Nieuws

Henk Stouwdam na veertig jaar sportjournalistiek met pensioen

Onder applaus van zijn collega’s in het perscentrum van Thialf nam NRC-journalist Henk Stouwdam zondag 14 februari afscheid van de dagelijkse sportjournalistiek. Zijn laatste accreditatiebewijs ging af. KNSB-mediaman Carl Mureau overhandigde hem een paar Friese Doorlopers als afscheidscadeau. Na veertig jaar sportjournalistiek gaat Stouwdam met pensioen.

Henk Stouwdam op zijn laatste werkdag in Thialf. (Foto: Martin de Jong)

,,Dit was mijn laatste werkdag. Op 10 mei gaat mijn pensioen in. Tot die dag maak ik mijn seniorendagen op”, aldus Stouwdam. In mei volgt zijn afscheid bij NRC. ,,Ik hoef geen bureau te ontruimen. Als verslaggever werkte ik bij NRC van huis uit. Alleen voor vergaderingen en een bureaudienst kwam ik nog op de redactie in Amsterdam.”

Henk Stouwdam kijkt terug op een journalistieke loopbaan van 47 jaar. Hij begon bij de regionale nieuwsbladen van Boom Pers (de Elburger Courant en de Flevolander), en werkte vanaf 1980 als sportjournalist bij het Deventer Dagblad en later in een samenwerkingsverband daarvan met Apeldoornsche Courant en Arnhemsche Courant.  Op 1 april 2001 ging Stouwdam aan de slag bij NRC Handelsblad.

,,Ik mag best trots zijn op wat ik als sportjournalist heb gedaan. Dertien Olympische spelen, 2 WK’s voetbal, vier jaar wielrennen met de Tour erbij, grote atletiektoernooien. Ja, ik heb alle grote evenementen mogen doen met schaatsen als laatste sport omdat de schaatsspecialisten bij NRC andere functies hadden gekregen”, aldus Stouwdam.

Een verlenging om de Olympische Spelen in Tokio nog mee te nemen zat er niet meer in. ,,Eerder al was afgesproken dat ik de Olympische spelen van 2020 niet meer zou doen. Daarvoor hoefde ik mijn pensioen dus niet op te schuiven.”

Wat  de toekomst hem biedt, kan Stouwdam nog niet zeggen. ,,Mijn agenda is blanco. Ik ga eerst genieten van mijn vrijheid, ik wil ervaren hoe het voelt dat er geen dagelijkse verplichtingen meer bestaan. Ik ben niet van plan om stil te gaan zitten.”