Nieuws

Biografie Sjaak Polak wint publieksverkiezing Staantribune

De biografie van Sjaak Polak, Even serieus – een stopzinnetje van de Haagse oud-voetballer – is verkozen tot Staantribune Voetbalboek van het Jaar 2020.  Het boek geschreven door Rick van Leeuwen, kreeg de meeste stemmen in een publieksverkiezing via e-mail. Staantribune, voetbaltijdschrift met veel aandacht voor voetbalcultuur, organiseerde de verkiezing voor de vijfde keer.

De cover van het winnende boek

Er waren vijftien boeken genomineerd. Het boek 50 jaar FC Utrecht, geschreven door Hugo Verkley, eindigde op de tweede plaats. De derde prijs was voor Cupkoorts – de bekerwinst van FC Groningen met Robert Visscher als auteur.

Dat het boek over Sjaak Polak de meeste stemmen van het publiek kreeg, verbaasde Rick van Leeuwen. ,,Ik beschouwde ons boek als de underdog. Zeker met de achterban van Utrecht en Groningen leek het me heel pittig”. aldus Van Leeuwen op de website van Staantribune.

Polak kwam toevallig op het pad van Van Leeuwen toen hij een verhaal voor Hard Gras maakte. ,,Sjaak is een wonderlijk figuur en staat in het collectieve voetbalgeheugen gegrift, vooral vanwege zijn optredens buiten het veld.”

Rick van Leeuwen, de winnende auteur

Staantribune organiseerde de verkiezing voor de vijfde keer. Hugo Verkley won de prestigieuze prijs drie jaar geleden al met zijn biografie over Royston Drenthe. Vorig jaar won Frank Heinen met Buiten de Lijnen (2019) en het jaar ervoor Elitepauper van Freek van Kraaikamp. Yoeri van den Busken, schrijver van De Kist (de biografie over oud- trainer Simon Kistemaker), won in 2017 de eerste Staantribune Cup met de Grote Oren.

Vier jaar geleden ging de prijs bij de eerste verkiezing naar De Kist, het levensverhaal van oud-trainer Simon Kistemaker, opgetekend door Yoeri van den Busken. Drie geleden won Hugo Verkley met de biografie Royston  van Royston Drenthe.  In 2019  gingen de meeste stemmen naar Elitepauper van auteur Freek van Kraaikamp. Frank Heinen won in 2020 met Buiten de Lijnen.