Nieuws

Succes in het buitenland

Opmerkelijk is het al wanneer van een sportboek meer dan 10.000 exemplaren worden verkocht. Nog uitzonderlijker is dat een Nederlandstalig sportboek in het buitenland méér kopers trekt dan in Nederland. Het boek Der Rudy van John van Ierland uit Breda blijkt zo’n succes. Binnenkort verschijnt het ook in Duitsland, over een Engelstalige uitgave lopen inmiddels gesprekken.

Het boek Der Rudy handelt over de Belgische oud-wielrenner Rudy Pevenage. In 1980 reed hij in de door Joop Zoetemelk gewonnen Tour de France negen dagen in de gele trui. Als ploegleider was hij betrokken bij de tourzege in 1997 van de Duitser Jan Ullrich, die ook nog eens vijf keer tweede werd in de Tour.

In eigen land heeft Pevenage nooit veel los gelaten over zijn ervaringen, vandaar wellicht dat circa twee derde van de verkochte boeken in Vlaanderen aftrek vond. ,,Diverse Belgische uitgevers hebben hem eerder benaderd. Maar Rudy hield steeds de boot af. Misschien heb ik wel op het juiste moment bij hem aangeklopt, én de juiste snaar geraakt”, vertelt John van Ierland.

Het boek werd in België uitgeroepen tot Boek van de Maand. Vorige week sprong het naar de tweede plaats op de ranglijst van bestverkochte boeken in België. Voor auteur en hoofdpersoon volgde het boek op een periode met persoonlijke tegenslag. Van Ierland (55) werd ruim een jaar geleden getroffen door een hersenbloeding, Pevenage (65) overwon keelkanker.

Niet alleen in België en Nederland kreeg het boek belangstelling. In Duitsland schreven onder meer Der Spiegel en Bild uitvoerig over de ‘onthullingen’, die volgens de meeste Nederlandse recensies per saldo slechts geringe nieuwswaarde zouden hebben.  In het boek beschrijft Van Ierland onder meer de contacten van Pevenage met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes en de Italiaanse ‘wondertrainer’ Luigi Cecchini. Hij raakte daardoor verstrikt in Operacion Puerto, waarbij er invallen werden gedaan in rennershotels tijdens grote wielerkoersen en ook Pevenage werd gearresteerd.

Van Ierland verwacht dat de verkoopcijfers van het boek nog wel zullen stijgen. ,,Er staan  nog diverse praatprogramma’s op de rol waarin het boek aandacht krijgt, zowel in België als Duitsland. Dat zal vanzelf de verkoop wel stimuleren”, veronderstelt Van Ierland.

Voor de auteur is het zijn vijftigste boek. Eerder schreef hij onder meer boeken over de oud-wielrenners Johan van der Velde, Gerben Karstens, Bert Oosterbosch, Kees Haast en Mathieu Hermans. ,,Maar ik heb ook kinderboeken en boeken over bedrijven geschreven. Wat sport betreft heb ik wel eens een boek over NAC geschreven, maar wielrennen trekt me meer. Op een voetbalveld kun je alles over een lengte van 100 meter zelf volgen. In de koers gebeurt veel meer wat onzichtbaar blijft. Dat maakt het schrijven over wielrennen interessanter”, aldus Van Ierland.

De titel van het boek lijkt een variant op de tv-reclame van Heineken met skileraar Der Rudi in de hoofdrol. Van Ierland; ,,Nee, dat staat er los van. Der Rudy is de naam waaronder Rudy Pevenage in Duitsland bekend staat Ook als je hem belt en je krijgt zijn voicemail, dan reageert hij nog altijd met Der Rudy.”

HENK MEES