IN DE SPO(®)TLIGHT

Kees Jansma, biograaf Wesley Sneijder én presentator op YouTube

‘Online, op mijn leeftijd toch best opmerkelijk’

 

Voor Kees Jansma is het nog lang geen tijd om rust te nemen. Op zijn 73ste verjaardag,  vrijdag 26 juni, komt een nieuwe biografie van Wesley Sneijder uit, opgetekend door Jansma. Vanaf half augustus gaat Kees Jansma op het YouTube-kanaal van Voetbal International een nieuwe voetbal-talkshow presenteren. En hij blijft aanschuiven in andere praatprogramma’s.  

Kees Jansma (rechts) naast Wesley Sneijder in 2014 (Foto; Koen van Weel / ANP)

Kees, wat mogen we verwachten van de biografie van Wesley Sneijder?

,,Het is zijn boek, dat zeg ik met grote nadruk. Het is het verhaal van zijn leven, zoals hij het heeft beleefd. Ik teken op wat Wesley heeft meegemaakt. Veel voetbal, vanaf zijn zevende bij Ondiep totdat hij stopte in de woestijn. Over Wesley als record-international, over het winnen van de Champions League met Inter. Het gaat ook over zijn privéleven, over zijn ouders, zijn kinderen, zijn vrouwen. Hij is vrij openhartig.”

Hoe verliep de samenwerking?

,,We zijn tien jaar lang samen opgetrokken in zijn periode bij het Nederlands elftal. Hij als speler, ik als de perschef die deel uitmaakte van het team. Dat schept al een band. Voor dit boek hebben we samen veel beelden van wedstrijden bekeken. Dan komen de verhalen vanzelf los.”

Wat is jouw inbreng in het boek?

,,Elk hoofdstuk waarin Wesley zijn eigen verhaal vertelt,  wordt afgesloten met een beschouwing van mij waarin ik wat kanttekeningen plaats,  mijn bevindingen opschrijf. Niet omdat ik hem moet corrigeren, méér om wat toe te voegen.”

Komt zijn relatie met de media ook aan bod?

,,Zeker, voor de media is Wesley altijd een gouden jongen geweest. Geen moeite was hem te veel. Dat hoort ook echt in het boek, als een van zijn goede karaktereigenschappen.”

Wat doet Wesley momenteel?

,,Hij is echt aan het afkicken van het grote voetbal. Hij heeft wat zaken in China en Turkije en is heel actief binnen DHSC, de club in Utrecht die speelt op het Sportpark Wesley Sneijder.”

En jij, je begint aan een nieuwe talkshow?

,,Talkshow, zo wordt het wel genoemd, maar het is een wel erg groot woord. Dan denk ik toch eerder aan Jeroen Pauw. Het wordt gewoon een wekelijks praatprogramma, dat ik presenteer vanuit een studio die is ingericht in het kantoor van Voetbal International. Het programma komt alleen online, wat voor iemand van mijn leeftijd toch best opmerkelijk mag worden genoemd.”

Wat krijgen we daarin te zien?

,,De bedoeling was om hiermee tijdens het EK te komen. Nu wordt dat half augustus. Een uurtje praten over voetbal.  Elke zondagmorgen, tussen negen en tien uur ’s morgens wordt het opgenomen en daarna draait het continu door op het YouTube-kanaal van VI.”

 Wat kun je al over de inhoud zeggen?

,,Met jongens als Freek Jansen, Martijn Krabbendam en Simon Zwartruis kan VI zelf al voor een aardige inbreng zorgen. Pieter Zwart komt in elke uitzending met een tactische uiteenzetting op zijn manier. Het moet vooral een zeer ontspannen programma worden. Als dat gaat draaien, hoop ik over een jaar een nieuwe, leuke, jonge presentator te kunnen introduceren.”

Al een idee, wie dat moet worden?

,Ja, maar dat ga ik nog niet zeggen.”

En jijzelf, nog meer plannen in petto?

,,Zeker, maar ook daar ik nog niets over vertellen.”

HENK MEES