NIEUWSOVERZICHT

Wesley Sneijder naast Humberto Tan bij Champions League op RTL

Wesley Sneijder is komend seizoen op RTL te zien als analist bij de wedstrijden in de Champions League. Humberto Tan wordt het vaste gezicht van de uitzendingen waarvoor RTL de rechten heeft overgenomen van Veronica en SBS6.

Fresia Cousino Arias gaat presenteren

Fresia Cousino Arias gaat in het nieuwe voetbalseizoen afwisselend met Milan van Dongen het zondagse programma ‘Goedemorgen Eredivisie’ op espn.nl presenteren Daarnaast blijft zij actief als interviewster bij wedstrijden. Naast Cousino Arias verlengde ook Hans Kraay zijn contract met ESPN.

France Football gaat door als maandblad

Na 3905 edities vanaf 8 januari 1946 is er een eind gekomen aan France Football als weekblad. Daarvoor in de plaats zal het vanaf 12 juni maandelijks gaan verschijnen. De aanpassing is een bezuinigingsmaatregel binnen de Groupe L’Equipe, die eerder werd getroffen door een staking na een conflict over de arbeidsvoorwaarden.

Felicitaties - ook van Max Verstappen - voor jubileum Peter van Egmond

Autosportfotograaf Peter van Egmond, sinds eind jaren 80 aanwezig bij vrijwel alle Grote Prijzen in de Formule 1, heeft in Bakoe zijn 500e Grand Prix bijgewoond. Dat zeer respectabele aantal werd zondag gememoreerd door zijn collega en metgezel op de circuits, Frits van Eldik.

Biografie over Johan Derksen meteen een bestseller

Volgens Drentse media stonden mensen afgelopen zaterdag tot buiten in de rij bij Van der Velde Boeken in Assen voor een gesigneerde biografie over Johan Derksen. Ook biografen Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond waren daarbij aanwezig.

De pijn van een voetbaldroom

Achter het hek van voetbalvereniging Brabantia in Eindhoven tuur ik deze zaterdagochtend in alle vroegte naar het team van Jongens onder 8 waar mijn zoon in speelt. Met m'n thermoskan koffie in de aanslag (kort nachtje gehad vanwege EK hockey) dwalen mijn gedachten af naar de indrukwekkende documentaireserie ‘Voetbaldroom’ die ik de afgelopen weken heb gezien.

Sportzomer op drie zenders

Sportzomer op drie zenders

De zogeheten ‘sportzomer’ gaat op tenminste drie open tv-zenders de avonden vullen. Rond de 51 live-wedstrijden van het EK voetbal (11 juni – 11 juli) komt de NOS met het dagelijks programma Studio Europa. Op SBS6 krijgt Veronica Inside (beide Talpa) een nieuw gezicht met De Oranjezomer, een dagelijkse liveshow die na het EK voetbal doorgaat tot en met het einde van de Olympische Spelen op 8 augustus. Op RTL gaat Humberto Tan in een dagelijkse talkshow veel aandacht aan de grote sportevenementen besteden.

Hoop

Ik weet niet hoe het bij andere media is (al heb ik wel vermoedens), maar aan onze lezers merken we dat de EK-gekte behoorlijk op gang is gekomen. Later dan bij andere eindtoernooien weliswaar, maar wat wil je ook, gezien de curieuze aanloop naar dit EK.

Het belangrijkste is dát de mensen eindelijk weer ongeremd kunnen uitkijken naar een heerlijk eindtoernooi. Alsof het een zomer wordt als alle andere zomers. En dat is al bijzonder genoeg, want begin dit jaar hadden we hier niet op durven gokken.

Aart Cornelissen, striptekenaar van Bob de Beker

Aart Cornelissen, striptekenaar van Bob de Beker

In Friesland leeft de sportstrip nog wel 

Appie Happie verdween al in 1993. FC Knudde bestaat nog wel. In het schrale landschap van de sportcartoons duikt in het Friesch Dagblad elke maandag Bob de Beker op, een journalist die met pen en notitieblok de sport op de voet volgt. Het is een personage, gecreëerd door striptekenaar Aart Cornelissen (56).

door Henk Mees

'Markt sportweddenschappen zal in vijf jaar bijna verdubbelen' 

Zeventien deelnemers hebben dinsdagmiddag een bijzondere inkijk in de wereld van (online) sportweddenschappen gekregen. Dankzij het opengaan van de online kansspelmarkt op 1 oktober kunnen aanbieders naast pre-match ook live sports betting aanbieden. Nederland kan enkele tientallen nieuwe aanbieders van online kansspelen verwachten.

‘Beste sportboek’ van Erik Dijkstra en Guus Dubbelman

Erik Dijkstra is vooral bekend als maker van tv- en radioprogramma’s. Met het winnen van de Nico Scheepmaker Beker valt de aandacht op zijn werk als auteur. Zijn boek ‘Ali was mijn vriend’ werd door de jury van de Nico Scheepmaker Beker bekroond als het beste sportboek van 2020.

Naast Formule 1 en darts wil Viaplay nog méér

Ziggo Sport neemt na negen jaar afscheid van de Formule 1. De tv-rechten gaan over naar Nordic Entertainment Group (NENT), dat ook de grote toernooien van de darts-profbond BDC, nu nog op RTL7, gaat uitzenden. NENT zendt uit via de streamingsdienst Viaplay, die bekeken kan worden met mobiele telefoon, tablet of direct op de smart-tv.

Nieuwe clubs voor persvoorlichters Clements en Nelissen

Sanne Clements en Wiebe Nelissen krijgen beiden een andere baan als persvoorlichters in het betaald voetbal. Clements verruilt AZ voor PSV en versterkt met ingang van het nieuwe seizoen de afdeling perszaken van de Eindhovense club.

Zondagvoetbal was een stap te ver voor Meindert Leerling

Oud-politicus Meindert Leerling, die zondag 9 mei op 85-jarige leeftijd overleed, had een lang verleden in de sportjournalistiek. Hij werkte 17 jaar voor de dagbladen van het Rotterdammer Kwartet die in 1971 opgingen in Trouw.

Boek Superman schetst leven van judoka Van ’t End

Op de achterkant van ‘Superman’, de biografie van judo-wereldkampioen Noël van ’t End, staat een foto van ruim twintig jaar geleden. Anton Geesink laat zich daarop omringen door een groep kinderen die training hebben gekregen. ,,In het midden staat een timide jongetje met een brilletje, dat is Noël”, vertelt auteur Hans Klippus.

Kraai

Boeiend om met de ogen van een sportjournalist naar de verslaggeving van het Songfestival te kijken. Ook bij het voetbal lopen er wel een paar chauvinistische tv-commentatoren rond die zich soms als halve supporters gedragen, maar zelfs hun enthousiasme steekt nog bescheiden af bij die van hun collega’s bij de Europese liedjeswedstrijd.

In de Bubbel van Boedapest

In de Bubbel van Boedapest

Journalisten die het EK zwemmen in Boedapest volgden, hebben ervaren wat ze bij de Olympische Spelen in Tokio te wachten kan staan. ,,Daar zal het regiem twee keer zo streng zijn”, zei infectioloog en zwemofficial Andy Hoepelman tegen John Volkers van de Volkskrant. En in Boedapest was het al zo streng, beschrijft John Volkers.

door John Volkers

Evert ten Napel, auteur van boek vol belevenissen

Evert ten Napel, auteur van boek vol belevenissen

‘Ooit komt er toch een einde aan mijn blessuretijd’

‘Het Volkspark is van Oranje’, het is dé uitspraak van tv-verslaggever Evert ten Napel die sinds het EK voetbal van 1988 aan hem is verbonden. Nu is het ook de titel van een boek vol belevenissen en anekdotes in vijftig jaar sportverslaggeving, van de Drents-Groningse Pers tot ESPN. Op 77-jarige leeftijd nadert zijn afscheid.   

door Henk Mees

Bewustwording

Nederlanders laten zich voorstaan op hun verdraagzaamheid. Ze op racisme of discriminatie wijzen, ligt daarentegen gevoelig. Dan borrelen afzwakkingen, verwijten, beledigingen en soms zelfs onversneden haat op. Zeker op sociale media, de barometer van de maatschappij, is tolerantie vaak ver te zoeken.

Toegangstesten in aantocht, NSP volgt overheidsbeleid

Toegangstesten in aantocht, NSP volgt overheidsbeleid

Sportjournalisten en -fotografen zullen weldra regelmatig te maken krijgen met toegangstesten en vaccinatiepaspoorten, als onderdeel van het kabinetsstreven om de samenleving te heropenen. Die testen zijn niet nieuw. In de voorbije maanden zijn ze geregeld gebruikt, onder meer in de Eredivisie bij een weekend waarin (eenmalig) toeschouwers welkom waren, maar ook bij andere evenementen.

Interview Marco Knippen bekroond met De Tegel

Het interview van Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) met turncoach Gerrit Beltman is bekroond met De Tegel, de jaarlijkse prijs in de journalistiek. In de categorie interview sprak de jury lovend over ‘de impact in een wereldje waarin je zelden een inkijkje krijgt’.

Collega’s in de vuurlinie door aanvallen supporters, #persveilig

Een aantal collega’s is de afgelopen week in het nauw geraakt bij hun werkzaamheden en belaagd door supporters. Dat gebeurde rond de kampioenswedstrijd van Ajax, voorafgaande aan de klassieker Feyenoord-Ajax en rond het stadion van De Graafschap.

Meld je aan voor kennissessie 25 mei online sportweddenschappen

De eerste aanmeldingen voor de online kennissessie van de NSP en TOTO op dinsdag 25 mei zijn inmiddels binnen. De bijeenkomst belooft een nuttig inkijkje te bieden in de wereld van online sportweddenschappen, met al zijn gevolgen, de kansen en de bedreigingen.

Geen enkel voetbalboek op shortlist Nico Scheepmaker Beker

Voor de verkiezing van het ‘Sportboek van het jaar’ is dit jaar geen enkel specifiek voetbalboek genomineerd. Dat is sinds de start van deze verkiezing niet eerder voorgekomen. Uit een aanbod van 44 inzendingen werden zes boeken geselecteerd.

Boeken over ''foute sporters' en 'criminele voetballers’

Een promotieonderzoek over extremistische collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geresulteerd in het boek Langs de lijn – foute sporters in de Tweede Wereldoorlog. Auteur Paul van de Water heeft het oorlogsverleden uitgespit van 36 sporters uit Nederland en België.

AIPS Media Awards sluit op 4 oktober

De AIPS heeft de mogelijkheid tot inzendingen geopend voor de vierde editie van de AIPS Media Awards. De verhalen, foto’s en audio- en videoproducties moeten gepubliceerd zijn in de periode van 10 november 2020 tot en met 4 oktober 2021. De inzendingstermijn sluit op 4 oktober 2021.

Voetbalziel

Daar liep ik door Kampen, met mijn voetbalziel onder mijn arm. Een week lang had ik me teruggetrokken in mijn favoriete schrijfhuis in Friesland. In de woonkamer stond een grote houten tafel. De vele ramen boden zicht op het privéterras en de weilanden erachter.

CLO

Als olympisch verslaggever heb ik er, onverwacht, een nieuwe taak bijgekregen. In Tokio ben ik deze zomer, áls de Spelen tenminste doorgaan, CLO. Dat staat voor Covid Liaison Officer. Ik moet er op toezien dat mijn twee Volkskrantcollega’s, verslaggever Rob Gollin en fotograaf Klaas Jan van der Weij, zich aan de strenge regels van het covid-protocol houden.

Willem Vissers, biograaf van Michael van Praag

Willem Vissers, biograaf van Michael van Praag

‘Cruijff stuurde lelijkste meisje naar Van Praag’

Het is ook een tijdsbeeld, zegt Willem Vissers (de Volkskrant) over de biografie van Michael van Praag, die door hem is geschreven. Het gaat daarin niet alleen over Van Praag als bestuurder van Ajax, KNVB en UEFA, ook over zijn jeugd en wat de Tweede Wereldoorlog voor sporen naliet. ,,Staat er hard nieuws in? Nee, maar wel veel dingen die ik niet wist. Het  was gewoon erg leuk om te doen”, vertelt Willem Vissers.

Programma kennissessie 25 mei over online sportweddenschappen

Het programma voor de online kennissessie van de NSP en TOTO op dinsdag 25 mei is bekend. De presentatie is wederom in de vertrouwde handen van Diana Kuip en deelname is gratis. Met experts zoeken we die dinsdagmiddag naar verdieping over de betekenis en de gevolgen, de kansen en de bedreigingen van het online gokken.

Plezier

Noem het toeval, maar voor de romantici onder ons gebeuren er opeens mooie dingen na een week waarin het miljardairsvehikel met de naam Super League (voorlopig) werd afgeschoten. Dat er weer plukjes mensen in het voetbalstadion mogen komen, hielp daar natuurlijk ook bij.

Ik zag de spelers van Willem II de winst op RKC bij het supportersvak vieren alsof lijfsbehoud al een feit was.

Overlijden Heinze Bakker roept warme herinneringen op

Het overlijden van voormalig tv-verslaggever Heinze Bakker heeft warme reacties opgeroepen op de Facebook-pagina Mixed Zone. In de herinneringen vielen termen als ‘aimabel, fijn mens, bevlogen en mild’. Heinze Bakker overleed op 16 april op 79-jarige leeftijd.

Oud-fotograaf Dick de Boer overleden

Dick de Boer, voormalig fotograaf van BN De Stem, is op 9 april op 74-jarige leeftijd overleden. De Boer, geboren in Haarlem, werkte van 1969 tot 2007 voor de in Breda gevestigde krant.

Kritiek Van Hooijdonk houdt Advocaat weg bij NOS

Dick Advocaat heeft afwijzend gereageerd op een aanbieding van de NOS om rond het EK voetbal als analist actief te zijn. ,,Ik ga daar niet met Van Hooijdonk zitten”, zegt Advocaat in een interview met NRC. Pierre van Hooijdonk behoort met Rafael van der Vaart, Theo Janssen en Ibrahim Afellay tot vaste analisten van de NOS.

Biografie Sjaak Polak wint publieksverkiezing Staantribune

De biografie van Sjaak Polak, Even serieus – een stopzinnetje van de Haagse oud-voetballer – is verkozen tot Staantribune Voetbalboek van het Jaar 2020.  Het boek geschreven door Rick van Leeuwen, kreeg de meeste stemmen in een publieksverkiezing via e-mail.

DPG-kranten partner van Atletiekunie

Het AD heeft zich als onderdeel van DPG Media verbonden aan de Atletiekunie. Een soortgelijk partnership bestaat al met de voetbalbond en de tennisbond. De Atletiekunie hoopt met het AD en de regionale kranten van DPG, de aandacht te verhogen voor atletiek en hardlopen.

Corona-editie

Corona-editie

Minder fotografen, minder publiek, meer ruimte. Fotograaf George Deswijzen was goed te spreken over de werkomstandigheden tijdens de Amstel Gold Race (AGR). Deswijzen fotografeert sinds 2013 voor onder meer de organisatie van AGR, Proshots en L1. Hij doet verslag van zijn bevindingen tijdens editie 55, de ‘corona-editie’.

door George Deswijzen

Normaal staat het Amstel Gold Race-weekend gelijk aan het grootste wielerfeest op vaderlandse bodem. Op zaterdag bijten 15.000 recreanten tijdens de Toerversie het spits af. Waarna op zondag de profs de Limburgse heuvels bedwingen, aangemoedigd door tienduizenden wielerfans.

Berg boven berg…

Het wachten is nog op een ansichtkaart met: Groeten uit de Drentse Alpen... Want wielrenners kunnen tegenwoordig ook hier terecht om te klimmen. Het zijn klimmetjes voor punchers...niet voor échte klimgeiten...maar dat ís me toch een populaire bezigheid!

Vroeger glipten renners stiekem langs het hek bij de VAM in Wijster. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij. Ooit opgericht om het huisvuil uit de Randstad te verwerken tot compost. Een plek waar je niet per se wil vertoeven. Maar voor dat verleden hebben renners van nu geen oog. Ze hebben genoeg aan zichzelf als ze zuchtend en steunend naar boven stampen.

Carla Vos, al 25 jaar actief voor fotografen Amstel Gold Race

Carla Vos, al 25 jaar actief voor fotografen Amstel Gold Race

‘Soms voel ik me politieagent’

Een kwart eeuw lang al waakt Carla Vos (65) over de hesjes voor fotografen bij de Amstel Gold Race. Het behoort tot haar taken als assistent van perschef Evelien Meijer. Ze doet meer. Samen met haar man runt ze Fotopersburo Cor Vos en in de regio Rotterdam is ze een bekend gezicht als fotograaf.

door Henk Mees

KNVB en NSP bepalen op verzoek van UEFA ranking voor EURO2020

NSP en KNVB hebben de afgelopen dagen op verzoek van de UEFA een ranking van verslaggevers en fotografen moeten aangeven voor het EK voetbal. Tijdens EURO2020 zijn helaas coronabeperkingen van kracht en daarom gelden beperkingen op de perstribune en voor sportfotografen.

Save The Date, op 25 mei kennissessie over online sportweddenschappen

De NSP en TOTO houden op dinsdag 25 mei de eerste kennissessie van dit jaar, geheel online. Op die dag zoeken we met een aantal experts verdieping over de betekenis en de gevolgen, de kansen en de bedreigingen van het online gokken.

Interview Marco Knippen genomineerd door De Tegel

Voor De Tegel, de jaarlijkse prijs in de journalistiek, is Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) genomineerd in de categorie Interview. De nominatie heeft Knippen te danken aan zijn onthullende interview met turncoach Gerrit Beltman,

Tom Knipping ernstig ziek

In het weekblad Voetbal International heeft de hoofdredactie onlangs bekendheid gegeven aan de ernstige ziekte waardoor redacteur Tom Knipping is getroffen. Hij is al bijna twintig jaar werkzaam bij VI over wie werd gemeld: ,,Onlangs bracht onderzoek in het ziekenhuis slecht nieuws.

Jacques van Willigenburg 1936 – 2021

 Oud-sportjournalist Jacques van Willigenburg is op 3 april op 84-jarige leeftijd in Amerongen overleden. Hij was circa vijftig jaar werkzaam in de sportjournalistiek, met name als journalist en medewerker van AD Utrechts Dagblad en AD Amersfoortse Courant en de voorlopers daarvan. Hij volgde in de beginjaren van het betaald voetbal onder meer Velox en later FC Utrecht.

Maarten Kolsloot richt zich op media in Hilversum

Maarten Kolsloot (38) is sinds 1 maart in dienst van dagblad de Gooi-en Eemlander met als speciale taak zich te richten op de media-ontwikkelingen in omroepstad Hilversum. Kolsloot was eerder actief in de sportjournalistiek. De laatste vijf jaar werkte hij op verschillende mediaredacties, van NOS Sport tot AVRO/TROS Nieuwsshow.

Zoveel bonden, zoveel protocollen

Zo, ik ben afgelopen week liefst vier keer getest op het coronavirus. En gelukkig alle keren negatief. De vier tests waren noodzakelijk om verslag te kunnen doen van het olympisch kwalificatietoernooi zwemmen in Eindhoven dat drie dagen duurde.

De eerste test moest een pcr-test (keel en neus) zijn waarvan ik de uitslag moest mailen naar de organisatie om überhaupt binnen te mogen komen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

Nederlands peloton voor Tokio dunt uit

NEDERLANDS PELOTON VOOR TOKIO DUNT UIT


Het IOC hoopt - stilletjes dan wel hardop - dat de grote beperkingen voor de werkwijze van de media straks tijdens de Olympische Spelen in Tokio de toestroom van journalisten en fotografen zullen dimmen.

Lucia Montanarella, de persdame van het Internationaal Olympisch Comité, sprak in februari waardering uit voor kranten die spontaan lieten weten dat zij met de helft of driekwart van hun normale aantal verslaggevers naar Japan zouden afreizen.

Wat is het mooi dat Danny er was


WAT IS HET MOOI DAT DANNY ER WAS


Het overlijden van Danny van den Broek maakte veel los; bij collega’s, bij zoveel mensen die hem lief hadden. Bijna veertig jaar werkte hij bij De Gelderlander. John Graat, chef sport bij Trouw, haalt dankbare herinneringen op.

Door John Graat

Ajax en de centen

Het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Forbes heeft Ajax voor het sinds bijna 15 jaar opgenomen in de top twintig van de lijst met waardevolste voetbalclubs ter wereld. Je kunt je afvragen wat Ajax precies aan deze fraaie notering heeft (want leuk hoor dat Ajax 413 miljoen euro waard zou zijn, de club gaat helemaal niet verkocht worden - als er überhaupt al miljardairs in de rij staan om dit bedrag even neer te leggen).  

Ambassade helpt Nederlandse journalisten grens Gibraltar over

Dankzij de inspanningen van de Nederlandse ambassade in Madrid kunnen Nederlandse journalisten dinsdag 30 maart gewoon hun werk doen bij de interland Gibraltar - Nederland.

Peter van Egmond blijft in Bahrein voor tweede coronavaccin

Formule 1-fotograaf Peter van Egmond (65) keert later deze week volledig gevaccineerd terug van de eerste grand prix van dit jaar in Bahrein. Van Egmond werd bijna drie weken geleden voor het eerst gevaccineerd tijdens de eerste testen van de teams op het circuit van Sakhir.

Vrouwelijke sportjournalisten in Frankrijk nemen mannelijke collega’s onder vuur

De Franse voetbaljournalist Pierre Ménès is in Frankrijk in opspraak geraakt na onthullingen over seksuele intimidatie van vrouwelijke sportjournalisten. Ménès is een bekende persoonlijkheid als een van de gezichten van tv-sportzender Canal+. Eerder werkte hij ruim twintig jaar voor sportdagblad L’Equipe.

Ontregelingen in ruim 150 jaar sport in e-book

De ontregeling van de sport als gevolg van de corona-uitbraak heeft de sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters (beiden van www.sportgeschiedenis.nl) verleid tot een zoektocht naar vergelijkbare verstoringen van de sport.

Ride maakt dozijn aan wielermagazines vol

‘Hoezo print is dood? Juist in de wielersport lijkt het ouderwetse papieren blad nog immer levend en een snelle blik op het tijdschriftenrek leert dat de wielerliefhebber genoeg papieren leesvoer kan vinden’. De conclusies komen van Jaap Stalenburg op de website Sportnext.nl.

Qatar belangrijke geldbron van AIPS

De AIPS ontvangt jaarlijks één miljoen dollar vanuit Qatar. De Italiaan Gianni Merlo, voorzitter van de AIPS, bevestigt dat in NRC. Daarmee vormt QSPC, de organisatie van sportjournalisten in Qatar, een belangrijke inkomstenbron voor de AIPS. Jaarlijks gaat er 2 miljoen dollar om in de AIPS. Update: reactie Merlo

Crash Jakobsen Sportfoto van het Jaar

Crash Jakobsen Sportfoto van het Jaar


Een foto van de crash van wielrenner Fabio Jakobsen is door de AIPS verkozen tot Sportfoto van het jaar 2020. De foto werd gemaakt door Andrzej Grygiel van het Poolse persbureau PAP. De foto, werd in augustus vorig jaar gemaakt tijdens de Ronde van Polen en ging via EPA de hele wereld over.

Op de bekroonde foto is van Jakobsen nog nauwelijks iets te zien, wél van zijn fiets die door de lucht vliegt. Jumbo-Visma-renner Dylan Groenewegen, die de crash veroorzaakte zit, nog een lange schorsing uit. Jakobsen hoopt half april zijn rentree te maken.

800 vaccinaties

De Nederlandse topsporters proberen zich zo goed en zo kwaad als mogelijk op de Olympische Spelen voor te bereiden. Dat valt niet mee omdat er in de meeste sporten niet veel wedstrijden en buitenlandse trainingsstages kunnen en mogen worden georganiseerd. En als ze er al zijn, bestaat altijd de kans dat het evenement door plots gesignaleerde besmettingen op het laatste moment niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken.

Yves Kummer, producer van documentaire over matchfixing


YVES KUMMER, PRODUCER VAN DOCU OVER MATCHFIXING

‘Niemand in Hilversum wilde deze docu uitzenden’’

Het was een ‘oefeninterland’ die nergens voor telde. Bahrein tegen Togo, in september 2010. Uitslag 3-0, officieel geregistreerd bij de FIFA. Het duel stonk naar matchfixing. De Nederlandse oud-rugbyinternational Yves Kummer zocht het uit, samen met een team en zo kwam een documentaire tot stand die op de vijfde plaats eindigde bij de AIPS Media Awards.

Door Henk Mees

Suse van Kleef gaat 'meters maken' bij de NOS

Na haar debuut met het live-verslag van de eredivisie-wedstrijd Willem III – sc Heerenveen zal Suse van Kleef ook in het restant van dit seizoen bij het radioprogramma Langs de Lijn worden ingezet. ,,Ze zal zeker nog vaker te zien en te horen zijn bij de NOS, in eerste instantie bij Langs de Lijn.

Twee Nederlandse kanshebbers voor de AIPS Awards op 22 maart

Twee Nederlandse inzendingen maken volgende week kans op één van de Oscars voor sportjournalistiek, de AIPS Awards. Het gaat om de inzending van Fabian van der Poll en Marco Knippen, die hun reconstructie ‘The family Wevers: a success story, with a dark side’ namens NRC en het Noordhollands Dagblad instuurden.

Fotograaf overlijdt in stadion Bayern München

De Bundesliga-topper Bayern München – Borussia Dortmund was op zaterdag 6 maart nog maar net voorbij toen fotograaf Hans Rauchensteiner in het stadion door een hartstilstand werd getroffen. Hij overleed ter plekke, op 72-jarige leeftijd. Hij had zojuist zijn wedstrijdbeelden verspreid.

Journalist moet wijken voor Pelé

Het besluit om het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro te vernoemen naar oud-voetballer Pelé (officieel Edson Arantas do Nascimento) heeft tot hevige discussies geleid in Brazilië. Met de naamswijziging verdwijnt de officiële naam Estádio Jornalista Mário Filho.

Tal van nieuwe sportboeken staan op stapel, zoals van Ron Zwerver

De komende weken zal het wederom bol staan van de nieuwe sportboeken, als bewijs dat het genre springlevend is. Hopelijk kunnen in het voorjaar ook de boekwinkels weer open om dat grote aanbod te aanschouwen. Daaronder ook het boek ‘Eeuwig goud - Mijn verhaal over de Olympische titel en het leven erna’, geschreven door Ron Zwerver en Hans Klippus.

Sky breekt met commentator wegens uitspraken

De Duitse tv-zender Sky zal voetbalcommentator Jörg Dahlmann niet meer inzetten voor de verslaggeving. Dahlmann wordt in Duitsland als een prominent commentator gezien, onder andere door zijn prikkelende opmerkingen. In januari had Sky al besloten zijn contract na dit seizoen niet te verlengen.

Op de praatstoel

Plotseling was daar het bericht op de website van de NOS dat Suse van Kleef, oud-voetballer Oranje onder 19, die middag voor Langs de Lijn verslag zou doen van de wedstrijd Willem II tegen sc Heerenveen, als eerste vrouw ooit. Daarna postte tv-commentator Jeroen Grueter een foto van zijn nieuwe collega op Twitter, waar het historische debuut van Van Kleef als een lopend vuurtje rondging.

Media ontdekken Healthy Ageing Tour

MEDIA ONTDEKKEN HEALTHY AGEING TOUR
Een jaar lang bleef de wielerkalender in Nederland nagenoeg leeg. De Healthy Ageing Tour was pas de eerste wedstrijd op de weg sinds het NK in augustus. Groter dan gebruikelijk was daarom de mediabelangstelling voor de driedaagse vrouwenkoers in het noorden van Nederland. Liefst 94 wielrensters uit twintig landen deden mee aan Healthy Ageing Tour, gedurende drie dagen verspreid over het TT-circuit in Assen, Lauwersoog en het fietsparcours rond de VAM-berg in het Drentse Wijster. Buitenlandse journalisten kwamen er niet op af. Daarentegen waren de Nederlandse media verhoudingsgewijs bij de vijfde editie van dit evenement veel ruimer vertegenwoordigd dan eerder.

Sport en politiek

Ook zo genoten van de vlammende verkiezingsdebatten over het thema sport? Over bewegen in coronatijd, als wapen tegen overgewicht en somberheid? Over wegbezuinigde gymnastieklessen van vakleerkrachten, met een gebrek aan motorische vaardigheden tot gevolg? Over sowieso de kruisbestuivingen met onderwijs en gezondheid, omdat sport een wezenlijke bijdrage levert aan fysiek en psychisch welbevinden – niet alleen nu, maar zeker ook straks na de covid-19-pandemie?

Twan Bovee


TWAN BOVEE

'AD Sport heeft de digitale rol van Telesport overgenomen'

Van De Telegraaf naar AD, van Amsterdam naar Rotterdam. Na 17 jaar heeft Twan Bovée zijn baan als chef online bij Telesport verruild voor die van coördinator sport van de digitale tak bij het AD, dat nauw samenwerkt met de regionale kranten van DPG. ,,Ik zit nu weer bij het medium met het grootste totaal-bereik, in mijn geval het hoogst haalbare in de sportjournalistiek”, zegt Twan Bovée (41). Door Henk Mees

Paardensportfotografen op een tweesprong voor Tokio

Enkele paardensportfotografen hebben de perschef van het IOC in een e-mail opheldering gevraagd over de werkomstandigheden tijdens de Spelen in Tokio. Arnd Bronkorst, Leanjo de Koster, de Belg Dirk Caremans en Jacob Melissen verzoeken perschef Lucia Montanarella om rekening te houden met de hippische fotografen die de sport al sinds jaar en dag volgen.

Willem Vissers rondt boek over Michael van Praag af

Een schuchtere aankondiging op zijn Facebookpagina. ‘Bijna alle tekst af. Best trots op’, schrijft sportjournalist Willem Vissers (de Volkskrant) kort en bondig over zijn nieuwe boekproject. Het blijkt dat hij een boek aan het afronden is over Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax en oud-bondsvoorzitter van de KNVB.

De hamvraag over vaccineren zal iedereen zelf moeten beantwoorden

Niets menselijks is de sportjournalistiek vreemd. Daar waar een enkeling in onze achterban onlangs voorzichtig bij de NSP informeerde hoe het nou zit met eventuele vaccinaties straks op de Spelen in Tokio, daar roert een ander deel zich met de vraag hoe de NSP denkt over een mogelijke vaccinatieplicht voor de media bij stadionbezoek. De een wil graag een prik, de ander onder geen beding.

Jaarprijzen AIPS op 22 maart bekend

De jaarlijkse toekenning van de AIPS Sport Media Awards zal op maandag 22 maart virtueel plaats hebben. Voor deze derde editie ontving de jury 1871 inzendingen in 34 talen uit 129 landen. Dat betekent een record-deelname.

Vijftien voetbalboeken op shortlist verkiezing Staantribune

Voor de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar door het magazine Staantribune zijn vijftien boeken genomineerd. Het betreft een publieksprijs waarvoor via e-mail kan worden gestemd.

Petra van den Heuvel 1949-2021

Paardensportjournaliste Petra van den Heuvel is op 15 februari na een kort ziekbed op 71-jarige leeftijd overleden. Zij was werkzaam voor onder meer het Agrarisch Dagblad en tijdschrift De Hoefslag. Haar specialisme was het Friese Paard.

Joop van der Laan krijgt slecht bericht

Joop van der Laan, freelance sportverslaggever bij Omroep Zeeland, heeft via Facebook bekend gemaakt dat hij niet langer behandeld kan worden aan een kwaadaardige tumor. Die aankondiging leidde tot veel reacties. Drie weken eerder had hij op Omroep Zeeland aangegeven dat hij ‘kankervrij’ was verklaard.

Mindgame

Nooit gedacht dat ik de volgende zin nog eens zou uitspreken: ik ben blij dat Netflix bestaat. Nadat ik tijdens de eerste lockdown een paar Scandinavische crimi’s en de pakkende sportdocumentaires The Last Dance en Sunderland ‘Til I Die had gezien, liet ik mijn abonnement verlopen. Te druk met werk en geen zin om nog langer uren op de bank te hangen.

‘Elke dag in de rij voor sneltest’

'ELKE DAG IN DE RIJ VOOR SNELTEST'
De beschermingsmaatregelen tegen coronabesmettingen lopen nogal eens uiteen bij diverse sportevenementen. In het betaald voetbal en bij zaalsporten is handen wassen en een mondkapje voldoende. Bij incidentele evenementen geldt soms een strenger protocol.

Door Henk Mees

Dagelijks moest hij, vaak langdurig, in de rij staan om een covid-sneltest te ondergaan, acht dagen achtereen. ,,Heel extreem”, vond fotograaf Marcel ter Bals de eisen bij het olympisch kwalificatietoernooi waterpolo (mannen) in Zwemcentrum Rotterdam. Ter Bals: ,,Drie weken eerder was ik bij het OKT voor de vrouwen in Triëst, in Italië. Daar hoefde ik alleen elke dag een formulier af te geven, dat ik acht keer had gekopieerd na mijn test in Nederland.”

Frits Barend over het WK in 1978


FRITS BAREND OVER HET WK IN 1978

'Laat in Qatar zien wat er achter de stadions gebeurt'

In een interview met The Blizzard, een Britse variant van Hard Gras, haalt Frits Barend herinneringen op aan de misstanden in Argentinië rond het WK voetbal van 1978. Hij vertelt daarin over zijn ervaringen met de ‘Dwaze Moeders’ en zijn (korte) interview met de omstreden president Videla.

Gevoel

Ik kan het niet meer aanhoren. Voetballers die alleen maar reppen over hun gevoel wanneer ze een nieuwe stap in hun carrière gaan maken. ‘Ik volg mijn gevoel’. ‘Ik heb deze beslissing op gevoel genomen’. ‘Mijn gevoel zei dat ik deze kans moest grijpen’. ‘Ik heb het gevoel hier thuis te komen’. ‘Ik kreeg meteen een goed gevoel bij deze club’.  

Gio Lippens, auteur boek met 416 pagina’s over wielrennen


GIO LIPPENS, AUTEUR BOEK MET 416 PAGINA'S OVER WIELRENNEN

Een boek na honderd dagen koers en 23 uur Facetim

Liefst 23 uur spraken ze elkaar via Facetime. Wat NOS-verslaggever Gio Lippens optekende uit de mond van de Vlaamse tv-analist José De Cauwer vormt de rode draad in het boek Surplace, een reisverslag door het wielerjaar 2020; 416 pagina’s met ervaringen, overwegingen en veel gesprekken over wielrennen als sport en de toekomst ervan.

Door Henk Mees

Gewoon volhouden!

Als sportverslaggeefster van de Drentse omroep typ ik soms namen als Örnsködsvik en Kauhajoki. Maar Kamensk-Oeralski is toch wel mijn favoriet. Het zijn de plekken waar ijsspeedway-coureur Jasper Iwema uit Hooghalen traint en z'n wedstrijden rijdt. Ver weg van alles en iedereen voert hij een strijd op leven en dood om de wereldtitel ijsspeedway. 

Kanttekening bij een kortstondige hype

KANTTEKENING BIJ EEN KORTSTONDIGE HYPE

De Elfstedentocht die er niet kwam, maakte meer opwinding los aan de Hollandse tv-praattafels dan rond het water en de weiden van Friesland. Daar bleef de nuchterheid heersen.

Door Gerard den Elt

Het ijs is alweer bijna uit de sloten en vaarten. Jammer dat de ijspret maar zo kort duurde. Misschien wel even een leermoment voor al die (jonge) collega’s die kennelijk voor het eerst beroepsmatig te maken kregen met een pluim die neigde naar een wat langere periode van serieuze vorst, vooral werkend op de redacties van talkshows.

Gezamenlijk protest Belgische en Nederlandse media bij Jumbo-Visma

De belangenorganisaties Sportspress.be en de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) hebben gezamenlijk ernstig bezwaar aangetekend tegen de wijze waarop de wielerploeg van Jumbo-Visma zich op vrijdag 22 januari 2021 heeft gepresenteerd met het oog op het nieuwe wielerseizoen.

Henk Stouwdam na veertig jaar sportjournalistiek met pensioen

Onder applaus van zijn collega’s in het perscentrum van Thialf nam NRC-journalist Henk Stouwdam zondag 14 februari afscheid van de dagelijkse sportjournalistiek. Zijn laatste accreditatiebewijs ging af. KNSB-mediaman Carl Mureau overhandigde hem een paar Friese Doorlopers als afscheidscadeau.

Bedrijf Magnus Carlsen koopt Nederlandse schaakuitgeverij

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen heeft met zijn bedrijf Play Magnus Group (PMG) de Nederlandse uitgeverij Interchess overgenomen. Interchess, gevestigd in Alkmaar, geeft schaakboeken en het Engelstalige tijdschrift New in Chess uit.

The Playbook > Press, een waslijst aan regels en beperkingen in Tokio

Kort na de briefing van circa 270 journalisten over de spelregels in Tokio, waarover John Volkers in de vorige editie op deze site schreef, is The Playbook > Press verschenen. Daarin is een waslijst aan regels en beperkingen opgenomen voor een ‘veilige en succesvolle’ Olympische en Paralympische Spelen.

Peptalk van de buis bij Ziggo

Vrij geruisloos en nogal abrupt is er een einde gekomen aan de sporttalkshow Peptalk op Ziggo. In het programma waren wekelijks topsporters te gast bij Jack van Gelder en Frank Evenblij.

Hans Koeleman lanceert magazine voor hardlopers

Voormalig atleet Hans Koeleman komt binnenkort met een tijdschrift voor ‘avontuurlijke hardlopers’. Het magazine moet vier keer per jaar uitkomen. Als titel is gekozen voor Mystical Miles.

Lara van Ruijven twee keer in top 10

Hoewel de corona-uitbraak ook het sportjaar 2020 uitholde, levert de top 10 van beste sportfoto’s toch een gevarieerd beeld op. Vijf verschillende sporten komen daarin tot uitdrukking; in vier gevallen betreft het voetbalfoto’s, twee keer wielrennen, twee keer shorttrack. Foto’s van een surfer en zwemster Kira Toussaint completeren de top 10.

‘Extreem andere Spelen in Tokio’

De internationale sportpersorganisatie, de AIPS, liet zich vorige week informeren over de stand van zaken voor de Olympische Spelen van Tokio. Die van 2020 die wegens de coronapandemie zijn uitgesteld naar 2021. ,,Het worden echt extreem andere Spelen dan jullie gewend zijn”, kondigde IOC-woordvoerder Lucia Montanarella aan.

door John Volkers

Jan Seuren 1942-2021

Oud-sportverslaggever Jan Seuren is zaterdag 30 januari op 78-jarige leeftijd overleden. Tot zijn pensioen in 2004 werkte Seuren bijna 25 jaar lang op de sportredactie van dagblad De Limburger.

De keerzijde van topsport

In het kader van nooit gedacht, toch gebeurd. Door de lange coronawandelingen ben ook ik toegetreden tot de wereld van podcasts, waarin het vrouwenvoetbal gelukkig niet achterblijft. Onlangs lanceerde de UEFA The Football Podcast, met als host Rocky Hehakaija, voormalig (straat)voetballer en oprichter van de Favela Street Foundation. Elke aflevering is gelinkt aan een belangrijk thema dat binnen het vrouwenvoetbal speelt, zoals gelijke rechten voor mannen en vrouwen, seksisme en mentale gezondheid.

Veel aandacht voor afscheid eerste vrouwelijke voetbalcommentator in Duitsland

In Nederland blijft het wachten op de eerste vrouw die op de landelijke zenders commentaar geeft bij een voetbalwedstrijd. Anders ligt dat in Duitsland waar Sabine Töpperwien 33 jaar lang verslag deed voor ARD en WDR. Haar afscheid kreeg aandacht in vrijwel alle Duitse media.

Voetbalzone komt met interviews met ’Kopstukken’

Op het YouTube-kanaal zendt de website Voetbalzone vanaf 2 februari wekelijks interviews uit met personen, die als bekende gezichten uit de voetbaljournalistiek worden gepresenteerd. Het programma draagt de naam Kopstukken. De interviews zijn ook als podcast te beluisteren via onder meer Spotify en Apple Music.

Drie mutaties in sportjournalistiek

Mutaties in de sportjournalistiek. Luuk Blijboom, Sam van Raalte en Thomas Sijtsma kondigden aan dat ze voor andere opdrachtgevers gaan werken.

Koen van Weel, winnaar NSP/Canon Zilveren Camera


KOEN VAN WEEL, WINNAAR NSP/CANON ZILVEREN CAMERA SPORTFOTO 2020

‘Ik dacht, ik laat 'm nog eens winnen'

De titel was al binnen voor baanwielrenner Harry Lavreysen toen hij een rondje later als wereldkampioen keirin in extase langs fotograaf Koen van Weel flitste. ,,Bij de finish kón hij niet eens juichen. Een ronde later wel, dat was hét moment”, zegt Koen van Weel (1983) over zijn foto die is bekroond met de NSP/Canon Zilveren Camera 2020. Met een blik in de bril van Lavreysen laat Van Weel de triomfantelijke arm van Lavreysen in spiegelbeeld op de foto zien.

door Henk Mees

Turnsters danken media voor inzet en kritische blik

TURNSTERS DANKEN MEDIA VOOR INZET EN KRITISCHE BLIK

Kees Jongkind – NSP Sportjournalist 2020

Koen van Weel – NSP/ZILVEREN CAMERA 2020

Erik van Haren – Sportjournalistiek talent 2020

Marco Knippen – NSP SCOOP 2020

Turnsters en oud-turnsters – NSP Sportpersoonlijkheden 2020

De nieuwe onthullingen van misstanden in het turnen hebben erkenning gekregen in de jaarlijkse prijzenregen van de NSP. De slachtoffers die met hun ervaringen vorig jaar in de media verschenen, zijn uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheden van het Jaar 2020. Voor de NSP SCOOP 2020 viel de keus op de reportagereeks van Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) over het misbruik van jonge turnsters en de bekentenis van trainer Gerrit Beltman over de praktijken in de turnhal.

Shit happens!

Frits Barend reageerde laconiek op mijn uitleg over een misgelopen poging om én zeven prijzen uit te reiken aan (foto)journalisten én dat nog enkele dagen stil te houden, zodat we in alle rust en onder embargo de jaarprijzen van de NSP op deze maandag bekend konden maken.

Helaas, de fotoprijzen lekten voortijdig uit door een krantenpublicatie, die ik ook niet helemaal in de hand had. Geef mij maar de schuld. ,,Shit happens!”, was de droge constatering van Frits.

Journalisten tegen betaling in de bubbel

JOURNALISTEN TEGEN BETALING IN DE BUBBEL

Het nieuwste van het nieuwste in deze verwarrende coronatijden geschiedt momenteel in Egypte bij het WK handbal voor mannen. Journalisten die de 32 landenteams volgen, het zijn er maar enkelen, worden opgenomen in de WK-bubbel. Ze kopen hun plaats, zo meldt Björn Pazen van de werkgroep handbal van de AIPS, voor 250 dollar (per dag).

Door John Volkers

Daarvoor hebben de mediavertegenwoordigers een kamer, vervoer en een plaats in het stadion. Voorwaarde is evenwel dat de journalist - topland Duitsland heeft slechts drie tv-mensen en één fotograaf afgevaardigd - de bubbel niet verlaat. Een wandeling op straat, het hotel uit, is niet toegestaan.

Sentiment

Stel: Een werknemer van het succesvolle bouwbedrijf Wauw Bouw heeft een prima functie. Niet de belangrijkste functie, maar wel één waarin hij aardig zijn ei kwijt kan en zeer gewaardeerd wordt. Zowel intern als door de klanten van het bedrijf. Dan komt er een aanbod van zijn vorige werkgever, Bouwen Mooi Man, dat hem graag net voor zijn pensioen nog een half jaartje inhuurt. Want hij was altijd zo belangrijk voor ze geweest. Kleinigheidje: het bedrijf is wel bijna failliet en zijn invloed om het te redden vrij beperkt.