Nieuws

Collega-freelancer

Freelancers voelen een soort verbondenheid met elkaar. Daarom volg ik sinds vorige week op Twitter Thomas Grönnemark. Nee, hij is geen freelancer in de journalistiek, maar een, zoals hij zichzelf noemt, freelance throw-in coach. Een ingooi-coach! Het jaar is pas net begonnen, maar we hebben hier al een kandidaat voor hét woord van 2020. 

De ingooi-coach bestaat echt, al jaren zelfs, en deze Deense zzp’er werd vorige week door Ajax meegenomen naar het trainingskamp in Azië. Dat doet collega Thomas helemaal niet verkeerd. Ik kom als freelancer meestal niet verder dan Papendal. We zijn in eerste instantie misschien geneigd om het inhuren van een ingooi-coach - net als de keuze van Ajax (en PSV) voor Qatar – belachelijk te vinden. Maar dat is het, als je er even over nadenkt, toch niet, vind ik. 

Net als veel andere voetbalvolgers vraag ik me ook af of nationale bonden en topclubs niet doorschieten met de grootte van de staf voor hun elftallen en het in de watten leggen van de spelers. Ik moet altijd lachen om zo’n looptrainer, die wijsneuzerig kijkend en gebarend, langs de zijlijn mee rent met een speler die vlak voor zijn invalbeurt een warming-up doet. Overdreven toch? 

Maar het erbij halen van een ingooi-coach is volgens mij dus géén overbodige luxe. Eén doelpunt kan, zoals regelmatig blijkt, miljoenen euro schelen. Verre ingooien zijn extra’s corners en daaruit kunnen grote scoringskansen ontstaan, vooral nu de VAR’s meekijken en elke duw of hand op een schouder signaleren. Dus de ingooi-coach zou best weleens het verschil kunnen maken. En als je, zoals Ajax, het geld ervoor hebt, zou ik ook niets aan het toeval overlaten. 

Dat deden ze trouwens bij Chelsea ook niet, maar toen trainer Conte werd ontslagen en de tien andere leden van de technische staf ook konden vertrekken, kostte dat een totale afkoopsom van ruim 30 miljoen euro. Waanzin? Ja! En er zat bij dat coachelftal nog niet eens een ingooi-specialist… 

Terug naar Thomas Grönnemark, oftewel @ThomasTrowin. Helaas ben ik in de media die ik meestal raadpleeg nog geen interview met de voormalige sprinter en bobsleeër tegengekomen. Hopelijk komt dat nog, want ik vind het interessant om te weten of hij bij Ajax ingooi-talenten heeft ontdekt en wie straks die extra corners voor het doel gaat smijten. 

Grönnemark weet in ieder geval waarover hij het heeft, want hij wierp zelf de bal liefst 51,33 meter weg. Hij heeft zichzelf daarmee tot wereldrecordhouder benoemd. Zo’n wapenfeitje doet het goed op de cv van een freelancer.

Hans Klippus

HANS KLIPPUS