Nieuws

800 vaccinaties

De Nederlandse topsporters proberen zich zo goed en zo kwaad als mogelijk op de Olympische Spelen voor te bereiden. Dat valt niet mee omdat er in de meeste sporten niet veel wedstrijden en buitenlandse trainingsstages kunnen en mogen worden georganiseerd. En als ze er al zijn, bestaat altijd de kans dat het evenement door plots gesignaleerde besmettingen op het laatste moment niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken.

Hans Klippus

Zo keerden de judoka’s bijvoorbeeld vervroegd terug van een trainingskamp in Georgië, omdat een collega uit een ander land positief was getest. Heel snel terugvliegen, was toen de enige optie, omdat als er bij een Nederlander ook corona zou zijn geconstateerd, hij niet had mogen reizen en voorlopig in Georgië had vastgezeten. Dan was hij letterlijk nog verder van huis geweest.

Om de kans uit te sluiten dat een sporter met nog maar iets meer dan honderd dagen tot Tokio 2021 corona krijgt en zo weleens zijn of haar kansen op de Spelen ziet vervagen, zou het prettig zijn als de Olympiërs kunnen worden gevaccineerd.

Maar dat opperen, is in Nederland al een doodzonde op zich. Daar durft dan ook niemand uit de sportwereld openlijk zijn vingers aan branden. Want de indruk zou kunnen worden gewekt dat er wordt gevraagd om te mogen voordringen. En dat kan in ons keurige landje natuurlijk niet. Nee, nee, er zijn nu veel belangrijker zaken dan sport aan de orde! Aan de andere kant zitten we straks met een paar miljoen mensen voor de tv en verwachten we in Tokio mooie Olympische prestaties van de Nederlanders. Want zo hypocriet zijn we dan ook wel weer.

Waar hebben we het trouwens over? Slechts pakweg zo’n 800 vaccinaties, die van onze eigen Janssen uit Leiden, want dan volstaat één prik en kunnen de Olympiërs snel verder. In verscheidene landen zijn de topsporters al ingeënt. Maar daar hoef je hier dus niet mee aan te komen. Het kabinet is a-sportief, met voorop premier Rutte, die vroeger tijdens de gymlessen op school als laatste werd gekozen bij de afsluitende partijtjes voetbal. Oké, minister Van Nieuwenhuizen schijnt een fanatieke Feyenoord-supporter te zijn en minister Hoekstra kan aardig schaatsen, maar daar heb je dus niets aan.

De sportbestuurders maken het de demissionaire regering ook niet moeilijk. Ze blijven zich braaf en begripvol gedragen. De dame die sport in het kabinet beheert, maar er ook weinig van snapt, Tamara van Ark, heeft al een paar keer genoegzaam geconstateerd dat het zo fijn samenwerken is met de mensen uit de sport. Dat lijkt me juist een reden om nu eindelijk wel actie te ondernemen. Wie durft buiten de kaders van het poldermodel te treden?

Laat ik zelf met een minuscuul gebaar beginnen. Ik (64) hoop binnen niet al te lange tijd in aanmerking te komen voor een inenting, maar ik stel die prik graag ter beschikking aan een Olympiër. Omdat ik straks toch alles van de Spelen wil zien, zit ik voorlopig nog wel even binnen. En als Nederland het dan goed doet, zal ik ook nog het idee hebben dat ik met mijn afgestane vaccinatie een klein aandeel in het succes heb. Hoe mooi zou dat zijn?

 

HANS KLIPPUS