NIEUWSOVERZICHT

Uitreiking jaarprijzen even op de lange baan

De NSP heeft samen met partners Arko Sports Media en TOTO/Nederlandse Loterij de uitreiking van de jaarprijzen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Vluchten naar Winterspelen China vragen om geduld

De Nederlandse media-afvaardiging naar de Winterspelen in Beijing, bestaande uit circa 100 vertegenwoordigers, moet nog even geduld oefenen voor het boeken van een vlucht naar de Chinese hoofdstad.

Álle 769 medaillewinnaars in één boek

Liefst 12,5 jaar werk stak Steven Snijders erin. Het resultaat is terug te zien in het boek Van Rome 1960 tot Tokio 2020. Uitgesmeerd over 544 pagina’s staan daarin naast verhalen over ontwikkeling en historie van de Paralympics álle 769 Nederlandse medaillewinnaars onder enkele duizenden deelnemers in ruim zestig jaar.

Veel sport in Top 25 van Villamedia

In een Top 25 van de ‘allerrijkste journalisten van Nederland’ ruimt het media-magazine Villamedia veel plaats in voor journalisten met sporen in de sportjournalistiek. Liefst 9 van de 25 hebben een verleden of zijn actief in de sportverslaggeving. Villamedia liet zich bij de samenstelling inspireren door de Quote 500 en baseert zich op onder meer gegevens uit de Kamer van Koophandel.

VI Vandaag elke avond een uur

De nieuwe dagelijkse talkshow met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp krijgt de naam VI Vandaag. Het programma zal vanaf januari van maandag tot en met vrijdag van 21.30 uur tot 22.30 uur worden uitgezonden op SBS6.

Roeifoto’s in panoramadimensie

Roeifoto’s van 60 centimeter breed vullen het derde boek van fotograaf Merijn Soeters. Het boek met een nieuwe selectie van zijn beste roeifoto’s draagt de titel ‘The Big Picture’. ,,Ik wilde mijn beelden zo groot mogelijk laten zien. Wanneer je het boek openslaat, ben je even mee op trainingskamp in Italië, of je zit in een regenbui aan de Bosbaan.

In de perszaal is de strijd minder verhit

In de perszaal is de strijd minder verhit

Nu de wereldtitel Formule 1 voor Max Verstappen dichterbij komt, groeit het legertje Nederlandse mediavertegenwoordigers. In de perszaal gniffelen Nederlandse en Britse journalisten gezamenlijk om de beslissingen van de FIA, rapporteert Arjan Schouten van AD Sportwereld.

Door Arjan Schouten

Hup Jeffrey! 

Als ik met een foto van Jeffrey Herlings zonder crossmotor de straat opga, hoeveel mensen zullen The Bullet uit Oploo dan herkennen? Nederland houdt niet zo van gemotoriseerde sporten... op Max na....

Toch heeft Herlings inmiddels zes wereldtitels in z'n kontzak. Eentje uit z'n jeugd in de 85cc klasse, drie in de MX2 en sinds twee weken is hij tweevoudig wereldkampioen in de koningsklasse: de MXGP

Afscheid

Dit had een stukje kunnen worden over de WK-kwalificatie van het Nederlands elftal en het vooruitzicht op een jaar vol verhalen die niets met voetbal te maken hebben en alles met politiek, terwijl peperdure autootjes wekenlang door zandbakken scheuren en iedereen dat kennelijk wél oké vindt.

Ronald Kres over de programmabladen van Oranje

Ronald Kres over de programmabladen van Oranje

‘Waarom krijgen wij dit niet, vroeg Wijnaldum’ 

Geen publiek, maar er verscheen wel een programmablad bij Nederland - Noorwegen. In 2016 maakte de KNVB een eind aan die traditie (vanaf 1909). Digitale informatie was voldoende, oordeelde de voetbalbond. Verstokte verzamelaars kwamen vervolgens zelf met een alternatief. Freelance-journalist Ronald Kres steekt daarbij een fors handje uit om er een professioneel product van te maken van liefst 60 pagina’s.

GOAL! gaat op in PANNA!

GOAL, een magazine voor de voetbaljeugd van 7 tot 14 jaar, is opgegaan in PANNA!, dat op dezelfde doelgroep mikt. De redactie van GOAL! (drie mensen) is opgeheven en niet meegegaan naar PANNA! dat dezelfde redactie en uitgever kent als het magazine ELF Voetbal.

Tabbers haakt af bij Swimming League

Marcel Tabbers, freelance zwemjournalist uit Santpoort-Noord, dacht een vliegende start te maken in de wereld van het perschefschap, maar nog voor de ISL, de International Swimming League, van start is gegaan in Eindhoven is aan zijn media-sturende werk voor die organisatie alweer een einde gekomen.

Minder inzendingen AIPS Media Awards

Voor de vierde editie van de AIPS Media Awards zijn ruim 1700 producties uit 133 landen aangemeld. Vorig jaar ontving de jury 1871 inzendingen uit 129 landen. Dat betekende toen een record-deelname.

Recordaantal films op Sport Film Festival Rotterdam

Het Sport Film Festival Rotterdam heeft voor zijn komende editie (7 tot en met 10 december) een recordaantal van 62 sportfilms geselecteerd. Het evenement bestaat dit jaar uit een vierdaags online filmfestival en één fysiek evenement in het Rotterdamse filmtheater LantarenVenster, waar de internationale award show wordt gehouden

Golfperspijs voor Harmen de Jong en Jan van Galen

Fotograaf Harmen de Jong en columnist Jan van Galen hebben de Golfpersprijs 2021 gewonnen in de respectievelijke categorieën 'beeld en geluid' en 'tekst'. Jan van Galen werd door de vakjury gekozen op basis van zijn serie columns 'De Senior Golfer' op www.golf.nl.

Veel goede wil op de VAM-berg

Veel goede wil op de VAM-berg

Een trailer met twee verdiepingen plus een tent, aanvankelijk nog zonder verwarming. Ziedaar het perscentrum bij het EK veldrijden rond de VAM-berg, een 48 meter hoge asfaltbelt in het weidse land van Drenthe. Circa vijftig mediavertegenwoordigers maakten gebruik van de faciliteiten, het omvangrijke peloton NOS-medewerkers niet meegeteld.

Eén man stal de show tijdens de GP van Mexico

Ik heb me zondagavond om één man kostelijk vermaakt tijdens de legendarische Formule 1-race in Mexico. Wat een ongelooflijke show gaf hij weg in het Autódromo Hermanos Rodriguez. Niet alleen 100.000 uitzinnige Mexicanen op de tribunes maar ook miljoenen tv-kijkers werden op hun wenken bediend.

Edward Jorna, auteur boek ‘Bravo Heerenveen’

‘Clubhistorie, maar dan heel anders’

Clubwatcher wil hij niet genoemd worden, maar Edward Jorna (52) volgt sc Heerenveen al zo lang dat zijn persoonlijke herinneringen een alternatieve biografie van de Friese club opleverden. De journalist van het Friesch Dagblad bundelde 84 columns die hij rond het 100-jarig bestaan schreef in het boek Bravo Heerenveen.

door Henk Mees

Bullshitbingo

Er is geen lol meer aan om dezer dagen de bingokaart met trefwoorden rond het supportersgeweld en het voetbalvandalisme te vullen. Je zult maar minister van Justitie en Veiligheid zijn. Wat moet-ie anders dan roepen wat al zijn voorgangers al deden?

‘Steviger aanpakken!’ Een variant op ‘Keihard’, maar we zien het door de vingers en kruisen hem aan. De politici schreeuwen om het hardst dat het nu ‘eindelijk eens afgelopen’ moet zijn, roepen ook om meer ‘stadionverboden’ en een ‘meldplicht’.

In het zicht van de finish mag Pim Bijl genieten

In het zicht van de finish mag Pim Bijl genieten

De Marathon Rotterdam beheerste de voorbije periode het leven van AD-sportverslaggever Pim Bijl. Gisteren slaagde hij in een persoonlijke opdracht om onder de 2 uur en 30 minuten te finishen. In het AD deed hij daarvan verslag.

door Pim Bijl

Koninklijke onderscheiding Mario Kadiks bij afscheid als organisator Marathon Rotterdam

Mario Kadiks heeft zondag met de succesrijk verlopen 40ste editie van de NN Marathon Rotterdam afscheid genomen als organisator van het evenement. De Belgische winnaar Bashir Abdi schonk hem bij zijn vertrek een Europees en parcoursrecord, de snelste tijd ooit in Nederland gelopen.

Bas Barkman, biograaf van Rinus Michels, overleden

Bas Barkman is donderdag 21 oktober plotseling overleden. Hij zou binnenkort 63 jaar zijn geworden. Bas Barkman schreef jarenlang als freelancer voor diverse media over sport en sporters. In 2011 verscheen van zijn hand na drie jaar werk de biografie van Rinus Michels.

Verslaggever in Abu Dhabi vastgezet na gelekte uitspraken

Een tv-verslaggever van de zender Abu Dhabi Sports Channel is vastgezet omdat hij volgens de aanklager van het Openbaar Ministerie ‘haatzaaiende uitlatingen’ heeft uitgelokt. Dat zou gebeurd zijn rond de WK-wedstrijd tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Irak (2-2).

Edwin Struis komt met Haarlem-kalender

Edwin Struis, freelance-journalist voor onder meer Trouw, heeft samen met zijn broer Michael een scheurkalender samengesteld, gewijd aan de voetbalclub HFC Haarlem. De HFC Haarlem Scheurkalender 2022 haalt herinneringen op aan de tijd dat Haarlem betaald voetbal speelde totdat het op 25 januari 2010 failliet ging.

Crowdfunding maakt docu Yakubu mogelijk

Wat is er gebeurd met oud-voetballer Abukari Yakubu, die vier jaar geleden op 35-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis in Ghana? Documentairemaker Gerdo Vlastuin ging het na in gesprekken met oud-ploeggenoten van Yakubu die van 1999 tot 2009 uitgroeide tot een cultfiguur bij Ajax en Vitesse.

Waanzin

Ik heb vorige week een nacht wakker gelegen. Mijn zoon van 19 was met drie vrienden vier dagen in Lissabon en appte me dat ze kaarten voor Benfica - Bayern hadden kunnen kopen. ‘Wat leuk!’, stuurde ik terug.

‘Wim Jansen wilde nooit een boegbeeld zijn’ 

In de reeks voetbalbiografieën ontbrak tot nu toe een boek over Wim Jansen, de stille kracht van Oranje en Feyenoord in de gloriejaren zeventig. Met als titel ‘Meesterbrein’ beschrijft Yoeri van den Busken nu het levensverhaal, de carrière én de voetbalvisie van Jansen, die donderdag 28 oktober 75 jaar wordt. Het schrijfproces kreeg een wending toen bij Jansen dementie werd geconstateerd.     

Onderzoeksjournalistiek in de sport scoort

Onderzoeksjournalistiek in de sport is aan een opmars bezig: een niet geheel toevallige ontwikkeling, gezien de behoefte van vele consumenten aan verdieping in tijden van nepnieuws. Aangezien ook de sportwereld niet verschoond blijft van doping, corruptie, matchfixing, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik, dient het ook in prioritering een doel.

Persoonlijkheid

Op een hobbelige toendra in Peru zag ik hem voor het eerst voetballen. Het was februari 2000, de jonge linkermiddenvelder van Ajax zou die week zeventien worden. Hij sprak netjes met twee woorden en kreeg tijdens een jeugdtoernooi een ridicule rode kaart. ‘Goed leermoment’, zei zijn trainer John van ’t Schip. Uiteraard ging het over de ‘wetten van het internationale voetbal’. Twee maanden later debuteerde Rafael van der Vaart in het eerste.

Bierdouches lopen de spuigaten uit, KNVB zegt toe te zullen optreden

De NSP heeft een reeks voorbeelden en klachten verzameld van het gooien van bier., muntjes, aanstekers en vuurwerk naar spelers, ballenjongens en …. fotografen. Aanleiding tot het verzamelen van de klachten zijn de recent zeer in aantal toegenomen ‘bierdouches’, waarbij nogal wat fotografen in de vuurlinie raakten.

NSP werkt negatief eigen vermogen grotendeels weg

Het bestuur van de NSP heeft dinsdag 12 oktober vergaderd over de jaarcijfers over 2020 en de resultaten over de eerste negen maanden van 2021. Het jaar 2020 is met een positief resultaat afgesloten en naar het zich laat aanzien zal in 2021 een negatief eigen vermogen vanuit het verleden grotendeels en mogelijk geheel zijn weggewerkt, verwacht onze accountant Bas Stolwijk.

John Volkers uitgeluid met extra editie Volkskrant

John Volkers is bij de Volkskrant uitgeluid met onder meer een extra editie, geheel aan hem gewijd. ‘Altijd op de eerste rij als er sporthistorie werd geschreven ’, luidt de openingskop. Uitgesmeerd over 14 pagina’s beschrijven collega’s en oud-collega’s wat ze zoal hebben meegemaakt met Volkers en hoezeer ze hem waarderen.

Ombudsman Trouw oordeelt afkeurend over afscheidsverhaal Van der Breggen

Edwin Kreulen, de ombudsman van Trouw, heeft zich afkeurend uitgesproken over een afscheidsstuk van wielrenster Anna van der Breggen. Daarin schetst haar schoonzus Marinde van der Breggen, die als freelancer voor Trouw schrijft, op basis van eigen ervaringen en uitspraken van andere familieleden een beeld van de olympisch kampioene van 2016 en wereldkampioene van 2018.

Derksen heeft spijt van onthullingen over zwart geld

Johan Derksen betreurt zijn reeks onthullingen in Voetbal International over een zwart geld-circuit rond FC Groningen in de jaren tachtig. Dat zegt hij in het onlangs verschenen boek Derksen, een biografie, opgetekend door Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman.

Keeperstrainer Liverpool centraal in boek Tom van Hulsen

Tom van Hulsen, journalist bij Trouw en in het verleden hoofdredacteur van Voetbal International, heeft een speciale belangstelling voor Engels voetbal. Dat heeft geleid tot een nieuw boek waarin John Achterberg, de Nederlandse keeperstrainer van Liverpool FC, centraal staat.

‘Impertinente vragen’

‘Impertinente vragen’

Wat was er eigenlijk onbeschoft of onbeleefd aan de ‘impertinente vragen’ die Louis van Gaal kreeg op de persconferentie op 7 oktober in Riga? Van Gaal klaagde daarover; hij vond het ‘ímpertinent’, die vragen over de individuele kwaliteiten van zijn spelers. De bondscoach vergat dat hij het zelf was die daar in zijn antwoorden over uitweidde. Áls de woordenwisseling al ‘impertinente’ trekjes kreeg, dan gold dat eerder zijn antwoorden dan de vragen.

Mark van Rijswijk, voetbalcommentator ESPN

Mark van Rijswijk, voetbalcommentator ESPN

Feitjes als strooigoed in voetbalverslag

Een uitgebreid archief met ruim 6.500 voetbalboeken vormt de basis van veel voetbalfeitjes die voetbalcommentator Mark van Rijswijk (42) als strooigoed opneemt in zijn verslaggeving voor ESPN. ‘Enigszins obsessief’, noemt hij in een interview met de Volkskrant zijn voorbereiding; soms wel zes uur per wedstrijd.

KNVB handhaaft toegangseisen, NVJ stelt dat perskaart voldoende is

Deze week heeft de NSP enkele vragen ontvangen over het bericht van de NVJ dat journalisten zonder CoronaCheck-app of ander bewijs voor hun werkzaamheden de horeca of een evenement mogen bezoeken.

Jan Hof 1928-2021

Ruim een maand voordat hij 93 jaar zou worden is oud-journalist Jan Hof overleden in zijn woonplaats Assen. Hof heeft een veelzijdige journalistieke loopbaan achter de rug. Hij was onder meer een tijdlang verslaggever voor het radioprogramma Langs de Lijn. Gedurende vijftien jaar werkte Hof als algemeen verslaggever voor de AVRO.

Rob de Leede verbaast zich over vraagstelling op radio en tv

Rob de Leede verbaast zich vaak over de vragen op radio en tv aan sporters. ,,Of het nu om atletiek gaat, judo, tennis, voetbal of wielrennen, de sportverslaggevers op radio en televisie hoor ik voortdurend vragen stellen waarop zelfs de meest goedwillende sporter geen passend antwoord kan geven”, zegt Rob de Leede

Trio Veronica Inside gaat in 2022 verder met talkshow op SBS6

Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp ruilen Veronica Inside in voor een dagelijkse talkshow op SBS6. Het programma zal vanaf januari 2022 op doordeweekse avonden worden uitgezonden van 21.30 toto 22.30 uur. Ze tekenen daarvoor een nieuw contract tot 2024.

Hélène Hendriks genomineerd voor presentatieprijs

Hélène Hendriks (werkzaam voor diverse tv-zenders) is genomineerd voor de Televizier-Ster voor beste presentatrice. Nikki de Jager en Marieke Elsinga zijn de andere twee genomineerden. Door de NSP werd zij al uitgeroepen tot Sportjournalist van het jaar 2018.

VRT handhaaft Eddy Demarez

De Belgische tv-sportverslaggever Eddy Demarez mag in dienst blijven van tv-zender VRT. Demarez kwam twee maanden geleden in opspraak nadat hij zich, hoorbaar door de microfoon, seksistisch had uitgelaten over looks en geaardheid van de speelsters van de Belgische basketbalploeg.

Honden en hockey; een wonderbaarlijke combinatie

Daar zijn ze weer. Niet een handjevol, maar in groten getale. Eerlijk gezegd had ik ze niet gemist, maar er is geen ontkomen meer aan. Nu het publiek weer welkom is op het hockeyveld zijn ook de vele honden terug langs de lijn. Wel bijna altijd netjes áán de lijn, dat dan weer wel.

‘Cijfers bewijzen publieke waarde van sport’

‘Cijfers bewijzen publieke waarde van sport’

Met een bereik van 14,1 miljoen kijkers was het EK voetbal het meest bekeken sportevenement in het tv-aanbod van de NOS tijdens de afgelopen ‘sportzomer’. NOS-directeur Gerard Timmer zegt dat op de website www.sportenstrategie.nl.

De NOS volgde de grote sportevenementen op diverse kanalen; op tv, radio en op de social media. Vooral online was er sprake van groei: 500 miljoen keer werd een sportpagina op NOS.nl of in de app geopend.

Pieter Zwart, mede-hoofdredacteur Voetbal International

Pieter Zwart, mede-hoofdredacteur Voetbal International

Op voordracht van Cruijff naar VI 

Op zijn 25ste belandde Pieter Zwart in de hoofdredactie van Voetbal International. De twee jaar daarvoor was hij betrokken bij de oprichting van het online abonnementsmodel VI Pro. Begin 2018 werd Zwart (1992) door de NSP uitgeroepen tot Sportjournalistiek Talent van het Jaar.

Baken van rust

Een baken van rust, dat mogen we Herman Ram noemen. In zeldzame kalmte gaf hij als directeur en later voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit zestien jaar lang antwoord op vragen over doping, al was hij natuurlijk van de antidoping. In 2006 begon hij als directeur van de Stichting Anti-Doping Autoriteit Nederland, destijds het fusieproduct van NeCeDo en DoCoNed.

Rob Hartog (1948-2021) was een ‘kreng’ voor AZ

Als journalist van het Noordhollands Dagblad werd Rob Hartog ooit de toegang tot een persconferentie van AZ geweigerd. Zijn collega’s toonden zich solidair en stapten gezamenlijk op. De herinnering kwam vorige week naar boven bij het overlijden van Rob Hartog.

Freek Louis 1940-2021

Freek Louis, tientallen jaren lang actief als journalist in het amateurvoetbal, is zaterdag 4 september op 80-jarige leeftijd overleden. Freek Louis deed met name verslag van wedstrijden in Amsterdam en omgeving. Hij schreef voor onder meer De Telegraaf, Nieuws van de Dag, Metropool Sport en de websites www.voetbalopzaterdag.nl en www.voetbal247.nl

Gesprek met Bibian Mentel enige sportinterview op lijst voor Sonja Barend Award

Drie weken voor haar overlijden op 29 maart 2021 sprak Humberto Tan in de talkshow Humberto met Bibian Mentel. Het gesprek van Tan met de overleden snowboardster Bibian Mentel is het enige interview met een sporter dat is genomineerd voor de Sonja Barend Award.

Maand langer tijd voor AIPS Media Awards

De termijn voor de AIPS Sport Media Awards is met een maand verlengd tot 4 november 2021. Volgens de AIPS wordt hiermee tegemoet gekomen aan verzoeken van diverse media-vertegenwoordigers, die zeggen ook in 2021 veel last te hebben ondervonden van de corona-uitbraak.

Simon Kuper en Brabants Dagblad vangen bot bij Willem II

Zowel Simon Kuper, auteur van het boek FC Barcelona het Imperium, als het Brabants Dagblad heeft bot gevangen met interview-aanvragen bij Willem II. Voor zijn onlangs wereldwijd verschenen boek wilde Kuper een trainer interviewen onder wiens leiding Frenkie de Jong in de jeugd van Willem II speelde.

Grens

In de beginperiode van de televisie spraken verslaggevers tijdens interviews sporters met meneer en mevrouw aan. Tijden veranderen. Na de overwinning van Max Verstappen op Zandvoort maakten de presentator en analisten van Ziggo Sport voor de camera een gezamenlijk vreugdedansje, werd de champagne ontkurkt en biggelden bij minstens twee van hen de tranen over de wangen.

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

Bij de terugkeer van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort klopten de organisatoren zich vol trots op de borst, opgetogen vooral over de complimenten die ze van buitenlandse mediavertegenwoordigers ontvingen. Tot dat koor behoort ook Georges De Coster, een 59-jarige Belg die al 39 jaar als freelancer Formule 1-races fotografeert.

'Ik voel me een dinosaurus...'

,,Generatie Z, de groep mensen geboren tussen eind jaren 90 en halverwege de jaren 2010, heeft nu meer interesse in E-sport dan in traditionele sport. Dat blijkt uit een onderzoek van de Formule 1 in samenwerking met The Insights Family."

Peter Smulders, fotograaf

Peter Smulders, fotograaf

Bruidsfotograaf bij huwelijk Romário

Fotograferen in voetbalstadions trekt Peter Smulders niet langer. Een nieuwe NSP-kaart hoeft voor hem niet meer. ,,Ik blijf wel fotograferen, voor Story onder meer, maar bij voetbalwedstrijden zien ze me niet meer.

Ruim 20 Nederlandse journalisten en fotografen extra bij GP F1 in Zandvoort

Ondanks het beperkte aantal beschikbare plaatsen voor de Nederlandse sportjournalisten en -fotografen zijn er komend weekend, buiten de vaste F1-volgers, ruim 20 van hen welkom bij de Grand Prix Formule 1 op het circuit van Zandvoort.

Accreditatieproces voor Peking 2022 vrijwel afgerond

Nagenoeg alle gegevens voor de journalisten en fotografen die verslag willen doen van de  Winterspelen in februari 2022 zijn inmiddels verwerkt. De deadline daarvoor ligt op volgende week dinsdag. Nederland heeft 38 accreditaties voor journalisten, fotografen en technici toegewezen gekregen.

AZ trekt op internet meer kijkers dan Vitesse op tv

De voetbalwedstrijd tussen AZ en Celtic, met als inzet kwalificatie voor de Europa League, trok vorige week 38.200 kijkers via de (gratis) eigen kanalen van AZ op Facebook en Live to Go. Daarmee haalde AZ een hoger kijkcijfer dan Vitesse – Anderlecht met 35.000 volgers op het open kanaal van ESPN.

Open NK golf journalisten in Leende

De vijfde editie van het open NK golf voor journalisten en fotografen wordt op maandag 20 september gehouden op golfclub Haviksoord in Leende (Noord-Brabant). De organisatie is in handen van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten (NVGJ).

Keeshond in bekerfinale niet opgemerkt in kranten

Een opmerkelijk beeld in de KNVB-bekerfinale van 1961 tussen Ajax en NAC (3-0): bij de 2-0 van Henk Groot duikt plotseling een wit hondje op naast NAC-doelman Stan de Rijk.  In het pas verschenen boek ‘De kortste weg naar Europa – verhalen rond de KNVB-beker 1960-1970’ staat een foto waarop dat is te zien.

Voordracht

Hè?
John Volkers had zijn lange loopbaan bij de Volkskrant toch bij de Olympische Spelen in Tokio afgesloten? Oud-verslaggever Volkskrant staat er duidelijk in zijn cv-tje van zijn Twitter-account en collega Willem Vissers heeft hem op mooie wijze uitgezwaaid in zijn column.

‘Wat een voorrecht hier verslag te doen’

‘Wat een voorrecht hier verslag te doen’

Na twee Olympische  Spelen (2008, 2012) doet Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) in Tokio voor de tweede keer verslag van de Paralympics. ‘De Leeuwarder Courant beschouwt paralympische sport als topsport. We ontvangen veel positieve reacties op onze aanwezigheid’, rapporteert hij.

Door Peter van der Meeren

Met de deadline in zicht (de 7 uren voorsprong kwamen goed van pas), tik ik op verzoek van Henk Mees dit stuk. Na een nachtje van 3,5 uur – laat tennis en om 5.30 uur in de taxi naar wegwielrennen – kop ik hier zijn voorzetjes in.

Wie wordt de Wesley Sneijder van het WK 2022?

Het zal niemand ontgaan zijn dat Louis van Gaal sinds deze week weer met zijn noppen in het Zeister gras staat om zijn derde hoofdstuk te schrijven als bondscoach van Oranje. Journalistiek gezien is zijn rentree een feest natuurlijk. En sportief gezien vermoedelijk ook.

Want de Oranje-selectie is (zeker met Virgil van Dijk er weer bij) echt wel sterker dan het tegenvallende optreden op het afgelopen EK doet vermoeden. En met Van Gaal weet je: Oranje kan als team weer boven zichzelf uitstijgen. Zoals hij op het WK 2014 nadrukkelijk bewees.

Chris Korsten als freelancer voor achtste keer op groot sportevenement

Chris Korsten als freelancer voor achtste keer op groot sportevenement  

‘De Houdini van de journalistiek’

Zodra zich een groot sportevenement aandient, komt Chris Korsten (57) in actie. Dan schuift hij zijn dagelijkse journalistieke werk als freelancer opzij en begint de zoektocht naar opdrachtgevers. Tijdens de Paralympics schrijft Korsten op de website van de Rijksoverheid in opdracht van VWS elke dag een verhaal over Nederlandse sporters en hun prestaties in Tokio.

door Henk Mees

Natasja Weber gaat ná ED verder als freelancer

Natasja Weber gaat na een vast dienstverband van 20 jaar bij het Eindhovens Dagblad (ED) verder als freelancer, onder meer voor de sportredactie van de Volkskrant. Met de Olympische Spelen kwam er een eind aan haar verslaggeving van met name zwemmen voor het AD en de regionale titels van DPG.

Aanmeldproces voor Winterspelen Beijing 2022 is begonnen, deadline 25 augustus

Medio augustus heeft de NSP de formulieren voor het accreditatieproces van schrijvende verslaggevers, fotografen en eventuele technici voor de Olympische Winterspelen 2022 aan de aangemelde sportredacties en verslaggevers/fotografen verzonden.

‘Veterane’ Mathilde Dusol gaat in Tokio op voor haar 11e Paralympics

Vijf Nederlandse journalisten en vijf fotografen zijn dit jaar aanwezig op de Paralympics, die van 24 augustus tot en met 5 september in Tokio worden gehouden. Voor fotografe Mathilde Dusol (1967) zijn het elfde Paralympics, sinds haar allereerste editie in Sydney (2000).

Anja van Ginhoven

ANJA VAN GINHOVEN, PERSVOORLICHTER PARALYMPICS

'Hier moeten de paralympische sporters de harten veroveren'

Anja van Ginhoven (45) is terug in Japan. Drie weken na de uitschakeling van het vrouwenvoetbalteam op de Olympische Spelen is ze nu in Tokio actief als persvoorlichter van Team NL op de Paralympics. Daarna wacht een nieuwe stap, naar Engeland waar ze in het spoor van Sarina Wiegman ‘general manager’ wordt van het Engelse vrouwenvoetbalelftal.

Bondscoach Belgische basketbalsters wil in gesprek met omstreden tv-commentator

Philip Mestdagh, bondscoach van het Belgische vrouwen-basketbalteam, heeft zich uitgesproken tégen het ontslag van tv-commentator en presentator Eddy Demarez. De tv-verslaggever kwam in opspraak door denigrerende uitspraken over de seksuele geaardheid van enkele speelsters.

Bericht uit de machinekamer

Het was/is het sportzomertje wel, dit wisselvallige jaargetijde van 2021. Amper bekomen van de Spelen rolt de bal in de Eredivisie en in Europa alweer en maken we ons op voor de Paralympics in Tokio en de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem.

Echt goeie gasten, die fotomanagers’

Echt goeie gasten, die fotomanagers’

Op dag 11 van de Olympische Spelen in Tokio troffen acht Nederlandse fotografen elkaar bij de atletiek in het Olympisch stadion. Alleen Soenar Chamid, Koen van Weel en Olaf Kraak waren op dat moment elders actief. Ronald Hoogendoorn zette zijn zeven collega’s in het stadion op de foto.

Liefhebbers

Ik wilde net een stukje gaan tikken over Steven Berghuis en sneue toetsenbordhooligans toen ik een bericht op de AD-site onder ogen kreeg. De 77-jarige Evert ten Napel gaat aan de slag bij een radioprogramma van Omroep MAX. Ik moest glimlachen. Die dekselse Evert, dacht ik. Was die er niet mee opgehouden?

Vrouwen bepalen gezicht van Sportschau

Het traditionele Duitse tv-programma Die Sportschau wordt dit seizoen op zaterdag gedomineerd door vrouwelijke presentatoren. Esther Sedlaczek is na Jessy Wellmer de tweede vrouw in het team van drie presentatoren. Alexander Bommes is de enige man in het trio.

Frans voetbal op Ziggo Sport  

Ziggo Sport gaat in het seizoen 2021/2022 de wedstrijden uitzenden van de Franse voetbalcompetitie Ligue 1. Ziggo heeft de uitzendrechten voor meerdere seizoenen verworven.  Nieuwe Nederlandse spelers in Frankrijk zijn onder anderen Georginio Wijnaldum, Justin Kluivert, Calvin Stengs, Pablo Rosario en Marco Bizot. 

Southfields gaat op in moederconcern van EndemolShine

Televisieproductiebedrijf Southfields is ingelijfd door Banijay Benelux, het moederconcern van EndemolShine Sport. Beide bedrijven specialiseren zich in tv-sport. Southfields verzorgt tv-producties voor zowel Ziggo Sport als ESPN, met onder meer Champions League en Formule 1.

Evert ten Napel neemt afscheid bij duel om Johan Cruijff Schaal   

Het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV wordt zaterdag 7 augustus de laatste wedstrijd voor Evert ten Napel als tv-commentator. Ten Napel is 77 jaar.

Aanmeldproces voor Winterspelen Beijing 2022 gaat beginnen 

Nog deze week zal de NSP de formulieren voor het accreditatieproces van schrijvende verslaggevers, fotografen en eventuele technici voor de Olympische Winterspelen 2022 aan de aangemelde sportredacties en verslaggevers/fotografen verzenden.

Voorlopig nog beperkingen voor de media in voetbalstadions

In het jaarlijkse ‘zomeroverleg’ van de NSP met de mediavertegenwoordigers van de Eredivisieclubs is duidelijk geworden dat de journalisten en fotografen voorlopig nog met beperkingen rekening dienen te houden. 

Gerrit den Ambtman: meer dan een sportjournalist

Op 29 juli is Gerrit den Ambtman op 72-jarige leeftijd overleden. In het overlijdensbericht van de familie werd hij ‘sportliefhebber, gevatte humorist, kritische journalist, liefdevolle echtgenoot en een bourgondiër’ genoemd. Zijn oud-collega Lex Muller haalt herinneringen op.

Konnichiwa! (こんにちわ hallo!)

#TeamANP in Tokio Het ANP doet met vier verslaggevers en drie fotografen verslag van de Olympische Spelen in Tokio. Dat vergt veel discipline en geduld. ,,Het zijn niet alleen de Corona Games, maar ook de Waiting Games“, rapporteert Jaco Kaijen, chef van TeamANP.

Ik ben een Japanner

Een heuglijke dag vandaag, maandag 2 augustus. Ik ben een Japanner. Althans zo word ik na een verblijf van veertien dagen gezien door de Japanse overheid. Ik heb me (zo goed mogelijk) aan de regels gehouden en een heleboel negatieve speekseltests afgelegd waardoor ik nu als beloning vrij mag bewegen in Tokio.

Kijk verder dan de dagkoers

Succes in de topsport laat zich lang niet altijd regisseren, zeker niet in olympisch verband. Juist dát aspect maakt de Spelen zo intrigerend. Want winst gedijt bij verlies. En andersom.  

‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio

 ‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio

Op weg naar de Olympische Spelen in Tokio strandde Roel Wiche, verslaggever van De Limburger,  in Helsinki. Op zijn testbewijs was het geslacht niet vermeld en hóe de PCR-test was uitgevoerd. Verplichte formaliteiten! Pas een dag later mocht hij na een nieuwe, geldige PCR-test zijn reis hervatten.

 door Roel Wiche

ICON, Written Pledge, OCHA, Activity Plan, Questionnaire, COCOA: maandenlang moesten alle Olympia-gangers door een schier ondoordringbaar bureaucratisch woud van formulieren, voorschriften en apps dolen, op zoek naar QR-codes die de toegangspoort naar Japan moesten openen, een land dat een paar jaar geleden nog heel trots het grootste evenement op aarde binnensleepte, maar in coronatijd plots een hermetisch gesloten oester werd.

Karel Zwaneveld 1949-2021

Hij was herkenbaar uit duizenden, met zijn sluike, grijze haar en zijn jongensachtige grijns. Op 10 juli overleed de Groningse fotograaf Karel Zwaneveld. Hij is 72 jaar geworden.

Henk Hoijtink stopt als columnist

Henk Hoijtink heeft besloten te stoppen met het schrijven van een wekelijkse column over voetbal in het dagblad Trouw. Anderhalf jaar geleden stopte hij al als chef van de sportredactie om bij Trouw verder gaan als chef eindredactie.

Oud-olympiërs doen hun verhaal in boek

Verhalen over Olympische Spelen zijn doorgaans de verhalen van winnaars. Oud-deelnemers hebben niet alleen succesverhalen te vertellen. In de bundel ‘Mijn Olympische Spelen’ herbeleven 15 Olympiërs hun olympische avonturen en wat daarna volgde.

Mannelijke sporters trekken 90 procent van Duitse media-aandacht

De Duitse Olympische sportbond DOSB heeft de media in Duitsland opgeroepen tot gelijke behandeling van mannelijke en vrouwelijke sporters. Aan de campagne is het motto #ShowUsEqual verbonden. Volgens de DOSB domineren mannen te sterk in de berichtgeving over sport.

Postuum erelid áf na research journalisten

Rond het 125-jarig bestaan van Willem II verschijnen liefst drie boeken waarin verleden en heden van de Tilburgse club royaal aan bod komen. Onafhankelijk van Willem II komt Kick Uitgevers op 30 juli met een boek met 800 foto’s en teksten van Henk Mees, Frans van den Nieuwenhof en Matty Verkamman.

Snoepwinkel met zuurtjes

Het worden de eerste Olympische Spelen (zomer) sinds Barcelona 1992 waar ik niet bij ben. Vind ik dat jammer? Natuurlijk. De Spelen zijn een snoepwinkel voor een fanatieke verslaggever én sportliefhebber. Maar als je dan toch een keer moet afhaken dan zijn de Spelen van Tokio daarvoor uitermate geschikt.

Stay in your room

We hebben geen enkelband gekregen. Dat is de meevaller schertsen we, als we in de lobby van ons hotel, Best Western Nishikasai in Edogawa-ku, zitten te schetsen hoe streng beveiligd deze Olympische Spelen van Tokio wel niet zijn.

Het is, na alle voorzorgsmaatregelen bij vertrek en na aankomst op Narita, drie dagen op je kamer blijven. Isolatie, zelftesten, oppassen met contacten. Stay in your room, sprak mevrouw Shuto van de Japanse organisatie me deze morgen nog eens streng toe.

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS

Nog één seizoen en dan met pensioen

Voor NOS-commentator Frank Snoeks (65) was de EK-finale tussen Italië en Engeland zijn laatste wedstrijd als NOS-commentator op een EK of WK. Hij gaat nog wel een seizoen door met de verslaggeving van voetbalwedstrijden van Oranje en in de eredivisie. Snoeks bereikt in september 2022 de pensioengerechtigde leeftijd, twee maanden later begint het WK voetbal in Qatar.

Viaplay breidt pakket uit met Premier League

De streamingsdienst Viaplay zal in het eerste kwartaal van 2022 in Nederland worden gelanceerd. Viaplay gaat onder meer Formule 1, darts, Premier League en Duitse Bundesliga uitzenden.

Hoi Den Haag, hier Assen!

Het TT Circuit is een plek waar Drenten trots op zijn. En het bestuur van het TT Circuit is een trots bestuur. Jarenlang hadden ze ‘vet op de botten’ en konden ze hun eigen beslissingen nemen over investeringen. Maar corona heeft al dat vet weggevreten.

,,We zijn ineens tien jaar teruggeworpen in de tijd”, liet TT-voorzitter Arjan Bos optekenen. En daarom ligt er inmiddels een brief voor coronasteun in Den Haag. En dat is best een ‘dingetje’ voor de trotse Drentse bestuurders.

Corona-Spelen Tokio: om moedeloos van te worden

Zelden zo veel chagrijn aan de vooravond van Olympische Spelen beluisterd. Voor de geaccrediteerde journalisten en fotografen is het vooral zaak om niet al vóóraf overspannen te raken van de Japanse gezondheidsbureaucratie. Nog maar twee weken te gaan voor vertrek en nog steeds zijn tal van zaken niet of nauwelijks geregeld

Beperkt aantal plaatsen voor media bij Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix

Voor de Nederlandse sportjournalisten en -fotografen is voor de eerste Grand Prix in de Formule 1 op het circuit van Zandvoort sinds 1985 een extra, maar beperkt aantal persplaatsen beschikbaar. Het evenement wordt gehouden van 3 tot en met 5 september.

René Otterloo en Bram Brakel overleden

Veelzijdig en volhardend als hij was, is René Otterloo nog lang blijven doorwerken, maar op 23 juni bezweek hij dan toch aan een slepende ziekte. Otterloo werkte voor het Dagblad van het Noorden, voor hockey.nl en voor het voetbaltijdschrift Panenka waarvan hij in 2013 een van de drie grondleggers was.

Jean Nelissen Award voor Herbert Dijkstra

NOS-sportcommentator Herbert Dijkstra is op 24 juni onderscheiden met de Jean Nelissen Award. Het eerbetoon voor verdienstelijke sportverslaggeving ging eerder naar Mart Smeets (2011), Hugo Camps (2016) en Evert ten Napel (2019). Fotograaf Tonny Strouken ontving in 2016 een oeuvreprijs.

Accepteren en Doorgaan, boek over Jelle van Gorkom

Je moet het maar durven: als sportman jouw levensverhaal in boekvorm presenteren op de plaats waar je begin 2018 bijna de dood vond en je je letterlijk moest terugknokken in het leven. Toch is dat wat Jelle van Gorkom dinsdagmiddag deed, bovenaan de startheuvel op het BMX-circuit op Papendal.

Hitteschild voor hockeyfotograaf

Tipje van Koen Suyk voor fotografen die de hitte moeten doorstaan. Tijdens het EK hockey in Amstelveen fotografeerde hij zijn collega Dean Mouhtaropoulos van fotopersbureau Getty Images. Een doek vormde zijn hitteschild.