NIEUWSOVERZICHT

TeamNL met Van den Hoogenband en Vergeer te gast op Nieuwjaarsdiner

Chef de mission Pieter van den Hoogenband, technisch directeur Maurits Hendriks en chef de mission Esther Vergeer (Paralympics) zijn maandag 27 januari 2020 te gast op ons Sport & Media Nieuwjaarsdiner op Papendal.

Column in Studio Voetbal pijnigt Wennemars

Ongekend timide voor zijn doen reageerde Erben Wennemars maandagmiddag op een column van Marcel van Roosmalen, zondagavond uitgesproken in het tv-programma Studio Voetbal (NOS). Daarin nam Van Roosmalen de schaatsanalist van de NOS op de korrel in relatie tot zijn activiteiten als performance-coach

Geen Nederlanders bij laatste drie AIPS Awards

Fotograaf Vincent Riemersma en journalist Marco Knippen behoorden tot de Top Tien in hun categorie voor de AIPS Awards 2019. Maar beiden vielen af bij een schifting waaruit de beste drie zijn geselecteerd.

Ramon van der Waart herdacht

Oud-collega’s van Ramon van der Waart in diens RTL-periode hebben onlangs bij Andy Houtkamp thuis een kleine reünie gehouden ter nagedachtenis aan hem. Ramon van der Waart overleed op vrijdag 27 december op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen. Van der Waart werd gecremeerd in Spanje waar hij de laatste zes jaar van zijn leven doorbracht.

Podcast Vice Sports bekroond

Op het Total Football Festival in Amsterdam, op 11 januari, is de podcast ‘De wereld van Vice Sports’ uitgeroepen tot beste voetbalpodcast van Nederland. De jury bestond uit journaliste Diana Kuip, oud-voetballer Geert den Ouden en tv-commentator Wytse van der Goot.

Mijn persoonlijke toppers voor 2020

DOOR NATASJA WEBER
Lijstjes. Ik ben er dol op. Aan het begin van dit bijzondere sportjaar passeerden weer heel wat lijstjes de revue.

Mijn persoonlijke toppers voor 2020:

1. Harrie Lavreysen

Toen ik de oersterke baanwielrenner met zijn imposante bovenbenen eind 2016 voor het eerst interviewde had hij pas anderhalf jaar eerder zijn BMX-fiets verruild voor een baanfiets.

‘Tof om mee te maken’

TOF OM MEE TE MAKEN
Geavanceerde camera’s hadden ze niet nodig, Twan Spierts en Ronald Sträter hadden aan hun mobiele telefoon genoeg om dagelijks op Omroep Brabant (tv, radio en online) verslag te doen van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. ,,De internetdekking was in bijna alle bivaks goed in orde. Meestal lagen die bivaks dicht bij de bewoonde wereld. We hebben alles met de telefoon kunnen versturen”, vertelt Twan Spierts.

Gewicht

Sinds ik van nabij zag hoe de turnster Verona van de Leur in Parijs zich qua voeding voorbereidde op een wereldbekerwedstrijd, wantrouw ik bepaalde onderdelen van de topsport. Verona, meisje van 16 toen, nam één schijfje kiwi. Méér mocht niet van haar trainer, de later fel bekritiseerde Frank Louter.

Eén schijfje kiwi, hoe moet je daar op sporten, maar die vraag stelde ik geloof ik niet hardop.

Bij Rob Vente leefde de humor voort tot op het sterfbed

BIJ ROB VENTE LEEFDE DE HUMOR VOORT TOT OP HET STERFBED
Op 8 januari overleed Rob Vente op 80-jarige leeftijd. ‘Sportjournalist, schrijver, levensgenieter, jong van hart en geest’, vermeldde de rouwbrief. Rob Vente laat ook een rijk arsenaal aan anekdotes na. Zijn oud-collega Jan D. Swart haalt herinneringen op: Rob Vente was de eerste naoorlogse sportjournalist met een rubriek in een dagkrant waarin de sport volstrekt niet van belang was, maar wel het wereldje eromheen en dan óók nog gespecialiseerd: voetbal en daar waar werd gelachen.

Qatar, Mao, La Manga

De keuze van Ajax en PSV voor winterse stages in Qatar heeft veel reacties opgeroepen. Commentaren, columns en opiniërende artikelen verschenen in vrijwel alle media. Hieronder mengt Arno Vermeulen (chef voetbal bij de NOS) zich in het debat:

door Arno Vermeulen

Boek over razzia in Sneek krijgt vervolg

Het boek ’21 man’ van Peter van der Meeren over de razzia tijdens een voetbalwedstrijd in Sneek in 1944 trekt belangstelling in het buitenland. Vanuit zes landen zijn bestellingen binnengekomen, In Nieuw-Zeeland wordt gewerkt aan een (gedeeltelijke) vertaling. Peter van der Meeren werkt aan een aanvullende uitgave die in het voorjaar moet verschijnen.

Hélène Hendriks huldigt medaillewinnaars

De gebruikelijke huldigingen van Nederlandse medaillewinnaars bij de Olympische Spelen worden dit jaar verzorgd door Hélène Hendriks. In die rol volgt zij bij de Zomerspelen Humberto Tan op. Mark Tuitert was de ceremoniemeester bij de Winterspelen van 2018.

TeamNL met Van den Hoogenband en Vergeer te gast op Nieuwjaarsdiner

Chef de mission Pieter van den Hoogenband, technisch directeur Maurits Hendriks en chef de mission Esther Vergeer (Paralympics) zijn maandag 27 januari 2020 te gast op ons Sport & Media Nieuwjaarsdiner op Papendal.

Knippen en Riemersma genomineerd voor AIPS Media Awards

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad én NSP-voorzitter) dingt mee naar de AIPS Media Awards die begin februari worden uitgereikt tijdens het AIPS Congres in Boedapest. Zijn opiniestuk ‘Sifan, durf in de spiegel te kijken’ over de relatie tussen Hassan en haar geschorste coach staat op de shortlist van tien beste columns en opiniestukken.

Meer inzendingen voor Sportfoto van het Jaar, 7 genomineerden met 10 foto’s

Uit een selectie van tien foto’s, afkomstig van zeven fotografen, wordt op 27 januari de winnaar bekend gemaakt van de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2019. De zeven fotografen (helaas geen vrouwen) van wie hun foto’s de top 10 vormen, zijn:

‘WIELS’ LUISTERT TERUG

RADIO-LEVEN
‘Het afscheid van de NOS is definitief en hard. Maar het boek is er nu! Ook een manier om erbij te blijven’, schrijft Jeroen Wielaert op zijn Facebook-pagina. ‘Wiels – Bij de radio’, staat op de cover van het boek, een verwijzing naar zijn bijnaam in omroepkringen. De ondertitel maakt al veel duidelijk over de inhoud: ‘Jeroen Wielaert luistert terug.

Collega-freelancer

DOOR HANS KLIPPUS
Freelancers voelen een soort verbondenheid met elkaar. Daarom volg ik sinds vorige week op Twitter Thomas Grönnemark. Nee, hij is geen freelancer in de journalistiek, maar een, zoals hij zichzelf noemt, freelance throw-in coach. Een ingooi-coach! Het jaar is pas net begonnen, maar we hebben hier al een kandidaat voor hét woord van 2020.

Andere Tijden Sport, leef je uit!

Op m'n dertiende maakte ik al een plakboek over Marco van Basten. Knipte plaatjes uit en ik schreef er met de sierlijkste letters dingen bij. Ik vond het een prachtige voetballer en ook een mysterieuze, mooie man. Laatst schoof hij aan bij Beau om het boek Basta te promoten. Zijn levensverhaal opgeschreven door Edwin Schoon. En ik voelde nog steeds hetzelfde... 

Michael Kooren, jurylid NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

MICHAEL KOOREN, JURYLID NSP/ZILVEREN CAMERA SPORTFOTO VAN HET JAAR
Circa 350 foto’s zijn er ingezonden voor de jaarlijkse verkiezing van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Dat is een toename van ongeveer 25 procent. Ook bij de foto-series wordt een stijging gesignaleerd: 15 procent. Fotograaf Michael Kooren is lid van de jury, samen met Barbara Barend en Vincent Riemersma, de winnaar van vorig jaar.

‘Terug op de Wereldkaart’ thema Nieuwjaarsdiner 27 januari

Miel Brinkhuis (hoofd communicatie Ajax), Willem Vissers (Volkskrant) en André Hoogeboom (voorheen GPD/Noordhollands Dagblad) behoren tot de line-up van sprekers op ons traditionele Sport & Media Nieuwjaardiner op maandag 27 januari op Papendal.

Wijziging in jury NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

René Bouwman heeft zich teruggetrokken uit de jury van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Hij wilde graag in andere categorieën meedoen en dat is volgens het reglement niet toegestaan.  

Ton Boot laat bij afscheid vragen achter over ‘Zandvoortgate’

Bij zijn afscheid als sportcolumnist van De Telegraaf heeft Ton Boot een aantal onderzoeksvragen achtergelaten over de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort. Boot schreef circa twintig jaar wekelijks een column in De Telegraaf.

Pas op de plaats met Theo Koomen Award

De jaarlijkse Theo Koomen Award is voor 2019 niet toegekend voor een reportagemoment uit de sport van vorig jaar. ,,Er sprong niet echt iets uit”, motiveert juryvoorzitter Evert ten Napel dat besluit. Daarom werd gekozen voor een Theo Koomen Oeuvre Award waarmee Mart Smeets is onderscheiden.

Met Joop Zoetemelk het theater in

In het voorjaar gaan journalisten, oud-wielrenners en anderen het theater in met een eerbetoon aan Joop Zoetemelk. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Zoetemelk als tweede en laatste Nederlander de Tour de France won. Vooralsnog staan tussen 25 mei en 12 juni negen voorstellingen gepland. Afhankelijk van het theater varieert de entreeprijs van 20,50 euro tot 49,75 euro.

Altijd maar op vakantie

DOOR LISA DEEN
Eindelijk, het is zover. 2020 is begonnen. En 2020 is niet zomaar een jaar. Het is een Olympisch jaar. En natuurlijk ook het jaar van het EK voetbal, de Formule 1 in Nederland en nog zoveel meer. Voor de sporters, maar zeker ook voor de sportjournalisten, is 2020 een mooi en belangrijk jaar.