Nieuws

Tegendraads

Ton Boot

Gelukkig mag ik nog regelmatig mensen uit de sport interviewen. Vorige week onder anderen Ton Boot. Wat een boeiende man is dat toch, én een topcoach. Jarenlang had hij een column in De Telegraaf. Maar die is met ingang van dit jaar gestopt. De NSP-nieuwsbrief berichtte er laatst al over.

Heel jammer dat Boot nu geen platform meer heeft. Oké, hij is bijna tachtig, maar -  voor sommigen misschien wonderbaarlijk - ook (heel) oude mensen kunnen nog zinnige dingen zeggen en doen. Kijk maar naar Dick in Rotterdam-Zuid.


Ik was het zeker niet altijd eens met Boot in zijn columns. Vond hem soms een beetje zeuren. Maar vaak had hij wel degelijk een visie waar anderen misschien niet aan hadden gedacht. Als hij zijn maandagse strook in De Telegraaf nog had gehad, zou een van zijn columns waarschijnlijk over de laatste sportverkiezing van NOS en NOC*NSF zijn gegaan, vertelde hij me.


Iedereen vond het oké dat er voor de handbalvrouwen een uitzondering werd gemaakt door ze, ondanks de gesloten termijn voor geleverde prestaties, vanwege hun in december behaalde wereldtitel toch te nomineren. Ik denk dat de dames met hun aanwezigheid zelfs de redding van het Sportgala zijn geweest, omdat het merendeel van de genomineerden in de belangrijkste categorieën niet aanwezig was en de handbalsters de aandacht afleidden.


Maar Ton Boot was het er dus niet mee eens dat ze waren genomineerd en tot Sportploeg van het jaar werden uitgeroepen. Omdat daarmee de andere teams die een topprestatie hadden geleverd, de kans werd ontnomen om deze eervolle prijs te winnen. Dus geen goed besluit om de handbalsters er alsnog bij te halen, aldus Boot. Ze zouden, dacht hij te weten, in 2020 ook nog wel tot Sportploeg zijn uitgeroepen.  En misschien was het voor die andere ploegen wel de enige mogelijkheid om de titel een keer te winnen…


Ik moet zeggen dat Boot, zelf Coach van het jaar in 2004, eigenlijk wel een punt heeft. Velen zullen zich afvragen waar hij, en nu ook ik, zich druk om maakt. Prima. Maar af en toe een tegendraadse mening is toch leuk en verfrissend? Hoe klein en misschien onbeduidend het onderwerp ook is. De (sport)wereld heeft al meer dan genoeg jaknikkers en wegkijkers. Boot kijkt nooit weg. Hij bond in zijn laatste maanden als columnist de (ongelijke) strijd aan met prins Bernhard jr. en de organisatie van de Grand Prix in Nederland.

Hans Klippus


Boot heeft als sportliefhebber geen bezwaar tegen de thuisrace van Verstappen, maar vindt het onzin dat de Nederlandse burgers door alle subsidies aan het evenement meebetalen. Ook dat is toch best prettig, een ander geluid? Vooral omdat de actiegroepen in Zandvoort inmiddels hun protesten hebben gestaakt en een groot deel van Nederland (ik ook!) reikhalzend uitkijkt naar zondag 3 mei. Maar Boot houdt stand. Helaas kan hij zijn serie ‘Zandvoortgate’ niet afmaken omdat hij zijn platform kwijt is.


Ik heb hem aangeraden zijn columns over Zandvoort en andere zaken gewoon te blijven schrijven. Aan het einde van het jaar zal er best een uitgever te vinden zijn die ze gebundeld wil publiceren. Ik hoop van harte dat hij mijn idee opvolgt. Binnenkort is er in ieder geval meer over hem te lezen in het vakblad NL Coach.

HANS KLIPPUS