NIEUWSOVERZICHT

Smullen met bijsmaak

Het was een sportweekend om van te smullen. Net als een week eerder, na de ‘monumentale’ zege van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen. Op zaterdag verloor wielrenner Wilco Kelderman de roze trui, en zo het zicht op de Giro-eindoverwinning. Ajax declasseerde VVV met 0-13, de grootste uitslag ooit in de eredivisie.

Zelfde quotum Winterspelen Beijing als voor Pyeongchang

De Olympische Spelen van Tokio moeten weliswaar nog worden gehouden, nu reeds is de eerste inventarisatie voor de Winterspelen in Beijing in de winter van 2022 in gang gezet.

Persoonlijke muziekverhalen, emotie & herkenning, ook van sportjournalisten

Een bonte stoet scribenten, onder wie vele (oud-)sportjournalisten, hebben belangeloos meegewerkt aan het boek Zuchten van de Ziel van Guido Bindels. Daarin beschrijven zij op meeslepende wijze welke muziek een bijzondere plaats in hun hart heeft veroverd.

Peter van der Togt (72) overleden

Peter van der Togt, jarenlang radioverslaggever bij voetbalwedstrijden van Heracles Almelo, is op 72-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn dochter Wilma vormde hij vele seizoenen een opmerkelijk radioduo op de perstribune. Van der Togt was al geruime tijd ziek.

Sportfilmfestival beperkt tot twee dagen

De zesde editie van het Sportfilmfestival Rotterdam gaat op 27 en 28 oktober in compacte vorm alsnog door. Vanwege de corona-uitbraak moest het in april geplande vijfdaagse programma worden afgelast. Door de strenge maatregelen zijn er nu maximaal 240 mensen welkom in theater-filmcomplex LantarenVenster.

Gelijkheid… waarom zijn voetbalsters verheven boven hockeysters?

door NATASJA WEBER
Na een onderbreking van drie weken wordt komend weekend de eredivisie voor voetbalvrouwen hervat. Als de clubs aan de nodige voorzorgsmaatregelen hebben voldaan, staan er vrijdag drie wedstrijden op het programma: ADO Den Haag - VV Alkmaar, FC Twente - sc Heerenveen en PEC Zwolle - Ajax. Zondag om 12.15 uur is de wedstrijd  Excelsior - PSV live te zien op FOX Sports.

Bijna 2500 gevallen voetballers

BIJNA 2500 GEVALLEN VOETBALLERS

In het Drents Archief is sporthistoricus Jurryt van de Vooren begonnen aan een campagne die moet leiden tot een compleet overzicht van alle voetballers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Uitgangspunt is een oorlogsmonument uit 1949 met 2212 namen, dat zich bevindt in het kenniscentrum op de KNVB Campus in Zeist. Daaraan zijn inmiddels 222 namen toegevoegd.

Bert Schabbink, verzamelaar en schrijver van verhalen áchter de voetbalfeitjes


Bert Schabbink, verzamelaar en schrijver van verhalen áchter de voetbalfeitjes

‘Ik was er eerder dan Infostrada’

Geen voetbalwedstrijd gaat voorbij zonder dat er historische statistiekjes worden opgelepeld in de media. Een late erfenis van het werk van John Fredrikstadt (1934-2002) met wie Bert Schabbink bij Studio Sport samenwerkte. In veel gevallen worden de feitjes aangeleverd door gespecialiseerde bedrijven als Gracenote. Met de website www.voetbalarchief.nl is ook Bert Schabbink op dit terrein nog steeds actief.

Herfst

Negatieve, commercieel ingekochte coronatest in de tas, mondkapjes voor het grijpen. Deze journalist ging naar een handbalinterland, de wereldkampioen (Nederland) tegen Duitsland. Net over de grens, ergens achter Klazienaveen, in het stadje Lingen dat een sporthal, de Emsland Arena, bezit waar steden als Utrecht en Eindhoven jaloers op zouden zijn.

Kaartprijzen NSP voor volgend jaar blijven ongewijzigd

Het bestuur van de NSP heeft besloten de tarieven voor alle kaarten voor het komend jaar ongewijzigd te laten. De freelancers en redactiechefs zijn daarover maandag per brief/e-mail geïnformeerd.

Inzenden voor AIPS Media Awards tot 9 november

Inzendingen met bijzonder journalistiek werk kunnen voor de AIPS Media Awards nog tot 9 november worden aangeleverd. Op de winnaars van de acht categorieën ligt een prijzengeld te wachten van 8.000 dollar. De nummer twee ontvangen 3.000 dollar, de nummers drie 2.000 dollar.

Rol in tv-programma houdt Benoot weg uit klassieker

Zijn aanwezigheid in het Vlaamse tv-programma 'Extra Time Koers' heeft Sunweb-wielrenner Tiesj Benoot deelname aan de klassieker Gent-Wevelgem gekost. Volgens de regels van Sunweb mocht Benoot niet bij zijn teamleden komen omdat hij op woensdag in contact was geweest met een besmet persoon.

Engelse tips voor voetbaljournalisten om stress en burnout tegen te gaan

De Football Writers Association (FWA) heeft een brochure ontwikkeld met ‘tips en tools’ voor voetbaljournalisten om mentale gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarvoor is samengewerkt met de Engelse voetbalbond (FA), die eerder de campagne ‘Heads Up’ heeft gelanceerd.

Kwetsende spreekkoren op tv bij duel in leeg stadion

Op FOX Sports waren bij de wedstrijd FC Groningen – Ajax kwetsende spreekkoren te horen, waarvoor de zender kort daarna excuses aanbood. ‘Wie niet springt, die ….’, klonk het plotseling als achtergrondgeluid, een kreet die vaker te horen is bij supporters van tegenstanders van Ajax.

Op een kluitje

door HANS KLIPPUS
Ook ik heb op een parkeerterrein bij een voetbalclub gestaan om vanachter een hek een glimp op te vangen van de wedstrijd van een van de kleinkinderen. Het zegt twee dingen: dat we heel erg naar het oude normaal verlangen én, gewoon praktisch gezien, dat ook veel (kleine) kinderen van thuisspelende teams moeten worden gebracht door vaders, moeders, opa’s.

Mini-equipe in Bosnië en Herzegovina

MINI-EQUIPE IN BOSNIE EN HERZEGOVINA

Gedrieën vormden ze de volledige Nederlandse media-vertegenwoordiging in Bosnië en Herzegovina, fotograaf Marcel van Dorst, NOS-verslaggever Arno Vermeulen en cameraman Peter Bijlmakers. Bij de voetbalinterland tegen Nederland deed Jeroen Elshoff het tv-verslag vanuit de studio in Hilversum. ,,Een primeur moet dat zijn. Ik geloof niet dat een verslaggever van ons ooit vanuit de studio commentaar heeft gegeven bij een interland van Oranje”, aldus Vermeulen.

Joep Leenen stopt abrupt met sportfotografie


Joep Leenen stopt abrupt met sportfotografie

‘Zoveel irritatie, daar had ik geen zin meer in’

Ineens was Joep Leenen het beu. Hij verkocht zijn apparatuur en liet ook de NSP weten dat-ie gestopt was als professioneel sportfotograaf. Zoveel frustratie wilde Joep Leenen (62) niet langer verkroppen. Het was vooral ergernis in de voetbalstadions ná de coronapauze. ,,Ik heb er ook geen vertrouwen in dat het voor de fotografen veel beter wordt als de situatie weer normaal is.”

Sportverslaggeving kan ook in de regio gewoon doorgaan

De sportverslaggeving in de regio kan de komende periode ondanks de aangescherpte coronamaatregelen gewoon doorgaan. Zowel de rijksoverheid als NOC*NSF hebben dat op hun websites bekendgemaakt.

Nieuwe mediabeperkingen in betaald voetbal in verband met corona

De opgeschaalde maatregelen rondom corona hebben ook voor de sportjournalisten en fotografen vervelende gevolgen. De komende drie weken zullen in het betaald voetbal maximaal 8 sportfotografen in de stadions worden toegelaten en 15 sportjournalisten, conform het aangepaste protocol ‘D’,

Het goede voorbeeld....

Op magistrale wijze soleert wielrenner Julian Alaphillipe naar de wereldtitel in Italië. De medailles worden niet persoonlijk uitgereikt. Maar de renners uit de top drie hangen zelf hun eigen medaille om hun nek. Ook pakken ze zelf de bloemen van het erepodium en zijn ze allemaal voorzien van een mondkapje van de UCI met een mooie regenboog...

Geen coronapauze voor Golfpersprijzen

De coronacrisis is voor de jury van de jaarlijkse Golfpersprijzen geen motief om de verkiezing dit jaar te schrappen. ‘Ook al zijn  vele evenementen afgelast, toch is er dit jaar voldoende gepubliceerd’, aldus de jury.

Scheurkalender van Mark van den Heuvel

In de 2021 Voetbal Scheurkalender komen feiten, weetjes, quizvragen, gedenkwaardige wedstrijden en gebeurtenissen, quotes en korte interviews samen. De teksten zijn van Mark van den Heuvel.

Stadions eredivisie op design-prints

De aanzichten van voetbalstadions in de eredivisie zijn door de designers van WIJCK verwerkt in prints in vier verschillende formaten. Dat gebeurt in samenwerking met de koepel van eredivisieclubs.

Uithangbord

door ANNEMARIE POSTMA
Een kille wind blies over de velden. Ik trok de rits van mijn trainingsjack verder omhoog en keek hoe de meiden in draf aan de warming up begonnen. Fleur, Bibi, Lisa, Lauren, ze waren nog mini’s toen ik hun trainer werd en ze zich als een zwerm spreeuwen over het veld bewogen met alleen maar oog voor de bal.

Gastvrijheid in Slovenië

GASTVRIJHEID IN SLOVENIE

Europees voetbal vereist aanpassingen, bijvoorbeeld het testen op corona. Het kent ook charme, zo ontdekte Rik Elfrink (Eindhovens Dagblad) als enige Nederlandse mediavertegenwoordiger bij de uitwedstrijd van PSV in Slovenië.

Door Rik Elfrink

De ene journalist heeft er niks mee en vindt het allemaal onnodig tijdverdrijf. Anderen worden juist warm van het reizen naar voorrondes in het Europa League-toernooi en de voetbalromantiek die bij de tegenstanders te vinden is.

Edward Jorna, chef sportredactie Friesch Dagblad


Edward Jorna, chef sportredactie Friesch Dagblad

Het eigen geluid van het Friesch Dagblad

Voor het Friesch Dagblad is de laatste fase als enige zelfstandige regionale krant in Nederland ingetreden. Het wachten is nog op goedkeuring van de overname door het Belgische concern Mediahuis. Volgens Edward Jorna, chef van de vierkoppige sportredactie, mogen de 10.000 abonnees blijven rekenen op een eigen geluid in de enige provincie met twee regionale dagbladen.

NSP steunt campagne Ons voetbal is van iedereen

De NSP is medeondertekenaar van een open brief die in de dagbladen en online is gepubliceerd en waarin meer dan 60 voetbalorganisaties, -clubs en belangengroepen zich uitspreken voor verbinding en daarmee tegen racisme en discriminatie. Met het logo en de hashtag #OneLove wordt de boodschap "Ons voetbal is van iedereen en iedereen is welkom" onder de aandacht gebracht.

Robben-mania

ROBBEN-MANIA

De komst van Arjen Robben naar FC Groningen heeft FC Groningen tot een veelgevraagde club voor de media gemaakt, de ‘Robben-mania’. Rekening houdend met de corona-beperkingen heeft dat geleid tot een nieuwe, afgescheiden ruimte voor de fotografen. ,,Het liep supergesmeerd”, oordeelde fotograaf René Bouwman (De Telegraaf) na het openingsduel in de competitie met PSV.

CLUBLIEFDE

door YOERI VAN DEN BUSKEN
Het was een zondagmiddag in Dalfsen, eind februari van dit jaar. Erben Wennemars en Arjen Robben bestudeerden een vederlichte hardloopschoen in fluorescerende kleuren die op de keukentafel stond. Een beetje ironisch vond ik het wel: een voormalig wereldkampioen sprint en een ex-topvoetballer die vermaard was om zijn duizelingwekkende dribbels – verwikkeld in een geanimeerd gesprek over de oudste duursport ter wereld: de marathon.

Perskamer in de openlucht, het is even wennen

De eerste speelronde in de Eredivisie is achter de rug en laten we zeggen…. het is niet onopgemerkt gebleven. Ten eerste was er een vervelend akkefietje tussen ondergetekende en een fotograaf.

Ik heb er op de Facebook-pagina Mixed Zone al het nodige over gezegd en heb onderstreept dat hij geen kwade bedoelingen heeft gehad. Als algemeen secretaris van de NSP, belast met het bestrijden van valse perskaarten die we regelmatig krijgen voorgelegd door de clubs, kunnen we gebruik hiervan in welke vorm dan ook nooit goedkeuren. Ik hoop dat iedereen dat begrijpt – het zijn de beunhazen die ieders ergernis oproepen, nietwaar?

Annemarie Postma nieuwe columniste voor NSP

Sportjournalist en auteur Annemarie Postma schrijft dit seizoen een column op de website/in de nieuwsbrief van de NSP. Zij neemt de plaats in van Lisa Deen, die op een andere manier regelmatig bijdragen zal leveren op weg naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio,

Clubs op de hoogte van namen voetbalfotografen

De NSP heeft de clubs in het betaald voetbal vorige week een lijst toegestuurd van fotografen die wekelijks of in elk geval met zekere regelmaat wedstrijden fotograferen.

Marcel Molle vertrekt als directeur Zilveren Camera

Marcel Molle, jarenlang de drijvende kracht achter de Zilveren Camera, gaat die organisatie verlaten. Hij was aanvankelijk voorzitter en later directeur van de stichting die de jaarlijkse fotoprijs organiseert. Dat besluit is gezamenlijk en met wederzijdse instemming genomen, zoals dat tegenwoordig heet.

VI corrigeert rapportcijfers Opta Sports

In het weekblad Voetbal International bepalen dit seizoen de data van statistiekbedrijf Opta Sports voor een belangrijk deel de wekelijkse waarderingen in de spelersrapporten. De rapportcijfers vormen een traditie in VI, ze bestaan al circa vijftig jaar. Tot en met vorig seizoen werden de punten gegeven door verslaggevers van regionale dagbladen en VI.

Veronica Inside weer van start

De voetbaltalkshow Veronica Inside heeft een flink deel van zijn vaste publiek nog niet terug. De tweede uitzending, maandagavond 14 september, trok ‘slechts’ 574.000 kijkers. Dat waren er bijna 200.000 minder dan bij de eerste editie op vrijdag. In het verleden kon VI meestal rekenen op zo’n 800.000 kijkers.

Ontmoetingen met Trump en Van Gaal

Lang voordat Donald Trump in de politiek verzeild raakte, kreeg hij al te maken met sportjournalisten. In 1989 en 1990 liet Trump zich in de internationale media prominent vereenzelvigen met de Trump Tour, een tiendaagse wielerkoers door vijf Amerikaanse staten.

Robèrt Misset neemt afscheid van sportjournalistiek


Robèrt Misset neemt afscheid van sportjournalistiek

‘Ik wilde niet in de bus zitten’


Na 33 jaar sportjournalistiek gaat Robèrt Misset (60) bij de Volkskrant verder als verslaggever op de economieredactie. Eerder werkte hij voor Het Parool en NRC. ,,Ik zeg wel eens dat ik bij Ajax, PSV en Feyenoord heb mogen spelen”, aldus Misset. Hij vertrekt met een sombere kijk op ontwikkelingen in het vak, met name de schrijvende sportjournalistiek in de gedrukte krant.

Spelregels en VAR blijven veelbesproken thema’s

SPELREGELS EN VAR BLIJVEN VEELBESPROKEN THEMA'S

De VAR is niet meer weg te denken in de eredivisie, én in de media die daarover berichten. ,,Als hij er is, roept hij irritatie op. Als hij er niet is, missen we hem”, stelde freelance-journalist Hans Klippus dinsdag 1 september tijdens een verhelderende TOTO Kennissessie op de KNVB Campus in Zeist over de arbitrage en wat daar zoal mee samenhangt.

Klippus citeerde aan het slot van zijn bijdrage een voetbalfan op Twitter: ‘De VAR blijft toch een beetje als een condoom tijdens seks. Het is vaak effectief, maar het maakt het minder leuk.’ Hans Klippus, auteur van het boek ‘So VAR So Good’ hield ook in het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 bij wat de VAR allemaal wel en niet signaleerde.

 

Interlands en andere duels in coronatijd

Aan de vooravond van de competitie in de eredivisie en de interlands tegen Polen en Italië is het goed om even een tussenbalans op te maken over de coronamaatregelen. Eerst het lichtpuntje: er wordt weer gevoetbald, de Keuken Kampioen Divisie is van start gegaan en er zijn in augustus behoorlijk wat oefenduels afgewerkt.

Talpa stopt met kickboksen GLORY

Mediabedrijf Talpa heeft het contract met kickboksorganisatie GLORY met directe ingang beëindigd. Daarmee is het volgens NU.nl onzeker geworden of twee evenementen in oktober in Katwijk en een evenement in december met onder anderen Badr Hari, Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik kunnen doorgaan. Talpa zond het kickboksen uit op Veronica.

Jeroen Grueter wint net niet, Duitse sportverslaggever lukt het wel

In de finale van het tv-programma ‘de slimste mens’ moest Jeroen Grueter genoegen nemen met de tweede plaats; met krap verschil achter Astrid Kersseboom, presentator van het NOS Journaal. In Duitsland lukte het de 82-jarige Werner Hansch, een oud-sportverslaggever, wel om de realityshow Big Brother voor prominenten te winnen.

Boek over band tussen Guus Dubbelman en Mohammed Ali

Naar verwachting in november verschijnt het boek ‘Ali was mijn vriend’. Daarin tekent Erik Dijkstra de verhalen en ervaringen van fotograaf Guus Dubbelman op. De titel van het boek verwijst naar de persoonlijke band die Dubbelman jarenlang had met bokser Mohammed Ali (1942-2016). Het boek telt veel ongepubliceerde foto's.

Robots leveren voetbalverslag aan

De robot-journalisten rukken op in de sportverslaggeving, stelt het Duitse voetbalmagazine 11Freunde vast. Op de website worden enkele voorbeelden geschetst van digitale tekstverwerking, onder meer in Zweden en Duitsland.

VoetbalTV zet opnamen bij amateurclubs stop

Videoplatform VoetbalTV heeft het opnemen en uitzenden van amateurwedstrijden (voorlopig) stopgezet. Dat is het gevolg van het verbod van privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). VoetbalTV, een gezamenlijk project van Talpa Network en de KNVB, stapt naar de rechter om het besluit van de AP aan te vechten.

Rising Phoenix

Eigenlijk heb ik niets met Netflix. Een aantal jaar geleden had ik kortstondig een abonnement, maar ik deed er weinig mee. Ik besloot om het op te zeggen. Spijt had ik nooit, maar als er een jaar is waarin de ene na de andere sportdocumentaire op Netflix verschijnt, dan is het dit corona-jaar 2020 wel.

Spektakel met Van Gaal

Er is op een sportredactie weinig leuker dan met z’n allen speculeren en discussiëren over wie de nieuwe bondscoach gaat worden. Maar dit keer is het toch wat ingewikkelder om tot een lijstje serieuze kandidaten te komen. Sinds zondag ga ik voor Louis van Gaal. En dat heeft niks te maken met het feit dat Van Gaal voor het journaille altijd spectaculaire verhalen oplevert. Heus niet. Echt niet.

Bas Timmers, auteur Duits-Nederlands voetbalwoordenboek


BAS TIMMERS, AUTEUR DUITS-NEDERLANDS VOETBALWOORDENBOEK

'Urgestein of clubicoon'


Duitse voetbalverslaggevers hoeven nooit woorden te kort te komen. Kleurrijke en bombastische uitdrukkingen wisselen elkaar af in de Bundesliga. Thuis in Berghem (bij Oss) groeide Bas Timmers (1972) op met Die Sportschau en Das aktuelle Sportstudio. Sinds hij vanaf 2012 in Berlijn woont en werkt, raakte hij verknocht aan het jargon en de Duitse voetbalcultuur. Het resultaat is het ‘Duits-Nederlands voetbalwoordenboek – van Abräumer tot Zweikampfbilanz’.

Nog enkele plaatsen open voor de VAR-kennissessie op 1 september

Dinsdag 1 september belegt de NSP in samenwerking met KNVB en TOTO een kennissessie over de VAR, een ‘must’ voor de voetbalverslaggevers die met gezag over dit onderwerp willen blijven schrijven. Plaats van handeling: de KNVB Campus in Zeist.

Nathan Rutjes laat zich niet meer zomaar interviewen

Als de bekendste wisselspeler in het Nederlandse voetbal groeide Nathan Rutjes uit tot een regelmatige verschijning in tv-interviews. Gretig ging hij altijd in op interviewverzoeken. Maar Voetbal International (VI) ving onlangs bot bij zowel Rutjes als zijn manager met een verzoek om een interview in de special over culthelden.

Raymond Kerckhoffs naar Wielerflits

Wielerjournalist Raymond Kerckhoffs versterkt het team van website WielerFlits. De Limburger (48) volgt als journalist al ruim dertig jaar het peloton op de voet. Voor De Telegraaf was hij een kwart eeuw lang dé wielerverslaggever.

Nepgejuich verwerkt door ‘geluidsregisseur’

De nepgeluiden bij de wedstrijden in Champions League en Europa League kwamen uit de trukendoos van een Duitse geluidstechnicus, die voor de Duitse tak van betaalzender Sky werkt. Sky had als ‘juichleverancier’ een overeenkomst gesloten met de UEFA, zo meldt NRC.

Verslaggever bedient scorebord bij beachvolleybal

‘Participerende journalistiek’, noemt John Volkers het. Bij de Nederlandse kampioenschappen beachvolleybal op het strand van Scheveningen regende het zo hard dat Volkers, aanwezig als verslaggever van de Volkskrant, tijdelijk de score moest bijhouden; als tijdelijke wedstrijdofficial.

Eerste vrouw in Britse sportjournalistiek beschrijft ervaringen in boek

Julie Welch, de eerste vrouwelijke sportjournalist bij een landelijke krant in Engeland, heeft haar ervaringen in boekvorm gegoten. ‘The Fleet Street Girls’ is de titel van het boek. In 1973 deed Welch voor het eerst verslag van voetbalwedstrijd op het hoogste niveau.

Tommie

Ik dacht dat het eindelijk wel was gedaan met al die ontwikkelingen die we in de sport voor onmogelijk hadden gehouden; geen Olympische Spelen in 2020, een Tour de France in september, voetbalwedstrijden waarbij fans niet mogen juichen. Maar nee, dan gaat Tom Beugelsdijk ook nog weg bij ADO!

Om de beurt naar de Mixed Zone

OM DE BEURT NAAR DE MIXED ZONE

Zal de Tour de France dit jaar Parijs wel halen? ,,Stiekem houd ik er rekening mee dat de slotrit er straks uit wordt gehaald, zoals dat ook bij Parijs – Nice is gebeurd”, zegt Raymond Kerckhoffs, president van de internationale organisatie van wielerjournalisten AIJC. Nooit waren er in de naoorlogse geschiedenis van de Tour de France zoveel beperkingen en onzekerheden als dit jaar.

Zelfredzaamheid

Een interview met Sanne Wevers in de Volkskrant vorige week gaf een veelzeggend inkijkje in een sport die in Nederland sinds een maand onder het vergrootglas ligt – als gevolg van de bekentenis van Gerrit Beltman, de Nederlandse turncoach die toegaf turnsters stelselmatig fysiek en geestelijk te hebben mishandeld, en de indringende getuigenissen van tien (ex-)turnsters, die tot in detail het schrikbewind van hem en andere trainers beschreven (niet voor het eerst overigens).

Jeroen Grueter, finalist in De Slimste Mens


JEROEN GRUETER, FINALIST IN DE SLIMSTE MENS

‘Blij dat ik de andere kant van een sportjournalist heb laten zien’


Jeroen Grueter, al bijna 25 jaar sportcommentator bij de NOS, is als enige deelnemer rechtstreeks geplaatst voor de finale van het tv-programma De Slimste Mens. Hij boekte de hoogste score. Vrijdag 27 augustus wordt de finale uitgezonden.

Turndrama

De turnster was woedend. Ze heette Stephanie Tijmes en ze sprak in juli met Marco Knippen, de aanstichter van een serie onthullende verhalen over misbruik en mishandeling in het vrouwenturnen, ze zat bij talkshow OP1 maar had daar veel meer willen vertellen over wat haar in haar turnjaren, van zes tot zestien, was overkomen en ten slotte zat ik tegenover haar in de huiskamer van pa en ma in de van de hitte dampende badplaats Bergen.

VAR thema bij nieuwe TOTO-kennissessie op dinsdag 1 september bij KNVB in Zeist

De KNVB houdt op dinsdag 1 september 2020 op de KNVB Campus in Zeist wederom een kennissessie over de lessen van de VAR na het tweede, helaas door Covid-19 voortijdig afgebroken seizoen.

Veel verschillen bij mediabeperkingen eredivisie

De meeste journalisten en fotografen zullen het tijdens de recente oefenduels gemerkt hebben: de spelregels voor de media zijn vrijwel overal anders en nergens hetzelfde. Oorzaak is uiteraard de onvergelijkbare schaal en vorm van de diverse stadions in het betaald voetbal.

Fotografen reageren op rijdende FOX-camera

Enkele fotografen hebben de NSP deze week gewezen op de in hun ogen hinderlijke aanwezigheid van de nieuwe, mobiele FOX-camera. Die legt onder meer de toss vast en maakt beelden van de dug-out als het spel stil ligt. "Nog even en het werken wordt ons volledig door collega's uit het vak onmogelijk gemaakt.

Digitaal overleg met Keuken Kampioen Divisie-clubs 

De NSP heeft vorige week digitaal overleg gevoerd met 12 van de 20 clubs in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) over het mediabeleid in het seizoen 2020/2021. Duidelijk is dat ook hier beperkende maatregelen zullen gelden rondom de wedstrijden.

In het spoor van de Amerikaanse ambassadeur

In zijn aanloop naar de Tour de France volgde sportfotograaf George Deswijzen vorige week de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra op diens fietstocht door Nederland. In zeven dagen deed Hoekstra op een tocht van 650 kilometer alle twaalf provincies aan.

Uitleg over de stilte na rapport ‘Turnonkruid’

In de reeks recente onthullingen over misstanden in het turnen dook vorige week in De Volkskrant een oud onderzoeksrapport uit 2015 op met de naam ‘Turnonkruid’. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en de stichting Veilig Sportklimaat (VSK).

Pirlo is de lul

Het is gelukt. Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis heb ik een hele wedstrijd op tv gekeken. En ik had er niet eens erg in dat er geen publiek zat bij Barcelona-Napoli. Het niveau was kennelijk hoog genoeg om geboeid te blijven zitten. Hoewel het eerlijkheidshalve ook een beetje door Frenkie de Jong kwam.

Met mondkapje op verslag doen op radio en tv bij Feyenoord

'MET MONDKAPJE OP VERSLAG DOEN OP RADIO EN TV BIJ FEYENOORD

Op last van de gemeente Rotterdam moest iedereen zondag in de Kuip een mondkapje dragen bij de eerste oefenwedstrijd van Feyenoord, in de Kuip tegen Sparta. Buiten de op corona geteste spelers en trainers stond de gemeente geen uitzonderingen toe. NOS-commentator Arman Avsaroglu moest daarom met een mondkapje op verslag doen. Voor FOX Sports was die verplichting aanleiding om commentator Mark van Rijswijk de wedstrijd vanuit de studio te laten volgen.

Henk Stouwdam, John Volkers en Rob Velthuis kijken terug


'GOLDEN OLDIES'

HENK STOUWDAM, JOHN VOLKERS EN ROB VELTHUIS KIJKEN TERUG


Zet drie senioren in de sportjournalistiek bij elkaar en de herinneringen en anekdotes vliegen voorbij. Eric Roeske trok in de atletiekjournalistiek jarenlang op met Henk Stouwdam, John Volkers en Rob Velthuis. Hij nodigde ze uit en tekende hun ervaringen op. Door Eric Roeske

Mediabeperkingen in de eredivisie in verband met corona

De NSP heeft vorige week overleg gehad met de clubvoorlichters over de werkomstandigheden in de eredivisie in coronatijden. Gezien de beperkte ruimtes in stadions, de persruimtes, de perstribunes, de Mixed Zones en voor fotografen langs de boarding zal komend seizoen - zolang vaccin noch medicijn beschikbaar is - een uitdaging voor ons allen worden.

Alle duels eerste periode KKD live op FOX Sports

Voor het eerst zijn komend seizoen alle duels uit de eerste periode van de Keuken Kampioen Divisie live te zien op FOX Sports. Dankzij een gezamenlijk initiatief van de zender, de clubs en hoofdsponsor Keuken Kampioen kunnen alle supporters hun club rechtstreeks blijven volgen nu de stadions nog niet volledig toegankelijk zijn voor het publiek.

Ragnar Niemeijer steekt de handen in de mouwen

Sportverslaggever Ragnar Niemeijer werkt tijdens de coronapauze in een kledingwinkel in Amersfoort. ,,Ik ben blij dat ik mijn handen uit mijn mouwen kan steken”, zegt Niemeijer in een interview met het AD/Amersfoortse Courant. Niemeijer (43) doet doorgaans als freelancer verslag van sportwedstrijden voor NOS, RTL en Ziggo.

Paardensportevenement wenste gratis foto’s in ruil voor accreditatie

Vier maanden lang hebben sportfotografen vrijwel niets verdiend en bij een van de eerste evenementen na de coronaversoepeling verlangde de organisatie nota bene gratis foto’s in ruil voor accreditatie. Het overkwam paardensportfotograaf Jacob Melissen en zijn collega’s bij het Dutch Open Eventing, te houden volgende week in het Limburgse plaatsje Kronenberg.

Dennis van Wijk beste Nederlandse voetbalanalist in België

Bij een verkiezing van de beste voetbalanalist aller tijden in België zijn drie Nederlanders bij de eerste zes geëindigd. Dennis van Wijk kreeg 18 procent van de stemmen en kwam daarmee op de tweede plaats na winnaar Gert Verheyen (30 procent).

Veel beperkingen voor Tourverslaggevers, verwacht AIJC-voorzitter Kerckhoffs  

De Tour lijkt op 29 augustus in Nice te kunnen starten, maar het zal zeker niet het feest worden zoals we gewend zijn, verwacht Raymond Kerckhoffs, die president is van de AIJC, de internationale organisatie van wielerjournalisten. ,,Sterker”, schrijft hij op zijn website cyclingopinioms.com, ,,het lijkt vooral een Tour achter gesloten deuren te worden.” 

Nieuwe scoop turnen gaat de wereld over

De onthullende reportage van Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) over de praktijken in het turnen heeft veel aandacht gekregen. De getuigenissen van coach Gerrit Beltman en tien (geanonimiseerde) turnsters maakten ook internationaal veel los. Een nieuwe scoop voor Marco Knippen, tevens voorzitter van de NSP.

De (onmogelijke) zoektocht naar de beste Nederlandse olympiër

Yes weer een lijstje. Ik ben dol op lijstjes, vooral als het om sporters gaat. Bij gebrek aan Olympische Spelen heeft NOS Sport een leuk initiatief bedacht. In het radioprogramma Langs de Lijn worden de komende weken de vijftien beste Nederlandse olympiërs gepresenteerd, zowel zomer- als wintersporters.

Het wringt, het piept en het kraakt....

Hoeraaa! Het is oktober 2019. Trots maakt organisator Thijs Rondhuis, op het hoogste punt van Drenthe - 48 meter boven NAP -, bekend dat het Nederlands kampioenschap wielrennen volgend jaar in Wijster wordt verreden. De VAM-berg heeft een metamorfose ondergaan.  

Overleg met voetbalclubs over werken in coronatijden

Medio september begint de nieuwe voetbalcompetitie in de Eredivisie, voorafgegaan door de Eerste Divisie, enkele interlands en door een serie oefenwedstrijden. Journalisten, fotografen en camjo’s zullen te maken krijgen met aangepaste en beperkende werkomstandigheden, zo veel is zeker.

Aanloop naar competitie telt 26 wedstrijden

Met een serie van 26 wedstrijden begint op zaterdag 1 augustus de aanloop naar de nieuwe competities in Eredivisie en Eerste Divisie. Alle wedstrijden worden live uitgezonden op FOX Sports en hebben plaats onder de vlag van ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’. De meeste eredivisieclubs komen twee keer aan bod.

De spelerspresentatie als wereldhit

Hoed af voor FC Groningen! Zelden zal er in de recente sportgeschiedenis zoveel aandacht zijn besteed aan de terugkeer van een vedette op het oude nest als de thuiskomst van Arjen Robben. De media stroomden twee weken geleden massaal naar het stadion van de Groningse eredivisionist, zozeer dat perschef Richard van Elsacker er een heus draaiboek aan wijdde, vol met richtlijnen en beperkingen vanwege… u raadt het al.

Jubileum Heerenveen levert boek en aandenken Ajax op

Het honderdjarig bestaan van sc/vv Heerenveen is opgeluisterd met een jubileumboek van 672 pagina’s en bijna duizend foto’s. Het boek is het tiende in een serie waarin Kick Uitgevers heden en verleden belicht van clubs die in de Eredivisie spelen of hebben gespeeld.

Derksen en Van der Gijp terug bij Champions League

Volgens presentatrice Hélène Hendriks zullen Johan Derksen en René van der Gijp in augustus actief zijn bij uitzendingen in de slotfase van de Champions League op SBS6. Ze blijven daarmee werken voor Talpa Networks, waartoe zowel Veronica als SBS6 behoort.

Lara

Door Hans Klippus
Ik kende haar niet en ben de zoveelste in de rij, maar toch vind ik dat ik het over Lara van Ruijven moet hebben. Wat een ongelooflijk triest verhaal, daar valt alles bij in het niet, zo’n topfitte sportvrouw, 27 jaar pas. Ik moet op zo’n trieste moment ook aan de collega’s van de tv, radio en de kranten denken. Het is altijd moeilijk om hier mee om te gaan. Je wilt een verhaal, reacties, maar zijn de nabestaanden daar wel van gediend?

Thijs Smeenk, sportjournalist en actief voor homo-acceptatie

THIJS SMEENK, SPORTJOURNALIST EN ACTIEF VOOR HOMO-ACCEPTATIE
‘Blijven pushen voor méér openheid homo’s’


In een open brief vroeg een homoseksuele Engelse voetballer in de Premier League afgelopen weekeinde in de Engelse media anoniem aandacht voor homo’s in het topvoetbal. Zijn actie maakte veel indruk, ook bij ANP-sportjournalist Thijs Smeenk (37).

'Alles is nu anders bij Formule 1’

'ALLES IS NU ANDERS BIJ FORMULE 1'

Niet méér dan 23 schrijvende journalisten en 30 fotografen krijgen bij het eerste drieluik in de Formule 1 toegang tot de racecircuits. Tot de uitverkorenen behoren ook journalist Erik van Haren (De Telegraaf) en fotograaf Peter van Egmond. Ze moeten zich houden aan strenge veiligheidsregels. ,,Die wil ik ook echt respecteren. Zo hoop ik bij te dragen aan versoepeling bij de volgende races  waar dan mogelijk meer collega’s welkom zijn”, aldus Van Haren.

De Telegraaf ‘Vooraan bij Max’ tijdens Grand Prix Oostenrijk

Telegraaf-verslaggever Erik van Haren zal vanuit Oostenrijk verslag doen van de eerste Grand Prix van het Formule 1-seizoen. Zijn aanwezigheid was voor de krant reden een foto van Van Haren samen met Max Verstappen dinsdag op de cover van Telesport te zetten, onder de kop ‘Vooraan bij Max’.

‘Formule 1 begint. Maar ook wij zitten nog even voor de buis’

Wekelijks beschrijft AD-hoofdredacteur, voormalig sportredacteur én NSP-bestuurslid Paul van den Bosch actuele kwesties die spelen op de diverse redactievloeren van het AD. Afgelopen week behandelde hij de vraag of verslaggevers bij een Formule 1-race wel méér kunnen doen dan verplicht voor een tv in de perszaal zitten.

Thijs Smeenk (ANP): Tikken tussen de homofobe spreekkoren

Sportverslaggever Thijs Smeenk (ANP) zet zich al jaren in voor de John Blankenstein Foundation, waarvoor hij sportclubs en scholen bezoekt om met jongeren in gesprek te gaan over de acceptatie van homoseksualiteit.

‘Vooroordeel over huidskleur bij tv-verslaggevers’

Voetballers met een lichte huid worden door tv-verslaggevers verhoudingsgewijs vaker geprezen om hun intelligente spel dan donkere spelers. Andersom krijgen zwarte spelers vaker complimenten voor hun snelheid en atletische kracht. Dat zijn de uitkomsten na een onderzoek van het tv-commentaar bij 80 wedstrijden in Engeland, Italië, Spanje en Frankrijk.

Mark Hoogstad geëerd met journalistieke beurs

De in 2018 overleden Rotterdamse journalist Mark Hoogstad krijgt postuum een eigen beurs. De gemeente Rotterdam heeft hiervoor 12.500 euro ter beschikking gesteld. Voorwaarde is dat er ook andere partijen financieel mee gaan doen aan de Mark Hoogstad-beurs.

Marco van Basten van FOX naar Ziggo

Marco van Basten gaat aan de slag bij Ziggo Sport. De oud-voetballer wordt een van de vaste gasten van de voetbaltalkshow Rondo en zal ook live-wedstrijden gaan analyseren. Van Basten zal zondag 5 juli voor het eerst aanschuiven bij het tv-programma, dat elke zondagavond rond 19.50 uur begint.

Een tweetraps mediacircus in coronatijd

EEN TWEETRAPS MEDIACIRCUS IN CORONATIJD
De terugkeer van Arjen Robben in het Nederlandse voetbal ging gepaard met een strakke regie voor de media. William Pomp, verslaggever van het Dagblad van het Noorden, was erbij en doet verslag. Hieronder zijn relaas:

Door William Pomp

Hup Robben!

Het was wat mij betreft het beste sportnieuws in coronatijd, niet in de laatste plaats omdat niemand het zag aankomen. Ik ontving pushberichten van alle media met Het Grote Nieuws, maar kon het pas écht geloven toen ik dat door FC Groningen getwitterde filmpje keek waarin Arjen Robben zelf De Terugkeer aankondigde.

Of eigenlijk Een Poging tot De Terugkeer, maar dat is een detail waarop ik nog terugkom.

Laurens ten Dam, hoofdredacteur Bicycling

LAURENS TEN DAM, HOOFDREDACTEUR BICYCLING

‘Dit is uitgegroeid tot een job’


Als oud-wielrenner Laurens ten Dam via social media suggesties vraagt voor een verhaal in het magazine Bicycling volgen er al snel veel reacties. Het is zomaar een voordeeltje dat zijn bekendheid hem oplevert als hoofdredacteur van het magazine Bicycling. Hij doet nog wel meer, met de podcast, op YouTube, evenementen en wat zich verder aandient.

Wielerjournaille maakt zich op voor eerste koersen in coronatijd

Op 5 juli klinkt in het Belgische Rotselaar, gelegen tussen Leuven en Aarschot, het startschot voor de eerste wielerkoers in tijden van het coronavirus. Aan de eerste Belgische profkoers na de coronastop nemen alleen Belgische profploegen deel,

Jaap de Groot bezorgd over nieuwe regels voor media

Jaap de Groot is een van de elf juryleden voor de jaarlijkse AIPS Media Awards. Op de website van de AIPS sprak hij bij zijn presentatie als jurylid vorige week de vrees uit dat corona-beperkingen een vervolg krijgen n de toekomst.

De eerste sportfotograaf

Wie zich verdiept in de sportgeschiedenis van begin vorige eeuw, stuit al gauw op foto’s van de Fransman Jules Beau (1864-1932). ’De eerste sportfotograaf’, is de titel van het boek dat auteur Jan Mulder uit Maarn aan hem heeft gewijd, geïllustreerd met circa 80 foto’s. Beau fotografeerde veel sport en nieuwigheden als de fiets, de auto en het vliegtuig.

Inkomsten tv-rechten Duits voetbal met kwart omhoog

De televisierechten voor de 36 Duitse voetbalclubs in Eerste en Tweede Bundesliga gaan vanaf medio 2021 met circa 25 procent omhoog. Voor het totale pakket over een periode van vier jaar wordt 4,4 miljard euro betaald. Gemiddeld 1,1 miljard per seizoen.

L’Equipe stijgt hard met digitale abonnees

Het Franse sportdagblad L’Equipe heeft het aantal digitale (betalende) abonnees sinds 2015 zien stijgen van 15.000 naar 288.000. Op vier social media kanalen telt L ’Equipe nu bijna 12 miljoen volgers.

RTL stopt met Formule 1

De Duitse commerciële tv-zender RTL stopt na dit seizoen met live-uitzendingen van Formule 1-races. De verwachting is dat de uitzendrechten in Duitsland worden overgenomen door een betaalzender. RTL wordt ook in Nederland veel bekeken, met name door tv-kijkers die geen abonnement hebben bij provider Ziggo.

Het vrije woord

Zwijgen volstaat niet langer. Als het – helaas door polarisatie gegijzelde - racismedebat momenteel iets duidelijk maakt, is dat topsporters onheuse bejegening niet langer accepteren. De lijdzaamheid werd afgeschud, strijdlust kwam ervoor in de plaats.

Ook in Nederland stonden ze op, de afgelopen week. Van voetballers tot een hockeyinternational en van een afgezwaaide topjudoka tot een paralympisch wielerkampioen. Ze spraken – of het nu Edgar Davids, Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum betrof, of Terrance Pieters, Dex Elmont en Daniel Abraham Gebru – zich uit, weloverwogen en zonder kwaadwilligheid.