Nieuws

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken

Met winnaars als de VS (mannen) en China (vrouwen) was er aan wereldwijde media-aandacht geen gebrek voor de wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. En dat kwam de organisatie en de gastheer van het evenement, de stad Amsterdam, uitstekend uit. Basketballen op een vrije worp afstand van de Rembrandts en Van Goghs, dat is nog zelden vertoond, op het EK twee jaar geleden na dan.

Niet voor niets stipte een FIBA-oficial woensdag in gesprek met de NSP aan dat de organisatoren van de WK, TIG en House of Sports, een nieuwe ondergrens voor het titeltoernooi hebben neergelegd. ,,Een toernooi zoals dit hebben we nooit eerder beleefd",  aldus de official van de wereldbasketbalbond.

En ook voor Telegraafcolumnist Ton Boot, als voormalig basketbalinternational gevormd op het basketbalveld op het Museumplein, was het een bijzonder evenement. Hij werd tijdens het openingsdiner – geserveerd op het speelveld van het WK – uitgeroepen tot erelid van de NBB voor zijn verdiensten als speler en coach in het basketbal.

3x3 basketbal is een jonge, spectaculaire, vereenvoudigde vorm van het traditionele basketbal. De spelers zijn actief op slechts één basket en moeten binnen twaalf seconden schieten. Dat de sport in Tokio Olympisch wordt, geeft de discipline extra aantrekkingskracht.

Dat was onder meer te merken aan de mediabelangstelling. De NOS zond enkele duels met commentaar van verslaggever Erik van Dijk rechtstreeks uit op NPO3, wat leidde tot 146.000 kijkers naar een van de duels van de Oranje-mannen op woensdagavond.

Ook de kranten en ANP besteedden aandacht aan het WK onder de immense pagodetent op het Museumplein, dichtbij het Concertgebouw waar in 1931 de allereerste internationale basketbalwedstrijd in Nederland werd gespeeld. Klein minpuntje: de perstribune was gepositioneerd aan de rand van de pagodetent, zodat journalisten woensdagavond tijdens een fikse bui hun laptops in veiligheid moesten brengen.   

Het evenement trok eveneens aandacht van het grote sportmedium ESPN, dat het (uiteraard in het Engels) bondig samenvatte:
"The event was held on Museumplein in the heart of the Dutch capital, with the iconic Rijksmuseum for urban backdrop. The FIBA 3x3 World Cup venue was the biggest-ever FIBA 3x3 temporary venue. It attracted a sell-out crowd of 2,561 fans on the last day of competition, including FIBA Secretary General Andreas Zagklis. The World Cup was the main event of the Urban Sports Week, which transformed the entire square into an urban cultural festival."

GERARD DEN ELT