Nieuws

Fotografen reageren op rijdende FOX-camera

Enkele fotografen hebben de NSP deze week gewezen op de in hun ogen hinderlijke aanwezigheid van de nieuwe, mobiele FOX-camera. Die legt onder meer de toss vast en maakt beelden van de dug-out als het spel stil ligt.

"Nog even en het werken wordt ons volledig door collega's uit het vak onmogelijk gemaakt. Gerard Den Elt is hier al naar gekeken. Dit is toch onacceptabel? Dit is toch geen werken meer", deelde Geert van Erven op Facebook mee.

Foto: Geert van Erven

Ook Carla Vos was er niet blij mee. "Lekker handig, met afstandsbediening zo het veld op en er omheen. Niet te werken zo, we mochten al alleen aan 1 kant zitten (korte zijden)."

(Foto: Carla Vos)

Uitleg van Henk van Meerkerk (FOX Sports) is dat het helaas een gevolg is van de coronamaatregelen. De kijkers moeten op maat bediend kunnen worden. Cameramensen en kabelsjpuwers mogen niet meer het veld op en in de mobiele camera is een alternatief gevonden. 

"Het is niet anders. Het is ons antwoord op de beperkte middelen die wij hebben vanwege corona. Normaal gesproken loopt er een cameraman met assistent op die plek. Dus valt het allemaal wel mee", aldus Van Meerkerk, die benadrukt altijd zo veel als mogelijk rekening te houden met de fotografen 

Hij verwijst ook naar een recent artikel in het AD van de hand van Sjoerd Mossou over de opmaat naar de nieuwe competitie. 

Enkele citaten en citaat daaruit: 

"Interviews voltrekken zich op afstand. Het stadion is opgedeeld in zones, waarbij ‘Zone 1’ uitsluitend toegankelijk is voor spelers en stafleden. Een handjevol overige medewerkers mogen dat gebied uitsluitend met mondkapjes betreden. De robotcamera van FOX Sports is ook om die reden toegepast: de cameramensen staan op ruime afstand van de dug-outs opgesteld, in uiterste de hoek van het veld.

AZ arriveert zaterdagmiddag met twee spelersbussen in Utrecht, om zo de onderlinge afstanden optimaal te kunnen bewaken. Bij Heracles kiezen ze voor mondkapjes.

,,Het is voor iedereen wennen’’, zegt trainer Danny Buijs van FC Groningen, na afloop van de 1-0 zege op Heracles. ,,De één zal de maatregelen overdreven vinden, voor de ander kan het niet streng genoeg zijn. Van de andere kant ben ik blij dat we weer eens een wedstrijd in het stadion konden spelen. En wat het publiek betreft: het is beter iets dan niets.’’