Nieuws

Trouw kondigt ontbreken van verslag aan

Opmerkelijk nootje in dagblad Trouw. Op vrijdag 6 september, op de dag dat de voetbalinterland Duitsland – Nederland, werd gespeeld, kondigde de krant aan dat op zaterdag géén wedstrijdverslag kon worden aangetroffen in de gedrukte krant. ,,Op deze manier melden dat er helemaal niets in de krant zou staan, dat moet de eerste keer zijn geweest”, zegt Henk Hoijtink, chef sport bij Trouw.

’De wedstrijd begint om 20.45 uur, precies het tijdstip dat de drukpersen voor de krant van zaterdag beginnen te draaien. In de krant van zaterdag is daarom geen wedstrijdverslag te vinden. Kijk daarvoor op trouw.nl en in de digitale editie’, luidde de mededeling, apart vermeld onder een voorbeschouwing van Henk Hoijtink. In de krant van zaterdag volgde bovenaan de eerste sportpagina een soortgelijke vermelding.

Met name de dikkere zaterdagkranten vereisen volgens de Persgroep vroegere druktijden om de kosten te kunnen drukken. Hoijtink: ,,Dat is al langer het geval, maar enkele maanden geleden is besloten de deadline nog verder te vervroegen. Nu moet op vrijdagavond al om kwart voor negen met drukken worden begonnen. Tot nu toe konden we bij Trouw op vrijdagavond de eerste edities afsluiten met een voorlopige versie. Daarna kon in het grootste deel van de oplage meteen na afloop van de wedstrijd nog een afgerond verslag worden meegenomen. Dat lukte nu niet meer. Op het moment dat de wedstrijd in Hamburg afgelopen was, rond half elf, was de volledige oplage van Trouw al gedrukt.”

Ook doordeweeks heeft Trouw te maken met vroege sluitingstijden. Hoijtink: ,,Dan krijgen we bij  wedstrijden in de Champions League of bij interlands  wel uitstel tot kwart voor elf. Maar nu ze in de Champions League pas om negen uur ’s avonds beginnen, is dat ook erg krap geworden. Nee, voetbal staat echt niet meer in het teken van de gedrukte pers. Die tijden zijn voorbij.”

NRC, officieel een avondblad, moest zich op zaterdag beperken tot een foto met uitgebreid bijschrift plus verwijzing naar een verslag op nrc.nl.