Nieuws

Vrouwelijke sportjournalisten Oostenrijk vormen platform

Voor vrouwelijke sportjournalisten in Oostenrijk is een vereniging opgericht: ‘Wir Frauen im Sport’.  Televisie-journaliste Elisabeth Auer en tijdschrift-journaliste Nina Strasser hebben daartoe het initiatief genomen na het uitwisselen van eigen ervaringen. Ook vrouwelijke media-woordvoerders in de sport zijn welkom bij hun organisatie.

Auer en Strasser constateren steeds het gevoel te hebben tot een minderheid te horen. Het aandeel vrouwen in de Oostenrijkse sportjournalistiek bedraagt circa 10 procent. ,,Vrouwen worden niet als commentator ingezet bij voetbalwedstrijden, mannen vertellen de tv-kijkers wel even hoe er gespeeld wordt. Vrouwen mogen alleen rondom de wedstrijd wat doen, meer niet”, aldus Elisabeth Auer.

De twee vrouwen hopen met de vereniging meer vrouwen aan te moedigen tot een keuze voor de sportjournalistiek.  Auer: ,,Wij willen daarmee ook een platform bieden aan vrouwelijke sportjournalisten die een baan zoeken. Chefs van sportredacties hebben mij al te vaak gezegd dat ze dringend behoefte hebben aan vrouwen, maar dat ze niet te vinden zijn. Dat excuus moet maar eens verdwijnen.”

Elisabeth Auer