Nieuws

NSP vraagt actie van KNVB na vuurwerk bij bekerfinale

Fotografen naast het doel van AZ waanden zich bij de KNVB-bekerfinale in de vuurlinie. In een brief aan de KNVB schrijft de NSP ‘’dat een belangrijke grens is overschreden.”  De NSP wijst in de brief op gevaarlijke situaties voor fotografen, cameramensen, ballenjongens en anderen met een taak rond het veld.  De KNVB wordt gevraagd mee te werken aan een onderzoek, schadevergoeding dan wel verhaal te halen op de daders.

De NSP richt de brief aan de KNVB als organisator van de bekerfinale in het Feyenoord-stadion. De vuurbommen en fakkels werden kort na het begin van de wedstrijd afgestoken in een tribunevak met aanhangers van AZ.  De wedstrijd moest daarvoor worden onderbroken. Er vielen geen gewonden. Op radio, tv en in de kranten werd nauwelijks nog aandacht besteed aan het vuurwerk en het gevaar dat fotografen daardoor liepen

De incidenten in de Kuip zijn voor de NSP aanleiding om de KNVB te wijzen op het regelmatig bekogelen van fotografen, cameramensen en anderen door supporters. ,,Het wordt tijd voor krachtige actie tegen de daders”, aldus de NSP. De brief van de NSP wordt ondersteund door verklaringen van tien fotografen.

Olaf Kraak (ANP) liep gehoorschade op en heeft aangifte gedaan bij de politie. ,,Dit vuurwerk was gewoon gevaarlijk, het ging alle perken te buiten. Ik heb daar echt niet veilig gezeten”, aldus Kraak. De computer van Stanley Gontha (Pro Shots) werd getroffen door een beker bier waarna muis en toetsenbord niet meer functioneerden. De NSP heeft juridisch advies ingewonnen om te beoordelen welke stappen door de organisatie gezet kunnen worden. 

Onder meer Cobra’s 6 kwamen volgens Ronald Bonestroo neer op het veld, vlak bij de fotografen. Niemand werd geraakt. ,,Een van mijn camera’s zat onder de kruitsporen van de Cobra 6 die er tegen aan lag. Het was nog net niet zo erg als wat ik eens bij Standard Luik tegen Ajax heb meegemaakt, maar bedreigend was het zeker ”, aldus Bonestroo.

Bonestroo had bij de bekerfinale een plaats gevonden, rechts van AZ-doelman Bizot (gezien vanaf de tribune achter het doel).  ,,Daar zaten we met zo’n vijf fotografen. Het was precies de zone waar het vuurwerk terecht kwam. Daarna ben ik maar links van het doel gaan zitten.”

Stanley Gontha zat aan de andere zijde van het doel waarachter zich de aanhang van AZ bevond. Gontha: ,,Toen de supporters in de tweede helft beseften dat AZ een verloren wedstrijd speelde, gingen ze met plastic bekertjes bier gooien. Eentje raakte mijn hoofd, een ander mijn computer die ik daarna net meer kon gebruiken. Hij is zo beschadigd dat ik een nieuwe computer heb moeten kopen. De rekening heb ik al naar de KNVB gestuurd.”

Bij Feyenoord, AZ én de KNVB maakte Stanley Gontha melding van het incident. ,,Van Feyenoord en AZ kreeg ik snel bericht dat zij geen verantwoordelijkheid droegen bij de bekerfinale. Ze verwezen me naar de KNVB, de organisator van de finale”, aldus Gontha.     

Ook in de tribunevakken met de Feyenoord-aanhang werd tijdens de bekerfinale vuurwerp ontstoken. In dat geval werden de projectielen gericht op de gracht die voor afscheiding met het veld zorgt.

Ook in de tribunevakken met Feyenoord-fans werd vuurwerk ontstoken. (Foto: Ronald Bonestroo)

Vuurwerk op het veld, vlakbij AZ-doelman Bizot. (foto: Ronald Bonestroo)