NIEUWSOVERZICHT

Leve het schakelkanaal

De verspreiding van alle sportuitzendrechten over steeds meer tv-omroepen/streamingdiensten maakt het er voor de kijker niet overzichtelijker op.

Tijdens een bomvolle sportmiddag of -avond zappen we ons daarom tegenwoordig een ongeluk. Van Viaplay via Ziggo naar ESPN en dan binnen die aanbieders nog langs hun verschillende kanalen.

AIPS reikt Sport Media Awards uit in Qatar

De Nederlandse (foto-)journalisten die meedongen naar de jaarlijkse AIPS Media Awards hoeven geen afweging te maken of ze al dan niet de bekendmaking van prijswinnaars in Doha zouden bijwonen.

’Nooit meer Qatar’, aanklacht tegen WK 2022

Maandag 30 mei wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam het boek ‘Nooit meer Qatar’ gepresenteerd. Het boek is volgens de makers een product van een Nederlands-Belgische samenwerking en verschijnt in dezelfde week dat België en Nederland tegen elkaar spelen in de UEFA Nations League.

Natasja Weber schrijft biografie over oud-hockeyer Marcel Balkestein

Meedogenloos binnen de lijnen, gevoelig en sympathiek daarbuiten. Dat is het beeld dat Natasja Weber schetst van ex-hockeyer Marcel Balkestein over wie zij een biografie heeft geschreven. Balkestein werkte zelf mee aan het boek van 226 pagina’s.

FOX Sports trekt 375 miljoen dollar uit voor Tom Brady

Tom Brady (44), de succesvolste speler in de afgelopen twintig jaar American football (NFL), is na zijn spelerscarrière welkom als co-commentator bij tv-zender FOX Sports. Verspreid over tien seizoenen wil FOX Sports 375 miljoen dollar aan Brady betalen.

Handbal eist meer zendtijd op Duitse tv

In de onderhandelingen over een nieuw tv-contract eist de Duitse organisatie Handball-Bundesliga meer zendtijd bij de publieke zenders. ‘De sportprogramma’s van ARD en ZDF moeten geen Fussball-Schau maar een Sport-Schau zijn. Door de dominantie van het voetbal gaat er minder geld naar de andere sporten’, aldus Frank Bohmann de topman van Handball-Bundesliga.

Wat bezielt supporters die het veld bestormen?

Spaans benauwd kreeg ik het zondagavond toen ik zag hoe Kevin de Bruyne na het behalen van de Engelse landstitel op het veld werd bedolven onder supporters van Manchester City. Nadat hij was ontzet werd de kersverse kampioen - omringd door acht stewards - naar de catacomben begeleid.

’Wielrennen is echt aanraakbaar’

’WIELRENNEN IS ECHT AANRAAKBAAR’

p>‘Wielrennen is echt een aanraakbare sport’, concludeert Jeroen Bijma na zijn eerste wielerwedstrijd als journalist. Voor De Gelderlander doet hij doorgaans verslag van het wel en wee bij voetbalclub NEC. Bij de wedstrijd Veenendaal – Veenendaal ontdekt Jeroen Bijma hoe anders het gaat bij een wielerkoers. .

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

‘Soms voel ik nog fomo’

Zes jaar lang reisde Dennis Boxhoorn voor NRC de wereld over, hij volgde als sportjournalist alle grote wielerwedstrijden, de Olympische Spelen in Tokio en Beijing en kreeg tijd en ruimte voor mooie reportages. De corona-leegte in de sport zette hem aan het denken. Sinds 1 april is Dennis Boxhoorn (33) als freelancer correspondent in België met NRC als belangrijkste opdrachtgever.

De ‘kopstoot-foto’ van Peter Schols kwam in 1200 kranten

Na 45 jaar fotografie heeft Peter Schols de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Schols neemt afscheid na de laatste 26 jaar in vaste dienst te hebben gewerkt bij dagblad De Limburger. Voordien werkte hij als freelancer. Schols was een van de laatste Nederlandse fotografen in vaste dienst van een krant.

Hidde van der Ploeg (1933-2022), international, bondscoach én journalist

Geen enkele sportjournalist kan bogen op zoveel ervaring in de actieve topsport als Hidde van der Ploeg, die op 3 mei op 88-jarige leeftijd is overleden. De voormalig chef van de sportredactie van NRC speelde 39 interlands als volleyballer en één als basketballer.

Eerbetoon Fans FC Utrecht aan Jan van Dam (1991-2022)

Tijdens de competitiewedstrijd FC Utrecht- NEC op 29 april, brachten supporters van de thuisclub een eerbetoon aan Jan van Dam. Zoveel indruk maakte het overlijden van sportjournalist Jan van Dam op woensdag 27 april, op 30-jarige leeftijd.

Oproep tot meer diversiteit in sportboeken

Het boek over de tweestrijd tussen de wielrenners Mathieu van der Poel en Wout van Aert is verkozen tot beste sportboek van 2021. ‘Een klassieker op papier’, schrijft de jury van de Nico Scheepmaker Beker over het boek ‘Het duel’ van auteur Wiep Idzenga.

Dessers praat mee over verslaggeving vrouwensport

Bij de Vlaamse radio- en tv-zender VRT is een werkgroep opgezet met als doel verbetering van de verslaggeving over vrouwensport en diversiteit. Daarin vervult ook Feyenoord-voetballer Cyriel Dessers een rol. De werkgroep is ingesteld naar aanleiding van de affaire rond sportverslaggever Eddy Demarez, die bijna negen maanden niet op het tv-scherm te horen en te zien is geweest.

Kicker slaat volledig om in nazi-tijdperk

Het Duitse sportmagazine Kicker heeft twee historici wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de rol van het tijdschrift in de periode van het nationaal-socialisme in Duitsland (1933-1945). ,,Het is frapperend, werkelijk schrikbarend, om te zien hoe het blad in enkele weken tijd van een blad met een liberale opvatting een heel andere kant opging”, aldus Henry Wahlig een van de twee onderzoekers.

Chagrijn

Gelukkig voor Edgar Davids wordt een assistent van de bondscoach bijna nooit iets gevraagd door de media. Zeker nu Louis van Gaal de baas is, want die zorgt in zijn eentje voor genoeg stof om over te praten en te schrijven. Davids hield er in zijn tijd als voetballer niet van om met journalisten te praten. Hij behoorde tot een groepje topspelers dat onhebbelijk was voor het grootste deel van de pers.

Vrijheid

Acht jaar lang sprak Evgeniy Levchenko zijn bezorgdheid uit. Sinds de Russische annexatie in 2014 van de Krim, het schiereiland dat van Oekraïne werd afgepikt, benadrukte de oud-voetballer dat er sprake was van een conflict dat wel eens verder zou kunnen escaleren. Hij werd nauwelijks gehoord. Na de Russische invasie in Oekraïne is dat veranderd.

Wat een chaos, wat een gekte

Wat een chaos, wat een gekte

Overal in het stadion was er vuurwerk bij het duel tussen Olympique Marseille en Feyenoord. Ook buiten was het dreigend en naargeestig. ‘We hadden er als pers uiteindelijk niet al teveel last van. Maar dat was eigenlijk best wonderbaarlijk te noemen’, rapporteert Bart Vlietstra, verslaggever voor de Volkskrant en SANTOS.

Thomas Sijtsma, sportjournalist en auteur van boek ‘Verloren oorlogskind’

Thomas Sijtsma, sportjournalist en auteur van boek ‘Verloren oorlogskind’ 

 ‘Een klein levenswerkje’

Hij schreef al boeken over de wielrenners Koen de Kort en Lieuwe Westra, maar met ‘Verloren oorlogskind’ dook freelance-journalist Thomas Sijtsma (36) in de geschiedenis van zijn eigen familie. ,,Het is een verhaal van een kind, Harry, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze familie werd opgenomen en dat ik op elke verjaardag van mijn oma opnieuw hoorde. Dat prikkelde mijn belangstelling”, vertelt Sijtsma.

De ziel van Cruijff

Susila Cruijff zat op een hoge kruk op het balkon van de Koninklijke Loge. Ze droeg donkere sneakers van het huismerk en een oranje trainingsjack: met twee strepen. Achter haar, langs het veld van de ArenA, liepen tientallen wandelaars tevreden in de zon naar het eindpunt van de zogeheten Cruyff Legacy 14K Run.

Accreditatieproces WK Qatar 2022: meld je nu alvast aan

Het accreditatieproces voor de media voor het WK in Qatar begint weldra. De organisatie laat via de KNVB weten dat alle fotografen en journalisten moeten beschikken over een vereist en goedgekeurd FIFA Media Hub-account.

Prijs voor biografisch portret Derksen

Met 46 procent van de stemmen is het boek Derksen verkozen tot ‘Helden Sportboek van het jaar 2021’. Volgens Barbara Barend van Helden Magazine zijn er enkele duizenden stemmen uitgebracht bij de publieksverkiezing. Derksen is geschreven door Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman.

Tweede serie Kopstukken op Voetbalzone

Het interviewprogramma Kopstukken is terug op de kanalen van Voetbalzone voor een tweede serie. In deze reeks gaan opnieuw bekende gezichten uit de Nederlandse voetbaljournalistiek in gesprek met presentator Justus Dingemanse over hun carrière en het werkveld, wat wederom een hoop interessante inkijkjes en anekdotes oplevert.

Journalist Keppel bedreigd na verschijning boek over coming-out

Journalist en voormalig hockeyprofessional Pepijn Keppel zegt via sociale media doodsbedreigingen te hebben gekregen in verband met de verschijning van zijn boek ‘De laatste man’, waarin hij zijn coming-out in de sportwereld beschrijft.

FIFA lanceert site FIFA+ met 40.000 wedstrijden

De wereldvoetbalunie FIFA heeft een nieuwe, gratis toegankelijke website gelanceerd, die moet gaan fungeren als een archief met beelden van integrale wedstrijden uit de voetbalgeschiedenis, reportages en portretten van voetbalspelers.

Niets om je voor te schamen

Niets om je voor te schamen

‘De kopij trok letterlijk de hele dag aan je voorbij’, schrijft Edward Swier, die tijdens de Invictus Games in Den Haag deel uitmaakte van het mediateam. Hij kwam in aanraking met kwetsbare sporters, die bereid bleken openhartig over hun lot te praten. Ontroerende ervaringen leverde dat op.

Door Edward Swier

Michel Abbink, van VI naar NU.nl

Michel Abbink, van VI naar NU.nl

‘Voetbal is eigenlijk te beperkend voor mij’

De specialist van de ‘coëfficiëntenpolonaise’ verruilt per 1 juni Voetbal International voor NU.nl. Michel Abbink (35)  keert terug naar NU.nl om er chef van de sportredactie te worden. Voetbal is dan niet langer een specialisme. ,,Ik merk aan mezelf dat ik voetbal weleens te beperkend vind”, zegt Abbink, die met zijn twitteraccount @sportzeloot ruim 41.000 volgers heeft en tot Sportjournalistiek Talent van het jaar 2015’ werd uitgeroepen.

Zonder geschiedenis geen topverhaal

Haar carrière was geëindigd, haar uitverkiezing tot sportpersoonlijkheid (lees sportpers-oonlijkheid) van het jaar een feit, maar Femke Heemskerk wenste bij de feestelijke felicitatie aan haar adres toch nog wat stichtelijke woorden aan de Nederlandse sportjournalistiek te moeten richten. Zij vond dat er te weinig oog was in Nederland voor ‘groei’ , voor ‘ontwikkeling’ , voor ‘vordering’.

Het weekend van Abdi, Nienke en Tiger

Het was het weekend van Abdi, Nienke en Tiger. Voor het eerst in de geschiedenis van de marathon van Rotterdam ging een Nederlandse man met de titel aan de haal. En Abdi Nageeye verbrak ook nog eens zijn eigen nationaal record. Maar het mooiste moment van de race was zonder twijfel de hulp die hij kreeg van zijn Belgische vriend Bashir Abdi.

'De verbinding in de wijken spreekt me aan'

Van sportjournalist tot buurtwerker – Rim Voorhaar (52) kan de stappen in zijn carrière goed verklaren. Als sportverslaggever werkte hij voor Dagblad Kennemerland, Het Parool, het voormalige tijdschrift Sportweek en hockey.nl. Daarna switchte Voorhaar naar voorlichting en pr. Vanaf 1 maart is hij buurtwerker in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.

Goede Vrijdag

Hoe goed kan een Goede Vrijdag zijn? In Emmen zijn de verwachtingen dit jaar hooggespannen. Christenen herdenken de dood van Jezus aan het kruis op deze dag. Ook in Emmen zal er ongetwijfeld teruggedacht worden aan de zachte dood, die de club vorig jaar stierf, na degradatie uit de Eredivisie. 

Een jaar na zijn overlijden is het boek van Danny van den Broek voltooid

Een jaar na zijn overlijden is het boek van Danny van den Broek voltooid

Een jaar na zijn overlijden is het boek verschenen dat journalist Danny van den Broek bijna compleet had achtergelaten. ‘Van kroonprijs tot kutkeeper’, is de titel van het boek over voetbaltrainer Eric Meijers, die landelijke bekendheid kreeg met uitspraken op tv over zijn doelman en De Gelderlander, een ‘kutkrant’ volgens hem.

Doelcamera’s prooi voor ‘fans’ Heracles, ‘nieuw hoofdstuk fotograafje pesten’

Opnieuw zijn fotografen het slachtoffer geworden van het idiote gedrag van zichzelf ‘fans’ noemende bezoekers van het duel Heracles-Feyenoord. Onder de ogen van stewards werden de camera’s van Erik Pasman en Olaf Kraak in de rust opgepakt. Pim Ras maakte gelukkig een foto van de dader(s).

Nog even wachten op accreditatieproces voor WK Qatar 2022

Eind april/begin mei zullen nadere details over het accreditatieproces voor het WK in Qatar bekend worden gemaakt, heeft de FIFA laten weten. Volgens de wereldvoetbalbond zal als gebruikelijk worden gewerkt met quota voor verslaggevers en fotografen. Maar de ervaring leert volgens de KNVB dat de beschikbare aantallen altijd toereikend zijn.  

Jan van Ommen overleden

Hij was organisator van de wielerwedstrijden, speaker bij wielrenen, schaatsen en skeeleren en in zijn werkzame leven leidinggevende op de redactie van de weekbladen van Wegener. Het overlijden van Jan van Ommen op 29 maart, op 74-jarige leeftijd, maakte in brede kring veel indruk.

Oud-sportverslaggever Bob van den Akker overleden

Oud-sportverslaggever Bob van den Akker is op dinsdag 29 maart op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2004 tot 2018 als vrijwilliger actief met de verslaggeving van voetbal en honkbal bij het toenmalige Radio Schiedam, één van de voorlopers van het huidige SCHIE FM. Ook schoof hij op maandagochtend aan in het radioprogramma Café Lokaal.

Tien sportboeken voor publiekprijs Helden

Naast de verkiezing van het beste sportboek van het jaar, met als prijs de Nico Scheepmaker Beker, houdt het magazine Helden een publieksverkiezing van het beste sportboek van 2021. Helden heeft hiervoor tien boeken genomineerd. Al deze tien boeken komen ook voor op de lijst van 51 aangemelde boeken voor de Nico Scheepmaker Beker.

Voetbalmagazine Tardelli gaat stoppen

Het voetbalmagazine Tardelli zal in juli voor het laatst verschijnen. Tardelli kwam sinds januari 2018 zes keer per jaar uit. Het magazine is genoemd naar de Italiaanse international Marco Tardelli en richt zich met verhalen en grote interviews vooral op de jaren zeventig en tachtig.

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid 2021

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid 2021

Bij de Sport & Media Borrel 2022 ging het op maandag 28 maart om méér dan de jaarprijzen van de NSP en een ontmoetingsmoment voor ruim honderd journalisten, fotografen en vertegenwoordigers van de sport. Naast een hapje en een drankje was er ook ruimte voor reflectie. Jos van Kuijeren, nestor in de zwemjournalistiek, deed dat bij de uitverkiezing van zwemster Femke Heemsterk tot Sportpersoonlijkheid 2021. NSP-voorzitter Marco Knippen benadrukte dat in het slotwoord na de prijsuitreiking.

Einde Feyenoord City, Scoop van 2021

De Scoop van 2021 ging dit jaar naar de onthulling over het einde van het project ‘Feyenoord City’, op 6 november gepubliceerd op de site van RTV Rijnmond. Vier dagen na de primeur van auteur Dennis van Eersel bevestigde Feyenoord dat het geen heil meer zag in het plan.

Talent Van Koldenhoven onderscheidt zich met multimediaal werk

,,Is dit de toekomst van de sportjournalistiek?”, vroeg jurylid Diana Kuip over zijn werk aan Chiel van Koldenhoven, net verkozen tot het Sportjournalistieke talent van 2021. ,,Nee, het is het heden”, reageerde de winnaar gevat, die bij NOS Sport werkt als multimediale redacteur.

Afscheid van Geert Slot

De Sport & Media Borrel 2022 werd aangegrepen om Geert Slot uit te luiden, die binnenkort met pensioen gaat als woordvoerder van NOC*NSF. Hans Klippus, Henk Stouwdam en John Volkers, drie vaste volgers van de olympische sporten, deden dat met herinneringen aan hun samenwerking.

Niet gepubliceerd in Nederland, wél in race voor AIPS-prijs

Voor de jaarlijkse AIPS-verkiezing is een foto van Maurice van Steen op de shortlist opgenomen, die nooit in Nederlandse kranten of tijdschriften is gepubliceerd. De foto, gemaakt voor het ANP, verscheen wel in de Canadese krant Toronto Star onder de titel: ‘By a hair’s breath’.

Hugo Borst roept Oranje op om te stoppen met boycot

In het AD en de andere kranten van DPG heeft columnist Hugo Borst de spelers van Oranje opgeroepen te stoppen met hun boycot van het tv-programma Vandaag Inside (SBS6). Aanleiding is de ingreep van Bas Ticheler, de mediaman van Oranje, tijdens de persconferentie in Zeist op vrijdag 25 maart.

Twee commentatoren ISU bestraft

De internationale schaatsunie ISU zal voor het eigen media-kanaal geen gebruik meer maken van twee commentatoren, die doorgaans voor Eurosport werken. Aanleiding voor de ingreep zijn opmerkingen van de Brit Simon Reed tijdens het WK kunstrijden, waarop mede-commentator Nicky Slater in gelach uitbarstte.

Moreel kompas

Het schoolvoetbaltoernooi stond op punt van beginnen en dat zorgde voor de nodige opwinding bij de kinderen op de basisschool waar ik werk. Hoewel, niet bij iedereen. Toen ik aan een jongen vroeg waarom hij niet meedeed, was zijn antwoord: ‘Voetbal is stom.’

Voortmodderen of doorpakken met die biergooiers?

Dit ‘schot’ is meestal een herderlijk schrijven over de toestand in de sportwereld. Ik had eigenlijk de ergernis van mij af willen schrijven over de F1-verslaggeving op ViaPlay. Radiocommentaar op televisie, geen goede rolverdeling tussen de twee breedsprakige commentatoren, slechte regie wanneer Leclerc en Verstappen een bloedstollende strijd uitvechten en de kijkers worden getrakteerd op de nummers 7 en 8. Enfin, de kijker heeft altijd gelijk en ik vraag me af hoe lang dit in stand blijft.

Willem Vissers, Sportjournalist van het jaar 2021

WILLEM VISSERS, SPORTJOURNALIST VAN HET JAAR 2021

‘Hij beschrijft sport als een kunstrecensent’’

,,Ja, je kunt het zien als een oeuvreprijs”, zegt Willem Vissers (de Volkskrant), de nieuwe Sportjournalist van het jaar. Zijn uitverkiezing door de NSP-jury is méér dan een reflectie van een jaar sportverslaggeving. Met hem worden vooral zijn schrijfstijl en zijn liefde voor de sport gedurende dertig jaar sportjournalistiek geëerd.

Blijven we koppig?

Wie zelf voetbalt die weet dat er twee soorten spelers zijn als het om koppen gaat: zij die het heerlijk vinden om te koppen en zij die er een hekel aan hebben. Er zit eigenlijk niks tussenin.

Maar mensen die er een hekel aan hebben om te koppen - en dan spreek ik niet alleen voor mezelf, maar wel een beetje - kunnen wel genieten van de kopballen van anderen. Want koppen is een kunst. Een kopdoelpunt na een wegdraaiende voorzet vanaf de zijkant, waarbij de bal de bovenhoek in vliegt: wie smult daar niet van? Vol bewondering keek en kijk ik altijd naar kopwonders als Wim Kieft, Alan Shearer, Luuk de Jong en Cristiano Ronaldo. Het is ook zo verdomd moeilijk.

Ruim 80 aanmeldingen voor Sport & Media Borrel op 28 maart in Rijswijk

Het aantal inschrijvingen voor de Sport & Media Borrel op 28 maart, waarbij de NSP-jaarprijzen worden uitgereikt, is inmiddels de 80 gepasseerd en loop snel op naar het maximale aantal van 100.

AIPS Europe schort betrekkingen met Rusland en Belarus op

De Belarussische vertegenwoordigster in het dagelijks bestuur van AIPS Europe, Nastassia Marynina, wordt niet meer betrokken bij de besluitvorming. Ook zijn alle betrekkingen met de Russische en Belarussische zusterorganisaties opgeschort. Dat heeft het dagelijks bestuur van AIPS Europe woensdagmiddag bekendgemaakt.

‘Unieke allrounder, inspirerend journalist’

Als verslaggever van het Haarlems Dagblad en de GPD deed Peter Heerkens (1941-2022) zestien keer verslag van de Tour de France. Bij het Haarlems Dagblad was hij chef van de sportredactie en van de bijlagen. Op 26 februari overleed Peter Heerkens op 80-jarige leeftijd.

Joop van der Laan overleden

Joop van der Laan, voormalig sportverslaggever bij Omroep Zeeland, is vrijdag 11 maart op 67-jarige leeftijd overleden na een ziekbed van vijf jaar. In februari vorig jaar maakte Van der Laan bekend dat hij dat hij niet langer behandeld kon worden aan een kwaadaardige tumor.

Netflix volgt acht teams tijdens Tour de France

Acht wielerteams laten zich tijdens de komende Tour de France volgen voor een serie op Netflix. De documentaire-reeks zal pas een jaar later, in mei 2023, online komen. Jumbo-Visma is een van de acht ploegen die de camera’s ook binnenskamers toelaat. UAE, met tweevoudig Tour-winnaar Tadej Pogacar, en Alpecin-Felix met Mathieu van der Poel werken niet mee.

Sportboek van het jaar: 51 aanmeldingen

Voor de verkiezing van het beste sportboek van het jaar hebben 29 uitgevers in totaal 51 boeken aangemeld. Daarbij zitten 21 boeken over voetbal, zeven over wielrennen, vier over autosport. In elf gevallen betreft het een biografie. Medio april wordt bekend wie de winnaar is.

‘Een kletspraatje blijft belangrijk’

‘Een kletspraatje blijft belangrijk’ 

Als erfenis van de coronamaatregelen, dreigt een beperking van de faciliteiten voor de media. ,,Terwijl het voor ons metier juist belangrijk is dat we zo nu en dan een kletspraatje kunnen houden in de mixed zone”, schrijft Erik van Lakerveld (de Volkskrant) in een terugblik op de schaatswinter.

Door Erik van Lakerveld

Mededogen

Ook in de sportwereld worden heel mooie dingen gedaan om de Oekraïners te helpen en te ondersteunen. Aan de andere kant was en is er – ook in de media – weinig tot geen mededogen en aandacht voor de Russische sporters, die ineens nergens meer aan mogen meedoen.

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

‘Variatie van sporten spreekt me het meest aan’

Voor de Internationaal Sportfotograaf van het Jaar 2021 ligt de uitvalsbasis in Midden-Brabant. Zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw bracht de Australiër Dean Mouhtaropoulos (44), fotograaf voor Getty Images, naar Rijen. Een serie van 30 foto’s op diverse grote evenementen leverde hem de winst op bij Pictures of the Year.  

Door Henk Mees

Oproep tot schorsing Russische en Belarussische AIPS-bestuurders

Sportspress.be en NSP hebben samen met Gio Lippens, bestuurslid van AIPS Europe, het initiatief genomen voor een oproep aan de internationale sportjournalistenfederatie om alle Russische en Belarussische bestuurders voorlopig te schorsen. Die oproep, gericht aan het hoofdbestuur van AIPS en van AIPS Europa, wordt inmiddels ondersteund door zestien Europese zusterorganisaties.

Eerbetoon

Vanmorgen las ik in De Telegraaf dat Jordi Cruijff gepolst zou zijn door Ajax. Toevallig kreeg ik een paar dagen eerder net een mooi stukje tekst van hem onder ogen. Daarmee sloten wij – Noblesse Uitgevers en ik – een uniek boekproject over zijn vader af. Deze uitgave verschijnt eind volgende maand. Jordi leverde het voorwoord. ‘Hij vond het altijd belangrijk dat wij onze passies en dromen volgden’, schrijft hij onder meer.

Willem Vissers over gevolgen van vervroegde zaktijden

WILLEM VISSERS OVER GEVOLGEN VAN VERVROEGDE ZAKTIJDEN

‘Verslag in de papieren krant is heilig voor mij’

Bij diverse dagbladen van uitgever DPG Media is een aanzienlijke vervroeging van de zaktijden voor de gedrukte krant op komst. Met name de actuele sportverslaggeving dreigt hierdoor geraakt te worden. Haalt de Champions League dan nog de krant, hoe moet dat met de Eerste Divisie op vrijdagavond? In boze mails aan de redactie en de leiding van DPG verzette Willem Vissers (de Volkskrant) zich ferm tegen de geplande maatregelen.

De sportverslaggever die nooit zijn wilde haren verloor

Op 23 februari kwam een einde aan het leven van Peter Homan (1945-2022), de kleurrijke Assenaar die eerst de muziek in leek te gaan, maar uiteindelijk decennialang een bekende verschijning was als sportverslaggever in Groningen en Drenthe. In het Dagblad van het Noorden schreef William Pomp zijn herinneringen op aan een dierbare collega.

Dean Mouhtaropoulos POY Sportfotograaf van het Jaar 2021

Getty-fotograaf Dean Moutharopoulos is door Pictures of the Year International (POY) uitgeroepen tot internationaal Sportfotograaf van het Jaar.

Stem Han Hollander klinkt in concert Oorlogselftal

De oorlogservaringen van voetballers krijgen dit voorjaar een podium tijdens een concertreeks in zeven verschillende plaatsen. Op basis van onderzoek door sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft het Nachtlicht Ensemble muziekstukken gecomponeerd. Aan de uitvoeringen werken ook lokale gezelschappen mee.

Leerdam kampioen social media op Winterspelen

Schaatsster Jutta Leerdam was tijdens de Olympische Winterspelen veruit de meest gewilde Nederlandse olympiër op social media. Tijdens de Spelen kreeg ze 438.700 volgers erbij. Ze kwam daarmee op een totaal van 2.8541.00. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Hanze, dat de accounts van alle sporters van TeamNL bijhield.

Kritisch oordeel over mediavrijheid tijdens Winterspelen

De organisatie van buitenlandse correspondenten in China heeft een kritisch oordeel uitgebracht over de werkomstandigheden voor journalisten bij de Olympische Winterspelen in Peking. ,,Er was regelmatig sprake van overheidsbemoeienis”, betoogt de Foreign Correspondents Club of China (FCCC).

Docu laat wel en wee Telstar zien

Het wel en wee van voetbalclub Telstar in het door corona sterk beïnvloede seizoen 2020-2021 is in beeld gebracht in een documentaire. De film met als titel ‘Tussen Vis en Staal’ is bijna anderhalf uur lang en werd donderdag 24 februari door BNNVARA uitgezonden op NPO2.

Sport & Mediaborrel op 28 maart in Rijswijk

Sport & Mediaborrel op 28 maart in Rijswijk

De NSP-jaarprijzen worden op maandag 28 maart uitgereikt tijdens een Sport & Mediaborrel met hapjes en drankjes in het hoofdkantoor van onze partner TOTO/Nederlandse Loterij in Rijswijk. Samen met partners Arko Sports Media en TOTO is de NSP drukdoende met dit evenement, dat in het teken staat van het weerzien van journalisten en fotografen samen met andere relaties in de sportwereld.

Geveinsde daadkracht of niet?

Rusland, de paria van de sportwereld. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, lijkt het antwoord uit bestuurlijke hoek steeds eensgezinder te worden.

Sportevenementen in Rusland worden geschrapt. Lucratieve sponsorcontracten met de Russische ‘staatsbedrijven’ Gazprom en Aeroflot opgezegd.

Transparantie

Een rel hoort bij het olympisch schaatstoernooi, maar deze keer kwam hij wel uit een heel onverwachte hoek: de eigen website van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond, de KNSB. Léon de Kort, nieuwsjager van voorheen AD en De Telegraaf, schreef op de eerste schaatsdag, 5 februari, een stuk over de invloed van de Nederlandse ijswetenschapper Sander van Ginkel op het maken van het olympisch ijs.

'De vlucht naar voren'

'De vlucht naar voren'

Sinds november deden ze onderzoek. De NRC-journalisten Danielle Pinedo, Fabian van der Poll en Steven Verseput spraken met elf vrouwen. Ze bekeken apps met teksten en dickpics. Ook zij werden op zondagavond overvallen door een persbericht waarin Ajax het abrupte vertrek van Marc Overmars meldde. In de krant van zaterdag schetste NRC het verband tussen onderzoek en de bekendmaking door Ajax.

Vallende wielrenners in de prijzen 

Vallende wielrenners vormden dit jaar een inspiratiebron bij de toekenning van de prijzen in de strijd om de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2021. Ná winnaar Robin van Lonkhuijsen met een foto van mountainbiker Mathieu van der Poel eindigde Petra Huijsmans op de tweede plaats met een foto van de val van Dolf Pemen tijdens de veldrit in Essen, op de grens van Brabant en Vlaanderen.

Nieuwe held

Ik kijk er nu al tegenop. Over een dag of vijf val ik onvermijdelijk in een zwart gat. Geen vette tricks meer van Niek van der Velden bij het ontbijt, geen soevereine races meer van Irene Schouten bij de lunch, geen oerkreten meer van Kjeld Nuis, geen tranen meer van heersende shorttrackvrouwen, geen tranen meer van tegenvallende shorttrackmannen, geen historische prestaties meer van Ireen Wüst, geen gezichten op onweer meer van de achtervolgingsploeg, geen prikkelende én vermakelijke vragen meer van Bert Maalderink.

‘Eerst wist ik niet eens dat het Van der Poel was’

Pas toen Mathieu van der Poel op de grond de pijn lag te verbijten, realiseerde ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen (43) zich wie hij zo spectaculair in zijn lens had gevangen. Het beeld van de spraakmakende val in de olympische mountainbikerace werd verkozen tot de Sportfoto van het jaar.

In maart uitreiking van de NSP-jaarprijzen

De NSP kijkt deze week samen met partners Arko Sports Media en TOTO/Nederlandse Loterij naar een geschikte datum voor de uitreiking van onze gebruikelijke jaarprijzen. Gestreefd wordt naar een datum in maart, zodat ook de olympische verslaggevers en fotografen na terugkeer uit Beijing aanwezig kunnen zijn.

Terug naar de Spelen van 1972

Jarenlang al verzamelt Rolf Bos alles wat hij kan vinden over de Olympische Spelen van 1972 in München. Onderzoek, talloze boeken, documenten en getuigenissen vormen het materiaal voor zijn boek ‘Een Duitse zomer’.

Biografie Eric Meijers is ook eerbetoon aan Danny van den Broek

Rond de sterfdatum van Danny van den Broek – 7 april – verschijnt de biografie van voetbaltrainer Eric Meijers, die via het tv-programma VI beter bekendheid kreeg met zijn opmerkingen over ‘die kut-keeper’. Danny van den Broek overleed vorig jaar op 63-jarige leeftijd.

Clubliefde vastgelegd in boek ‘Wij Spartanen’

Wat bezielt de voetbalfan? Terwijl de stadions op slot waren vanwege de corona-beperkingen legde Anton Slotboom die vraag voor aan fans, oud-spelers, trainers, clubiconen van Sparta. Hij vroeg wat ze misten, wat hun liefde voor clubs en de sport nog waard was.

Meesterbrein

Wim Jansen droeg een retro-trainingspak van Adidas, zwart met witte strepen, en at rustig een sneetje krentenbrood. Het was nog geen drie maanden na de lancering van zijn biografie Meesterbrein dat ik in Rotterdam weer tegenover hem en zijn gezin zat. Alles voelde vertrouwd. Het enige verschil: ik wist dat we elkaar na deze middag nooit meer zouden zien.

André Hoogeboom

ANDRE HOOGEBOOM

‘Mijn afstand tot Max is eerder een voordeel’

Het succes van Max Verstappen is ook terug te zien in vijf verschillende boeken die de schappen vullen. Van de (niet geautoriseerde) biografie MAX, geschreven door André Hoogeboom, zijn vanaf 2016 inmiddels 80.000 exemplaren verkocht; in twee verschillende bewerkingen. Zijn boek gaat nu ook de hele wereld over en zal in liefst acht verschillende landen verschijnen.

Door Henk Mees

Wie handbal wilde zien, moest testen

De geringe media-afvaardiging bij het Europees kampioenschap handbal (mannen) in Boedapest raakt er niet over uitgepraat. Herman Nijman blikt terug. Door Herman Nijman

Longlist Zilveren Camera met 46 kandidaten voor diverse prijzen

De Stichting De Zilveren Camera heeft een longlist bekendgemaakt met de genomineerden voor de Zilveren Camera 2021, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, de Prijs voor Storytelling en de Paul Peters Fotoprijs.

Vier Nederlandse fotografen op longlist jaarprijzen AIPS

Van alle jaarprijzen van de AIPS is deze week de longlist van de fotografen bekendgemaakt. Daarop prijken de namen van vier Nederlandse inzendingen.

KKD wereldwijd op goksites

Voetbalwedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie (KKD) die niét live door ESPN worden uitgezonden, zijn wel te volgen op websites van buitenlandse gokbedrijven. ,,Er zijn deals gemaakt met buitenlandse gokplatforms. Het gaat hierbij om de internationale tv-rechten van de Eerste Divisie”, zegt ESPN-woordvoerder Maarten van Rooijen in NRC.

Formule 1 Encyclopedie voor wat diepgang onder de Verstappenfans

Mischa Bijenhof, sinds jaar en dag zélf een ‘wandelende autosportencyclopedie’, heeft zijn omvangrijke detailkennis van de Formule 1 te boek gesteld. En dat boekwerk komt met de aanzwellende stroom – vaak oppervlakkige - fans van Max Verstappen geen dag te vroeg.

Michel Wuyts gaat verder bij VTM en Het Laatste Nieuws

De Vlaamse sportcommentator Michel Wuyts (65) blijft actief bij wielrenwedstrijden. Hij is per 1 februari aan de slag gegaan bij de commerciële zender TVM en de krant en website van Het Laatste Nieuws, alle onderdeel van DGP Media. Bij de openbare omroep VRT moest Wuyts vanwege verplicht pensioen met tegenzin stoppen met zijn werk.

Niemand mag de ‘bubbel’ verlaten

Niemand mag de ‘bubbel’ verlaten

In de hotels en accommodaties van olympisch Beijing is de bewegingsvrijheid voor  mediavertegenwoordigers groter dan was gevreesd. Daarbuiten mag niemand van de geaccrediteerden zich begeven. De ‘bubbel’ verlaten is onmogelijk. ANP-verslaggever Thijs Smeenk rapporteert.

Door Thijs Smeenk

Berend Botje komt terug, sterker dan ooit

Er was eens een jongen. Hij heet David. Hij is 17 jaar en hij woont in Zuidlaren. Hij is gek op fietsen. Het liefst door de modder. Hij wint dit seizoen zestien van de negentien wedstrijden en rijdt ongeslagen naar de Wereldbeker. Daarom mag hij naar het wereldkampioenschap. Helemaal in Amerika. Net als Berend Botje ooit. Daar is David nog nooit geweest. Spannend dus!

(Niet) jaloers

Toen ik in 2014 als verslaggever naar het WK voetbal in Brazilië ging om Oranje te volgen,   waren al mijn vrienden jaloers. Dat begreep ik goed, want er is weinig mooier dan het op locatie (en zeker díe locatie) coveren van een groot sportevenement waarnaar de hele wereld kijkt. 

Jury Sportfoto van het Jaar heeft eindoordeel geveld

De jury van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar heeft afgelopen week een eindoordeel geveld. In de categorie Sport werd een top 3 samengesteld uit 202 ingezonden foto’s en tevens de beste serie verkozen uit 56 inzendingen. De winnaars blijven tot eind januari bij de bekendmaking geheim.

Boeken over Max Verstappen en bewaarnummers wereldtitel zeer gewild

De boeken over Max Verstappen en zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 zijn de afgelopen weken over de toonbanken van de boekwinkels en uit de distributiecentra van uitgevers gevlogen. De afgelopen weken namen de boeken van diverse auteurs prominente plaatsen in op de lijst van 60 bestverkochte boeken, de Bestseller 60.

Leonne Stentler combineert tv-werk met baan bij PSV

Leonne Stentler gaat haar activiteiten als voetbalanaliste op tv combineren met een functie bij PSV. De Eindhovense club heeft de staf vrouwenvoetbal uitgebreid met een nieuwe werkplek, die de 35-jarige oud-international gaat invullen. Stentler wordt bij PSV ingezet voor scouting en talentontwikkeling.

New York Times betaalt 550 miljoen dollar voor The Athletic

Het Amerikaanse digitale sportmagazine The Athletic is voor 550 miljoen dollar door The New York Times overgenomen. The Athletic ging in 2016 van start en heeft nu 1,2 miljoen abonnees. Op de site wordt bericht over meer dan 200 clubs met hun sporters over de gehele wereld.

Belgisch tijdschrift Sport/Voetbalmagazine gaat digitaal verder

Het Belgische tijdschrift Sport/Voetbalmagazine verschijnt niet langer als weekblad. Vanaf 3 februari komt het maandelijks uit. Digitaal blijft Sport/Voetbalmagazine dagelijks nieuws, reportages publiceren op www.sportmagazine.knack.be/sport/.

Wouter Bouwman, radiomaker en finalist ‘Slimste mens’

Wouter Bouwman, radiomaker en finalist ‘Slimste mens’

‘Ik heb laten zien wat ik kan’

Met het radiosportprogramma BVSC is ook Wouter Bouwman (tijdelijk?) uit de ether verdwenen, bij ‘De Slimste mens’ blijft hij deze week nog wel in beeld. Bouwman (31) drong door de finaleweek en dat bleek voor velen een verrassing. ,,Dat jij zóveel weet, dat je de finale haalt van zo’n programma, dat hadden ze niet verwacht van iemand uit de sportjournalistiek. Heel veel van dat soort reacties kreeg ik. Typisch hè, hoe er gedacht wordt”, vindt Bouwman. door Henk Mees

Arigato. Domo arigato

Arigato. Domo arigato

Aan de honderdste editie van het tijdschrift Sport & Strategie is een bijzondere bijlage toegevoegd. Zestien pagina’s met herinneringen, ervaringen en beschouwingen van John Volkers en HansVandeweghe. Voor Volkers waren de Olympische Spelen in Tokio zijn laatste als journalist van de Volkskrant. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hieronder zijn terugblik op Tokyo 2020. door John Volkers

Gestuntel

Leuk, die vrolijke verhalen over de Afrika Cup in onze praatprogramma’s en kranten, maar eigenlijk is het toernooi in Kameroen ronduit bedroevend. Het voetbal is niet om aan het gluren en ook in de 33e editie van het evenement worden er organisatorische blunders gemaakt waar elke Nederlandse club zich op zijn pupillentoernooi (vergeef me de ouderwetse benaming) voor zou schamen.

Voetbalcultuur

Ik was vanmorgen wakker geworden met de Elfstedentocht, die precies 25 jaar geleden voor het laatst werd gereden. Je kon er ook niet omheen in de kranten, op tv en de sociale media. Herman van der Zandt had er speciaal een Mart Smeets-trui voor aangetrokken en we mochten ons lekker wentelen in weemoed.

Van Gaal wil in film laten zien wie hij ‘echt’ is

Vanaf half april gaat in de bioscopen een film draaien met Louis van Gaal als hoofdpersoon. Filmmaker Geertjan Lassche heeft hiervoor drie jaar lang Van Gaal gevolgd. Volgens de bondscoach van het Nederlands voetbalelftal laat hij in de film zien wie hij echt is. De titel is nog niet bekend gemaakt.

Prijs voor verslag Léon Haan bij olympische race Sifan Hassan

Het tv-verslag door NOS-commentator Léon Haan van de olympisch gouden medaillerace op de 10.000 meter van hardloopster Sifan Hassan is bekroond met de Theo Koomen Award.