NIEUWSOVERZICHT

Accreditatieproces voor Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix begonnen

Het accreditatieproces voor Nederlandse sportjournalisten en -fotografen die verslag willen doen van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort (25-27 augustus 2023) is begonnen.

Sportspress.be stapt samen met NSP en anderen in overleggroep met UEFA

In de marge van het AIPS-Congres, dat van 8 tot en met 12 mei plaatsvond in Seoel, werd vanuit een aantal vertegenwoordigers van Europese sportpersbonden overleg opgestart met de Europese voetbalbond UEFA.

Auteurs biografie Bram Appel pleiten voor eerherstel oud-international

Komende zaterdag verschijnt onder de titel ‘Het Kanon de officiële biografie van oud-international Bram Appel. Als gevolg van een nooit uit de wereld geholpen conflict met toenmalig KNVB-voorzitter Karel Lotsy werd hij jarenlange geschorst door de voetbalbond. Dit omdat Appel in 1949 profvoetballer werd in Frankrijk en zijn amateurstatus verloor.

FC Groningen zet aangifte tegen Youtuber niet door

FC Groningen heeft afgezien van aangifte tegen Youtuber Darshan Boerema (22) uit Heerenveen. Volgens Boerema werkt hij als onderzoeksjournalist aan video-items over stadionverboden en hoe die ontdoken kunnen worden. Waarom de aangekondigde aangifte wegens ‘het negeren van een stadionverbod en uitlokking’ niet wordt doorgezet, wil FC Groningen niet toelichten.

Vier wielerboeken in zicht van Tour de France

In het zicht van de Tour de France verschijnen in het Nederlandse taalgebied komende maand tenminste vier boeken over wielrennen. Nando Boers komt met het boek ‘Het plan’, waarvoor hij de wielerploeg Jumbo-Visma drie jaar van nabij heeft gevolgd.

’Frustratiebier’

’Frustratiebier’ 

Misdragingen van AZ-hooligans tegenover Engelse fans trokken na de wedstrijd tussen AZ en West Ham United volop de aandacht. Onbesproken bleef wat fotografen moesten doorstaan aan de andere kant van het veld. Vijf volle bekers bier kreeg fotograaf Geert van Erven over zich heen. ,,Frustratiebier, en niemand die ingreep”, volgens Van Erven.

In oorlogsgebied Korea besef je hoe ‘vredig’ de Europese stadions zijn

Tijdens zo’n AIPS-congres in Seoul kom je er ineens achter dat Noord- en Zuid-Korea nog steeds gewoon in oorlog zijn, al wordt er al 70 jaar niet meer gevochten.

Het gebied rond de 38e breedtegraad ligt nog altijd bezaaid met mijnen en de toeristen die van zuid naar noord komen kijken in de gedemilitariseerde zone, wordt ten strengste gemaand van de hekken vandaan te blijven. Daarachter liggen explosieven die zo maar ineens tot ontlading kunnen komen.

Willem Held, auteur boek over topsporter Ingrid Visser en haar tragische dood

Willem Held, auteur boek over topsporter Ingrid Visser en haar tragische dood

‘Haal die onzin van de websites’

Gruwelijke details over de moorden in Spanje in 2013 op volleybal-recordinternational Ingrid Visser en haar vriend Lodewijk Severein leven nog altijd voort op de websites van Nederlandse kranten  ‘Ze zouden zijn gemarteld, Severein had connecties met de georganiseerde misdaad.’

Tips voor ‘partycrashers’

De bal hooghoudend gaat de voetbalprof dwars door een kantoorgebouw, via het trappenhuis en de bedrijfskantine, naar het dakterras, onderweg pratend met personeel dat eigenlijk in de weg loopt. Alsof de bal een verlengstuk van het lichaam is, raakt ie niet één keer de grond. 

Poppe de Boer, leermeester van ANP-fotografen

Tal van sportfotografen gingen in de leer bij Poppe de Boer, die woensdag 3 mei thuis op 81-jarige leeftijd overleed. Koen Suyk, Olaf Kraak, Paul Vreeker en Toussaint Kluiters spreken nog altijd vol lof over hun leermeester van wie ze het vak leerden voordat ze alle vier de stap naar het ANP maakten.

Folkert Hoogslag overleden

Op 2 mei overleed fotograaf Folkert Hoogslag. Op zaterdag moest hij zich met griep afmelden voor een voetbalwedstrijd, de dinsdag erna overleed hij op 65-jarige leeftijd. Folkert Hoogslag was tientallen jaren lang met name in het Westland als freelancer actief. Voor verschillende opdrachtgevers maakte hij veel sportfoto’s.

Lintje voor Cor Mooij

Fotograaf Cor Mooij behoorde op 25 april tot de zeven inwoners van de gemeente Bergen die deelden in de lintjesregen. Voor zijn inzet als vrijwilliger werd Cor Mooij (76) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook NRC stoot schaakrubriek af

Met een studie van het eindspel kwam op 28 april na bijna 177 jaar een eind aan de wekelijkse schaakrubriek in NRC. Eerder dit jaar besloten Het Parool en de Volkskrant hiermee te stoppen. Van de landelijke kranten heeft alleen De Telegraaf nog de rubriek van Hans Böhm. Die werd enkele jaren geleden van wekelijks gereduceerd tot eens in de twee weken.

BOEKEN

101 dingen over Feyenoord 
Of hij eens voor hem een boek wilde schrijven, vroeg Pax, het negenjarige zoontje aan zijn vader, Iwan van Duren. Waarover dan, vroeg Iwan van Duren. ‘Over alles wat iedereen over Feyenoord moet weten’, antwoordde het zoontje. Nu komt het in de boekhandel: 101 dingen die je weten moet over Feyenoord.

AIPS Award voor Oostenrijkse documentaire over Max Verstappen

De documentaire MAXimum Verstappen: The Flying Dutchman, gemaakt  in opdracht van de Oostenrijkse zender Servus TV door Nikolaus Mahatsek en Nikolaus Strecha, heeft een van de jaarlijkse AIPS Awards veroverd.

Beschimmelde voetbalcultuur

De regen die was voorspeld bleef gelukkig uit. Met duizenden tegelijk stroomden we opgewekt door de popperige straten van Anfield. Ik ben geen liefhebber van mensenmassa’s maar dit had iets gemoedelijks.

Mensen en kinderen in een wit shirt van Tottenham Hotspur konden ongehinderd tussen Liverpool-fans naar het stadion slenteren. Kraampjes van beide clubs stonden naast elkaar.

AIPS Europa roept IOC op tot heroverweging standpunt Russische atleten

UPDATE > donderdag 11 mei 2023

De Europese sectie van AIPS dringt er bij het IOC op aan het standpunt over deelname van Russische en Belarussische atleten aan de Spelen van Parijs (2024) te herzien.

Dat is besloten op het congres van het wereldverbond van sportjournalisten in Seoul.

Etiquette in de perszaal  

Zelf was ik er niet bij, die zondagavond in de Kuip. Maar met dank aan tv-camera’s, social media en meerdere vrienden die het fragment doorstuurden in Whatsapp-groepen, kon het me niet ontgaan. De vraag van Volkskrant-collega Willem Vissers aan Davy Klaassen na de bekerfinale. Hoewel, was het wel een vraag?  

Wees gerust, voordat iemand denkt dat ik Willem hier de maat ga nemen: dat doe ik niet. Hij weet er ook van, dat ik deze column zou schrijven, we hebben vanmiddag nog even gebeld. Ik was gewoon benieuwd hoe de reacties waren op het fragment tussen hem en Klaassen. Overwegend positief? Negatief?

Maarten Noppen 1951-2023

MAARTEN NOPPEN 1951-2023

‘Noppentaal, een onversneden compliment’

Negentien keer deed Maarten Noppen (1951-2023) voor het AD verslag van de Tour de France. Daarna switchte hij naar het toptennis. Het pensioen kwam als chef van de reisbijlage. Op 26 april overleed Maarten Noppen op 71-jarige leeftijd in het ziekenhuis waar hij was opgenomen na hartfalen. Zijn oud-collega Edwin van der Meijde haalde bij het afscheid herinneringen op.

Joop Boek (1949-2023) laat ‘schatkamer’ na

Meer dan veertig jaar fotografeerde Joop Boek voor het Noordhollands Dagblad. Op 10 april overleed hij op 73-jaríge leeftijd na een ziekbed van enkele jaren. Tienduizenden foto’s van Joop Boek zijn overgedragen aan het Regionaal Archief in Alkmaar. ‘Een schatkamer voor de eeuwigheid’, noemt journalist Ype Minkema de collectie in het Noordhollands Dagbad.

Maarten Ducrot na 19 jaar weg uit ‘keurslijf’ NOS

Na 19 jaar wielerverslaggeving voor de NOS was de Amstel Gold Race de laatste tv-klus voor Maarten Ducrot. In Bruchem (Bommelerwaard) krijgt zijn paardenrijschool Centaur meer aandacht. ,,In het keurslijf van de NOS werd ik steeds ongelukkiger”, zei Ducrot in VARA GIDS. Tegen Daan de Ridder van nu.nl ging hij daar dieper op in.

Reserveer Olympische accommodatie vóór 17 mei

De bijna 80 Nederlandse journalisten en fotografen die volgend jaar werkzaam zullen zijn tijdens de Olympische Spelen in Parijs, moeten hun voorkeursaccommodatie uiterlijk 17 mei aanstaande opgeven. Daarna worden de voorkeursaanvragen beoordeeld en gehonoreerd.

Nico Scheepmaker Beker voor boek over Liverpool FC

De Nico Scheepmaker Beker voor het ‘beste sportboek’van 2022 is door de jury toegewezen aan het boek ‘Liverpool’ van de Amsterdamse schrijver, journalist en columnist James Worthy (1980). De winnaar  is de zoon van een Britse vader en Nederlandse moeder.

Bijna helft van digitale stemmers kiest voor boek over Feyenoord

Voor de publieksprijs ‘Sportboek van het jaar’ van Helden Magazine werden ruim 15.000 stemmen digitaal uitgebracht. Bijna de helft daarvan (7200) ging naar het boek ‘Lourdes aan de Maas’, geschreven door Michel van Egmond en Martijn Krabbendam.

BOEKEN

NSP-debat keert terug in ‘De kater van Qatar’ Met het boek ‘De kater van Qatar’ vraagt auteur Gerard Arink opnieuw om aandacht voor de omstandigheden in Qatar waaraan het WK volgens hem niets heeft veranderd. ‘De conclusie van het maatschappelijke debat is dat de FIFA, Qatar en de grote bedrijven met hun grote geld aan het langste eind hebben getrokken’, schrijft Arink.

De kracht van de sportjournalistiek

Voetbal is een barometer van de samenleving, geen van de werkelijkheid losgezongen parallel universum of een ommuurd reservaat. Paul Onkenhout schreef deze zin op in zijn wekelijkse zaterdagcolumn in de Volkskrant van 7 april.

De oud-voetbalverslaggever heeft gelijk - sterker, ik zou voetbal zelfs door sport in zijn algemeenheid willen vervangen. Want wat in de maatschappij leeft, speelt of zich voltrekt, vertaalt zich doorgaans ook naar de sportvelden, -hallen, -tribunes en -kleedkamers, kantoorplekken én bestuurskamers.

Is voetbal voor lege tribunes op dinsdagmiddag het nieuwe normaal?

Zaterdagavond keek ik in het Groningse Martiniplaza tijdens een time-out van de basketballers van Donar tegen Mechelen naar lenige cheerleaders terwijl mascotte Thunder op de tribune high fives uitdeelde aan een jochie dat zijn kinderfeestje vierde in de basketbalarena.

Zelden meldingen uit de vuurlinie

Zelden meldingen uit de vuurlinie

Fotografen, cameramensen en ballenjongens (m/v) bevinden zich in de vuurlinie als er in voetbalstadions met vuurwerk, aanstekers, bekers bier of andere voorwerpen wordt gegooid. Zelden komen daarover meldingen binnen bij PersVeilig, het platform dat is opgezet om de positie van mediavertegenwoordigers te versterken tegen geweld en bedreigingen.

Iwan van Duren, ex-journalist VI

Iwan van Duren, ex-journalist VI  

‘Liever goeie vader dan topjournalist’

De tijd die hij bij Voetbal International (VI) niet meer kon krijgen voor onderzoeksverhalen, hoopt Iwan van Duren wél te vinden als zelfstandig auteur. ,,De ruimte voor boeken en onderzoeksverhalen werd minder. Ik wil baas zijn over mijn eigen leven, mijn eigen agenda, zonder aan een baan vast te zitten”, zegt Iwan van Duren over zijn stap na bijna 25 jaar bij VI.

Stilte op Nederlands front

Over een dik jaar is het zo ver en zal een discussie die nu nog grotendeels aan ons land voorbij gaat actueel zijn. Wat doen we met de deelname van de nu oorlogvoerende Russen en samenspannende Belarussen aan de Olympische Zomerspelen van Parijs?

Vuurwerkincident bij Bekerduel Feyenoord - Ajax

Naar aanleiding van het vuurwerk incident aan het begin van het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax op woensdag 5 april jl. heeft NSP reacties van fotografen verzameld. Een afschrift hiervan is doorgestuurd naar betrokken partijen, KNVB en Feyenoord. Hieronder een greep uit de reacties.

Foto Pim Ras wél op shortlist, niét in top 10 AIPS Media Awards

Een foto van Pim Ras is niét doorgedromgen tot de top 10 van de AIPS Media Awards in de categorie ‘Photography sport action’. Het is wel de enige Nederlandse inzending op de zeven shortlists. Het betreft een foto waarop Brian Brobbey (Ajax) en Mike van der Hoorn (FC Utrecht) elkaar met neus tegen neus belagen. De foto, gemaakt op 16 januari 2022, kreeg de titel C’ nose contact!

Stilte op Nederlands front

Over een dik jaar is het zo ver en zal een discussie die nu nog grotendeels aan ons land voorbij gaat actueel zijn. Wat doen we met de deelname van de nu oorlogvoerende Russen en samenspannende Belarussen aan de Olympische Zomerspelen van Parijs?

Sport dingt in twee categorieën mee naar Tegel

Twee producties met betrekking tot sport zijn genomineerd voor de Jaaprijzen voor de Journalistiek, die worden bekroond met De Tegel. Het betreft ‘De slaven van Qatar’ en ‘De appjes van Marc Overmars’ van respectievelijk Matthijs van Dam (Trouw) en het NRC-trio Danielle Pinedo, Fabian van der Poll en Steven Verseput.

Theatertour over wielrennen trekt volle zalen

De AD-journalisten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam zijn aan een theatertour begonnen met een show die voortkomt uit de podcast ‘In het Wiel’. Fotograaf Klaas Jan van der Weij werkt aan het programma mee met een presentatie gedurende tien minuten van wielrenfoto’s die megagroot op het scherm te zien zijn.

Marco Knippen weg bij Trouw

NSP-voorzitter Marco Knippen heeft - in goed overleg - besloten dagblad Trouw te verlaten. In zijn verklaring zegt hij ‘dat ondanks de prettige collegiale omgang binnen de sportredactie de gewenste professionele synergie ontbrak.’

Vervolg op boek over Feyenoord

De samenwerking tussen freelance-journalist Michel van Egmond en Martijn Krabbendam (Voetbal International) leidt eind 2023 tot een nieuw boek over Feyenoord, een vervolg op ‘Lourdes aan de Maas’. Vorig jaar beschreven ze de metamorfose van Feyenoord met Arne Slot als nieuwe coach.

Weg met de VAR

Vier jaar geleden heb ik een boekje gemaakt over het eerste jaar van de VAR in het Nederlandse voetbal. Toen was ik nog vol optimisme en groot voorstander van de videohulp. Maar sinds kort ben ik van geloof veranderd. Weg met de VAR (wat natuurlijk nooit gaat gebeuren)!

‘Ontschaking in de Volkskrant’

‘Ontschaking in de Volkskrant’

Het stopzetten van de wekelijkse schaakrubriek van Gert Ligterink (73) in de Volkskrant heeft tot diverse kritische reacties geleid. ’Dump Gert niet, Gert is dope’, smeekte een jonge schaakliefhebber tevergeefs in de rubriek Ingezonden brieven. ‘Ontschaking’, noemde Ligterink het verdwijnen van zijn schaakrubriek.

Renze Lolkema (57), van Leeuwarder Courant naar De Telegraaf

Renze Lolkema (57), van Leeuwarder Courant naar De Telegraaf

‘Ik denk dat ik eeuwige jeugd heb’ 

Op zijn 57ste kiest Renze Lolkema, chef-sport bij de Leeuwarder Courant en rechtgeaarde Fries, voor een terugkeer naar de Randstad. Bij De Telegraaf gaat hij vanaf 1 mei schrijven over onder meer wielrennen, schaatsen, motorsport en judo. ,,Ik werkte in Friesland, in Rotterdam leef ik al meer dan twintig jaar”, zegt hij zelf.

Drie extra accreditaties voor Spelen in Parijs

Het IOC heeft aan Nederland drie extra accreditaties voor de Olympische Spelen in Parijs (26 juli – 11 augustus 2024) toegekend. Daarmee komt het aantal beschikbare kaarten voor Nederlandse media, journalisten en fotografen op 77.

Jacob Melissen verkozen tot ‘Paardensportman van het Jaar’

Fotograaf/journalist Jacob Melissen is tijdens ‘The Dutch Masters - Indoor Brabant’ verkozen tot ‘Paardensportman van het jaar’. De jaarlijkse verkiezing bestaat sinds 1978, maar ging wegens de corona-maatregelen in 2020 en 2021 niet door.

Oostenrijkse documentaire over Max Verstappen dingt mee naar AIPS Awards

De documentaire MAXimum Verstappen: The Flying Dutchman, gemaakt in opdracht van de Oostenrijkse zender Servus TV door Nikolaus Mahatsek, dingt mee naar de jaarlijkse AIPS Awards.

Olympische Winterspelen 2022 ontbreken in aanbod voor ‘Sportboek van het jaar’

In twee verschillende verkiezingen van het ‘(Beste) Sportboek van het jaar’ kan worden gekozen uit in totaal 46 boeken. Door 34 uitgeverijen zijn voor de Nico Scheepmaker beker 43 boeken aangemeld, vorig jaar waren dat er 51.

Foto met polsstoksprong Koppelaar tweede in Duitse verkiezing

Een beeld van de Nederlandse polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar is bij de verkiezing van de Duitse sportfoto van 2022 op de tweede plaats geëindigd. Fotograaf Kai Pfaffenbach ving Koppelaar tijdens het EK atletiek in beeld tegen een decor van een regenboog en de Olympia Turm op het Olympiapark van München.

Sifan

Als je in de regionale sportjournalistiek werkt, heb je geregeld het eerste interview met een talent. Daarna volg je met bovenmatige interesse de carrière die zich ontvouwt. We schrijven twaalf jaar geleden als er een achttienjarige op mijn radar komt die zich nooit meer laat overtreffen.
 

Ten Hag is groot hè, in Haaksbergen? Al die bordjes in de tuin

De manager van Manchester United is nog altijd lid van de club waar hij op zijn zevende begon te voetballen. De Engelse pers smult van dat verhaal, dat ze omdopen in een sprookje. „Vraagt hij echt elk weekend nog naar de uitslag van het eerste elftal?” Ja dus.

Wat moeten al die Engelsen op ons sportcomplex, zo hoor je langs de lijn. Hallo, de kantine hier: Er loopt in het donker een man die zegt dat hij uit Manchester komt.

Arco Bomgaars, clubwatcher FC Dordrecht

Arco Bomgaars, clubwatcher FC Dordrecht

‘Uitgekeken op FC Dordrecht? Totaal niet’ 

Ruim een kwart eeuw lang al volgt journalist Arco Bomgaars (52) de wedstrijden van FC Dordrecht voor AD/De Dordtenaar. Is hij daarmee de langstzittende clubwatcher in het betaald voetbal? ,,Als freelancer kan ik niet dagelijks op de club zitten zoals Rik Elfrink dat doet bij PSV of Mikos Gouka bij Feyenoord, maar ik volg de club wel zo nauw op de voet dat je mij ook clubwatcher kunt noemen”, zegt Bomgaars.

NOS strikt Tom Dumoulin

Tom Dumoulin gaat aan de slag bij NOS Studio Sport. De 32-jarige wielrenner, die in 2022 zijn carrière beëindigde, zal dit voorjaar zijn debuut maken. ,,Ik ga analist worden. In de breedste zin van het woord", zegt Dumoulin op de website van de NOS. Dumoulin zal aan de finish staan tijdens live-uitzendingen en ook aan tafel zitten in De Avondetappe.

Les voor de eeuwigheid

LES VOOR DE EEUWIGHEID

Het overlijden van PSV-perschef Thijs Slegers, afgelopen maandag  op 46-jarige leeftijd, maakte veel los.  Met de wijze waarop hij omging met acute leukemie en campagne voerde voor stamceldonoren, oogstte Thijs Slegers alom waardering. ‘Ook als journalist veroverde Thijs Slegers een plek op de eerste rang in het topvoetbal’, schreef PSV-clubwatcher Rik Elfrink  (Eindhovens Dagblad). 

Liefhebber

Toen ik mijn jongste zoon laatst uit stand een bal ogenschijnlijk achteloos zag wegleggen in de hoek van het veld, was mijn zaterdagmorgen geslaagd. Vanwege die fluwelen wreeftrap noemde ik hem thuis ‘kleine Pirlo’. Hij keek verbaasd, want hij heeft een trainer die bij elk balletje buitenkant voet wit wegtrekt.

Sietse de Boer 1961-2023

In de stadions en langs de sportvelden in Friesland was fotograaf Sietse de Boer een bekende verschijning. Op 2 maart overleed De Boer, op 17 februari was hij na een hartstilstand in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis in Leeuwarden opgenomen. Sietse de Boer (1961-2023) is 61 jaar geworden.

Jos Heymans (1951-2023)

Voormalig politiek verslaggever voor RTL Jos Heymans overleed op donderdag 2 maart na een kort ziekbed. Voordat Heymans zich op de politieke verslaggeving richtte, was hij een tijdlang vanaf 1973 als sportverslaggever werkzaam voor achtereenvolgens het regionale dagblad Het Binnenhof en de samenwerkingsorganisatie GPD. Jos Heymans (1951-2023) is 72 jaar geworden.

Boeken over Jan van Beveren, de Spaanse voetbalcultuur en ‘The Champ’

Ruud Doevendans raakt niet uitgeschreven over voormalig Oranje-doelman Jan van Beveren (1948-2011). Met ‘Van Beveren – complexe wonderkeeper op jacht naar erkenning’ schreef hij een derde boek over de oud-keeper.

Straf Lineker leidt tot solidariteitsactie bij BBC

De wekelijkse BBC-uitzending Match of the Day kreeg zaterdag 11 maart een bijzondere uitvoering. De gebruikelijke anderhalf uur met wedstrijdbeelden uit de Premier League was ingekort tot twintig minuten; zonder aankondiging, zonder commentaar, zonder reacties en analyses.

Olav Mol vindt Belgische uitweg voor commentaar bij Formule 1

Formule 1-commentator Olav Mol heeft een uitweg gevonden voor liefhebbers van zijn commentaar bij de races. Voor radiozender Grand Prix Radio heeft hij de Belgische radiorechten verworven, die via een app beluisterd kunnen worden. Als het commentaar synchroon loopt, kan dat worden gecombineerd met de beelden van streamingsdienst Viaplay.

Belgisch sport-maandblad opgeheven

Het Belgische blad Sport/Voetbalmagazine en zijn Franstalige tegenhanger Sport/Footmagazine zijn na 43 jaar opgeheven. Op 15 februari verschenen de bladen voor het laatst. Uitgever Roularta had de verschijningsfrequentie vorig jaar al teruggebracht van wekelijks naar maandelijks.

‘Op Curaçao leeft dit WK veel meer dan in Nederland’

‘Op Curaçao leeft dit WK veel meer dan in Nederland’

 Fotograaf Henk Seppen keek al uit naar een vervolg van het WK honkbal; van Taiwan naar Tokio, naar Phoenix, naar Miami. Maar de uitschakeling van het team van het Koninkrijk der Nederlanden na vier poulewedstrijden maakte voor hem een vroegtijdig einde aan het World Baseball Classic (WBC), verdeeld over drie landen.

KUDDEDIEREN

Wij zijn allemaal de cultuur. Deze ene zin in de persverklaring van Janke Dekker, echtgenote van het in opspraak geraakte televisiekopstuk Tom Egbers, raakt een gevoelige snaar en is de essentie.

 (Seksueel) grensoverschrijdend gedrag gedijt als niet ingrijpen de norm is. Als toehoorders of kijkers het op zijn beloop laten. Een handelwijze die in de sociale psychologie het ‘omstandereffect’ wordt genoemd.

Peter Winnen, ex-columnist de Volkskrant

Peter Winnen, ex-columnist de Volkskrant

‘Ik kijk nu als een echte sportconsument’

Na bijna 25 jaar is oud-wielrenner Peter Winnen gestopt met columns schrijven. Winnen  (65) vindt het tijd om het rustiger aan te gaan doen. Als columnist startte hij voor dagblad De Limburger. Daarna verschenen zijn columns 17 jaar lang wekelijks in NRC Handelsblad en de laatste vijf jaar in de Volkskrant.  ,,Het is effe mooi geweest”, zegt Peter Winnen, die ook een aantal veelgelezen boeken op zijn naam heeft staan.

De vicieuze cirkel van het voetbalgeweld

Als achtjarig kind werd ik als spelertje van de E-tjes van Feyenoord om de week in De Kuip getrakteerd op dat geweldige clublied: ’Ga je mee naar 't stadion, naar de ploeg van rood en wit. Zoek een plaatsje in de zon, waar je zo gezellig zit’. De eerste Nederlandse Europa Cup moest toen nog gewonnen worden en ja – gezellig en vooral veilig zat je daar als jochie van acht zeker wel. Wie durft zijn kind anno 2023 nog alleen naar het stadion te sturen? Het voetbal was voor veel jeugdspelers bijzaak; we waren ook toen al pure profs. Het statiegeld op bierflesjes bedroeg 10 cent en dus probeerde je in Vak P je karige zakgeld te spekken.

Meer accreditaties aangevraagd dan beschikbaar voor Spelen in Parijs

De inventarisatie voor een accreditatie voor de Olympische Spelen in Parijs 2024 (26 juli – 11 augustus 2024), de zogenoemde press-by-number-procedure, is deze week formeel afgesloten. De vraag naar olympische accreditaties is vooralsnog groter dan het aantal beschikbare plaatsen. Vooral de foto-accreditaties zijn overtekend.

Accrediteren voor Europese Spelen in Polen vóór 31 maart

Journalisten en fotografen die komende zomer de European Games in de Poolse stad Krakau willen bijwonen moeten zich vóór 31 maart accrediteren via NOC*NSF. De Europese Spelen worden gehouden van 21 juni tot 2 juli. Dit is de derde editie van de European Games. De eerste editie was in 2015 in Baku, de tweede in 2019 in Minsk.

Henk Theuns 1951-2023

Liefst 900.000 foto’s maakte hij, 6.000 koerstruien van wielrenners verzamelde Henk Theuns. ‘Zijn nalatenschap verdient een museum’, schreef Ad Pertijs in BN De Stem na het overlijden van Henk Theuns op 18 februari. Theuns zou volgende maand 72 jaar zijn geworden, maar zijn ziekte was hem voor.

Onderzoek NOS Sport vergt extra tijd

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport vergt een maand extra. De afronding, aangekondigd voor februari, is verschoven naar maart 2023, meldt een woordvoerder van de NOS in het AD.

Viaplay bereikt 1,2 miljoen abonnees in Nederland

Streamingsdienst Viaplay heeft in het eerste jaar met Formule 1-uitzendingen een totaal van 1,2 miljoen Nederlandse abonnees bereikt. Over de ontwikkeling op weg naar de eerste race in 2023, komend weekeind in Bahrein wil Marco Zwaneveld, hoofd sport, niets zeggen omdat het beursgevoelige informatie betreft.

Clubliefde in boeken over Feyenoord en FC Dordrecht

Clubliefde resulteert in twee nieuwe boeken. De rode draad daarin is de band met respectievelijk Feyenoord en FC Dordrecht. Adri Vermaat (ex-Trouw) schetst in het boek ‘Onderweg naar Feyenoord’ hoezeer hij is verknocht aan Feyenoord. Elisa Kuster verloor haar hart in 1983 aan FC Dordrecht en beschrijft soms hilarische belevenissen in ‘Krommedijk Kronieken’.

Bol en Leerdam; powervrouwen die meer gemeen hebben dan op het eerste gezicht lijkt

Er zijn van die weekenden waarop ik me als sportliefhebber al weken verheug. Zoals komend weekend met de EK indoor atletiek en de WK afstanden schaatsen. Zonder alle andere topsporters tekort te willen doen, kijk ik vooral uit naar de wedstrijden van Femke Bol en Jutta Leerdam. Wat een powervrouwen zijn dat.

Veel media laten kunstrijden links liggen

Veel media laten kunstrijden links liggen

Wereldtoppers van de olympische topattractie kunstrijden waren afgelopen weekend in Tilburg actief. Maar de mediabelangstelling bleek gering. Geen seconde zendtijd was er op de NOS, waar kunstrijden doorgans hoge kijkcijfers scoort. Erik van Lakerveld, verslaggever van de Volkskrant, zag meer buitenlandse dan Nederlandse toeschouwers.

John Motson (1945-2023), BBC-voetbalcommentator

John Motson (1945-2023),  BBC-voetbalcommentator

‘He will remain the greatest’

John Motson was in Engeland (en daarbuiten) een begrip als voetbalcommentator van de BBC. Tien WK’s en alle andere belangrijke voetbalwedstrijden volgde hij in zijn carrière. Bijna vijftig jaar kende voormalig NOS-commentator Eddy Poelmann hem - als collega, meer nog als persoonlijke vriend. Het overlijden van John Motson roept herinneringen op bij Eddy Poelmann.

Thijs Slegers werft duizenden donors in ESPN-programma Bloedverwanten

Mede dankzij een drie uur durende tv-uitzending via ESPN heeft de ongeneeslijk zieke Thijs Slegers er duizenden bloedverwanten bijgekregen. De actie voor PSV’s perschef en oud-journalist Slegers leverde ruim 7.000 nieuwe stamceldonoren op en bij de bloedbank Sanquin hebben zich inmiddels bijna 3.000 nieuwe bloeddonoren gemeld.

‘Een cameraman moet de wedstrijd kunnen lezen’

Voor weinigen vergt een voetbalwedstrijd zoveel tijd als voor de tv-makers van EMG NL. Cameraman Alex van Knippenberg (44) trekt al 25 jaar tien tot twaalf uur per wedstrijd uit; niet alleen in het Nederlandse betaald voetbal, ook internationaal. Daarnaast blijft er tijd over voor andere sporten en programma’s als Jinek en RTL Boulevard.

CONFRONTEREND

Zondagnacht vroeg ik me af waar het toch mis is gegaan met mijn geliefde sport, voetbal. Dat lijkt misschien een raar tijdstip, maar ik keek naar de Super Bowl, de grote finale van het American football.

De nasleep

Een column is niet bedoeld voor persoonlijke grieven, ik weet het. Toch wil ik hier iets kwijt naar aanleiding van een verhaal dat ik afgelopen week heb gemaakt. Niet zozeer over het stuk zelf – een bestuurscrisis bij club X -  maar de nasleep ervan. Misschien herkennen jullie het. Dat je denkt een laatste punt te hebben gezet en het dan deelt met mensen die in het verhaal voorkomen.

VRT onderzoekt dubbelrol sportpresentator

De Vlaamse publieke omroep VRT gaat de rol van sportpresentator Cathérine Van Eylen opnieuw tegen het licht houden. Van Eylen is behalve een van de belangrijkste presentoren van sportprogramma’s op tv ook getrouwd met Wouter Vandenhaute, onder meer niet-uitvoerend voorzitter van voetbalclub Anderlecht.

Geduld kenmerkte Kees Blokker (1960-2023)

‘De çhroniqueur van de IJmond’ werd hij genoemd. ,,De foto’s van Kees Blokker laten zien dat hij echt observeert. Hij ensceneert niet, maar registreert”, zegt Ies van Rij, oud chef bij Dagblad Kennemerland, over fotograaf Kees Blokker, die op 30 januari op 62-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Lennart Bloemhof van Formule 1 naar NOS

Na negen jaar is er voor Lennart Bloemhof een eind gekomen aan verslaggeving van de Formule 1 voor de Volkskrant . Hij is in dienst getreden van de NOS als nieuwscoördinator voor alle platforms. Als freelancer werkte Bloemhof (35) al voor zowel de Volkskrant als de nieuwsredactie van de NOS.

Veiligheidsonderzoek KNVB, ESPN en NSP levert adviezen op voor alle clubs

Eerder hebben we de beroepsgroep geïnformeerd over het gezamenlijke onderzoek van KNVB, ESPN en NSP naar de veiligheid en de werkomstandigheden van fotografen, sportjournalisten en cameramensen bij wedstrijden in het betaald voetbal. Gezamenlijk willen wij de beroepsgroep ook op de hoogte stellen van de stand van zaken.

Van Lonkhuijsen en Hoogendoorn (serie) kapen prijzen weg bij Zilveren Camera

Robin van Lonkhuijsen en Ronald Hoogendoorn zijn de grote winnaars van de sportcategorie van de Zilveren Camera. Van Lonkhuijsen (ANP) won in de categorie sport enkel de hoofdprijs met een foto van Femke Bol, de ‘golden girl’ op het EK atletiek in München. Hoogendoorn ging aan de haal met de winst in de categorie sport serie.

Video’s van Viaplay voortaan beschikbaar via website Formule1.nl

De website van Formule1.nl, geleid door André Venema en Frank Woestenburg, heeft komend seizoen de beschikking over beelden van Viaplay. Denk daarbij aan beelden van de inhaalacties van Max Verstappen en Nyck de Vries, samenvattingen van alle races en reacties na afloop.

NSP-Sportpersoonlijkheid Sarina Wiegman ‘altijd hoffelijk, altijd vriendelijk’

Het NSP-bestuur heeft de titel van Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2022 toegekend aan voetbalcoach Sarina Wiegman. Zij volgt daarmee Femke Heemskerk op, de winnares van 2021.

‘Ouderwetse’ voetbalfoto bekroond met Kristallen Camera

Een ‘ouderwetse’ voetbalfoto is het, het beeld van de late gelijkmaker in de WK-kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. De foto, gemaakt door ANP-fotograaf Koen van Weel, werd bekroond als de NSP Sportfoto van het jaar 2022. Voor Koen van Weel was het de tweede keer in drie jaar dat een foto van hem tot de beste werd uitgeroepen.

Appjes Overmars in NRC uitgeroepen tot Scoop 2022

Gedurende ruim twee maanden onderzochten de NRC-verslaggevers Danielle Pinedo, Steven Verseput en Fabian van der Poll (nu werkzaam voor Voetbal International) al het gedrag van Marc Overmars toen Ajax laat op een zondagavond bekend maakte dat hij op non-actief was gesteld.

Wat hebben we geleerd van WK in Qatar?

Wat hebben we geleerd van WK in Qatar?

Wat we hebben geleerd van het WK voetbal in Qatar, hoe het in de toekomst moet? De vragen leven voort, ook na een kort debat daarover tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de NSP, opgeluisterd met de uitreiking van de journalistieke jaarprijzen.

Matthijs van Dam NSP Talent 2022

Met twee onthullende reportages rond de werkomstandigheden in Qatar is  Matthijs van Dam (26), verslaggever van Trouw, verkozen tot NSP Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2022. ‘Onthutsende reportages, volwassen aangepakt met een volwassen resultaat’, rapporteerde de jury, die bestond uit Diana Kuip, Henk van der Sluis en Fabian van der Poll.

‘Beeldrijke’ termen Peter Knegjens in Van Dale

Een aantal uitdrukkingen van voormalig sportverslaggever en quizmaster Peter Knegjens (1916-1996) krijgen een vermelding in het woordenboek Van Dale. Vooral tijdens de Olympische Spelen van 1948 maakte Knegjens zich populair, onder meer met zijn verslaggeving van de prestaties van atlete Fanny Blankers-Koen, die vier keer goud won.

Doe je deze sport zelf ook?

Voetbal, hockey, tennis, softbal, zwem (...) je zelf ook? Het is de standaardvraag die ik krijg als ik met mijn notitieboekje en dictafoon in de aanslag een wedstrijd bekijk. Ontelbare keren heb ik mijn hoofd van nee geschud. Mijn aandachtsveld is daarvoor veel te breed. 

Méér dan pratende hoofden

Een sportjournalist die sportjournalistiek bedrijft. Een ware verhalenverteller, ook dat. Dat de wereld daar blij mee moet zijn. Dat was de ondertoon in de lofprijzing op de radio van Arno Kantelberg de ochtend na de uitverkiezing van AD-verslaggever Sjoerd Mossou tot ‘Sportjournalist van 2022’.

Sjoerd Mossou, NSP Sportjournalist van het jaar 2022

Sjoerd Mossou, NSP Sportjournalist van het jaar 2022

‘Dinsdagmorgen stond ik gewoon in de Albert Heijn’

Sjoerd Mossou (44) is zo nadrukkelijk aanwezig in de sportjournalistiek dat weinigen nog opkijken van zijn verkiezing tot NSP Sportjournalist van het jaar. Voor het AD is hij actief als verslaggever, columnist, in podcasts en op video. Daarnaast verschijnt Mossou vaak op radio en tv wanneer daar een mening over voetbal wordt gevraagd. Op de sociale media en schrijft hij boeken en in tijdschriften. LEES MEER Leer meer

KNVB, ESPN en NSP gaan onderzoek werkomstandigheden afronden

KNVB, ESPN en NSP hebben besloten hun gezamenlijke onderzoek naar de arbeidsomstandigheden voor journalisten, fotografen en cameramensen af te ronden en zo spoedig mogelijk te komen met aanbevelingen.

Beauty & The Beast

Het volgende zinnetje moet je even goed op je laten inwerken:

Manchester United heeft meer aan Wout Weghorst dan aan Cristiano Ronaldo.

Pakweg drie maanden geleden zou je me recht in mijn gezicht hebben uitgelachen – helemaal de Engelse pers. Maar we leven in januari 2023 en sinds het afgelopen weekend is dit het nieuwe evangelie, dus wen er maar aan.

Debat over nasleep WK Qatar tijdens NSP Sport & Media Borrel 2023

Het recent afgesloten WK voetbal in Qatar is aanleiding om er eens grondig over na te praten tijdens de NSP Sport & Media Borrel op maandag 30 januari. In het gebouw van gastheer Nederlandse Loterij in Rijswijk gaan John Graat (Trouw), Sjoerd Mossou (AD) en Arno Vermeulen (NOS) in debat over de lessen van Qatar.

Vier genomineerden voor de Scoop van het Jaar 2022

Naar de prijs van de Scoop van het Jaar in de jaargang 2022 dingen vier verhalen en onthullingen. De winnaar(s?) worden bekendgemaakt op onze Sport & Media Borrel op maandag 30 januari bij Nederlandse Loterij in Rijswijk (zie elders voor het programma en aanmelding).

Noa Vahle en Matthijs van Dam genomineerd voor NSP Talent 2022

Talpa’s Noa Vahle (23) en verslaggever Matthijs van Dam (26) zijn genomineerd voor de prijs van het NSP Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2022. Op 30 januari wordt tijdens de NSP Sport & Media Borrel bij Nederlandse Loterij in Rijswijk bekendgemaakt wie van de twee genomineerden de opvolger wordt van Chiel van Koldenhoven (NOS),

Thijs Zonneveld blijft ook als wielrenner nog journalist

Thijs Zonneveld gaat zijn journalistieke werk voor het AD combineren met wielrennen bij BEAT Cycling, een Nederlandse ploeg op het derde profniveau op de weg. Hij gaat zich toeleggen op offroad-wedstrijden: op het gravel en het strand.

Vincent Jannink maakt ‘Nieuwsfoto van 2022’

Een foto van een asielzoeker in het opvangcentrum in Ter Apel is verkozen tot de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022. De foto werd gemaakt door ANP-fotograaf Vincent Jannink, die ook veel sportfoto’s maakt.

Een blik in de kelder van de Formule 1

De Formules 1 -races kennen ook een ander gezicht dan de glorie rond Max Verstappen. In het boek ‘Formule Hopeloos’ schetst Jeroen Demmendaal hoe het de meest opmerkelijke en kansloze achterhoedeteams uit de historie van de Formule 1 verging.

Uiteindelijk komt ook de NOS naar Polen

Uiteindelijk komt ook de NOS naar Polen

Na een pauze van liefst 62 jaar spelen de Nederlandse handballers - de mannen wel te verstaan - weer hun wedstrijden op het allerhoogste niveau, het WK handbal. Het toernooi met 32 landen, uitgesmeerd over Polen en Zweden, wordt in Nederland uitgezonden via Viaplay. Pas nadat Oranje de eerste twee wedstrijden had gewonnen, kwam de NOS naar Polen.

door John Volkers

Laat het vuil in het riool

Twitter is de valkuil van veel clubwatchers. Zeker voor die met Latijns temperament. Even snel reageren op een onterechte aanval, een scheldpartij, of klinkklare nonsens: het is soms verleidelijk van je af te bijten, maar o zo onverstandig. Til het vuil niet zelf uit het riool om het vervolgens op straat te gooien.

Bab Barens, auteur boek met herinneringen aan Olympisch Stadion

Bab Barens, auteur boek met herinneringen aan Olympisch Stadion

Een leven lang in het Olympisch Stadion

Ruim zeventig jaar al is Bab Barens (80) kind aan huis in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hij kwam er als toeschouwer, journalist en verzorgt nu nog als gids de rondleidingen.  Veel van zijn belevenissen heeft Bab Barens samengebracht in een boek: ‘Mijn Olympisch Stadion – een stadion vol magische herinneringen’, 154 pagina’s en foto’s waar de historie vanaf druipt.