Nieuws

TOTO en NSP gaan samen kennisdebat stimuleren

De NSP en TOTO, de enige legale aanbieder van sportweddenschappen in Nederland, gaan het komend jaar een bijzondere samenwerking aan. In 2019 organiseren NSP en TOTO drie kennisdebatsessies over de sport in Nederland.

Doel van de samenwerking is om kennis en achtergronden te delen over sportgerelateerde onderwerpen.

De aftrap van onze samenwerking is tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner op maandag 28 januari 2019 op Papendal. Hier zal Niels Onkenhout, ceo Nederlandse Loterij die aanbieder is van TOTO, spreken over onder andere de toekomst van sportweddenschappen in Nederland.

Die avond staat mede in het teken van het thema Poen, Pers & Prestaties, waarin ook uitgebreid wordt stilgestaan bij het geruchtmakende dossier Propere Handen in België en wat die wedstrijdvervalsing voor de Nederlandse voetbal- en sportwereld betekent.

De concrete invulling van de samenwerking tussen NSP en TOTO krijgt vorm in drie kennisdebatsessies die wij in 2019 samen organiseren. De volgende onderwerpen komen aan bod: de wereld van sportweddenschappen (maart 2019), sportfinanciering (mei 2019) en (onder voorbehoud, eind juli 2019) de VAR, de videoscheidsrechter en de invloed op het spel en de uitkomst.

Tijdens die debatten nodigen we deskundigen uit die hun licht laten schijnen op een van deze actuele kwesties in de sport en de sportjournalistiek. TOTO Sportweddenschappen treedt op als gastheer voor de geïnteresseerde journalisten en zal waar mogelijk inhoudelijk een bijdrage leveren aan het kennisdebat. Zo wordt tijdens de eerste sessie aan de deelnemers inzicht verschaft in de wijze waarop TOTO zicht houdt op sportweddenschappen en om een verantwoord aanbod te realiseren voor Nederlandse spelers.

De deelname is gratis.

Details over deze bijeenkomsten, die moeten leiden tot kennisverbreding, zullen komende maanden bekend worden gemaakt.

Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP, zegt hierover: “Het bijzondere aan deze samenwerking is dat journalisten kunnen putten uit veel achtergrondkennis die aanwezig is bij TOTO. We kennen allemaal de verhalen over de belchinees en sommigen hebben reportages over matchfixing gelezen. Maar wat er straks allemaal op ons afkomt met de machtige internationale industrie rond sportweddenschappen en de eventuele kwalijke gevolgen, ik heb er geen idee van. Net zoals de beslissing van een scheidsrechter of van de VAR van invloed kan zijn op winst of verlies van een sportweddenschap. Ik denk dat veel journalisten behoefte hebben aan meer achtergronden en kennis op dit gebied en dat wil de NSP graag faciliteren.”

Niels Onkenhout, ceo van Nederlandse Loterij: “Voor TOTO biedt de samenwerking de mogelijkheid om onze expertise en kennis over sportweddenschappen op een inhoudelijke manier te delen met liefhebbers van sport. Het geeft ons de mogelijkheid om het verhaal achter het merk te vertellen en om onze kennis van de sport en over sportweddenschappen te delen.”