NIEUWSOVERZICHT

Robin van Persie duikt op bij NSP

De iconische sportfoto van Pim Ras van de Beb Bakhuys-goal van Robin van Persie siert sinds deze week de glazen wand van het NSP-kantoor in het World Trade Center in Den Haag. En Arjen Robben ziet op de achtergrond dat het goed is…

NSP en Zilveren Camera akkoord over één Sportfoto van het Jaar

De Stichting Nederlandse Sport Pers en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera zijn het eens geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar. De beide stichtingen bundelen de krachten om in gezamenlijkheid voortaan de Sportfoto van het Jaar uit de waaier van groots en meeslepend sportbeeld te kiezen.

Peter de Jonge, schrijver van boek over Zeeuwse sporters

Zeventien Zeeuwse sporters komen aan bod in het boek ‘Van Raas tot Rico’ van Peter de Jonge, voormalig sportverslaggever en oud-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, en Wim van Gorsel. Daarin een interview met Jan Raas, die al vijftien jaar zwijgt over zijn plotselinge breuk als ploegleider met de wielerploeg van Rabobank en zijn afscheid van het wielrennen.

Een duwtje voor Max

Het was tot voor kort een marginale beroepsgroep, de sportjournalisten die over autosport (vroeger heette dat autorensport) schreven. In de jaren tachtig was er een groepje, met aan het hoofd Coo Dijkman (Telegraaf), Hans Botman (AD en Zandvoorter), Pim Stoel (Haagsche Courant) en Rob Wiedenhoff (NRC), die van het grote racegebeuren berichtten. Het was vooral hobby, liefde en gezelligheid.

Veronica Inside krijgt radio-versie

Het tv-programma Veronica Inside krijgt een versie op de radio, dagelijks van vier uur tot zes uur op Radio Veronica. Wilfred Genee gaat dit programma presenteren, zo kondigde hij aan in het Algemeen Dagblad en de regionale kranten van de Persgroep.

Dagelijkse krant Fussball-Bild stopt

Het Springer-concern stopt met de uitgave van de dagelijkse krant Fussball-Bild, een speciale uitgave van het dagblad Bild Zeitung. Het project, met dagelijks 32 pagina’s, werd in januari 2017 gestart met uitgaven in München en Stuttgart en daarna over heel Duitsland uitgerold.

Nog 270 inzendingen in race voor AIPS Awards

Voor de AIPS Sport Media Awards 2018 zijn 1276 inzendingen uit 119 landen binnengekomen in de diverse categorieën. Na een eerste selectie zijn 270 producties overgebleven. Per categorie worden er daaruit 10 tot 15 geselecteerd. Een vakjury van twaalf personen kiest vervolgens een top-3

Eerbetoon Manchester United aan oud-clubwatcher

Manchester United heeft de onlangs overleden oud-sportjournalist David Meek herdacht met een eerbetoon op het eigen tv-kanaal MUTV. Daarin herdenken zowel ex-spelers als voormalige collega’s de oud-journalist. De film is ook op Youtube en Facebook te zien. David Meek, die 88 jaar is geworden, gold jarenlang als de bekendste ‘clubwatcher’ in het Engelse voetbal.

Nederlandse editie FourFourTwo

Aan de reeks voetbalmagazines is onlangs de Nederlandstalige editie van FourFourTwo toegevoegd. Uitgever F&L Media gebruikt het Britse magazine als basis voor een tijdschrift dat zich op de internationale voetbalwereld richt. Hoofdredacteur is Yoeri van den Busken, oud-verslaggever bij De Telegraaf en later Voetbal International waar hij tot oktober 2017 ook adjunct-hoofdredacteur was.

Oproep aan journalisten om FIFA nog scherper te volgen

In een voordracht voor sportjournalisten in Zwitserland heeft Hans-Joachim Eckert zijn gehoor opgeroepen meer aan onderzoekjournalistiek te doen. Met name de FIFA moet volgens hem nog nadrukkelijker tegen het licht worden gehouden.

Duitse mediaprijs voor kunstrijverslaggever

De Duitse sportmediaprijs 2018 is toegekend aan tv-verslaggever Daniel Weiss van de publieke omroep ARD. Doorslaggevend voor zijn onderscheiding was volgens de jury de verslaggeving van het kunstrijden bij de Olympische Winterspelen, met name bij de ‘gouden’ kür van het Duitse paar Aljona Savchenko und Bruno Massot.

Roadtrip naar Arkel

Wat doe je als journalist wanneer je idee voor een verhaal wordt geblokkeerd, in het geval van John Schoorl doordat Ajax zijn verzoek afwijst? ,,Op het moment dat iemand je tegenwerkt ontstaat er een nieuwe kans”, stelt John Schoorl, verslaggever bij de Volkskrant. Wat dat opleverde was zaterdag 3 november te lezen in het Volkskrant Magazine.

Kreet van de week

Sven Kramer-dilemma: rust  Roest Copyright: Joop Niezen

Vier kampioenen in Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog, op 11 november honderd jaar geleden beëindigd, heeft vier ‘clubfanaten’ geïnspireerd tot het boek ‘Kampioenen ’14-’18’. Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot beschrijven daarin hoe respectievelijk Sparta, Willem II, Go Ahead en Ajax in die oorlogsjaren landskampioen werden.

Gerard Bos, freelance-clubwatcher Cambuur Leeuwarden

Voor Gerard Bos was vorige week de maat vol. Opnieuw moest hij constateren hoe de website Cambuurfront.nl uit een verhaal van hem in de Leeuwarder Courant een eigen versie had gemaakt. ‘Hier word ik mesjogge van’, meldde Bos (37) op de Facebookpagina Mixed Zone. ‘Met een sensationele kop, helemaal uit zijn verband gerukt.’

KNVB belooft strenge aanpak vuurwerk, maar of dat fotografen helpt?

Na de bekerfinale op 22 april tussen Feyenoord en AZ en de lotgevallen van fotografen als Olaf Kraak (ANP), Ronald Bonestroo en Stanley Gontha (ProShots) vroeg de NSP de KNVB om een harde aanpak van vuurwerk in de stadions. Volgens de NSP was ‘een belangrijke grens overschreden.’ De KNVB kondigt ferme maatregelen aan.

#Fotojournalistiekheefteenprijs, maar welke dan?

Van alle disciplines in de mediawereld is de (sport)fotografie een van de grootste slachtoffers van de digitale transformatie. Waar veel fotografen vroeger nog van hun professie konden leven, is de bijbaan voor velen kennelijk en helaas bijna de norm geworden.

In Memoriam Ron de Rijk 1952-2018

Televisieverslaggever Ron de Rijk is zaterdag 27 oktober na een ziekbed van slechts enkele weken op 66-jarige leeftijd overleden. Tot aan zijn pensioen, vijf maanden geleden, was hij in dienst van Endemol commentator voor FOX Sports. Voor FOX bleef Ron de Rijk vervolgens op wat beperkter schaal actief als verslaggever bij voetbalwedstrijden.

‘Netflix van de sport’ breidt netwerk uit

De videodienst DAZN, het ‘Netflix van de sport’, heeft het netwerk uitgebreid met de VS en Italië. Sinds 2016 is DAZN al actief in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Canada en Japan. In 2022 wil DAZN in twintig landen te zien zijn. Mogelijk behoort ook Nederland daarbij.

Radioprogramma Mario van der Ende

Op online sportzender ALLsportsradio is oud-scheidsrechter Mario van der Ende (62) met het programma ‘Bloed, Zweet en Tranen’ begonnen. Daarin besteedt hij aandacht aan de drijfveren van sporters, coaches, sportbestuurders en sportjournalisten.

Chef voetbal Het Laatste Nieuws op non-actief

Als uitvloeisel van de Belgische justitiële actie in het dossier Propere Handen zijn drie sportjournalisten verhoord en is de chef voetbal van de krant Het Laatste Nieuws door zijn werkgever op non-actief gesteld.

Citaat Hitzlsperger bekroond

Een uitspraak van de Duitse oud-voetbalinternational Thomas Hitzlsperger is bekroond met de Duitse voetbalcultuur-prijs voor de voetbalspreuk van het jaar 2018. ‘De Zweden spelen als mid-dertigers in de disco: ze gaan achteraan staan en wachten tot ze een kans zien’, zei Hitzlsperger als analist van de ARD vooraf aan de WK-wedstrijd Duitsland – Zweden.

Twintig sportjournalisten in Britse ranking

Op een Britse lijst van ‘de 238 meest gerespecteerde journalisten’ staan 20 sportjournalisten vermeld. De lijst is samengesteld door het nationale opleidingsinstituut voor journalisten in het Verenigd Koninkrijk.

Sportstad Doha

In Doha, de hoofdstad van oliestaat Qatar, staat het grootste sportstadion van de wereld. Het is de Aspire Dome, goed voor negen sporthallen, twee zwembaden en een voetbalveld. Allemaal overdekt. Het is het hart van een olympisch park dat geen olympisch park genoemd mag worden, omdat er nog nooit Olympische Spelen zijn gehouden in Doha. Het IOC, toch een organisatie tuk op geld, wees tweemaal een kandidatuur van Doha voortijdig naar de prullenmand.

NSP bij lichtinspectie in Thialf

De NSP heeft donderdag 25 oktober namens de kaarthouders een lichtinspectie in Thialf bijgewoond, vooruitlopend op het komende schaatsseizoen. Hoewel de KNSB geen gebruik meer wenst te maken van de diensten en kennis van de NSP, vinden we het van groot belang om in elk geval namens de fotografen enige inspraak te hebben in het lichtregiem tijdens het komend schaatsseizoen. Dat leidde immers vorig jaar nog tot aanmerkingen.