Nieuws

Term ’Leeuwinnen’ taboe voor Trouw

De sportredactie van het dagblad Trouw vermijdt het gebruik van de term ‘Leeuwinnen’ in relatie tot het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. In zijn wekelijkse voetbalcolumn legde Henk Hoijtink, chef van de sportredactie, uit waarom. ‘Zie de Oranje-vrouwen als wat ze zijn, bekijk ze als alle sporters in een ploeg. Leeuwinnen? Dat is nu juist een onderscheid aanbrengen (en koesteren) dat zou moeten vervallen’, betoogt Hoijtink.

Henk Hoijtink

In de column maakt Hoijtink de vergelijking met de bijnaam ‘Godenzonen’, die David Endt ooit aan Ajax heeft gekoppeld. Hoijtink: ‘Zoals ik Ajax-spelers nooit, nóóit, godenzonen heb genoemd, en zoals ik dat ook nooit uit mijn pen zal krijgen, zo noemt collega Fred Buddenberg (WK-verslaggever voor Trouw) de Oranje-voetbalvrouwen geen leeuwinnen. We noemen de mannen toch ook geen leeuwen, zegt hij’, schrijft Hoijtink.

De term Leeuwinnen raakte ruim tien jaar geleden in zwang en wordt sindsdien nadrukkelijk gehanteerd door de KNVB en in reclamecampagnes van sponsors. ,,Het is een wat uitgekauwde koosnaam”, schreef Willem Vissers op 3 juni in De Volkskrant. Hij is doorgaans zeer terughoudend met de term en gebruikte deze ook niet in zijn eerste WK-bijdrage vanuit Frankrijk in de krant van dinsdag 11 juni.

Opmerkelijk is ook hoe NRC omgaat met het begrip vrouwenvoetbal, Twee jaar geleden besloot de krant het woord ‘vrouwenvoetbal’ niet meer te gebruiken, alleen in contrast met mannenvoetbal.  ‘Vrouwenvoetbal is geen sport. NRC schrijft over voetbal, in dit geval over voetbal voor vrouwen’, aldus NRC in 2017. Het is geen houdbaar standpunt gebleken. In een hoofdredactioneel commentaar dat vorige week in NRC verscheen, kwam het ‘verfoeide’ begrip liefst zes keer voor.