Nieuws

Ook mijn topsportbril gaat even af

,,We moeten onze topsportbril afzetten. Mensen verliezen hun baan, mensen gaan dood. Dat is pas erg.” Met deze woorden reageerde hockey-international Mink van der Weerden afgelopen weekend op het nieuws dat alle trainingslocaties voorlopig op slot gaan vanwege het coronavirus.

Een belrondje langs topsporters in verschillende disciplines leverde woorden van gelijke strekking op. Hoe frustrerend en onzeker alles ook is: er zijn op dit moment veel belangrijker zaken in het leven dan sport was de teneur onder de topsporters.

Door alle geschrapte sportevenementen en competities is ook mijn agenda de komende weken leeg. Ik zou naar het OKT waterpolo voor dames in Triëst gaan, naar het OKT voor waterpolomannen in Rotterdam, naar Indoor Brabant, naar hockey, naar het EK zwemmen in Boedapest en naar de Olympische Spelen. Officieel is er nog geen duidelijkheid over het zwemmen (11-17 mei) en over de Spelen deze zomer maar ja… het ziet er natuurlijk allesbehalve rooskleurig uit.

Ondertussen hebben we bij de Brabantse kranten al de nodige maatregelen getroffen nu de sport stilligt. We maken bij het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem voorlopig een stuk minder sportpagina’s. Gisteren werd de gezamenlijke sportredactie van deze drie kranten deels ontmanteld. Diverse sportjournalisten worden ingezet op redacties waar wel veel werk te doen is.

Ook ik zet mijn topsportbril even af. Vanaf dinsdag ga ik de regioredactie van het Eindhovens Dagblad tijdelijk ondersteunen als een soort bureau- en eindredacteur. Geen idee hoe lang ik dat ga doen, maar ik ben blij dat ik mezelf op een andere redactie nuttig kan maken. Samen proberen we onder moeilijke omstandigheden toch goede kranten te maken.

In deze verwarrende tijd heeft helaas niet elke journalist de luxe om zich voor een andere redactie in te zetten. Ik hoor van veel zzp’ers dat de ene na de andere opdracht wordt gecanceld waardoor ze hun inkomen zien verdampen. Hopelijk komt er een goed vangnet voor deze hardwerkende collega’s.

Iedereen heel veel kracht en wijsheid toegewenst!

 

NATASJA WEBER