeft Blijboom nu gebundeld in een boek met als titel ‘Made in England’.

Hugo Borst met ‘dwarse kijk’ op Panenka

Hugo Borst komt dit seizoen wekelijks op Panenka, de voetbalshow van AD Play, met een ‘dwarse kijk’ op de wedstrijden van het weekeinde. Panenka komt elke maandag om 18.00 uur online via AD.nl/play, de app van AD en bij aangesloten regionale titels.

More is less

Ik ben Linda Derksen en werk op de gezamenlijke sportredactie van de drie Brabantse kranten als coördinator, eindredacteur en verslaggever. 

Afgemeten aan de leescijfers schrijf ik over alle (iets) minder populaire sporten. Ik zou niet anders willen, ben een pleitbezorger van diversiteit op de sportpagina’s. Het wordt alleen wel meer en meer een strijd om het allemaal in de krant te krijgen.

Het laatste beetje fatsoen bij FC Barcelona

De wereld om hem heen staat in brand en het vuur wordt steeds steviger zijn kant op geblazen. Er is geen nieuwsmedium dat níet over hem schrijft en wat doet hij? Hij houdt zijn mond en doet wat hij het liefste doet: gewoon lekker voetballen.

Maar dat Frenkie de Jong lekker blijft voetballen, zoals ook weer bleek tijdens zijn prima invalbeurt bij FC Barcelona tegen Rayo Vallecano, is allang niet meer ‘gewoon’. 

Marciano Vink, voetbalanalist ESPN

Marciano Vink, voetbalanalist ESPN

‘Meeste werk voor analist ligt thuis’

 

Als oud-voetballer van onder meer Ajax, Genoa en PSV was Marciano Vink (51) na zijn spelerscarrière lang uit beeld voor het voetbalpubliek. Inmiddels is hij een vertrouwd gezicht op ESPN, als analist en als studiogast. Dan komt Vink zo beslagen ten ijs dat analyseren wel een fulltime-baan lijkt. ,,Als ik niet in  het stadion of de studio ben, kijk ik thuis. De tv staat nooit uit”,  zegt Vink.

Nader onderzoek naar veiligheid fotografen langs de lijn in stadions

Komende vrijdag beginnen de KNVB, ESPN en NSP gezamenlijk een onderzoek naar de veiligheidssituatie van fotografen, cameralieden en journalisten langs de lijn in voetbalstadions. De eerste zogenoemde audit zal worden uitgevoerd in Erve Asito, het stadion van Heracles in Almelo.

Nieuw accreditatiesysteem aan clubs gepresenteerd

In de jaarlijkse bijeenkomst met de mediamanagers van de Eredivisieclubs is vorige week het nieuwe online accreditatiesysteem van de NSP gepresenteerd. Het systeem, opgezet en uitgewerkt door webmaster en -bouwer Arend Jan Kornet en door Marianne Verzijl, moet het accrediteren voor wedstrijden systeem sneller, efficiënter en

Gedram

Ik had besloten me eens goed in het EK voor vrouwen te verdiepen. Wedstrijden kijken, verhalen lezen, naar analisten luisteren. En vooral: niet de klassieke fout maken altijd maar te willen vergelijken. Een paar jaar geleden stelde ik me op deze plek positief-kritisch op. Ik heb niets tegen vrouwenvoetbal; integendeel. Wat bij mij weerstand opriep was het drammerige toontje waarmee het ons door de strot werd geduwd.

Rolmodellen gokbedrijf in nieuwe talkshow

In tv-spots mag door rolmodellen vanaf 1 januari 2023 geen reclame meer worden gemaakt voor gokbedrijven. De overheidsmaatregel kan vooralsnog niet verhinderen dat de oud-voetballers Wim Kieft, Wesley Sneijder en Andy van der Meijde namens gokbedrijf BetCity optreden in de nieuwe voetbal-talkshow,

Zestig voetbalwedstrijden per speelronde op Viaplay

Vijf maanden na de lancering in Nederland is het pakket van streamingsplatform Viaplay uitgebreid met Engels voetbal, Nederlands competitiehockey en vrouwenvoetbal in Italië en Zweden. Vanaf 5 augustus worden circa 60 voetbalwedstrijden per speelronde uitgezonden.

Boeken over Van Aert en Vuelta

Via het imprint Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen, is van het boek ‘Wonderwout’ over wielrenner Wout van Aert een nieuwe, uitgebreide versie verschenen. Een extra hoofdstuk is daarin gewijd aan de Tour de France van 2022 met Wout van Aert als winnaar van drie etappes en het puntenklassement.

Aparte ESPN-camera’s voor TikTok

De wedstrijd Ajax – PSV om de Johan Cruijff Schaal is zaterdag 30 juli ook op TikTok te zien geweest. ESPN zette een aparte cameraploeg in voor opnamen in de verticale 9:16 verhouding. Daarmee waren de opnamen geschikt voor weergave via het Nederlandse ESPN-account op TikTok.

Johan Derksen en andere ‘ouwe koeien’

Johan Derksen en andere ‘ouwe koeien’

Collega Theo Dersjant, jarenlang juryvoorzitter van de SPORTNEXT Sportjournalistiek Talent van het Jaar, heeft bij zijn pensionering met het boekje ‘Ouwe koeien’ afscheid genomen als docent van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Hij wilde geen afscheidsreceptie, maar besloot een reeks interviews en beschouwende artikelen van zijn hand over ‘het vak’ te bundelen en in een oplage van 300 (!) te verspreiden onder collega’s, relaties en vrienden.

Allez les Femmes!

‘ALLEZ LES FILLES’ stond er op het spandoek dat even in beeld kwam tijdens de beklimming van Le Grand Ballon, het ‘dak’ van de Tour de France Femmes. Hup meiden, vrij vertaald. Het was een mooi moment in de schitterende reportages over de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, dagen achtereen net als de mannentour kundig in beeld gebracht.

Stefan Verheij stopt noodgedwongen als commentator bij NOS

Stefan Verheij stopt noodgedwongen als commentator bij NOS

‘Afscheid op WK Atletiek, op het hoogtepunt’

 

Na circa twintig jaar verslaggeving voor de NOS-tv van vooral atletiek richt Stefan Verheij zich noodgedwongen op een bureaufunctie. Een erfelijke oogziekte, de ziekte van Stargardt, vermindert zijn gezichtsvermogen. ,,Het is een progressieve ziekte. Ik moet mezelf behoeden, ik merk nu al dat ik sommige dingen niet kan zien. Jammer, maar het kan niet anders”, zegt Verheij, die in de samenwerking met Leon Haan verslag deed van de technische nummers in de atletiek.

Sport en onderzoeksjournalistiek

2015. Het oogt als een willekeurig gekozen jaartal, maar ergens lijkt het een ijkjaar. Het is het jaar waarin mijn eerste echte onderzoeksdossier werd gepubliceerd, maar óók het jaar waarin voor de eerste keer twee sportproducties werden bekroond met De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistieke producties.

Beperkt aantal accreditaties plaatsen bij Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix

Voor Nederlandse sportjournalisten en -fotografen is voor de Grand Prix in de Formule 1 op het circuit van Zandvoort een beperkt aantal accreditaties beschikbaar. Het evenement wordt gehouden van 2 tot en met 4 september 2022.

NSP online accreditatiesysteem is vernieuwd

Zoals eerder per mail aan alle NSP-kaarthouders gemeld is het online accreditatiesysteem gemoderniseerd en verbeterd. Onze webmaster en -bouwer Arend Jan Kornet heeft samen met Marianne Verzijl het systeem sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker gemaakt.  

TrackTown USA

De wereldkampioenschappen atletiek worden gehouden in Eugene, een Amerikaanse stad met 170.000 inwoners waar het stadion maximaal 25.000 toeschouwers kan bergen. Sommige Nederlandse journalisten kostte het nogal wat moeite om tijdig het vereiste I-visum te verkrijgen, schrijft ANP-verslaggever Hans Koenekoop.

Formule 1-commentator geschorst

Formule 1-commentator Lionel Froissart is door de Franstalige Belgische omroep RTBF Sport geschorst omdat hij Formule 1-coureur Lance Stroll een ‘autist’ heeft genoemd. Dat gebeurde toen Stroll tijdens de Grand Prix van Oostenrijk duelleerde met Sebastian Vettel.  

Lineker met 1,6 miljoen best betaalde BBC-kracht

Voor het vijfde jaar op rij is Gary Lineker de best betaalde medewerker van de BBC. De presentator van het zaterdagavond-programma ‘Match of the Day’ kreeg 1,35 miljoen pond (bijna 1,6 miljoen euro) betaald voor het seizoen 2021/2022. Alan Shearer, analist bij ‘Match of the Day’, staat op de (gedeelde) derde plaats met 450.000 pond.  

Pepijn Keppel nieuwe sportcolumnist bij Trouw

Pepijn Keppel (26) volgt bij het dagblad Trouw Marijn de Vries op als sportcolumnist. Van Keppel verscheen in april het boek ‘De laatste man’ waarin hij zijn coming-out als homo in het tophockey beschrijft. Marijn de Vries schrijft nu columns voor NRC, Pepijn Keppel begint in september bij Trouw.  

‘Media blijven nog onbereikbaar voor ons’

Op NOS Teletekst en in de kranten was het tevergeefs zoeken naar uitslagen van het EK pétanque in Den Bosch. Voor veel media was deze wedstrijdvorm van jeu de boules meer folklore dan sport. Studio Sport, Ziggo Sport of ESPN kwamen er niet op af, wél programma’s als Hart van Nederland en Editie NL. 

Mediahype rond vrouwenvoetbal slaat door

Eindelijk gaat het EK voetbal voor vrouwen echt beginnen nu de knock-outfase is aangebroken. Maar liefst twee weken duurde de groepsfase. Alle EK-wedstrijden waren live op het publieke net te volgen, dus ook Noord-Ierland tegen Oostenrijk op prime time. Ik vond het teveel van het goede.

‘In een bevoorrechte positie in de Tour de France’  

Circa 35 motoren laveren er dagelijks rond de renners in de Tour de France. Sebastiaan Timmerman doet vandaar verslag voor de NOS. De enige Nederlandse fotograaf die de Tour vanaf de motor volgt, is Dion Kerckhoffs (34). Hij werkt voor Cor Vos Agency. Dit is zijn twaalfde Tour, de achtste in het zadel achterop – tenminste, als hij aan de beurt is.  

Topman WK Qatar moet buigen voor Nederlandse journalisten

Hassan Al Thawadi, secretaris-generaal van het organisatiecomité van het WK voetbal in Qatar, heeft zich vrijdag 1 juli moeten neerleggen bij de beroepsopvattingen van Nederlandse journalisten.

NSP stelt John Volkers kandidaat voor bestuur AIPS Europa

De NSP heeft John Volkers kandidaat gesteld voor de functie van lid van het bestuur van AIPS Europa. Indien verkozen volgt Volkers Gio Lippens op als bestuurslid, die na vier jaar niet beschikbaar is voor een herverkiezing. De verkiezingen worden gehouden op het AIPS Congres 2022 van 3 tot 6 oktober in Rome.

‘Rechtszaken kunnen onderzoeksjournalisten ruïneren’

Kostbare rechtszaken vormen een plaag voor onderzoeksjournalisten. Tine Johansen, president van de Deense journalistenorganisatie, en de Duitse journalist Jens Weinreich wezen daarop tijdens het congres Play the Game 2022 in het Deense Odense.

Dubbelrol bij Vlaamse talkshow Vive le vélo

Aan de Vlaamse tegenhanger van de NOS-talkshow De Avondetappe is een bedrijf verbonden, dat eigendom is van de vriendin van presentator Karl Vannieuwkerke. Het bedrijf, Vive la vie geheten, handelt in de merchandising van het tv-programma Vive le vélo en runt ook een kledinglijn met een winkel in Diksmuide.

‘Helden Champions League’ begin reeks boekzines

Met ‘Helden van de Champions League 1993-2022’ start het Belgische Willems Uitgevers een reeks zogeheten ‘boekzines’ onder de gemeenschappelijke noemer Helden. Volgens auteur Raf Willems houdt een boekzine het midden tussen een boek en een magazine.

Accreditatie voor WK-duels Qatar gestart

Alle journalisten die voor een persaccreditatie voor het WK in Qatar in aanmerking wilden komen, hebben vorige week hun zogenoemde control keys via de KNVB ontvangen. Met deze toegangssleutels kunnen de media hun aanvragen afronden.

Braaf

Wij’ van de media hadden – op hier en daar een uitzondering na – vroeger nauwelijks oog voor vrouwenvoetbal, tegenwoordig wel, volop zelfs, maar op een speciale manier. Met een brave blik vooral.

Het vrouwen-Oranje lijkt qua aanpak inmiddels heel veel op het mannen-Oranje: alle wedstrijden, óók de zomeravondpotjes, rechtstreeks bij de publieke omroep, dezelfde premies bij de KNVB, een eigen EK-lied (…), alleen met betrekking tot een kritische benadering van de media is er (nog) een groot verschil.

Erkenning in de Main Interview Room

Erkenning in de Main Interview Room

Journalisten van New York Times, de Times of India, Duitse, Franse en vrijwel alle Britse media wilden op Wimbledon álles weten over Tim van Rijthoven, the new kid on the block. Toen hij eenmaal was uitgeschakeld door Novak Djokovic verdween abrupt alle belangstelling. ANP-verslaggever Tim Colijn zag hoe de Main Interview Room volliep én vrijwel leeg bleef.

Door Tim Colijn

Rolf Bos, auteur boek ‘Een Duitse zomer’

Rolf Bos, auteur boek ‘Een Duitse zomer’

‘Olympische Spelen 1972 hoogtepunt in journalistiek’

Met ’Een Duitse zomer’ is voor het eerst een boek over sporthistorie genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Uitgangspunt voor auteur Rolf Bos was de gijzelingsactie waarbij elf Israëlische sporters de dood vonden tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Het boek werd bij de beste tien verkozen uit een aanbod van 381 inzendingen. Eind oktober wordt het winnende boek bekend.

Door Henk Mees

Omwenteling

Een zaterdagavond, wat laat thuisgekomen. Om onze Tourhonger van die dag te stillen kijken we naar de Avondetappe op NPO1.

Twee vrouwen bedienen het publiek. Dione de Graaff is de inmiddels zeer vertrouwde en vertrouwen uitstralende anchor, Roxane Knetemann de relatief nieuwe analyticus (of zeggen we analytica) dan wel sidekick van dienst. Twee mannen, de Belg Sven Nys en de Deen Bo Hamburger, completeren de bezetting van de V-vormige tafel in het Hans Christian Andersen-straatje te Odense. 

'Invictus Games leverde minimaal 120 miljoen euro mediawaarde per dag op’

Simon Keijzer, mediamanager namens TIG Sports, beleeft een van de drukste jaargangen in zijn loopbaan. Van schaken tot urban sports en van de Dutch Grand Prix en de Invictus Games tot aan het WK Volleybal voor vrouwen, de evenementen rijgen zich aaneen. “Maar het is te overzien. We werken met meerdere mensen aan meerdere projecten.”

Beperkt aantal plaatsen voor media bij Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix 

Voor Nederlandse sportjournalisten en -fotografen is voor de tweede Grand Prix in de Formule 1 op het circuit van Zandvoort sinds 1985 opnieuw een beperkt aantal persplaatsen beschikbaar. Het evenement wordt gehouden van 2 tot en met 4 september 2022. 

Het valt niet altijd mee

Het valt niet altijd mee

Op 11 en 14 juni jl. speelde het Nederlands elftal twee Nations Leaguewedstrijden in Stadion Feijenoord. Fotograaf Peter Dejong, staf-fotograaf bij Associated Press, was bij beide interlands werkzaam.

Deense journalisten willen uit AIPS stappen wegens Qatar

De Deense zusterorganisatie van de NSP, Danske Sportsjournalister, is voornemens de internationale koepelorganisatie AIPS te verlaten. Reden is de uitreiking van de AIPS Media Awards in Qatar, eerder deze maand.

Rob Kat (79) stond midden tussen de pikeurs, schaatsers en wielrenners

Verslaggeving van de sport, objectief en onafhankelijk, en de liefde voor diezelfde sport en sporters kunnen soms wel degelijk samengaan, schreef Ype Minkema vorige week in het Noordhollands Dagblad in een necrologie over Rob Kat.

Kopieermachientjes

Ik heb niet de illusie dat dit stukje doordringt tot alle kleedkamers van het betaalde voetbal. Maar laten we er, voor de verbeeldingskracht en het gemak, even van uitgaan dat het wel zo is. Dan zou ik best iets willen zeggen tegen de heren voetballers, trainers en assistenten. Of liever: iets willen vragen.

Grens

Jodium of podium, bloed of bloemen, de dood of de gladiolen. Bij sport gaat het om grenzen verleggen. Maar bij de ene sport zijn de gevolgen van het passeren van een grens een stuk groter dan bij de andere. En wanneer is die grens bereikt?

Krentenwegge als specialiteit

Krentenwegge als specialiteit

De muziek klonk wel eens te hard, maar voor de journalisten waren de werkomstandigheden  bij de FBK Games in Hengelo prima, oordeelde Tubantia-verslaggever Ralph Blijlevens. ,,Een hele verbetering in vergelijking met voorgaande edities, toen atleten zich in de chaos bij de uitgang van het stadion snel uit de voeten konden maken.”

Een pijnlijk en fout prijzenfestijn in Qatar

In vrijwel alle (westerse) media is de afgelopen jaren veelvuldig bericht over misstanden in Qatar. Het WK voetbal had daar getuige tal van rapporten en reportages over arbeidsomstandigheden in de Golfstaat natuurlijk nooit gehouden mogen worden. Het is een historische vergissing om daar in die omstandigheden te gaan voetballen om de wereldtitel.

Beschamend

Iedereen gunde Oekraïne een plekje op het WK. Hoewel voetbal daar momenteel meer dan ooit slechts een bijzaak is, zou deelname in Qatar mogelijk een prettige afleiding voor de geplaagde Oekraïners zijn geweest.

Marijn de Vries van Trouw naar NRC

Marijn de Vries is als columnist verhuisd van Trouw naar NRC. ‘Het is heel mooi om te kunnen zeggen, ik ben door NRC gevraagd’, zegt De Vries op Villamedia. Haar columns in Trouw verschenen op dinsdag, in NRC op zaterdag. Zij neemt als columnist de plaats in van oud-voetballer Clarence Seedorf.

Eddy van der Beek overleden

Eddy van der Beek, oud-sportverslaggever van De Gelderlander is op 31 mei in zijn woonplaats Arnhem overleden. Eddy van der Beek is 66 jaar geworden. Voor De Gelderlander en het samenwerkingsverband VNU Dagbladen volgde hij jarenlang schaatswedstrijden, atletiek en de nationale volleybalteams, onder meer op de Olympische Spelen van 1996 waar de Nederlandse mannen goud wonnen.

Anton van der Giessen overleden

‘De nestor van de regionale voetbaljournalistiek’ – zo wordt Anton van der Giessen genoemd op de website regio-voetbal.nl. Van der Giessen overleed op 3 juni op 72- jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek.

Hans Brian overleden

‘De stem van de grote hockeyfinales, van de TT, van de Formule 1 en van Parijs-Dakar’. Zo wordt oud-sportverslaggever Hans Brian op nos.nl getypeerd. Hans Brian overleed dinsdag 7 juni in zijn woonplaats Son en Breugel na een kort ziekbed. Hij werd 82 jaar.

Vragen waren volgens Kroos ‘niet empathisch genoeg’

De finale van de Champions League kreeg voor de kijkers van tv-zender ZDF een vervolg, dat nog dagenlang voor heftige gesprekstof zorgde in de Duitse media. Aanleiding was de reactie van de Duitse Real-speler Toni Kroos, die pal na de wedstrijd boos wegliep bij een tv-interview omdat de vragen hem niet bevielen.

Denise van der Net, mediaverantwoordelijke Libéma Open

Denise van der Net, mediaverantwoordelijke Libéma Open

Vanaf een Franse berg naar Rosmalen

Voor het jaarlijkse tennistoernooi Libéma Open in Rosmalen is Denise van der Net deze week letterlijk van haar berg afgedaald.  Op de flanken van de Puy-de-Dôme, midden in Frankrijk, ligt haar thuishonk. In het perscentrum van Libéma Open runt ze de mediazaken. Veel  werk is al van te voren thuis in Frankrijk  gedaan. ,,Dit werk is zo leuk dat ik hiervoor graag overkom”, zegt Denise van der Net.

Leve het schakelkanaal

De verspreiding van alle sportuitzendrechten over steeds meer tv-omroepen/streamingdiensten maakt het er voor de kijker niet overzichtelijker op.

Tijdens een bomvolle sportmiddag of -avond zappen we ons daarom tegenwoordig een ongeluk. Van Viaplay via Ziggo naar ESPN en dan binnen die aanbieders nog langs hun verschillende kanalen.

AIPS reikt Sport Media Awards uit in Qatar

De Nederlandse (foto-)journalisten die meedongen naar de jaarlijkse AIPS Media Awards hoeven geen afweging te maken of ze al dan niet de bekendmaking van prijswinnaars in Doha zouden bijwonen.

’Nooit meer Qatar’, aanklacht tegen WK 2022

Maandag 30 mei wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam het boek ‘Nooit meer Qatar’ gepresenteerd. Het boek is volgens de makers een product van een Nederlands-Belgische samenwerking en verschijnt in dezelfde week dat België en Nederland tegen elkaar spelen in de UEFA Nations League.

Natasja Weber schrijft biografie over oud-hockeyer Marcel Balkestein

Meedogenloos binnen de lijnen, gevoelig en sympathiek daarbuiten. Dat is het beeld dat Natasja Weber schetst van ex-hockeyer Marcel Balkestein over wie zij een biografie heeft geschreven. Balkestein werkte zelf mee aan het boek van 226 pagina’s.

FOX Sports trekt 375 miljoen dollar uit voor Tom Brady

Tom Brady (44), de succesvolste speler in de afgelopen twintig jaar American football (NFL), is na zijn spelerscarrière welkom als co-commentator bij tv-zender FOX Sports. Verspreid over tien seizoenen wil FOX Sports 375 miljoen dollar aan Brady betalen.

Handbal eist meer zendtijd op Duitse tv

In de onderhandelingen over een nieuw tv-contract eist de Duitse organisatie Handball-Bundesliga meer zendtijd bij de publieke zenders. ‘De sportprogramma’s van ARD en ZDF moeten geen Fussball-Schau maar een Sport-Schau zijn. Door de dominantie van het voetbal gaat er minder geld naar de andere sporten’, aldus Frank Bohmann de topman van Handball-Bundesliga.

Wat bezielt supporters die het veld bestormen?

Spaans benauwd kreeg ik het zondagavond toen ik zag hoe Kevin de Bruyne na het behalen van de Engelse landstitel op het veld werd bedolven onder supporters van Manchester City. Nadat hij was ontzet werd de kersverse kampioen - omringd door acht stewards - naar de catacomben begeleid.

’Wielrennen is echt aanraakbaar’

’WIELRENNEN IS ECHT AANRAAKBAAR’

p>‘Wielrennen is echt een aanraakbare sport’, concludeert Jeroen Bijma na zijn eerste wielerwedstrijd als journalist. Voor De Gelderlander doet hij doorgaans verslag van het wel en wee bij voetbalclub NEC. Bij de wedstrijd Veenendaal – Veenendaal ontdekt Jeroen Bijma hoe anders het gaat bij een wielerkoers. .

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

‘Soms voel ik nog fomo’

Zes jaar lang reisde Dennis Boxhoorn voor NRC de wereld over, hij volgde als sportjournalist alle grote wielerwedstrijden, de Olympische Spelen in Tokio en Beijing en kreeg tijd en ruimte voor mooie reportages. De corona-leegte in de sport zette hem aan het denken. Sinds 1 april is Dennis Boxhoorn (33) als freelancer correspondent in België met NRC als belangrijkste opdrachtgever.

De ‘kopstoot-foto’ van Peter Schols kwam in 1200 kranten

Na 45 jaar fotografie heeft Peter Schols de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Schols neemt afscheid na de laatste 26 jaar in vaste dienst te hebben gewerkt bij dagblad De Limburger. Voordien werkte hij als freelancer. Schols was een van de laatste Nederlandse fotografen in vaste dienst van een krant.

Hidde van der Ploeg (1933-2022), international, bondscoach én journalist

Geen enkele sportjournalist kan bogen op zoveel ervaring in de actieve topsport als Hidde van der Ploeg, die op 3 mei op 88-jarige leeftijd is overleden. De voormalig chef van de sportredactie van NRC speelde 39 interlands als volleyballer en één als basketballer.

Eerbetoon Fans FC Utrecht aan Jan van Dam (1991-2022)

Tijdens de competitiewedstrijd FC Utrecht- NEC op 29 april, brachten supporters van de thuisclub een eerbetoon aan Jan van Dam. Zoveel indruk maakte het overlijden van sportjournalist Jan van Dam op woensdag 27 april, op 30-jarige leeftijd.

Oproep tot meer diversiteit in sportboeken

Het boek over de tweestrijd tussen de wielrenners Mathieu van der Poel en Wout van Aert is verkozen tot beste sportboek van 2021. ‘Een klassieker op papier’, schrijft de jury van de Nico Scheepmaker Beker over het boek ‘Het duel’ van auteur Wiep Idzenga.

Dessers praat mee over verslaggeving vrouwensport

Bij de Vlaamse radio- en tv-zender VRT is een werkgroep opgezet met als doel verbetering van de verslaggeving over vrouwensport en diversiteit. Daarin vervult ook Feyenoord-voetballer Cyriel Dessers een rol. De werkgroep is ingesteld naar aanleiding van de affaire rond sportverslaggever Eddy Demarez, die bijna negen maanden niet op het tv-scherm te horen en te zien is geweest.

Kicker slaat volledig om in nazi-tijdperk

Het Duitse sportmagazine Kicker heeft twee historici wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de rol van het tijdschrift in de periode van het nationaal-socialisme in Duitsland (1933-1945). ,,Het is frapperend, werkelijk schrikbarend, om te zien hoe het blad in enkele weken tijd van een blad met een liberale opvatting een heel andere kant opging”, aldus Henry Wahlig een van de twee onderzoekers.