NIEUWSOVERZICHT

Thijs Slegers: nog één keer in de spotlights

Bij PSV vroeg de leiding zich afgelopen jaar af wat een goed moment zou zijn om nog eens stil te staan bij het overlijden van de markante oud-journalist en perschef. De club kreeg hulp van de eigen supporters. Afgelopen zaterdag was er een heuse ‘Thijswedstrijd’ in het Philips Stadion, georganiseerd door Supportersvereniging PSV.

Overdreven gelijkheid

De beste Nederlandse topsporters worden bij de komende Spelen gekort op hun olympische medaillebonussen, zodat die van de paralympiërs kunnen worden verhoogd. Laat ik het ronduit zeggen, ik vind dat belachelijk.

Het is niet zo dat succesvolle paralympiërs voorheen niets kregen. Drie jaar geleden bedroeg de premie voor een winnaar op de Paralympische Spelen 15.000 euro en die is nu opgetrokken naar 20.000.

Fotograferen in de goot en een fantastisch ‘onthaal’, een dagje ‘Vlaanderen’

Fotograferen in de goot en een fantastisch ‘onthaal’, een dagje ‘Vlaanderen’

Kom eens bij de Ronde van Vlaanderen kijken, nodigde perschef Guy Vermeiren van Flanders Classics ondergetekende op een winterdag in Hoogerheide uit. Hij wilde maar zeggen: leuk zo'n internationale veldrit, maar de Hoogmis is pas écht het summum als het gaat om Het Grote Eendaagse Werk. Niet alleen voor de mannen en vrouwen op de fiets, maar eveneens voor het journaille. Want nabij de Brabantse Wal waren enkele tientallen journalisten en fotografen aan het werk, bij de Ronde meer dan 350!

Evert ten Napel, 80 jaar en op glad ijs

We begeven ons op glad ijs. Elk woord in de kwestie grensoverschrijdend gedrag is immers rijp voor een uitglijder. Toch maar even geprobeerd, om oud-collega Evert ten Napel ietwat te verdedigen. Hij werd vorige week in een column van het Noord-Hollands Dagblad pittig aangevallen door Irene de Bel, een Linda-journaliste met een verleden bij Talpa.

Persconferentie NN Marathon Rotterdam komende vrijdag

De organisatie van de 43e editie van de NN Marathon Rotterdam belegt op vrijdag 12 april een persconferentie in het Hilton Hotel.

48 aanmeldingen voor eindtoernooi UEFA EURO 2024

Een kleine 50 Nederlandse journalisten, fotografen en videojournalisten hebben zich via het UEFA Media Portal aangemeld om EURO 2024 in Duitsland te kunnen bijwonen.Het gaat vooralsnog om 24 schrijvende journalisten, 19 fotografen en 5 cameramensen.

België leren begrijpen aan de hand van de wielerhistorie

Van de hand van schrijver en journalist Flip van Doorn is dit voorjaar het boek De Ronde van België verschenen. Volgens uitgeverij Thomas Rap is het “een groots opgezette zoektocht naar de wordingsgeschiedenis van het land en een schitterend eerbetoon aan de sport die er onlosmakelijk mee verbonden is”.

Geen Nederlandse winnaars bij mediaprijzen van de AIPS

Ook de laatste vier overgebleven Nederlandse kandidaten voor de AIPS Awards zijn in de voorronden gesneuveld. Drie Nederlandse fotografen een één schrijvende collega zaten voor de bekendmaking van de top 10 nog in de race, maar zijn deze week afgevallen in de strijd om het jaarlijkse mediaprijzenfestijn van de AIPS.

Arno Vermeulen gaat sportcommentatoren opleiden

Arno Vermeulen stopt voorlopig met het geven van commentaar bij voetbalwedstrijden. Een woordvoerder van de NOS heeft een bericht van Voetbal International daarover tegenover diverse media bevestigd.

IN THE SPORTLIGHT > ANDY HOUTKAMP

IN THE SPORTLIGHT > ANDY HOUTKAMP

‘Weekenden vrij is iets dat ik enorm gemist heb’ 'Waarschijnlijk mijn laatste klassieker. Fey-Ajax', schreef Andy Houtkamp (66) afgelopen zondag op zijn Facebookpagina als commentaar bij een foto van de sfeervolle Kuip. Op 1 april vierde de NOS-sportverslaggever dat hij daar 25 jaar in dienst is. Hij gaat wegens het bereiken van een zekere leeftijd later dit jaar met pensioen.

Eerbetoon aan jubilaris Gontha en generatiegenoten

“Daar staat voor heel wat jaren aan sluitertijd”, grapte collega Ward op den Brouw (NRC) bij de foto van Stanley Gontha (ProShots) , Guus Dubbelman (Volkskrant) , Pim Ras (AD) en René Bouwman (Telegraaf), gemaakt door ANP’s Koen van Weel. Het beeld werd gepubliceerd op de FB-pagina van Ras met de navolgende tekst:

Vier Nederlanders dingen nog mee naar de mediaprijzen van de AIPS

Drie Nederlandse fotografen een één schrijvende collega dingen nog mee naar het jaarlijkse mediaprijzenfestijn van de AIPS. Voor de zesde editie van de AIPS Sport Media Awards zijn meer dan 1890 inzendingen binnengekomen uit een recordaantal van 141 landen, meldt de organisatie.

Barbara Barend betrokken bij oprichting Hera United

Sportjournalist Barbara Barend is een van de betrokkenen bij de oprichting van Hera United, een nieuw vrouwenvoetbalteam dat ernaar streeft om met ingang van het seizoen 2025/2026 in de eredivisie uit te komen en thuiswedstrijden te gaan spelen in het Olympisch Stadion.

45.000 vrijwilligers OS Parijs maken kennis met hun uitrusting

In de Paris La Défense Arena in Nanterre zijn afgelopen zondag (24 maart) de 45.000 vrijwilligers van de Spelen bijeengekomen voor een zogenoemde Vrijwilligersconventie. Daar is ook de kledingcollectie voor alle betrokkenen in de venues van de Spelen gepresenteerd.

Mediarecord voor Paralympics Parijs met live beelden

Een recordaantal omroepen van over de hele wereld zal verslag doen van de Paralympische Spelen van Parijs 2024. De wedstrijden zullen worden uitgezonden in meer dan 160 landen, zo heeft het organisatiecomité gemeld.

Geen Weisswurst met zoete mosterd meer in Inzell

Geen Weisswurst met zoete mosterd meer in Inzell

Nog voordat de eerste dag van de ISU wereldkampioenschappen Sprint en Allround was verstreken, hadden de mediavertegenwoordigers in de Max Aicher Arena in Inzell al twee mails van de Internationale Schaats Unie (ISU) ontvangen. Het Media Team van de ISU maakte nederig excuses voor tal van ongemakken.

Iets meer afstand bij het vrouwenvoetbal mag best

We laten ons allemaal wel eens voor een karretje spannen. Als we maar geen activisten worden. Dat gevoel bekruipt je soms wel als het om de promotie van het vrouwenvoetbal gaat. Een sport in de kinderschoenen, maar groots omarmd in de media.

Het Spanje van Edwin Winkels, theater van Cruijff tot Ibérico

Het Spanje van Edwin Winkels, theater van Cruijff tot Ibérico

Edwin Winkels staat dezer dagen in het theater met zijn programma Het Spanje van Edwin Winkels. Na optredens in Diemen en Waalwijk volgen deze week nog Uden en Dordrecht. Sport is vanzelfsprekend een van de onderwerpen, maar ook andere topics komen aan bod. 

Accreditatietermijn voor NN Marathon Rotterdam geopend

Belangstellende media kunnen zich vanaf nu accrediteren voor de NN Marathon Rotterdam op zondag 14 april. Accrediteren kan tot 9 april via de NSP-site (NSP-kaarthouders)

Oranje-interland nummer 300 in aantocht voor Stanley Gontha

Oranje-interland nummer 300 in aantocht voor Stanley Gontha

Nederland-Schotland op vrijdag 22 maart wordt voor Stanley Gontha (62) de driehonderdste interland die hij als fotograaf vastlegt. Sinds 1991 woonde hij nagenoeg alle interlands en grote voetbaltoernooien bij, óók als Oranje zich niet kwalificeerde. De grondlegger van fotopersbureau ProShots kijkt terug op enerverende jaren en wedstrijden.

Voormalig voorzitter Sportspress.be Rik Lamoral overleden

Op 1 maart is Rik Lamoral, gewezen voorzitter van onze Belgische zusterorganisatie Sportspress.be, in de leeftijd van 75 jaar overleden. Lamoral was niet alleen een bevlogen sportjournalist, hij speelde ook een vooraanstaande rol in de belangenbehartiging van de beroepsgroep.

Ghislaine Plag nieuwe presentator bij NOS Sport

Ghislaine Plag (48) wordt begin april de nieuwe presentator van NOS Sport. Ze gaat diverse radio- en televisieprogramma presenteren, waaronder NOS Sportjournaal, NOS Studio Sport en NOS Langs de Lijn. Ze neemt de plaats in van Herman van der Zandt.

Racende reïncarnatie

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat Max Verstappen de Johan Cruijff van deze eeuw is. Nou moet je sporten nooit tot in detail met elkaar vergelijken – zie de zinloze polemiek over vrouwenvoetbal – maar ik snapte die uitspraak wel. Het ging namelijk over de impact die Verstappen wereldwijd heeft, wat hij voor de Formule 1 en zijn vaderland betekent. Politici zeiden vroeger niet voor niets dat er geen beter exportproduct was dan Cruijff.

Postzegels ter ere van eeuwfeest AIPS

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de International Sports Press Association (AIPS) heeft de posterij van San Marino een herdenkingszegel uitgebracht. Het openingscongres van de vereniging, waarbij ook de NSP is aangesloten, vond plaats in 1924 tijdens de Olympische Spelen van Parijs.

Veel Nederlandse media bij WK Indoor

Veel Nederlandse media bij WK Indoor

De internationale atletiekbond World Athletics hield de 19de editie van zijn tweejaarlijkse wereldindoorkampioenschappen van vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart in het Schotse Glasgow. TeamNL was met een forse en kansrijke delegatie aangevlogen, ongetwijfeld ook een reden voor zoveel Nederlandse mediavertegenwoordigers om af te reizen. Van de schrijvende pers waren AD, NRC, Telegraaf en Volkskrant, NU Sport, ANP, Noord-Hollands Dagblad, Hardloopnetwerk en Runner’s World aanwezig en ook drie fotografen gaven acte de présence.

Stad als stadion schetst topsportgeschiedenis Amsterdam

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Topsport Amsterdam is op 5 maart het boek De Stad als Stadion verschenen.

RKC zegt samenwerking met NSP op na klachten over bejegening fotografen

Voetbalclub RKC Waalwijk heeft de samenwerking met de Nederlandse Sport Pers verbroken. Aanleiding vormen de aanhoudende klachten van de NSP over onheuse bejegening van sportfotografen, tot aan fysieke bedreiging aan toe. Pogingen om te komen tot een verbetering van de situatie zijn telkens mislukt.

Een speler interviewen tijdens de wedstrijd, weer wat nieuws

Ongetwijfeld krijg ik eerdaags mails toegezonden met de mededeling dat er niks nieuws onder de zon is, maar ik keek ervan op. In een leuke basketbalwedstrijd tussen de Bucks en de Timberwolves zat daar guard Mike Conley ineens in het tweede kwart met een koptelefoon op en een microfoon voor zijn mond.

Joan Haanappel (1940-2024) mediabreed geprezen voor haar verdiensten

De afgelopen weekend overleden voormalig kunstschaatsster, schaatscoach, tv- presentatrice en – commentator Joan Haanappel is in de media uitgebreid herdacht voor haar verdiensten voor haar gelliefde sport.

Van de woestijn naar het ijs in Thialf en terug

Van de woestijn naar het ijs in Thialf en terug

Opvallende gast tijdens de NK Afstanden & Sprint in Thialf: Formule 1-commentator Nelson Valkenburg. Hij was daar te gast in de hospitalityruimte van Team IKO. Maar wacheffe? Hoorden we hem afgelopen vrijdag niet via Viaplay zo’n beetje alle ronden becommentariëren tijdens de driedaagse marathontest van de Formule 1-teams op het circuit van Bahrain? En staan daar komende donderdag niet de vrije trainingen voor de openingsrace van het seizoen op het programma?

De snelste verslaggever levert weer een boek af – Dames van Staal

De snelste verslaggever levert weer een boek af – Dames van Staal 

Sportverslaggever Ron Couwenhoven (77) blijft ondanks zijn gevorderde leeftijd onvermoeibaar schrijven. Vorige week verscheen zijn zoveelste boek, Dames van Staal, over de historie van de vrouwen in de Elfstedentocht. Hij overhandigde het boek aan de laatste winnares, Klasina Seinstra. De oud-Telegraafverslaggever is daarmee het vleesgeworden bewijs van het cliché 'wie schrijft, die blijft'.

David Naert volgt Dominique Delhalle op als voorzitter van Sportspress.be

David Naert, hoofd van de radio-afdeling van VRT Sporza, is de komende vier jaar de voorzitter van onze Belgische zusterorganisatie Sportspress. Hij is tijdens de algemene vergadering van de Belgische vereniging van sportjournalisten in Beersel verkozen tot opvolger van Dominique Delhalle.

Ummels schrijft boek over ‘Danny Ric’

De pieken en dalen in Daniel Ricciardo’s racecarrière zijn te boek gesteld door journalist Noël Ummels, columnist van het magazine Formule 1. Het boek Racen met een lach verschijnt op 5 maart, gelijk met het begin van het nieuwe Formule 1-seizoen.

Accreditatieprocedure OS Parijs afgerond

De accreditatieprocedure voor de Olympische Spelen in Parijs is medio februari volledig afgerond. In totaal zijn 84 journalisten, fotografen en technici aangemeld en geaccepteerd.

De conferentie van Play the Game is voor elke sportjournalist een must

De conferentie van Play the Game is voor elke sportjournalist een must

Het komt niet vaak voor dat iemand je op een conferentie binnen een half uur voor racist uitmaak, ondervond Matthijs van Dam (Trouw). Reden? Kritische berichtgeving over het WK in Qatar. En niet alleen racist, maar ook kolonialist. Nog erger!

Door Matthijs van Dam

We gaan naar Parijs

De Nederlandse sportpers gaat de komende Olympische Zomerspelen van Parijs, ze zijn nog maar vijf maanden verwijderd, massaal bezoeken. Vrijdag waren voor 81 van de 83 Nederlandse perskaarten voor Parijs 2024 de data ingevuld en de foto’s ingeleverd. Drieëntachtig is een recordaantal.

Aandachtstrekker

Er schort dus nog wel een en ander aan de professionalisering van het Nederlandse topvoetbal. We hebben geen doellijntechnologie in de stadions. Én er loopt al jaren een scheidsrechter rond die het fluiten als bijzaak beschouwt en vooral zichzelf belangrijk vindt. Laatst kon hij een weekend geen wedstrijd leiden omdat hij in het Ziggo Dome op schijtlollige wijze een nummertje moest zingen.

Lancering exclusieve tenniszender Sky op ABN Amro Open

Ahoy kent dezer dagen de primeur van de lancering van de eerste exclusieve tenniszender voor Groot-Brittannië en Ierland, genaamd Sky Sports Tennis. Sinds afgelopen zondag zijn de beelden van het ABN Amro Open de hele dag beschikbaar op de zenders van Sky en NOW.

6000 geaccrediteerde journalisten bij Super Bowl

Meer dan 6000 journalisten en fotografen uit 26 landen waren geaccrediteerd voor de Super Bowl van afgelopen zondag in Las Vegas, meldt persbureau AP.

Peter van Egmond zinspeelt op laatste jaar in Formule 1

Fotograaf Peter van Egmond (68), sinds 1985 actief als fotograaf in de Formule 1, sluit niet uit dat komend seizoen zijn laatste zal zijn in de koningsklasse van de autosport.

Eredivisierechten tot 2030 bij ESPN

De overeenkomst met ESPN over de Eredivisierechten is verlengd tot 2030. De bestaande samenwerking binnen Eredivisie Media & Marketing (EMM) is met vijf jaar verlengd en daarmee blijven de live wedstrijden van de Eredivisie ook na 2025 live te zien op ESPN.

Eerste voetbalgids met het oog op EURO2024

In aanloop naar het EK voetbal in Duitsland is het boek ‘20 Toppers van Oranje 2024’ verschenen van de hand van Jan Willem Spaans.

Onderzoek naar beloning voorzitter organisatiecomité OS Parijs

De Franse justitie doet volgens het persbureau AFP onderzoek naar de beloning van de voorzitter van het organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen (Cojop), Tony Estanguet.

Afscheid Gio Lippens, commentaarhok heet voortaan “Lippens Lounge”

Afscheid Gio Lippens, commentaarhok heet voortaan “Lippens Lounge”

Gio Lippens nam tijdens het WK Veldrijden in Tábor als radioverslaggever afscheid in stijl met de wereldtitel van Mathieu van der Poel. We staan nog graag even stil bij het vertrek van Lippens, die allerwege lof kreeg toegezwaaid, niet alleen voor zijn vakmanschap maar ook voor zijn grote collegialiteit. 

Accreditatieproces UEFA EURO 2024 eindtoernooi begonnen

Het UEFA Media Portal is sinds maandag geopend voor journalisten en fotografen die EURO 2024 in Duitsland willen bijwonen. Er waren aanvankelijk enige technische problemen, maar die zijn inmiddels opgelost. Mediavertegenwoordigers kunnen zich tot en met 18 april registreren en hun verzoeken voor wedstrijden indienen.

De Bont en Boeringa kondigen in 'persberichten' transfers aan

Een transfer is pas echt beklonken als deze bevestigd is in een persbericht. En dus verschenen er zowel in december als in januari persberichten van de hand van twee collega’s van Voetbal International, die na de winterstop elders beginnen.

Felicitaties van Driessen voor Elfrink

Hilariteit in de perskamer voorafgaand aan het bekerduel Feyenoord-PSV. De Sportjournalist van het Jaar Rik Elfrink zit op een stoel als plotseling via de zijdeur zijn criticaster Valentijn Driessen binnenstapt. Een uitbundige felicitatie voor de PSV-clubwatcher is het gevolg. “Grote klasse, Valentijn”, stamelt de verbouwereerde Elfrink. Eind goed, al goed.

Verjaardagsboek '80x WILLEM VAN HANEGEM'

Medio februari verschijnt het boek ‘80x WILLEM VAN HANEGEM’ van de hand van Harry Walstra. Aanleiding is de 80e verjaardag van ‘de Kromme’ op 20 februari 2024.

ALLsportsradio viert tienjarig bestaan met extra lange uitzending

Woensdag 31 januari is het tien jaar geleden dat een aantal bekende Nederlandse sporters op het Media Park in Hilversum het station ALLsportsradio in gebruik stelde. Het jubileum wordt tien jaar later luister bijgezet met een vijf uur durende XXL-uitzending

Formule1.nl al 30 jaar op pole

Formule1.nl al 30 jaar op pole

Sinds het debuut van Jos Verstappen in de Formule 1 in 1994 weten autosportliefhebbers niet beter of met grote regelmaat valt het magazine Formule 1 op de deurmat. Hoofdredacteur André Venema en chef redactie Frank Woestenburg kijken samen terug op de historie en vooruit naar de fraaie racejaren die nog voor ons liggen.

Play the Game streamt 17 conferentiesessies

Play the Game, de organisatie die schone en eerlijke sport nastreeft, heeft meer dan 185 sprekers vastgelegd voor het tweejaarlijkse congres (4-7 februari) in het Noorse Trondheim.

Onze topclubs vinden dat ze groot zijn, maar denken klein

Freek Jansen, hoofdredacteur en ervaren verslaggever van Voetbal International, keek zondag in de geïmproviseerde mixed zone van De Kuip even prettig verrast op. Kun je bij FC Twente na een wedstrijd iedereen spreken die je wil? Ja, dat kan zomaar. In Enschede zijn ze de verkramping al een tijdje voorbij, nu veel andere clubs nog.

Mediastorm in aanloop naar WK veldrijden

Mediastorm in aanloop naar WK veldrijden

De media hebben maar weer eens flink uitgepakt voor de Grote Prijs Adrie van der Poel in Hoogerheide. Het is de week vóór het WK in het Tsjechische Tábor en dus een goed meetmoment om de kanshebbers aan het werk te zien.

Het hart sprak

Iemand vroeg mij laatst of ik de actualiteit van het voetbal niet mis. Ik moest daar even over nadenken. Maar het ‘nee’ overheerst uiteindelijk. Dat hoor je vaker bij mensen van mijn generatie (eind jaren zestig). Die hebben over het algemeen niet veel op met de hijgerigheid van deze tijd.

Gio Lippens valt in zicht van pensioen in de prijzen

In het zicht van zijn aanstaande pensioen valt radiocommentator Gio Lippens flink in de prijzen. Werd hij eerst vorige week uitgeroepen tot erelid van de NSP, deze week viel hem ook de Theo Koomen Oeuvre Award toe. Het bestuur van de NSP besloot onlangs zijn voormalige voorzitter te benoemen als derde in de rij te benoemen tot erelid.

Sportverhaal/Scoop postuum toegekend aan Thijs Slegers

De jury van het Sportverhaal/de Scoop van het Jaar 2023 heeft de prijs ditmaal postuum opgedragen aan de vorig jaar aan de gevolgen van leukemie overleden Thijs Slegers, perschef bij PSV en voormalig verslaggever en newsgetter bij De Telegraaf en Voetbal International.

Fotoprijzen 2023 voor Van Lonkhuijsen, Bode en Ras

De juryprijs voor de Sportfoto van het Jaar 2023 is toegekend aan Robin van Lonkhuijsen (ANP) voor een foto van Sifan Hassan, na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest. Hij ontving een kristallen camera en een cheque van 5000 euro ter beschikking gesteld door Nederlandse Loterij en ondersteund door Cameraland en Sony.

Arne Slot uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Coach Arne Slot (45) van landskampioen Feyenoord is dinsdag 9 januari in Podium B in de Haagse Bibliotheek door het bestuur van de Nederlandse Sport Pers uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Hij ontving de gebruikelijke prijs, een foto met daarop enkele gekruide uitspraken, uit handen van voorzitter Anneke van Zanen van NOC*NSF.

Merle Heppenhuis Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2023

Sportverslaggever Merle Heppenhuis van de Stentor is uitgeroepen tot Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2023. De jury, bestaande uit Henk van der Sluis, Edward Swier en Fabian van der Poll, verkoos de 27-jarige Zwolse uit drie genomineerden. Merle is de eerste vrouw die deze prijs toekomt.

Jurist Rik Elfrink maakt zijn droom waar als Sportjournalist 2023

Jurist Rik Elfrink maakt zijn droom waar als Sportjournalist 2023

Het is het dertiende seizoen dat Rik Elfrink (49) clubwatcher is van PSV voor Eindhovens Dagblad/AD. Hij werd door een deskundige jury uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar 2023 voor zijn ijver en vasthoudend bij het volgende van de lijstaanvoerder in de eredivisie. ‘Het ene jaar is het helemaal niks, nu is het hosanna’, zei hij in het radioprogramma Perstribune op Radio 1.

Over Valentijn, Rik, Thijs en de impact van de NSP-prijzen

Goed dat Valentijn Driessen vorige week met enkele kritische woorden aandacht besteedde aan de jaarlijkse NSP-prijzen. Dat maakt de belangstelling onder het miljoenenpubliek van de Oranjewinter voor de bijzondere prestaties van sportjournalisten alleen maar groter en belangrijker. Net als de vragen van Joep Schreuder in het Sportjournaal.

Eline de Zeeuw nieuwe presentator NOS Sport

Eline de Zeeuw (31) wordt tv-presentator bij NOS Sport. Vanaf morgen gaat ze het NOS Sportjournaal en NOS Studio Sport presenteren. Daarnaast blijft ze verslaggever voor tv en radio. De Zeeuw werkt sinds 2019 bij de NOS en deed onder meer verslag van het EK voetbal, het WK voetbal en de Olympische Spelen.

Een zwemstadion omgetoverd tot een warm bad

Een zwemstadion omgetoverd tot een warm bad 

Het is hier geen theater, zei Evangelis Doudesis donderdagavond nadat zijn ploeg zich in de halve finale van het EK waterpolo ten koste van Italië had geplaatst voor de eindstrijd. Soms is winnen belangrijker dan het publiek een vermakelijke wedstrijd voorschotelen, wilde de Griek er maar mee zeggen.

Nog enkele plaatsen beschikbaar voor uitreiking NSP Jaarprijzen

Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar voor de uitreiking van de NSP Jaarprijzen 2023 en de uitreiking van de fotoprijzen van de nieuwe stichting Nieuwsfoto. Op dinsdag 9 januari 2024 worden eerst de winnaars van de Sportfoto van het Jaar en de Nieuwsfoto van het Jaar bekendgemaakt in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag.

Een overvol, veelbelovend sportjaar

Het jaar was pas aan zijn tweede dag toe, toen we aan de kist van onze overleden oud-collega Martien Schurink stonden. Zijn tweede liefde, herstel de eerste liefde aldus zijn geliefde Barbara, was altijd de krant geweest. Poul Annema, zijn oud-chef bij de Volkskrant, kwam daarna bevestigen dat het op straat in Hoorn, wanneer ze elkaar troffen, uiteindelijk altijd over de krant ging. Hij en Martien, gepensioneerde krantenmannen onder elkaar.

Michel Abbink en Rypke Bakker heroveren na vijf jaar landstitel NK Voetbalquiz

Michel Abbink en Rypke Bakker hebben eind december  voor de vierde keer de NK Voetbalquiz op hun naam geschreven. De collega’s van respectievelijk VI en NU.nl deden dat na een periode zonder succes van vijf jaar.

Drie nominaties voor NSP Talentenprijs

Drie jonge collega’s zijn genomineerd voor de NSP Prijs voor het Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2023. Het gaat om VI’s Sjoerd Keizer, clubwatcher Merle Heppenhuis die namens de Stentor PEC Zwolle op de voet volgt en Dennie van Laar (Voetbalprimeur).

De vreugdetranen van Jeroen Delmee

Eerlijk gezegd daalde bij mij de afgelopen weken pas echt goed het besef in wat voor bizar sportjaar 2023 is geweest. Doordat Nederlandse sporters al langere tijd op een ongekend hoog niveau acteren, ben je bijna geneigd hun prestaties als normaal te gaan zien.

Laatste basketbalduel voor Ronald van Dam bij ESPN

Commentator Ronald van Dam (10 mei 1966) is met ingang van het nieuwe jaar in dienst getreden bij NOS Sport. Hij gaat daar werken als commentator en online redacteur.

WielerFlits maakt groeispurt met pageviews

Website en wielerplatform WielerFlits zegt in het vijftiende jaar van haar bestaan flink te profiteren van de Nederlandse en Belgische wielersuccessen. Het platform bereikte een record van 177 miljoen pageviews, meldt hoofdredacteur Maxim Horssels.

De 10 mooiste beelden van het sportjaar 2023

De 10 mooiste beelden van het sportjaar 2023

Na een beraad van bijna drie uur heeft de jury van de Sportfoto van het Jaar 2023 onderstaande tien beelden uitverkoren voor de publieksprijs. In deze selectie zit ook de winnaar van de prijs van de vakjury verscholen. De jury moest kiezen uit 213 ingezonden beelden afkomstig van 59 fotografen.

Fotografen belanden met apparatuur in water, geduwd of niet?

Fotografen belanden met apparatuur in water, geduwd of niet?

Twee fotografen zijn vorige week tijdens hun werk bij de Vestingcross in Hulst in het water beland. De schade aan hun apparatuur beloopt de 30.000 euro. Onduidelijk is echter wat de toedracht is.

ProSkating opgeheven, doorstart via SchaatsInside

Het magazine ProSkating is opgeheven en heeft een voortzetting gekregen onder de naam SchaatsInside. De 1700 abonnees krijgen voortaan het nieuwe magazine toegezonden.

Laatste ronde voor inzendingen Talent en Scoop van het Jaar

Uiterlijk zaterdag 24 december moeten de inzendingen binnen zijn voor onze traditionele jaarprijzen, die we zullen uitreiken op dinsdag 9 januari 2024 in Podium B in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Prijzenpot van €20.000 voor de (Sport)foto’s van het Jaar

Zo tegen het einde van het jaar zullen de sportfotografen ongetwijfeld hun mooiste beelden van het jaar selecteren. Vergeet dan niet in te zenden voor de vernieuwde prijs voor de Sportfoto van het Jaar 2023, met twee kansen op het winnen van een waardecheque van €5000.

'Alles gegeven', het levensverhaal van Edward Linskens verteld aan Rik Elfrink

'Alles gegeven' luidt de titel van het boek dat Rik Elfrink schreef over het leven van PSV-coryfee Edward Linskens (55). Een leuke en intensieve klus, naast een job die al wat aandacht vergt, zo noemt hij het op Facebook.

‘Sportnieuws.nl gaat vol inzetten op sport- en fanbeleving’

Twan Bovée verliet in november zijn post als chef van AD Sportwereld om het DPG Media-platform Sportnieuws.nl te vernieuwen en naar een hoger niveau te tillen. Zo is hij nu bezig met het opzetten van een nieuwe sportredactie.

Een mooi ijswintertje graag!

Waar blijven toch die verhalen over ijstransplantaties, sneeuwblindheid en windwakken? Van het eczeem dat zich plotseling aandient bij de broer van de schaatskampioen als de vorst in aantocht is en van de poes die al weken niet meer verhaart, als teken dat poolcondities mogen worden verwacht.

Boek over culttrainer Kistemaker gepresenteerd: 'Legende voor De Graafschap'

"Gewoon je kloten eraf werken", dat was het motto van Simon Kistemaker. De legendarische trainer van De Graafschap overleed ruim twee jaar geleden, maar wordt nooit vergeten in de Achterhoek en ver daarbuiten. Zijn levensverhaal is vastgelegd in een boek dat vorige week werd gepresenteerd.

Vernieuwde Jaap Edenbaan kan weer 40 jaar vooruit

Een marathon verreden met Kaiserwetter, een rechtstreekse tv-uitzending en twee mooie winnaars: de brede glimlach van directeur Joris Wouters van de hernieuwde Jaap Edenbaan leek afgelopen zondag wel op zijn gezicht gebeiteld.

Idioten

Ik ben niet geabonneerd op Viaplay, dus had ik nog nooit van Nelson Valkenburg en zijn Formule 1-commentaar gehoord. Inmiddels weet ik wie hij is, nadat ik een interview met hem in het AD had gelezen. Ik ben wel wat gewend met betrekking tot de vunzigheid die op social media wordt gebezigd, maar het verhaal van Valkenburg shockeerde me toch zeer.

Chapeau voor Deens evenementenbureau

Chapeau voor Deens evenementenbureau

Handbal mag graag vertoeven in Scandinavië, om iets specifieker te zijn in Denemarken. Het WK van 2015, de Nederlandse vrouwen eindigden verrassend als tweede, werd in Denemarken gespeeld. Het EK 2020 net zo en voor de wereldtitelstrijd van 2023 waren de Nederlandse handbalsters, met in hun gevolg een stel verslaggevers, weer in Denemarken.

F1-commentator Valkenburg bespuugd, bedreigd en thuis opgezocht

In het AD van afgelopen weekend vertelt F1- commentator Nelson Valkenburg (39) hoe hij in de voorbije twee jaar is lastiggevallen vanwege zijn werk voor Viaplay. Hij ontving doodsbedreigingen en werd zelfs thuis opgezocht.

ManUnited boycot vier journalisten wegens gebrek aan wederhoor

Vier Britse verslaggevers waren dinsdag niet welkom bij een persconferentie van coach Erik ten Hag van Manchester United. Reden voor de boycot is volgens de club een gebrek aan wederhoor in kritische berichtgeving over het ontbreken van voldoende steun in de selectie voor de geplaagde Nederlandse trainer.

Inzendtermijn van de nieuwe Sportfoto van het Jaar 2023 geopend

De inzendtermijn voor de Sportfoto van het Jaar 2023 (juryprijs en publieksprijs) is per 1 december geopend. Fotografen kunnen tot maximaal 5 foto’s uit het kalenderjaar 2023 inzenden. De inzendperiode loopt tot  31 december om middernacht.

Perstribune in het gedrang

Wij, fijnproevers van een prachtig ambt, kunnen zeiken als de beste. Zeker als we bij elkaar zijn, op een veilig afstandje van de verantwoordelijken. Het geklaag komt op z’n zachtst gezegd soms wat verwend over, behalve als we het over de plek van de perstribunes hebben.

Accreditatieproces UEFA EURO 2024 begint op 15 januari

Na de loting voor de groepsfase van UEFA EURO 2024 in Duitsland heeft de Europese voetbalbond bekendgemaakt dat het accreditatieproces voor de media op maandag 15 januari 2024 zal beginnen.

Media en medici: wat vertel je over de atleet en zijn blessure?

Media en medici: wat vertel je over de atleet en zijn blessure?

In de coulissen van de RQM, de Rotterdam Qualification Meet voor olympische zwemlimieten, sprak uw voorzitter van de Nederlandse Sport Pers met een afvaardiging van het medisch korps van de  nationale zwemsport (inclusief waterpolo en schoonspringen). Het ging over de verhouding media en medici.

Kandidaten gezocht voor de NSP Scoop en het Talent van het Jaar

Zo tegen het einde van het jaar roepen wij van de NSP graag de hulp van onze lezers, kaarthouders, volgers en sportchefs in als het gaat om potentiële gegadigden voor  twee belangrijke prijzen die we jaarlijks uitreiken: de Scoop van het Jaar en het Sportjournalistieke Talent van het Jaar.

Adieu

Ik moest grinniken toen ik collega Ad Pertijs voorafgaand aan zijn beoordelingsgesprek hoorde vragen of hij er nog een jaar bij had verdiend. Ad gaat namelijk deze maand met pensioen en moet De Stem, zijn krant, loslaten.

Nieuw boek Koen Greven over het Circus Formule 1

De Formule 1 is uitgegroeid tot een sport die in alle delen van de wereld miljoenen fans heeft. Circus Formule 1 leeft als nooit tevoren. NRC-Journalist Koen Greven beschrijft de ontwikkeling van deze sport, waarin de Nederlander Max Verstappen eenzaam aan de top staat, aan de hand van de 23 races in 2023.

Penning schrijft boek over (bijna) 80-jarige levenskunstenaar Willem van Hanegem

Hij moet (in februari) nog 80 jaar worden, maar desondanks is van de hand van zijn ghostwriter Wessel Penning nu reeds een boek verschenen over het bijna 80-jarig voetbalfenomeen Willem van Hanegem.

'Net als andere sporten wordt ook tennis overschaduwd door voetbal'

Sportjournalist en tekstschrijver Jon Visbeen is verknocht aan tennis en is na een lange loopbaan bij het ANP en De Telegraaf nu actief voor onder andere TENNiS Magazine. Dit is volgens hem een old school glossy blad, dat gezien mag worden. Deze week verschijnt het slotnummer van 2023.

Veenendaalse sportfotograaf Andre de Heus door verkeersongeluk om het leven gekomen

Op 67 jarige leeftijd is freelance sportfotograaf Andre de Heus op 13 november plotseling overleden door een verkeersongeval vlak voor zijn huis in Veenendaal. De Heus was vorig week nog aan het fotograferen namens het ANP bij het NK judo in Almere.

'Wonder dat er geen slachtoffers vielen bij Feyenoord-Ajax'

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in april van dit jaar - bekend van het aanstekerincident met Davy Klaassen - had op de tribunes zomaar kunnen uitlopen op een ramp.

Voormalig NOS-commentator Rob Kerkhoven overleden

Rob Kerkhoven, voormalig NOS-commentator en bondscoach van de Nederlandse zwemploeg, is op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hengelo overleden. Kerkhoven stond ook aan de wieg van de FBK-games in Hengelo, zo berichten zowel NOS als Tubantia.

Een lesje in nederigheid

Net op de dag dat Wout Weghorst op een heel vervelend toontje de integere NOS-verslaggever Arman Avsaroglu stond af te zeiken, was het overlijden van Ruud Geels wereldkundig gemaakt. Gewoon toeval? Of wilde het universum ons iets vertellen?

Onderzoek werkcultuur NOS Sport: ‘Investeren in een nieuwe visie op leiderschap’

Naar aanleiding van verschillende meldingen van 'grensoverschrijdend gedrag' op de redactie van NOS Sport dient er 'meer helderheid te komen in besluitvorming en standaardisatie van (personeels)beleid'.

De Galan schrijft ‘het onthullende verhaal over de crisis bij Ajax van binnenuit’

Van de hand van journalist, schrijver én Ajaxsupporter Menno de Galan is vorige week het boek ‘Ajax in crisis’ verschenen. Daarin beschrijft hij naar eigen zeggen ‘van binnenuit’ hoe de club de afgelopen maanden in een neerwaartse spiraal terecht kwam.

16 landstitels Feyenoord beschreven in boek van 4,5 kilo

Onder de titel ‘16 keer uit eigen kracht!’ heeft de gepensioneerde Feyenoordsupporter Henk van den Dungen (1957) de landstitels van zijn favoriete club beschreven in een 4,5 kilo wegend boek