NIEUWSOVERZICHT

Andy Murray heeft zich, in tegenstelling tot Sven Kramer, wél met het noodlot verzoend

Het woord ‘stoppen’ viel in de aanloop. Althans, in de gebiedende wijs. Uit vrije wil dacht de ‘aangesprokene’ niet aan een afscheid. Sven Kramer was nog niet klaar met het schaatsen. En hij onderstreepte zijn gelijk, afgelopen weekeinde.

130 inschrijvingen voor Nieuwjaarsdiner

Met ruim 130 inschrijvingen voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner op maandag 28 januari 2019 in Hotel Papendal te Arnhem, begint de zaal al behoorlijk vol te raken. Die avond maken we onze jaarprijzen bekend en behandelen we het aansprekende en actuele thema Poen, Pers & Prestaties.

Vier nieuwe columnisten treden aan

Op deze website treden vier nieuwe columnisten aan als opvolgers van Gert Lammerink, die tot het najaar zijn bijzondere kijk op sportgebeurtenissen beschreef. We hebben even de tijd genomen om geschikte opvolgers te vinden, maar die hebben we nu gevonden in Natasja Weber, Yoeri van den Busken, Lisa Deen en Hans Klippus.

TOTO en NSP gaan samen kennisdebat stimuleren

De NSP en TOTO, de enige legale aanbieder van sportweddenschappen in Nederland, gaan het komend jaar een bijzondere samenwerking aan. In 2019 organiseren NSP en TOTO drie kennisdebatsessies over de sport in Nederland. Doel van de samenwerking is om kennis en achtergronden te delen over sportgerelateerde onderwerpen.

Ook VPRO komt met sport op zondagavond

Aan de reeks sportprogramma’s op de toch al volle zondagavond wordt er vanaf 10 februari nog een aan toegevoegd. De VPRO komt met een satirisch sportprogramma, dat vanaf 22.10 uur (vrijwel gelijktijdig met Studio Voetbal) te zien zal zijn op NPO3.

Nieuwe toekomst voor Jaap de Groot en José Been

Na een dienstverband van ruim 40 jaar heeft Jaap de Groot (63) De Telegraaf verlaten. Op de website villamedia.nl zegt hij het oneens te zijn met de nieuwe koers voor met name de sportredactie. De Groot was 12 jaar lang, tot 1 augustus 2018, chef van de sportredactie.

Hans van Zenderen overleden

Op 13 december 2018 overleed Hans van Zenderen, die bij De Gooi- en Eemlander onder meer sportjournalist en hoofdredacteur is geweest. Hij was enige tijd ernstig ziek en is 74 jaar geworden.

Shorttrack uit jas gegroeid

SHORTTRACK UIT JAS GEGROEID
Aan alles was het afgelopen weekeinde te merken in de Sportboulevard in Dordrecht: het shorttrack is de kleine zalen ontgroeid. Het uitverkochte EK maakte duidelijk dat de discipline met sporthelden als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zo populair is dat een verhuizing naar een toplocatie overwogen moet worden.

Ruud Dimmers, initiatiefnemer website racingnews365.nl

RUUD DIMMERS, initiatiefnemer website racingnews365.nl
De website Racingnews365.nl is verkozen tot de beste Nederlandse sportwebsite van 2018. Aan de publiekverkiezing deden 400.000 mensen mee. Ze konden stemmen in 35 verschillende categorieën. De website is een initiatief van Ruud Dimmers uit Tilburg.

Dakar Rally is toch geen sport

Het is weer zand happen geblazen. De Dakar Rally trekt zoals ieder jaar veel media-aandacht. Vooral op RTL 7 en in de Brabantse media (Omroep Brabant en de drie Brabantse kranten) is het wel en wee van de rallyrijders op de voet te volgen. Met 28 Nederlandse coureurs, onder wie 16 Brabanders, heeft de Dakar Rally veel weg van een Brabants feestje in de woestijn.

Reikt de koning Zilveren Camera uit aan sportfotograaf?

Het 70-jarige jubileum van de Zilveren Camera, dat op 1 februari aanstaande wordt gevierd, krijgt hoog bezoek. Koning Willem-Alexander woont de uitreiking bij waarbij de beste nieuwsfoto’s van 2018 worden bekroond, waaronder de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar.

Levendige jaarvergadering over zorgen fotografen en knippen & plakken 

In de warme omgeving van een wintersportchalet op de Amsterdamse Jaap Edenbaan hebben circa 25 kaarthouders maandagavond hun zorgen gedeeld over onder meer bedreigingen voor de fotografie en het kopiëren van sportnieuws van nieuwsmakende media.

Johan van Boven verlaat sportjournalistiek

Na vijftien jaar heeft Johan van Boven (38) afscheid genomen van de sportjournalistiek. Hij koos voor een nieuwe baan op de Hogeschool Rotterdam als ‘content-specialist’.

Inzendingen SPORTNEXT Talent van het Jaar 2018

Met het oog op ons NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner van 28 januari 2019 roepen wij sportchefs en collega’s op om jonge collega’s te kandideren die in aanmerking komen voor de titel van: SPORTNEXT SPORTJOURNALISTIEK TALENT VAN HET JAAR 2018

NOS domineert strijd om Theo Koomen Award

NOS-verslaggevers domineren dit jaar de strijd om de Theo Koomen Award 2018, de prijs voor het mooiste sportverslag van het jaar. Sebastiaan Timmerman (NPO Radio 1) kreeg de Award voor zijn verslag in RadiOlympia bij de gouden medaillerace van schaatsster Esmee Visser op de olympische 5.000 meter in Pyeongchang.

Studio Alphen luidt veteraan uit met docu

Met een korte documentaire wordt Teun Klos uitgeleide gedaan door Studio Alphen. Als sportverslaggever zorgde de 81-jarige Klos jarenlang voor een vertrouwd geluid op de radio bij Studio Alphen. Zondag 16 december deed hij bij de finales van het NK-tennis in Alphen aan den Rijn voor het laatst live radioverslag.

‘Schandalige werkomstandigheden voor fotografen'

Een brandbrief van fotograaf Frank Uijlenbroek naar de internationale hockeyfederatie en de organisatie van het WK hockey in India heeft niets uitgehaald. De voorzieningen voor fotografen bleven zwaar onvoldoende. ,,Schandalig”, voegt zijn collega Koen Suyk daaraan toe. Ook de schrijvende media werden geconfronteerd met belabberde werkomstandigheden.

Privézaken

Maura Visser, de ervaren handbalster, zou niet meegaan naar het EK in Frankrijk. Afgehaakt, wegens privéproblemen, meldde het Nederlands Handbal Verbond (NHV). Wat die problemen waren, daar mochten we naar raden. Toen Visser, een Haagse jonge moeder van 33 met het hart op de tong, dan toch verscheen in Montbéliard, dat was een heuse verrassing, kwam er geen echt antwoord op de kwestie.

Sebastiaan Timmerman, winnaar Theo Koomen Award

SEBASTIAAN TIMMERMAN
‘Esmee Visser flikt ‘t’, riep NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman (41) jubelend uit na de gouden schaatsrace van Visser op de olympische 5.000 meter. Tien maanden later is het radioverslag van Timmerman bekroond met de Theo Koomen Award, de prijs voor het mooiste sportverslag van het jaar.

Eerste aanmeldingen zijn binnen voor Nieuwjaarsdiner op Papendal

De eerste negentig aanmeldingen voor de vijfde editie van het Sport & Media Nieuwjaarsdiner zijn inmiddels binnen via https://www.aanmelder.nl/sportenmedia nieuwjaarsdiner/subscribe . Op maandag 28 januari 2019 zijn sportjournalisten en -fotografen en aanverwanten welkom in Hotel Papendal in Arnhem. Ditmaal is het thema: Poen, Pers & Prestaties.

EU wacht nog met verplicht filtersysteem

Binnen het Europees parlement blijft vooralsnog een akkoord uit over een verplichting voor internetbedrijven als Facebook, Twitter en YouTube om journalisten en kunstenaars te betalen voor hun werk dat wordt geüpload.

Herinnering: Jaarvergadering NSP op Jaap Edenbaan Amsterdam

Zoals eerder gemeld belegt de NSP op maandagavond 17 december een jaarvergadering voor alle kaarthouders in het Chalet van de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Er is inmiddels een aantal aanmeldingen binnen, maar we veronderstellen dat sommigen hun aanmelding nog even hebben uitgesteld om agenda-technische redenen.

Online een-tweetje tussen KNVB en VICE Sports

De KNVB en het digitale platform VICE Sports gaan online een samenwerking aan waarin gezamenlijk voetbalverhalen in beeld worden gebracht, met name gericht op jongeren. Zowel in beeld als geschreven zullen het amateurvoetbal, enkele nationale teams en ook (jeugd)internationals worden gevolgd.

Ras en Riemersma maken kans op AIPS Sports Media Awards

Fotografen Vincent Riemersma (sport enkel) en Pim Ras (sport serie) maken kans op een van de AIPS Sports Media Awards, die worden uitgereikt tijdens het AIPS congres van 2019 (21-24 januari) in het Zwitserse Lausanne.

De Kreet van de dag

President Macron overweegt de dagelijkse Tour-huldiging van de gele trui-drager te verbieden. (Copyright: Joop Niezen)