IN DE SPO(®)TLIGHT

Louis van de Vuurst, scheidend huisfotograaf van Ajax

Louis van de Vuurst (66) was buschauffeur toen hij een camera kocht. Dan kon hij zo nodig bij schade aan de bus de omvang daarvan vastleggen. Het bleek de start van een carrière in de fotografie voor Louis van de Vuurst, die als huisfotograaf van Ajax met pensioen is gegaan.  Zijn afscheid wordt omlijst met een boek vol et zijn mooiste foto’s.

,,Het is begonnen toen ik als buschauffeur werkte. Het eindpunt van de streekbussen was bij het Victoria Hotel; daar stonden toen nog twaalf telefooncellen en vanuit ons koffiehok heb ik de eerste drugsdeals gefotografeerd. Op een gegeven moment kwam een van mijn foto’s in de krant terecht”, vertelt Louis van de Vuurst in Het Parool.

boek cover

Voordat hij zich op de sport richtte, had Louis van de Vuurst al een oog voor nieuwsfoto’s. ,,Ik heb ook die foto gemaakt dat Janmaat van de Centrumpartij Ronnie Brunswijk een hand gaf, ik heb Mandela binnengehaald op vliegveld Valkenburg, maar sport was altijd mijn uiteindelijke doel.”

Het Parool bood hem een podium. Van de Vuurst: ,,Mijn krant. Nog altijd. Toen ik er werkte – het zal eind jaren tachtig zijn geweest – had Het Parool nog een sportkrant op maandag­ochtend. Er waren een stuk of vijf, zes fotografen in dienst, dus ik moest eerst de andere sporten doen. Maar van het een kwam het ander.”

Via sportmarketingbureau Inter Football van Maarten de Vos kwam hij bij Ajax terecht. ,,Inter Football maakte onder meer de programmaboekjes van Ajax. Ik ben op een gegeven moment zelf naar Ajax-directeur Arie van Eijden gestapt. Die zag ook wel dat ze beter zelf iemand in dienst konden nemen in plaats van al dat geld uit te geven aan een bureau.”

Louis van de Vuurst noemt zich een selfmade-fotograaf. ,,Ik ben heel erg selfmade, heb alleen mijn ­lagere school afgemaakt, verder niets. Ik heb mezelf alles moeten aanleren, ook de computer. In het begin ging alles analoog. Dan moest ik tijdens een wedstrijd een doka inrichten in een wc of zo, en vervolgens een speciaal telefoonlijntje aanleggen om dat beeld naar Amsterdam te versturen. Tien minuten voor tijd kwam je terug op het veld en maakte je nog drie foto’s.”

Aan zijn dienstverband met Ajax houdt Louis van de Vuurst een pensioen over. ,,Als je niks doet, gebeurt er niks in je leven. Nu zeggen al mijn collega’s: eigenlijk ben jij de enige die slim is geweest. Jij kan nu stoppen, jij hebt een pensioen. Terwijl in Nederland bijna geen krant nog een fotograaf in dienst heeft.”

Zijn wellicht bekendste foto maakte Louis van de Vuurst op Wembley, tijdens de WK-kwalificatie-interland in april 1993 tussen Engeland en Nederland. De elleboogstoot van Jan Wouters vol op de kaak van Paul Gascoigne. ,,Het Parool had de primeur, maar hij wordt nog steeds gebruikt. Het is eigenlijk een foto van niks, maar er stonden toen maar drie camera’s rond het veld, hè. Je moet het bedrag er maar niet bij zetten; die foto heeft een fortuin opgebracht”, vertelt Van de Vuurst in Het Parool.

Zijn afscheid wordt omlijst met een kloek boek van 196 pagina’s, rijk geïllustreerd met foto’s en anekdotes.  ,,Het is toch bijzonder dat Ajax een boek over het leven van een van zijn werknemers maakt? Het grote Ajax, ik vind het nogal wat. Ik heb het zelf gecreëerd, maar ik ben Ajax dankbaar dat ze mij dit leven hebben gegund.”

 

(Bron: Het Parool)