Nieuws

Joop Zoetemelk – Ongezien, het ‘ultieme eerbetoon’

Op stoeptegelformaat is deze week het boek ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ verschenen van de hand van de Zoetemelk-biografen Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk.

(vlnr, Peter Voskuil, Joop Holthausen, Joop Zoetemelk, Peter Ouwerkerk en Jacob Bergsma)

Eerder verschenen vanaf 1983 al drie boeken waarin de carrière van Zoetemelk uitvoerig is belicht. Het nieuwste boek is volgens de auteurs ‘het ultieme eerbetoon aan de laatste Nederlandse eindwinnaar van de gele trui en de laatste Nederlandse wereldkampioen bij de professionals.’

In 1980 won Joop Zoetemelk immers de Tour de France en veertig jaar later buigen de sportjournalisten zich samen met de gelauwerde renner over diens legendarische zege en de carrière van de renner uit Rijpwetering. Ze struinen met de tweede en laatste Nederlandse Tourwinnaar nog eens door de koffers die Zoetemelk zelf vulde.

Het boek bevat volgens de makers ‘uniek materiaal uit de schatkamer van Zoetemelk.’ Daarnaast zijn er prachtige beelden van fotografen als Berry Stokvis en Cor Vos terug te vinden in dit boek. Met nieuwe statistieken en oude herinneringen laten zij – onder meer – de Tour van ’80 etappe na etappe herleven.

De 25 ritten plus twee rustdagen van de Tour van 1980 worden met infographics, statistieken, beeld, verhalen en verslagen tegen de achtergrond van Zoetemelks hele wielercarrière in kaart gebracht.

In het boek is een voorwoord opgenomen van Wilfried de Jong.

Naast de reguliere editie (prijs 49,95) komt het boek ook in een gelimiteerde verzamelaarseditie van 1000 exemplaren beschikbaar voor de prijs van €125 per stuk. Deze luxe, gelimiteerde box bevat naast het boek, een cd en een dvd met uniek geluid- en beeldmateriaal, een door Joop Zoetemelk zelf ondertekend certificaat van echtheid, en een replica van zijn WK-medaille uit 1985.

Titel: ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ Auteurs: Joop Holthausen, Jacob Bergsma, Peter Ouwerkerk

ISBN: 9789083014050 Formaat: 240 x 300, 320 pagina's