Nieuws

Boek over razzia in Sneek krijgt vervolg

Het boek ’21 man’ van Peter van der Meeren over de razzia tijdens een voetbalwedstrijd in Sneek in 1944 trekt belangstelling in het buitenland. Vanuit zes landen zijn bestellingen binnengekomen, In Nieuw-Zeeland wordt gewerkt aan een (gedeeltelijke) vertaling. Peter van der Meeren werkt aan een aanvullende uitgave die in het voorjaar moet verschijnen. Bij FOX Sports is een documentaire van 25 minuten in de maak.

De eerste druk van 2.000 exemplaren is vrijwel uitverkocht. Een tweede druk zal er niet komen. ,,Maar ik werk nu wel aan een addendum, met nieuwe, bijzondere elementen. Die zal als zelfstandige uitgave van 100 à 150 pagina’s verschijnen. Zo wordt het een serieus boek”, vertelt Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant).

In zijn boek, dat in april verscheen, staat de razzia centraal waarbij 21 mannen werden opgepakt.  Peter van der Meeren pakte het project van 55.000 euro in eigen beheer op. ,,Ik ben volledig uit de kosten. Het plusbedrag gaat naar een herdenkingsplaquette. Die kan er nu zeker komen.”

De aandacht voor het onderwerp dat Van der Meeren in het boek behandelt, heeft voor hem al tot circa twintig lezingen geleid voor uiteenlopende groeperingen. Ook scholieren melden zich regelmatig bij de auteur voor werkstukken over de Tweede Wereldoorlog en wat daaraan verwant is. ,,Ik ben blij met alle aandacht die het boek genereert. Ook van boekhandelaren hoor ik dat een bijna uitverkochte oplage van 2.000 stuks voor een boek van dit soort heel bijzonder is”, aldus Van der Meeren.

Het boek ’21 man’ (480 pagina’s) kost 24,50 euro en kan via de website www.boek21man.nl worden besteld.