NIEUWSOVERZICHT

Europese Spelen, jammer…

Een hele opluchting dat de tweede Europese Spelen (ES) niet, zoals aanvankelijk was bedoeld, in Nederland plaatsvinden. Want wat moet je nou met zo’n evenement? Het is vlees noch vis. Dat zie je ook aan de interesse van onze media.

Proef met nieuw accreditatiesysteem voor voetbalduels

Persvoorlichters van eredivisieclubs en KNVB hebben vorige week woensdag in Amsterdam met de NSP en aanwezige media-vertegenwoordigers overleg gevoerd over het voorbije en komende voetbalseizoen. De opkomst was ondanks de voor sommigen nog lopende vakantieperiode behoorlijk: we waren met circa 28 aanwezigen.

Freek Jansen van VI naar AD

Freek Jansen (36) verruilt per 1 juli Voetbal International (VI) voor het AD. Ook bij zijn nieuwe werkgever gaat hij als verslaggever voornamelijk Ajax volgen. Daniël Dwarswaard, die vier jaar lang voor het AD club-watcher was van Ajax, krijgt op eigen verzoek een rol als algemeen voetbalverslaggever.

VAR thema bij derde kennissessie op 1 augustus 

De KNVB houdt op donderdag 1 augustus op de KNVB Campus in Zeist een kennissessie over de lessen van de VAR na het eerste volledige seizoen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Toto en NSP. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerde journalisten. 

Wim Kleine overleden

‘Schudden voor gebruik’, was de gekscherende kreet op de redactie als het om Wim Kleine ging, schreef Martin Menger in het Noordhollands Dagblad. Daarin schetste hij de vorige week overleden Kleine als een sportjournalist met een klein hart en grote betrokkenheid. ‘Hij verdedigde fanatiek zijn eigen mening en onafhankelijkheid. Dat was zijn baken’.

Boek over Nouri ‘beste sportboek’ in publieksverkiezing

Het boek ‘Nouri, De belofte’ van auteur Henk Spaan is gekozen tot Helden Sportboek van het Jaar 2019. De verkiezing gebeurde op basis van stemmen die waren uitgebracht op de website van Helden Magazine. ‘Nouri’ kreeg de voorkeur boven ‘Inside’ van Michel van Egmond en Jan Hillenius en ‘Het Beest’ van Thomas Sijtsma over wielrenner Lieuwe Westra.

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken
Met winnaars als de VS (mannen) en China (vrouwen) was er aan wereldwijde media-aandacht geen gebrek voor de wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. En dat kwam de organisatie en de gastheer van het evenement, de stad Amsterdam, uitstekend uit. Basketballen op een vrije worp afstand van de Rembrandts en Van Goghs, dat is nog zelden vertoond, op het EK twee jaar geleden na dan.

Passie

Weinig woorden zijn zo nadrukkelijk aan inflatie onderhevig als passie. Kijk maar eens in de schappen van uw buurtsuper en lees de verpakkingen. Brood is met passie gekneed, olijfolie met passie bereid; je struikelt over de passie. Loop een restaurant binnen dat graag hip wil zijn. Wedden dat het woord passie op de menukaart voorkomt?

Arno Vermeulen, commentator op WK voetbal

ARNO VERMEULEN, COMMENTATOR OP WK VOETBAL
Alle wedstrijden van het WK voetbal voor vrouwen zijn live te volgen bij de NOS, op tv of online. Vanuit de stadions in Frankrijk doen vijf commentatoren verslag, een aantal wedstrijden wordt in de studio van commentaar voorzien. Het zijn allemaal mannenstemmen. ,,Je kunt hiervoor niet hals over kop iemand klaar stomen. Dat levert brokken op”, zegt Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS.

Zomerstop voor NSP-nieuwsbrief en website

De wekelijkse NSP-nieuwsbrief wordt de komende zomerweken niet verzonden en de website tijdelijk niet aangepast. Alleen bij dringende zaken zullen we eventueel de website verversen.

Friese journalist beleeft dol avontuur met St Louis Blues

IJshockeyfanaat Gerard Bos, freelance medewerker van onder meer de Leeuwarder Courant, heeft in de Verenigde Staten een ongekend avontuur beleefd. Dankzij schenkingen van gulle gevers was hij in staat de triomftocht van de St Louis Blues naar de Stanley Cup te volgen.

Bond eist gratis foto’s van fotografen

De Britse basketbalfederatie (BBF) heeft verbazing en verontwaardiging gewekt bij fotografen met de voorwaarde dat accreditaties alleen worden verstrekt wanneer foto’s desgewenst gratis worden afgestaan voor gebruik door de BBF. Ook wil men fotografen verbieden wedstrijdinformatie door te geven.

WK wielrennen media in Italië

De twintigste editie van het WK wielrennen voor mediavertegenwoordigers (m/vr) wordt van 12 tot en met 15 september gehouden in de regio Veneto (Italië). De wedstrijden van het WPCC (World Press Cycling Championships) zijn verdeeld over de steden Treviso, Bassano del Grappa en Marostica.

Expositie foto’s Ewoud Broeksma

Het fotografische werk van Ewoud Broeksma is terug te zien in een expositie in Galerie MooiMan aan de Noorderstationsstraat 40 in Groningen. Broeksma overleed op 14 februari 2019 op 61-jarige leeftijd. Hij maakte vooral naam met naaktfoto’s van sporters.

Vraagtekens bij junioren-WK

Van 27 tot 30 juni vinden in het Hongaarse Gyor de allereerste wereldkampioenschappen turnen voor junioren plaats. Zonder Nederlandse inbreng, maar wel met het Japanse wonderkind Takeru Kitazono, die bij de Youth Olympic Games in Buenos Aires vorig jaar vijf gouden plakken won. Ook in Hongarije is hij de titelfavoriet. Toch vrees ik dat daar straks maar geringe aandacht voor is vanuit de media.

‘Het grootste sportevenement van 2019’

‘Het grootste sportevenement van 2019’
Het WK handboogschieten, dat de afgelopen twee weken in Den Bosch plaats had, werd door zowel NOC*NSF als Rijksoverheid als ‘het grootste topsportevenement van 2019’ in Nederland aangemerkt. De handboogsportbond liet de organisatie over aan sportevenementenbedrijf Team TOC (The Organizing Connection) van Eric Kersten.

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports
Kees Jansma (71) is gestopt met de presentatie van twee praatprogramma’s over voetbal op FOX Sports. Hij blijft verschijnen op het tv-scherm, bij Studio Voetbal van de NOS en in het zaterdagavondprogramma De Eredivisie van FOX. Ook gaat Jansma een boek schrijven, vertelt hij in een groot interview in Volkskrant Magazine.

Heerlijk, zo’n koers in de luwte

Het is niet de belangrijkste wielerronde in de wereld. Zelfs als voorbereidingskoers op de Tour de France moet de Ronde van Zwitserland tegenwoordig deemoedig buigen voor de grote concurrent, het Critérium du Dauphiné. En toch kom ik er elk jaar in juni graag, ook al staan de Zwitsers niet bekend als het allervriendelijkste volk ter wereld en is alles er schreeuwend duur.

Statement Peter Schols

TEKST PETER SCHOLS BEHOREND BIJ FOTO-ESTAFETTE Normaal staat op deze plek een mooie sport/voetbal foto. Ik heb hier al de nodige juweeltjes voorbij zien komen! Ik heb aan de NSP  gevraagd of ik, bij  hoge uitzondering, i.p.v. een foto een statement mag plaatsen. Afgelopen twee jaar, nadat ik 7 jaar als art-redacteur gewerkt had bij de krant, ging ik met heel veel plezier weer fotograferen,

Term ’Leeuwinnen’ taboe voor Trouw

De sportredactie van het dagblad Trouw vermijdt het gebruik van de term ‘Leeuwinnen’ in relatie tot het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. In zijn wekelijkse voetbalcolumn legde Henk Hoijtink, chef van de sportredactie, uit waarom. ‘Zie de Oranje-vrouwen als wat ze zijn, bekijk ze als alle sporters in een ploeg. Leeuwinnen?

Europese voetbalduels live op open net

Veronica (onderdeel van Talpa TV) gaat meer voetbalwedstrijden op het open net brengen. Alle Europese kwalificatiewedstrijden van PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht zullen live door Veronica worden uitgezonden. De wedstrijden van Ajax waarvan Ziggo hoofdsponsor is, komen op het open net van Ziggo Sport.

Zes voetbalboeken in race bij boekverkiezing Helden

In zes van de tien sportboeken die door Helden Magazine zijn geselecteerd voor de verkiezing tot Helden Sportboek van het jaar, gaat het over voetballers en voetbal. Maar net als vorig jaar zijn de twee voetbalboeken die eerder dit jaar bij andere verkiezingen werden uitverkozen niet genomineerd.

Anekdotes over ADO vullen boek Jan-Hermen de Bruijn

Jan-Hermen de Bruijn (1954) loopt al een halve eeuw rond bij ADO Den Haag. Hij schreef er over en werkte voor de club. Met anekdotes die hij nooit beschreef, komt De Bruijn nu naar buiten in het boek ‘Goed bewaarde ADO-geheimen’(deel 1).

Boek over kinderjaren topsporters bekroond

De Hotze de Roosprijs die jaarlijks wordt toegekend aan een debuterend kinderboekenschrijver is dit jaar voor Barbara Barend en Marlies van Cleeff (beiden Helden Magazine). In het bekroonde boek ‘Dromen van succes’ komen de kinderjaren, met name in de sport, van 25 Nederlandse topsporters aan bod.

Hype

‘We leven in een hype-maatschappij’, zei Dirk Scheringa elf jaar geleden tegen mij, toen ik tegenover hem zat voor een reportage in Voetbal International over de opmars van AZ. Even los van de rare streken die hij zakelijk heeft uitgehaald: hij bedoelde dit in algemene zin. Sindsdien schieten zijn woorden regelmatig door mijn hoofd.