Nieuws

Autosportromantiek op Zandvoort voor de échte racefanaat

Een Grand Prix met een perskamer van pakweg 100 vierkante meter? De Historic Grand Prix op Zandvoort komt er ditmaal nog mee weg en blijkt afgelopen weekeinde, net als bij andere huidige grote internationale evenementen, ruim voldoende te zijn voor het mediabezoek, maar volgend jaar zal het écht allemaal anders zijn, beseft mediamanager Kees Koning. Tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei is een andere accommodatie noodzakelijk om de ettelijke honderden mediavertegenwoordigers te ontvangen.

Kees Koning, mediamanager op het circuit van Zandvoort

Eén ding is zeker, stelt Koning vooruitblikkend: “De winter gaat voorbijvliegen.”

Jarenlang was de perskamer van Circuit Zandvoort (meestal) toereikend voor het journaille, ook al moesten voor mega-evenementen als DTM en A1 Grand Prix nog weleens noodverbanden worden gelegd. Maar de Formule 1 is echt andere koek.

Hoewel? Kees Koning wijst er fijntjes op dat het duinencircuit sinds de laatste Grand Prix in de Formule 1 in 1985 heel wat succesvolle evenementen heeft gehuisvest. “In 2006 hadden we hier ook 90.000 bezoekers tijdens de A1 Grand Prix, met een schitterende inhaalactie van Jeroen Bleekemolen buitenom in de Tarzanbocht, wat de echte raceliefhebbers niet zijn vergeten.”

En hij roept naast de Deutsche Tourenwagen Masters ook de Jumbo Racedagen in herinnering, waarop dagelijks 100.000 bezoekers te gast waren. “Maar de Formule 1, dat is natuurlijk wel van alles héél véél meer.”

In dat opzicht is de Historische Grand Prix wel een mooie prelude op de terugkeer van de koningsklasse van de autosport in Nederland. Afgelopen weekeinde waren er zo’n 120 mediavertegenwoordigers uit vele landen, meestal voor magazines en websites met een soms relatief klein maar specialistisch bereik. “Meestal zijn het fotografen van wie we de beelden niet meteen maandag in de kranten terugzien. Die komen dan meestal in bijzondere bladen, websites en andere uitgaven.”

De Historic Grand Prix is dan ook bestemd voor de echte liefhebber, die zich komt vergapen aan al het moois dat in ruim een eeuw autosport is voortgebracht. Zo staan er een paar oude bolides van Michael Schumacher en Jos Verstappen (o.a. de Arrows), maar ook auto’s van voor en net na de oorlog. Wanneer die motoren worden gestart, kunnen alleen oordoppen je afhouden van een noodzakelijk bezoekje aan de hoorspecialist.

In de perskamer hangen een paar mooie historische foto’s uit de collectie van voormalig circuitspeaker Rob Petersen. Daarop is goed te zien hoe anders er in de jaren 50, 60 en 70 gewerkt werd in de Formule 1. Zoals de fotograaf die gewoon in de binnenbocht zijn foto’s kan maken, zonder bescherming van de vangrail. Zijn naam is trouwens vooralsnog onbekend.

In de perskamer werken ook een paar vaste journalistieke waarden in de autosport, zoals fotograaf Chris Schotanus, Koen Vergeer en auto- en wintersportjournalist René de Boer. Duidelijk is dat hun huidige werkplek volgend jaar bij de Grand Prix niet toereikend zal zijn voor de ontvangst van tenminste 400 internationale journalisten en fotografen - als het er niet meer zijn.

Koning zegt nog niet precies te weten hoeveel Nederlandse journalisten (met uitzondering van de vaste Nederlandse volgers in de Formule 1) kunnen worden geaccrediteerd, maar zeker is dat dat er geen tientallen zullen zijn. Het precieze aantal is onderwerp van nader overleg met autosportfederatie FIA. Waarschijnlijk wordt er voor de media een speciale tent gebouwd, mogelijk aan de binnenzijde van de Tarzanbocht. 

“Vooral de fotografen zullen blij zijn met Zandvoort”, voorspelt Koning. “Op heel veel circuits zie je alleen maar asfalt, met uitzondering van Paul Ricard waar ze nog iets speciaals hebben gedaan met het geverfde lijnenspel. Zandvoort is mooi glooiend en verschillende locaties bieden met de duinen een prachtige achtergrond. Wij gaan daarnaast met onze media-service tijdens het evenement ervoor zorgen dat vrijwel iedereen met plezier terugkijkt op het weekend.”

De mediamanager voorspelt al de aanvang van de tv-uitzending voorafgaande aan de terugkeer van de Formule 1 op Zandvoort, met een helikopterbeeld laag vanuit zee, waarbij je ineens over de boulevard scheert en het circuit ziet liggen. Koning: “En ik denk dat er ook veel oranje te zien zal zijn.”

 

GERARD DEN ELT

 

Beeld uit het verre verleden, zonder belemmeringen fotograferen pal aan de rand van het circuit.

Liefhebbers sleutelen aan hun kostbaarste bezit

De huidige persruimte op het circuit van Zandvoort (foto's: Gerard den Elt)