Nieuws

Ontregelingen in ruim 150 jaar sport in e-book

De ontregeling van de sport als gevolg van de corona-uitbraak heeft de sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters (beiden van www.sportgeschiedenis.nl) verleid tot een zoektocht naar vergelijkbare verstoringen van de sport. Hun vondsten zijn gebundeld in een e-book met als titel 2020  Sportjaar zonder podium – de veerkracht van de sport door de jaren heen.

Het e-book laat zien dat de sport sinds 1866 getroffen werd door onder meer Spaanse griep, cholera, pokkenepidemie, aids, SARS, politieke conflicten en wereldoorlogen. Ook komt hierin naar voren dat het eerste naoorlogse WK Voetbal in 1950 aanvankelijk gepland stond voor 1949.

Uit het boek: ‘Het idee was om dat evenement in 1949 te houden. Volgens het Nederlandse FIFA-bestuurslid Karel Lotsy was het de bedoeling de opgelopen achterstand door de Tweede Wereldoorlog in te halen met drie WK’s in vijf jaar, in 1949, 1951 en 1954. De voorbereidingsperiode van drie jaar bleek alleen veel te kort voor de Brazilianen. De FIFA besloot daarom in september 1947 om het evenement een jaar uit te stellen. Dit besluit werd genomen tijdens een FIFA-congres in het Victoria Hotel in Amsterdam.’

In het e-book wordt ook herinnerd aan de autoloze zondagen in 1956 en later in 1973. Supporters van VVV Venlo haalden in 1956 een slimmigheidje uit door in het nabije Kaldenkirchen een bus met Duits nummerbord te huren voor een uitwedstrijd in Amsterdam. Het rijverbod gold alleen voertuigen met een Nederlands kenteken. De supporters moesten daarvoor dan wel in het Duitse stadje Kaldenkirchen opstappen, nog geen tien kilometer van Venlo. Bij de grenscontrole moesten supporters zonder paspoort onmiddellijk de bus verlaten. Een politie-escorte voorkwam daarna dat er in Venlo alsnog supporters instapten.

De Limburgers maakten alweer plannen voor een nieuwe stunt, maar toen greep minister Algera van Verkeer en Waterstaat in tijdens een debat enkele dagen na de wedstrijd: ‘In dit verband moet het mij van het hart, dat het mij zeer onaangenaam heeft getroffen, dat een groep voetbalsupporters uit Venlo, die van de betrokken Rijkshoofdinspecteur van het Verkeer geen toestemming voor een rit naar Amsterdam kon verkrijgen, zich meende te moeten wenden tot een Duitse autobusondernemer.’ De supporters schrokken zozeer van die woorden dat snel terugkrabbelden.

Het e-book, uitgegeven door Sportgeschiedenis.nl en Arko Sports Media, is beschikbaar op:  

 https://ptd.digitaal-magazine.nl/ebook-podium/cover