NIEUWSOVERZICHT

NSP: maak haast met hotelkamers Tokio

Vorige week opeens paniek in de tent. Olympische hotelkamers voor de Spelen van 2020 in Tokio bleken voor 25 mei middernacht (zaterdag aanstaande) geboekt te moeten worden. Sportredacties in den lande moesten in allerijl overleggen om hun logistiek in orde te brengen. Het was velen ontgaan.

Vijftig jaar verschil en toch vrijwel gelijk

Bij het samenstellen van een boek over de Champions League-avonturen van Ajax stuitte auteur Jaap Visser op twee foto’s die een treffende gelijkenis vertonen. De ene foto betreft een actie van Johan Cruijff, uit tegen Real Madrid in 1967. Op de andere foto omspeelt Frenkie de Jong in dezelfde stijl,

Rafael van der Vaart ook analist voor Ziggo Sport

Rafael van der Vaart gaat voor betaalzender Ziggo Sport analyses geven bij wedstrijden in de Engelse en Spaanse voetbalcompetitie. Daarnaast blijft hij als analist verbonden aan de NOS waar hij wordt ingezet bij Studio Voetbal en interlands van het Nederlands elftal.

Politieke steun door journalist verboden

De Vlaamse Omroep VRT heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) gevraagd te stoppen met verspreiding van verkiezingsfolders waarin de Belgische sportjournalist Ruben Van Gucht figureert.

Alle ’Leeuwinnen’ in één verhaal

ALLE 'LEEUWINNEN' IN EEN VERHAAL
In het zicht van het WK in Frankrijk (7 juni – 7 juli) is van Annemarie Postma een nieuw boek over voetbal voor vrouwen verschenen. Na ‘De Oranje Leeuwinnen’ (2017) ligt nu ’Samen Sterk’ in de schappen. Op haar website kickes.nl vertelt Annemarie Postma wat haar nieuwe boek aan nieuwe elementen te bieden heeft.

De meneer van de krant

Daar stond ik dan. Op een reguliere maandagavond tussen alle gewichtheffers en CrossFitters. Voor mij niets geks, want zelf doe ik ook aan CrossFit. Maar dit keer was ik voor het Noordhollands Dagblad op bezoek bij twee gewichtheffers die mee zouden doen aan het NK voor masters. Het is alweer even geleden, maar toch blijft die bewuste avond er eentje om te onthouden. En eigenlijk kwam dat niet eens door het interview.

Grote behoefte aan fotoregie 

Het grote huldigingsseizoen is bijna achter de rug. De scherven liggen wat de fotografen betreft na een roerige periode voor het oprapen. Steeds vaker voelen zij zich als een ondergeschoven kindje behandeld.  Erwin Spek stuurde me tijdens mijn vakantie een paar ernstige voorbeelden. Stewards die zonder aanleiding politieagent gaan spelen bij de aankomst van de kampioensschaal in Doetinchem.

Fotograaf Geert van Erven over commercieel misbruik foto’s

FOTOGRAAF GEERT VAN ERVEN OVER COMMERCIEEL MISBRUIK FOTO'S
Tot zijn verbazing moest fotograaf Geert van Erven onlangs toezien hoe een bakker in Tilburg goede zaken deed met Willem II-gebakjes, met daarop een afbeelding van een foto door hem gemaakt. ‘Gewoon gevonden op Google’, rechtvaardigde bakker het commerciële gebruik van de foto.

Ajax tart de deadlines

De ontknoping van Ajax tegen Tottenham Hotspur was niet alleen een schok voor fans, spelers en staf. De totale ommekeer in de laatste minuut vergde op de perstribune van de Johan Cruijff ArenA rigoureuze aanpassingen in de krantenverslagen die al gereed stonden om verzonden te worden. ,,Qua deadline was dit m’n moeilijkste wedstrijd ooit”, zei Willem Vissers op volkskrant.nl.

Een hug voor Louis van de Vuurst

De feestelijk afgesloten wedstrijd van Ajax tegen FC Utrecht was voor Louis van de Vuurst zijn laatste wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA als huisfotograaf van Ajax. In december gaat hij officieel met pensioen. Vooraf aan de wedstrijd dankte Edwin van der Sar hem met een hug voor zijn inzet. Olaf Kraak legde dat moment vast.

Ajax scoort miljoenen views

Volgens onderzoek van marketingbureau Seeders is het zoekverkeer op Google naar Ajax-gerelateerde zoekwoorden de laatste maanden explosief gestegen. In april werd er bijna 12,5 miljoen keer gezocht op de Amsterdamse club via Google, bijna 9 keer zo veel als aan het begin van het seizoen. Frenkie de Jong is volgens Seeders de populairste speler.

Reclame op tv tijdens VAR-tijd

De VAR biedt nieuwe mogelijkheden voor reclame tijdens de voetbalwedstrijden. In de Financial Times berekent de Britse sportmarketing-expert Tim Crow dat de onderbrekingen honderden miljoenen kunnen opleveren als bedrijven in die tijd logo’s of reclame kunnen laten zien. Becijferd is dat alleen al tijdens het WK voetbal in 2018 circa 27 minuten zendtijd aangewend had kunnen worden hiervoor.

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd
Ruim 50 jaar ervaring in de sportjournalistiek is de leidraad in het boek ‘Dit is een goed stel hoor’. Daarin beschrijft Theo Reitsma (1942) de herinneringen aan wat hij zoal beleefde; als 18-jarige leerling-journalist bij Dagblad Kennemerland, als jarenlang verslaggever voor de NOS en als commentator van voetbalwedstrijden tot 2015 voor FOX Sport.

Hidde van Warmerdam, presentator op ad.nl

HIDDE VAN WARMERDAM, PRESENTATOR OP AD.NL
Op ad.nl is Hidde van Warmerdam voor het AD het gezicht van de sportzomer. Momenteel presenteert hij vanuit de Giro het online-programma In het Wiel. Later volgen het WK voetbal voor vrouwen en de Tour de France. In een interview met Dennis Jansen in het AD schetst Van Warmerdam het verloop van zijn loopbaan.

Tussen romantiek en realiteit

‘Een stukje magie is verdwenen’, zei ervaringsdeskundige Marco van Basten in De Kuip over de laatste stappen van Robin van Persie als voetbalprof. Het was bijzonder dat nog tijdens de wedstrijd de spelers van Feyenoord en ADO Den Haag een erehaag voor hem vormden.

Er is nog wel wat te winnen

De schrijvende collega’s zullen het gevoel herkennen. Zo af en toe moet een stukje als dit uit de tenen komen. Niet vanwege een gebrek aan inspiratie, maar juist vanwege een overdaad aan columnwaardige onderwerpen die helaas al volledig zijn uitgemolken. Natuurlijk had ik hier een lofzang willen neerpennen over Mathijs de Ligt, de vroegvolwassen aanvoerder van Ajax. Het was van een zeldzame klasse hoe hij de pijn verbeet na die moeder aller nederlagen tegen Tottenham Hotspur.

Jaap de Groot sportcolumnist in Het Parool

Jaap de Groot (1955), voormalig chef van de sportredactie van De Telegraaf, is voortaan sportcolumnist voor de Amsterdamse krant Het Parool. Bij zijn eerste bijdrage kondigde Het Parool aan dat De Groot wekelijks over sport zal schrijven.

John Bannier stopt bij L1

Met de wedstrijd MVV – NEC eindigde vrijdagavond 4 mei voor John Bannier (73) de verslaggeving voor de Limburgse radiozender L1 Radio. Bannier deed 35 jaar lang verslag van sport op de radio.

Bas den Breejen 1925-2019

Bas den Breejen, een begrip in de tafeltenniswereld van de vorige eeuw, is op 24 april op bijna 94-jarige leeftijd overleden. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Bas den Breejen een van de vaste stemmen in het toenmalige sportprogramma van de NCRV op zaterdagmiddag.

Mediacentrum vernoemd naar journaliste

De organisatie van de marathon van Londen heeft journaliste Vikki Orvice vorige week geëerd door het mediacentrum naar haar te vernoemen. Orvice overleed in februari op 56-jarige leeftijd aan borstkanker. Sinds 2000 was zij atletiek-specialiste voor het dagblad The Sun.

Jack Middelburg ‘herleeft’ op TT-circuit

In een bocht van de oude noordlus van het TT-circuit bij Assen is een uitgestrekte toneelvloer neergelegd, omringd door drie tribunes. In een mengeling van toneel en muziek met motoren wordt hier van 9 tot en met 19 mei een voorstelling opgevoerd over de Nederlandse motorcoureur Jack Middelburg,

Bedreiging media in Londen ‘onacceptabel’ en ‘schandelijk’

Ajax heeft de bedreigingen van supporters tegen de media, vorige week in Londen, onacceptabel’ genoemd. ‘Wij keuren vanzelfsprekend elke vorm van geweld af. Dat geldt ook voor bedreigingen. De harde kern bedreigt journalisten die hun werk willen doen rond onze wedstrijden. Dat is onacceptabel”, reageerde Ajax in een verklaring na de gebeurtenissen

Amateuristisch

Als clubwatcher van de mannen van Oranje-Rood voor het Eindhovens Dagblad volg ik de hockeyers uit en thuis. Bij competitiewedstrijden op vrijdagavond is het altijd spannend: waar kan ik na afloop snel een verhaal tikken? Zoals bij veel kranten ligt de deadline bij het ED op vrijdagavond veel vroeger dan op andere dagen.

Van den Hoogenband vertelt over geldstromen in de sport

VAN DEN HOOGENBAND VERTELT OVER GELDSTROMEN IN DE SPORT Tijdens de tweede kennissessie van NSP en Toto stonden deze week nut en noodzaak van de sportfinanciering in Nederland op het programma. Topman Niels Onkenhout van de Nederlandse Loterij, sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Pieter van den Hoogenband gingen in het bijzijn van diverse journalisten in op de manier waarop in ons land geld in top- en breedtesport wordt geïnvesteerd.

Yoeri van den Busken over het voltooide werk van Bert Nederlof

Yoeri van den Busken over het voltooide werk van Bert Nederlof
Bijna acht maanden na zijn overlijden verschijnt binnenkort alsnog een nieuw boek van Bert Nederlof (1946-2018). Hoofdpersoon daarin, met de titel Meesterlijk, is oud-voetballer/advocaat Keje Molenaar. Bijzonder is dat het boek is voltooid door Yoeri van den Busken die daarmee een nadrukkelijke wens van Bert Nederlof honoreerde.