Nieuws

Lewandowski en Osaka AIPS-sporters 2020

Met een poll onder 422 leden van de sportjournalistenorganisatie AIPS zijn de Poolse voetballer Robert Lewandowski en de Japanse tennisster Naomi Osaka tot AIPS-sporters van het jaar 2020 verkozen. De stemmen waren afkomstig uit 116 landen. Lewandowski en zijn landgenote Iga Swiatek werden door de Europese tak van de AIPS tot Europese sporters van 2020 uitgeroepen.
De Europese verkiezing was een afgeleide van de wereldwijde stemming. Mediavertegenwoordigers uit 43 landen droegen hiervoor de stemmen aan.
In de mondiale verkiezing van de mannelijke sporters eindigde Lewandowski met 620 punten vóór autocoureur Lewis Hamilton (546) en tennisser Rafael Nadal (378).

Bij de vrouwen kreeg Osaka 526 punten. Atlete Yuliar Rojas (Venezuela) volgde als tweede met 331 punten. Tennisster Serena Willems (VS) werd met 327 punten derde. Swiatek eindigde op de vierde plaats. Nederlandse sporters drongen niet tot de top-10 door.
FC Bayern München (1317 punten) werd verkozen tot sportteam van het jaar, vóór Liverpool FC (753) en basketbalclub Los Angeles Lakers (658). De AIPS besloot bij gebrek aan normale omstandigheden geen prijs toe te kennen voor het evenement met de beste media-faciliteiten. Nederlandse sporters of teams drongen niet tot de top-10 door.
In Nederland besloten de organisatoren NOC*NSF en NOS begin juni al om in 2020 géén sportgala en verkiezingen te houden, in tegenstelling tot de meeste andere landen. Bij het Sportgala en de verkiezing in Nederland krijgen olympische sporters doorgaans een dominante rol. Door de corona-uitbraak kon dit deel van de topsporters slechts op kleine schaal in actie komen.
Besloten werd de geleverde topprestaties uit 2020 mee te tellen voor de sportverkiezingen van 2021. Bij het besluit tot afgelasting kondigde Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF in juni wél aan: ,,Vanzelfsprekend besteden we eind van dit jaar aandacht aan de Nederlandse topprestaties die ondanks alles nog wel zijn geleverd. Op welke wijze dat gaat plaatsvinden zal de komende maanden worden bepaald.”