Nieuws

Mijn persoonlijke toppers voor 2020

Lijstjes. Ik ben er dol op. Aan het begin van dit bijzondere sportjaar passeerden weer heel wat lijstjes de revue. Mijn persoonlijke toppers voor 2020: 

1. Harrie Lavreysen
Toen ik de oersterke baanwielrenner met zijn imposante bovenbenen eind 2016 voor het eerst interviewde had hij pas anderhalf jaar eerder zijn BMX-fiets verruild voor een baanfiets. Doordat zijn schouder om de haverklap uit de kom vloog was BMX’en niet meer verantwoord. Op de baan sprintte Lavreysen binnen no time naar de wereldtop en inmiddels prijken er drie wereldtitels en drie Europese titels achter zijn naam. Ruim drie jaar geleden zei Lavreysen nog: ,,Mijn ultieme doel is deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.” Inmiddels is zijn ultieme doel: goud winnen.
 
2. Annemiek van Vleuten
Ze heeft zo ongeveer alles gewonnen wat er te winnen valt behalve een olympische medaille. Na haar angstaanjagende val tijdens de wegrace in Rio de Janeiro heeft de regerend wereldkampioen in Tokio de gunfactor van het Nederlandse publiek. En zeker ook van mij. Al was ik één van de weinige Nederlanders die niets meekregen van haar smak tegen het afvalt. Op dat moment zat ik in een steenkoude perszaal van het zwembad in Rio een zwemverhaal te tikken. Wat zou het mooi zijn als Van Vleuten zich straks in Tokio – twee maanden voor haar 38ste verjaardag - kan kronen tot olympisch kampioen.
 
3. Lidewij Welten
De tophockeyster maakt zich al op voor haar vierde Olympische Spelen. Ze was net 18 jaar toen ze door bondscoach Marc Lammers werd opgenomen in de olympische selectie voor Peking in 2008. Van het huidige Nederlands team zijn Welten en Eva de Goede de enige internationals die er destijds al bij waren. Als Welten het op haar heupen heeft, is haar spel een lust voor het oog. De dribbelkoningin dankt haar verfijnde techniek aan het urenlang pingelen met haar labrador als gewillig tegenstander. Pielend of passend: in Tokio moet er na de zure zilveren medaille van Rio hoe dan ook goud gewonnen worden door de hockeydames.
 
4. Myron Boadu
De nationale discussie is losgebarsten: wie moet er in de spits staan nu het er naar uitziet dat Memphis Depay en Donyell Malen het EK niet gaan halen? Mij lijkt het niet zo moeilijk: Myron Boadu. De net 19-jarige spits van AZ heeft alles in huis om uit te groeien tot een absolute topper. Hij is snel, balvast, scoort uit alle hoeken en standen en laat zich niet snel gek maken. Het wegvallen van Depay en Malen kan voor hem weleens heel gunstig uitpakken. Laat AZ alsjeblieft zuinig op hem zijn.

Natasja Weber

 

Kom maar op met die sportzomer van 2020. Ik ben er klaar voor. 

 

NATASJA WEBER