SCHOT VOOR DE BOEG

Andere Tijden Sport, leef je uit!

Op m'n dertiende maakte ik al een plakboek over Marco van Basten. Knipte plaatjes uit en ik schreef er met de sierlijkste letters dingen bij. Ik vond het een prachtige voetballer en ook een mysterieuze, mooie man. Laatst schoof hij aan bij Beau om het boek Basta te promoten. Zijn levensverhaal opgeschreven door Edwin Schoon. En ik voelde nog steeds hetzelfde... 

De ster die bovenal toch mens is gebleven. Hij liet op tv een traan omdat zijn vrouw Liesbeth hem ooit bijna had verlaten. Het raakte hem, na al die jaren, nog steeds. Ik was nieuwsgierig geworden en kocht het boek Basta. 

Buiten de glorietijden bij Ajax, AC Milaan en Oranje komt in het boek ook de schaduwzijde ruim aan bod. Natuurlijk het drama rond 'de enkel'. De koude band met z'n vader. De miljoenenclaims van de belastingdienst. Een opmerkelijke maar vooral moeizame carrière als trainer. Maar wat mij vooral raakte, was de 'ongelijmde breuk' met Johan Cruijff. Toch z'n idool, z'n voetbalvader en dierbare vriend.

Cruijff had hem in 2011 gevraagd om directeur van Ajax te worden. Het was onderdeel van de Cruijff-revolutie bij Ajax: alles moest anders. Oud-voetballers moesten het voor het zeggen krijgen. Maar Van Basten voelde zich 'niet klaar' voor de functie van directeur. Na goede gesprekken met Steven ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen en toegezegde steun van professionals uit verschillende hoeken, ging hij tóch overstag. En Cruijff stemde tevreden in. 

Maar toen ineens kwam 'de draai van Cruijff'. Om Van Basten 'te beschermen' pleitte hij - nog geen week later - voor een adviesraad boven de directeur. Die adviesraad zou met belangrijke zaken eerst moeten instemmen. Onbegrijpelijk. Een motie van wantrouwen. En dat van een dierbare vriend die zelf met het idee gekomen was. Toen Van Basten verhaal wilde halen, wees Danny Cruijff hem zelfs de deur. Au! Schrijnend! Wat was er in één week tijd gebeurd? Ik zou zeggen: Andere Tijden Sport, leef je uit!  

Van Basten had er een slecht gevoel over en zei op de valreep 'nee'. Dát vind ik nou mooi. Nee zeggen tegen Cruijff, dat deden er niet veel. Maar Marco wel, hij volgde zijn gevoel. Hij noemde het plan van Cruijff bij Ajax later zelfs De Fabeltjeskrant. 

Maar het trieste van alles is dat het nooit meer goed gekomen is tussen Van Basten en Cruijff. Idiote machtsspelletjes bij Ajax die via de media werden uitgespeeld stonden dat in de weg. Bij de dood van Cruijff vielen de vijftig- en zestigplussers over elkaar heen. De één was een nog een grotere vriend van Cruijff dan de ander. De één was nog vaker bij Johan thuis geweest dan de ander. 

Maar de enige die ik een laatste bezoekje aan Cruijff nog écht had gegund was Marco van Basten. Ik hoop dat ze het ooit in de voetbalhemel weer goedmaken...  

KARIN MULDER