IN DE SPO(®)TLIGHT

Vincent Riemersma, winnaar Media Award AIPS

De eerste Media Award van de AIPS in de categorie sportfoto’s in actie is gewonnen door Vincent Riemersma (36). De prijs is goed voor 8.000 dollar. Zijn foto vanuit de lucht van schaatsende schaduwen op de Weissensee, gemaakt met een drone, werd in Lausanne verkozen boven een Russische foto van de Franse biatlon-topper Martin Fourcade en een beeld van Duitse rugbyers bij een moddergevecht in een park in Keulen.  

Van harte gefeliciteerd, Vincent. Beschrijf je foto eens. 

,,Ik heb me laten inspireren door de beroemde kamelenfoto in de National Geographic die ooit zo in de woestijn is gemaakt. Zoiets wil ik ook eens maken, heb ik altijd gedacht. Toen het peloton langs vloog zag ik op het schermpje van mijn camera hetzelfde beeld. Een jaar daarvoor had ik dezelfde foto met een fotomast uitgeprobeerd, maar dat lukte niet zo goed. Met het gebruik van de drone pakte het gelukkig wel goed uit, je ziet echt schaatsende schaduwen.” 

De winnende foto van Vincent Riemersma ‘Skating Shadows’

Heb je de foto ook ingezonden voor de Zilveren Camera en de NSP-fotojaarprijs?  

,,Ik heb hem wel ingezonden, maar of hij goed genoeg is voor de Zilveren Camera, vraag ik me af. Daar kijken ze ook naar actie, naar een nieuwselement. Dit vind ik een hele mooie foto, echt gaaf, maar er gebeurt eigenlijk niks. Ik ben zeker vereerd met deze prijs, maar met een andere jury of op een moment dat juryleden met hun andere been uit bed zijn gestapt, krijg je zomaar een ander oordeel. Een zekere mate van subjectiviteit is bij elke verkiezing wel aanwezig.”   

Jouw foto is alleen in de PZC gepubliceerd, waar ze beeld zochten bij een verhaal over Zeeuwse schaatsers op de Weissensee. Toeval die publicatie? 

,,Het is mijn geluk geweest dat de PZC die foto heeft gepubliceerd, op de voorpagina nog wel. Publicatie was namelijk een voorwaarde om mee te kunnen dingen. Kranten die foto’s van het schaatsen op de Weissensee plaatsen, kijken  meestal toch eerst naar het beste finishplaatje. Dat ze bij de PZC een andere foto zochten is nu in mijn voordeel uitgevallen.” 

Op de website van de AIPS staat jouw foto vooraan bij de acht categorieën. Was het de meest in het oog springende prijs? 

,,Ik was ook de eerste aan wie een prijs werd uitgereikt. Ik denk niet dat het daarmee de belangrijkste prijs is. Ik heb mooi materiaal gezien in uiteenlopende categorieën met docu’s en geschreven stukken. Pim Ras van het AD zat met zijn serie over Sergio Ramos in de Champions League-finale bij de laatste twintig.  Voor elke categorie waren er drie genomineerden, die vanuit de hele wereld waren ingevlogen en die allemaal op voorhand wisten dat ze een aantrekkelijke geldprijs konden ophalen. Erg luxe allemaal.” 

Nog feest gevierd in Lausanne? 

,,Ik ben met de auto en heb de hele nacht doorgereden omdat ik dinsdag vroeg op de Weissensee moest zijn. “ 

Voor een nieuwe prijswinnende foto? 

,,Van deze foto is het nieuwe nu wel af. Hij is alweer een jaar oud. Ik moet nu op zoek naar nieuw beeld.” 

Hoelang fotografeer jij al? 

,,Ik ben nu drie jaar professioneel bezig. Het is begonnen als hobby. Ik heb natuurkunde gestudeerd en werkte in het ziekenhuis, in de Daniël den Hoed-kliniek met de bestraling van kankerpatiënten. Ik ontdekte dat ik sportfotografie leuker vond en dat het ook zakelijk goed ging. Toen heb ik er mijn werk van gemaakt.” 

Vincent Riemersma op het natuurijs in het Zweedse Lulea (foto: Renz Rotteveel)

Voor wie werk je, in welke sporten?  

,,Ik ben freelancer en concentreer me op schaatsen en wielrennen. Ik werk voor teams, voor de KNSB, voor bedrijven, voor sponsors. In het wielrennen werk ik veel met Sunweb. Vorig jaar ben ik met het team mee geweest naar onder meer de Giro en nog een aantal andere wedstrijden.” 

Bij een trainingsrit van Sunweb in Spanje.

Doe je geen andere sporten? 

,,Ik wil in mijn werk heel goed zijn, geen middelmaat leveren. Dat lukt me bij schaatsen en wielrennen. Ik kijk nu wel met een schuin oog naar andere sporten, met de vraag wat kan mijn volgende stap zijn.”  

 

HENK MEES