Nieuws

‘WIELS’ LUISTERT TERUG

‘Het afscheid van de NOS is definitief en hard. Maar het boek is er nu! Ook een manier om erbij te blijven’, schrijft Jeroen Wielaert op zijn Facebook-pagina. ‘Wiels – Bij de radio’, staat op de cover van het boek, een verwijzing naar zijn bijnaam in omroepkringen. De ondertitel maakt al veel duidelijk over de inhoud: ‘Jeroen Wielaert luistert terug.

Met zijn karakteristieke stem en toon werkte Jeroen Wielaert (63) meer dan dertig jaar mee aan diverse programma’s; eerst bij Veronica, vervolgens bij de NOS. Het boek heeft hij in eigen beheer uitgegeven. ,,Het is een bundel met een reeks verhalen waarin ik mijn belevenissen in de journalistiek en bij de omroep schets. Ik vertel bijvoorbeeld wat het allereerste radioprogramma was dat mij aansprak en van de weeromstuit komen dan ook mijn eigen ervaringen aan de orde”, vertelt Jeroen Wielaert.

‘Dat eerste programma was KRO Goal met Theo Koomen, Bep van Houdt en Wim Jesse.  Die stem van Wim Jesse was zo apart dat ik hem aan zijn stem herkende toen ik in 1971, nadat Ajax voor de eerste keer de Europa Cup had gewonnen, toevallig in dezelfde autoslaaptrein zat naar Joegoslavië. ‘Bent u meneer Jesse?’, durfde ik hem toen te vragen. Daarna is de journalistiek in sport en woord op mijn pad gekomen.”

Jeroen Wielaert haalt in zijn boek herinneringen op aan meer sportprogramma’s die hem zijn bijgebleven. ,,Bijvoorbeeld ‘Sportief zijn, beter worden’, het eerste programma op de radio met Frits Barend en Henk van Dorp. Daarin las Nico Scheepmaker elke week een column voor. Met mijn transistorradiootje zat ik op mijn studentenkamertje naar die programma’s te luisteren, ook naar Radio Tour de France. Zo ging ik langzaamaan ambiëren daar in de buurt te kunnen komen. Elf jaar later ging ik voor Radio Tour de France mee naar Frankrijk.”

Achttien keer volgde Jeroen Wielaert voor het radioprogramma de Tour. Zijn werk omvatte gaandeweg veel meer dan de sport. Hij maakte reportages in binnen- en buitenland en richtte zich ook veel op kunst en cultuur. ,,Ik ben bij de val van de Muur in Berlijn geweest, ik heb van 1992 tot 2008 verslag gedaan van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik heb popfestivals afgelopen en ik was elk jaar bij Oerol.”

In het najaar van 2019 kwam er een eind aan zijn werk voor de NOS.  ,,Na geweldige, maar ook woelige, bezige en dynamische jaren ga ik op een kalme manier weg bij de NOS. Mijn soort kunstreportages waren minder nodig”, zei Jeroen Wielaert daar zelf over op deze website.

Het radiowerk combineerde Wielaert jarenlang met het schrijven van columns voor diverse kranten en een aantal boeken met de Tour de France als rode draad. Het boek Wiels telt 184 pagina’s en is voor 15 euro (inclusief verzendkosten) per mail te bestellen op: jeroenwielaert56@gmail.com