IN DE SPO(®)TLIGHT

Henk Evenblij, nazaat van Willem III

Tot tien jaar terug was Henk Evenblij (73) een getapte jongen op de perstribune bij voetbalwedstrijden. Als verslaggever van De Telegraaf zorgde hij altijd wel voor de komische noot, met anekdotes, grappen en hilarische streken. Inmiddels is zijn tiende boek verschenen, getiteld ‘Oranje Nazaat’. Daarmee doet Evenblij opnieuw van zich spreken. ‘Koning Willem III is mijn betovergrootvader’, toont hij in het boek aan.

Vertel eens hoe dat zit, Henk

,,Anderhalf jaar geleden maakte mijn dochter mij erop attent dat er bij uitgeverij Aspekt een boek was verschenen met de namen van alle bastaardkinderen van koning Willem III. Daaruit blijkt dat Johanna Maria van Lee mijn overgrootmoeder was. Zij is in 1858 geboren uit een relatie van koning Willem III. In 1897 heeft zij een dochter gekregen die is getrouwd met Simon Hendrik Evenblij, mijn opa. Koning Willem III is dus mijn betovergrootvader. En dan ben ik dus de eerste en misschien wel de enige Nederlandse profvoetballer van koninklijken bloede.”

Profvoetballer?

,,Op de website transfermarkt.nl kun je zien dat ik drie jaar bij Telstar heb gespeeld en een jaar bij ZFC in Zaandam.”

En daarna de journalistiek in?

,,Eerst tien jaar bij De Zaanlander, daarna dertig jaar bij De Telegraaf. Ik heb vijf WK’s gevolgd, zeven EK’s. Mijn leven als sportjournalist  heb ik in mijn vorige boeken al ruimschoots beschreven. In dit boek staat mijn levensverhaal, te bizar voor woorden is dat eigenlijk, met de ziektes die ik heb overleefd, met wat ik heb meegemaakt met mijn ouders en kinderen.”

De talkshows zijn dus te laat gekomen voor jou?

,,Ja, ik had wel wat te vertellen gehad met mijn verhalen en anekdotes. Ik heb me wel eens aangeboden bij Wilfred Genee. ‘Jij ben eerste reserve’, was zijn antwoord. Nooit meer iets gehoord. Ik zit, denk ik, nog steeds op de reservebank.”

Vrijdagavond had Johan Derksen het in Veronica Inside wel vier minuten lang over jouw nieuwste boek.

,,Ik heb mijn beproefde tactiek toegepast, de overval-tactiek. Ik ben altijd al recht op mijn doel afgegaan, of het nu Romário of Van Gaal was. Dus ben ik vrijdag met mijn boek naar het Media Park in Hilversum gegaan voor Johan Derksen. Ik heb 4,5 uur op hem gewacht en toen het boek in zijn handen kunnen drukken. Johan vond mijn verhaal zo interessant dat hij er inderdaad minutenlang over heeft verteld in de uitzending van Veronica Inside.”

Heb je nu nog recht op een erfenis van de Oranjes?

,,De Hoge Raad van Adel heeft die mogelijkheid enkele jaren geleden al geschrapt. Dat is door het kabinet overgenomen. Maar als ik nog eens wat win in de loterij, heb ik wel 18 punten waarmee Geert-Jan Knoops aan de slag kan. Want ik ben ook nog nazaat van Tsarina Anna Paulowna van Rusland, die weer oud-ouder is van Willem III. Daar heb ik Poetin al een brief over geschreven.”

Ligt het boek al in de boekhandel?

,,Over een paar dagen komt het via Centraal Boekhuis in de winkel, voor een koninklijke prijs, 17,95. Het is al te bestellen op boekbestellen.nl.”

 

HENK MEES