Nieuws

Ambassade helpt Nederlandse journalisten grens Gibraltar over

Dankzij de inspanningen van de Nederlandse ambassade in Madrid kunnen Nederlandse journalisten dinsdag 30 maart gewoon hun werk doen bij de interland Gibraltar - Nederland.

Dat leek aanvankelijk lastig te worden voor een handjevol Nederlandse journalisten en fotografen en voor de officials van de KNVB. Immers, Gibraltar ligt formeel buiten de EU. Reizen vanuit Spanje naar Gibraltar was wel mogelijk, maar bij terugkeer konden in verband met verplichte quarantainemaatregelen problemen ontstaan.

De rots van Gibraltar vormt het decor van het Victoria Stadion waarin het Nederlands elftal tegen Gibraltar speelt. (Foto: ANP foto/ Marcos Moreno / AFP)

De Nederlandse ambassade in Spanje wist echter op basis van uitzonderingsgronden (werk, noodzakelijke reis) van de autoriteiten goedkeuring te krijgen voor de grenspassage van Gibraltar naar Spanje. Daardoor kunnen onder anderen collega’s van NOS, ANP, Pro Shots en Orange Pictures toch hun werk doen.

,,Goed nieuws: zojuist hebben we onderstaand bericht ontvangen van de grenspolitie CEFRONT waarin de garantie is gegeven dat de 6 journalisten van Nederlandse nationaliteit na hun bezoek in Gibraltar, Spanje weer in mogen reizen”, luidde de verheugende mededeling van de ambassade in Madrid.

Uiteraard dienen de collega’s wel een geldige PCR-test te hebben ondergaan.

In Gibraltar zijn de coronamaatregelen al grotendeels versoepeld dankzij de massale inenting van de bevolking.