IN DE SPO(®)TLIGHT

Sander Jonkman, initiatiefnemer #voetbalshirtchallenge

‘Elke dag een nieuw shirt’

Wat trek ik aan op mijn eerste thuiswerkdag, vroeg Sander Jonkman, eindredacteur bij FOX Sports, zich maandag 16 maart af. Hij trok een shirt uit zijn stapel voetbalshirts en presenteerde zich daarmee op Twitter met de hashtag #voetbalshirtchallenge. Zijn actie sloeg aan, enkele duizenden volgden al het voorbeeld van Sander Jonkman.

Hoe kwam je hiertoe, Sander?

,Die shirts lagen maar te verstoffen op een stapeltje in de kast. Nu ik toch thuis moest blijven, kon ik ze maar beter eens aandoen, bedacht ik. Daar heb ik meteen een hashtag aan verbonden.”

En?

,,De respons was meteen groot, allemaal mensen die gedwongen thuis moeten werken en shirts in de kast hebben liggen. De bedoeling is dat je als thuiswerker elke dag een nieuw shirt aantrekt en daarvan dan een foto post op Twitter. Na een week zaten we al op tweeduizend verzamelaars van voetbalshirts die meededen.”

Krijg je zo een beeld van de voorkeuren bij de verzamelaars?

,,Ik zelf ben een liefhebber van het Italiaanse voetbal, daarom vind ik het wel geinig om die te verzamelen. maar ik heb ook shirts uit Argentinië. Alles bij elkaar zullen het er ruim vijftig zijn.”

In het shirt van Gimnasia la Plata, de club waar Diego Maradona coach is.

Veel buitenlandse shirts gezien?

,,Ze komen uit allerlei landen. Swaziland, Taiwan, Zuid-Korea, Japan, noem maar op. Er blijken veel mensen voetbalshirts te verzamelen en het dus een grappig idee vonden om die aan te trekken.

Zie je ook bijzondere shirts?

Sander Jonkman in een shirt van de Argentijnse kampioen Boca Juniors.

,,Je hebt bijvoorbeeld verzamelaars van shirts die zijn gedragen door bekende spelers, het liefst met hun handtekening erop. Op woensdag 18 maart, op de dag dat Ajax 120 jaar werd,  zag je veel Ajax-shirts.”

Je bent gedwongen om nu thuis te werken omdat er geen live-voetbal meer is?

,,Ja, ik ben in dienst van Endemol en werk vandaar uit als eindredacteur bij FOX Sports. Dat houdt in dat ik op de dagen dat er gevoetbald wordt de rechterhand van de presentator ben. Via een oortje houden we dan doorlopend contact. In mijn geval is dat vooral wanneer in de eredivisie, de Europa League of in de Bundesliga wordt gespeeld.”

 

Hoe kun je nu de dagen vullen?

,,Het team werkt heel hard om de programmering op te bouwen met mooie classic matches en documentaires. Ook kunnen we alvast werken aan bijvoorbeeld de seizoensoverzichten. Die blijven anders toch vaak tot het laatste moment liggen. Dat werk kan ook van huis uit worden gedaan.”

HENK MEES