NIEUWSOVERZICHT

Fotograaf Paul Raats exposeert op Papendal

Directeur Jochem Schellens van Papendal heeft dinsdagmiddag de expositie geopend van fotograaf Paul Raats uit Eindhoven, die sinds 2016 alle vorderingen op weg naar de Olympische Zomerspelen van 2020 heeft gevolgd.

Dumfries knalt fotograaf omver

Vol op de lens. Het schot van PSV-verdediger Denzel Dumfries had zoveel kracht dat fotograaf Broer van den Boom er een gescheurde wenkbrauw, blauw oog en kapotte neus aan overhield. PSV – Vitesse was zaterdagavond al afgelopen toen de 65-jarige fotograaf Wijchen de lens keihard in het gezicht kreeg.

Deadline inzending AIPS Media Awards opgeschort  

Het aantal inzendingen voor de jaarlijkse AIPS Awards valt tot dusver tegen, melden de organisatoren aan de NSP. En dat is jammer, zeker nadat Pim Ras in de vorige editie werd genomineerd en Vincent Riemersma er zelfs met de hoofdprijs (8.000 dollar) vandoor ging. 

Luiten, de ideale ambassadeur

door Natasja Weber
Voor Nederlandse golfliefhebbers was het een prachtige week. Anne van Dam won in Schotland met Team Europa de prestigieuze Solheim Cup door de Verenigde Staten te verslaan. En op het KLM Open in Amsterdam haalden maar liefst zes Nederlanders het weekend: Joost Luiten, Wil Besseling, Rowin Caron, Koen Kouwenaar, Reinier Saxton en Sven Maurits.

Twijfelen mág...toch?

Jeujjj, een column! Lekker zagen, hakken, fikken, vuurwerk, bommen en granaten! Toch? Anders kun je er beter niet aan beginnen in deze tijd? No guts, no glory! Een mening is alles, feiten zijn bijzaak. En vooral een uitgesproken mening is big business. Kijk maar naar Johan, Wilfred en René! 

Ik denk dan altijd stiekem: deze 'fase' waait wel weer over toch? Want een overtreffende trap van 'hoe snel we nu meningen vormen' is er niet? Twijfelen is niet hip en daarom is eerst even zwijgen het alternatief. Tamelijk ouderwets he? Zeker als journalist.

Jos van Kuijeren, lid Media Committee FINA

JOS VAN KUIJEREN, LID MEDIA COMMITTEE FINA
Jos van Kuijeren geneert zich niet om te juichen bij Nederlands zwemsucces. Als radioverslaggever de NOS liet hij de luisteraars delen in zijn persoonlijke vreugde bij de gouden medailles van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband in Sydney 2000. Nog altijd is hij, op zijn 76ste, actief rond de zwembaan; sinds twee jaar als lid van het Media Committee van de internationale zwemfederatie FINA.

Autosportromantiek op Zandvoort voor de échte racefanaat

AUTOSPORTROMANTIEK OP ZANDVOORT VOOR DE ECHTE RACEFANAAT'
Een Grand Prix met een perskamer van pakweg 100 vierkante meter? De Historic Grand Prix op Zandvoort komt er ditmaal nog mee weg en blijkt afgelopen weekeinde, net als bij andere huidige grote internationale evenementen, ruim voldoende te zijn voor het mediabezoek, maar volgend jaar zal het écht allemaal anders zijn, beseft mediamanager Kees Koning. Tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei is een andere accommodatie noodzakelijk om de ettelijke honderden mediavertegenwoordigers te ontvangen. Eén ding is zeker, stelt Koning vooruitblikkend: “De winter gaat voorbijvliegen.”

Trouw kondigt ontbreken van verslag aan

Opmerkelijk nootje in dagblad Trouw. Op vrijdag 6 september, op de dag dat de voetbalinterland Duitsland – Nederland, werd gespeeld, kondigde de krant aan dat op zaterdag géén wedstrijdverslag kon worden aangetroffen in de gedrukte krant.

Oudendijk en Schuitemaker nieuwe presentatoren ALLsportsradio

Sportpresentator Mari Carmen Oudendijk en sportcommentator Krijn Schuitemaker gaan op ALLsportsradio het nieuwe programma ‘Sport & Business’ om beurten wekelijks presenteren. Oudendijk en Schuitemaker ontvangen daarin studiogasten die van sport hun ‘business’ hebben gemaakt.

Boeken over Van Basten, Cruijff en Keizer op komst

Met als titel ‘BASTA’ verschijnt begin december een geautoriseerde biografie van Marco van Basten. Auteur is Edwin Schoon, die eerder een boek publiceerde over het Afrikaans voetbal onder de titel ‘De macht van de bal’.

Transfergolf Britse voetbaljournalisten naar The Athletic

Ruim vijftig Britse voetbaljournalisten hebben deze zomer gekozen voor een aanbod van de Amerikaanse sportwebsite The Athletic. ‘Een schokgolf’, werd de vloed aan transfers genoemd in de Britse media.

Langs de Lijn in de nacht

Net als collega-columniste Lisa Deen vorige week blik ik ook nog even terug op de afgelopen zomerperiode. Nee, ik was niet op de Pan & ParaPan American Games in Peru, maar vierde vakantie in Australië. Ja, het gaat sommige zzp’ers voor de wind… Het is niet de bedoeling om mensen hiermee de ogen uit te steken, wel wil ik steken, maar dan de loftrompet over mijn favoriete (radio)programma Langs de Lijn.

Wie bepaalt wat we te zien krijgen?

Historicus Hans Goedkoop haalde afgelopen zondag bij WNL in het kader van zijn nieuwe geschiedenisreeks het voorbeeld aan van een zoenend liefdespaar in een film, dat in de jaren 20 niet mocht worden getoond in de bioscoop. Aanstootgevend! Dus ging er een zwart stukje glas voor de lens en moesten de toeschouwers maar raden wat er verder gaande was. Als de scène voorbij was, kregen de bezoekers weer alles te zien.

Robert Vos, ex-fotograaf, nu jurist

ROBERT VOS, EX-FOTOGRAAF, NU JURIST
Robert Vos, voormalig fotojournalist, is voortaan jurist van professie. In juli voltooide hij aan de Erasmus Universiteit zijn studie in het privaatrecht. Op Villamedia, de website over journalistiek, vertelt Vos over zijn carrièrewending. Robert Vos: ,,Recht is taal, elk woord moet je wikken en wegen. Heerlijk! Ik ben een fotograaf, maar ik hou ook van taal. Recht is het verlengde van journalistiek, waarin alles draait om woorden.”

DEZELFDE VRAGEN? DAAR HEBBEN WE GEEN ZIN IN!

Deze zomer was ik zeven weken lang actief bij de Pan & ParaPan American Games in Lima, Peru. Gedurende die weken deed ik voor de News Service verslag van diverse sporten. In Lima was alles goed geregeld voor de pers: van een sterke internetconnectie in elke venue tot ruime mixed zones en mediabussen. Wat aanwezige pers betreft hadden vooral de Brazilianen groots uitgepakt. En juist daar viel me iets op.

Bankje in stadhuistuin eert Mark Hoogstad

In de tuin van het stadhuis van Rotterdam is op een bankje een plaatje aangebracht dat herinnert aan de vorig jaar overleden journalist Mark Hoogstad. ‘Dit bankje diende als het bureau in zijn kantoor, de stadhuistuin van Rotterdam’, staat in de tekst vermeld. Mark Hoogstad overleed op dinsdag 27 november op 48-jarige leeftijd na een langdurige ziekte.

Ten Hag boycot gala De Telegraaf

De verhouding met De Telegraaf is voor Ajax-coach Erik ten Hag zodanig verkoeld dat hij maandag 2 september is weggebleven van het voetbalgala, dat jaarlijks door De Telegraaf wordt georganiseerd. ,,Ik ga niet gezellig doen met mensen die suggestief zijn”, motiveerde Ten Hag zijn besluit.

Kees Jansma adviseur bij ADO

Kees Jansma (72) is door ADO Den Haag aangesteld als adviseur van de nieuwe statutair directeur Mohammed Hamdi. Eerder was Jansma al eens lid van de Raad van Commissarissen van ADO.

‘Beveiliging wassen neus’

'BEVEILIGING WASSEN NEUS'
,,Ouderwets, het leek wel een groot sportevenement zoals dat voor 9 september 2001 nog regelmatig kon worden georganiseerd. Zó weinig beveiliging was er”, zegt NOS-verslaggever Kees Jongkind over het WK judo in Tokio. Het WK voltrok zich in de Nippon Budokan, een arena waarin veel rockconcerten plaats hebben en Anton Geesink in 1964 olympisch goud behaalde.

Abe Mijdam, nieuw bestuurslid NSP

ABE MIJDAM, NIEUW BESTUURSLID NSP
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is sinds kort in het bestuur van de NSP vertegenwoordigd door Abe Mijdam (59). Hij is de opvolger van Thomas Bruning. Samen vormen zij de leiding van de NVJ.

DE GROTE VERLIEZER

Hebben we hem met z’n allen te groot gemaakt? Wilden we te graag een driestrijd zien met de twee absolute grootheden van deze tijd? Of wilde hij dat zélf te graag? Toen de klok maandagavond twaalf uur sloeg, was Neymar de grote verliezer van Transfer Deadline Day. Van de gehele transferzomer. En dat paste cynisch genoeg precies goed in het beeld dat inmiddels van de Braziliaan ontstaan is. Van supertalent tot zielepiet. Van dribbelkoning tot verwend kind. Ergens onderweg is het hopeloos misgegaan met Neymar, wiens strapatsen buiten het veld inmiddels meer aandacht trekken dan zijn geweldige voetbaltalent.

Accreditatieproces Tokio vordert

Het accreditatieproces voor de Olympische Spelen in Tokio (2020) nadert dit najaar de eindfase. Dan begint het op naam stellen van de 70 accreditaties die aan Nederlandse journalisten, fotografen en technici zijn toegewezen, de zogenaamde Press by Name-procedure.

Koester de autonomie die je als sportjournalist nog altijd hebt

Gio Lippens werd in de zomer van 2015 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, als opvolger van zijn NOS-collega Arno Vermeulen. Voor Sport Knowhow XL, het informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland, vormde die wisseling van de wacht vier jaar geleden aanleiding om de wielercommentator van NOS Langs de Lijn te interviewen. Lippens liet zijn licht schijnen over de sportjournalistiek, en in het verlengde de NSP.

Toto en NSP gaan door met kennissessie 

De NSP en Toto gaan in 2020 door met de kennissessies over belangwekkende sportonderwerpen. Beide partijen zijn zeer tevreden over het verloop van het eerste seizoen, waarin uiteenlopende onderwerpen werden uitgediept in het bijzijn van journalisten. 

Clash buiten beeld bij EK hockey?

Is de tv-kijkers bij het EK hockey een dreigend handgemeen tussen bondscoach Max Caldas en international Sander Baart onthouden? Die vraag dringt zich op na een stuk van Steven Kooijman op de website van De Telegraaf over een voorval, vlak voor de dug-out, tijdens de halve finale Nederland – Spanje (3-4).