Nieuws

Met mondkapje op verslag doen op radio en tv bij Feyenoord

Op last van de gemeente Rotterdam moest iedereen zondag een mondkapje dragen bij de eerste oefenwedstrijd van Feyenoord, in de Kuip tegen Sparta.  Buiten de op corona geteste spelers en trainers stond de gemeente geen uitzonderingen toe. NOS-commentator Arman Avsaroglu moest daarom met een mondkapje op verslag doen. Voor FOX Sports was die verplichting aanleiding om commentator Mark van Rijswijk de wedstrijd vanuit de studio te laten volgen.

Ook de interviews verliepen in de Kuip zondag anders dan anders. Op nadrukkelijk advies van de clubarts hanteert Feyenoord voorlopig eigen regels voor de verslaggevers. Als gevolg van de aangescherpte regels was Feyenoord-coach Dick Advocaat zondag niet beschikbaar voor een fysiek interview met Avsaroglu. ,,Ik kreeg te horen dat ik op mijn commentaarpositie moest afwachten totdat Dick Advocaat op mijn monitor verscheen. Zo had ik het nog nooit meegemaakt. Na een kwartier wachten kwam Advocaat in beeld met een NOS-microfoon en stond hij me op die manier te woord”, vertelde Avsaroglu in de voetbalpodcast van de NOS.

Een mobiele Agito camera verving zondag de fysieke aanwezigheid van een cameraman langs de lijn in de Kuip. (Foto’s: Pieter Stam de Jonge / ANP)

Voor NOS en FOX Sports geldt als regel dat ze als rechtenhouders voor eigen interviews voorlopig zijn aangewezen op een video-verbinding.  Voor de interviews na afloop maakte FOX Sports zondag gebruik van de opnamen van Feyenoord TV. Omdat de verslaggever hiervan wel getest was en deel uitmaakt van de bubbel konden deze interviews op de gebruikelijke wijze plaats hebben.

De Mixed Zone is voorlopig niet beschikbaar als gevolg van de voorzorgsmaatregelen tegen verspreiding van het corona-virus. In de perskamer had wel een persconferentie plaats. Beide trainers en de Feyenoord-spelers Róbert Bozenik en Leroy Fer stonden hier de media te woord, waaronder ook Rijnmond TV.

Supporters van Feyenoord met een mondkapje op in de Kuip . (Foto: Pieter Stam de Jong/ ANP)

De regels werden bij Feyenoord aangepast nadat ic-arts Diederik Gommers en viroloog Annemiek van der Eijk samen met clubarts Casper van Eijk spelers en trainers vorige week hadden geïnformeerd over onder meer voorzorgsmaatregelen en het interview-beleid.

,,Wij zijn ons er van bewust dat we met deze regels afwijken van wat andere clubs doen”, aldus Feyenoord-woordvoerder Samuël Sanches.  ,,Veiligheid boven alles is hier nu eenmaal het devies. Helaas weet niemand precies wat er nu wel en niet verantwoord is om te doen. Maar we gaan er van uit en hopen natuurlijk dat dit een tijdelijke situatie is. Uiteraard zullen we de media zo goed mogelijk blijven bedienen. Daarvoor is van alle partijen creativiteit en flexibiliteit nodig.”

Rotterdam is momenteel de stad met het meest verontrustende aantal corona-besmettingen. Vorige week werd Feyenoord daags na de eerste openbare training als enige club door Mark Rutte in zijn persconferentie genoemd als verkeerd voorbeeld. Sanches: ,,Spelers en trainer blijven beschikbaar voor interviews. Voor de schrijvende pers doen we dat in deze periode iets vaker op doordeweekse dagen via videocalls of telefonisch. Op wedstrijddagen kunnen er via een videoverbinding één-op-één interviews plaats blijven vinden met in elk geval de rechtenhouders FOX Sports en NOS. Voor de overige media zullen er twee spelers en de trainer op de persconferentie verschijnen.”

 

HENK MEES