Nieuws

Geen enkel voetbalboek op shortlist Nico Scheepmaker Beker

Voor de verkiezing van het ‘Sportboek van het jaar’ is dit jaar geen enkel specifiek voetbalboek genomineerd. Dat is sinds de start van deze verkiezing niet eerder voorgekomen. Uit een aanbod van 44 inzendingen werden zes boeken geselecteerd. De winnaar van de Nico Scheepmaker Beker wordt op vrijdag 14 mei bekend gemaakt in het tv-programma De Vooravond.

Een van de zes genomineerde boeken is Bruut, over zwemster Sharon van Rouwendaal, geschreven door Natasja Weber (Eindhovens Dagblad), die een van de vier columnisten is op nsp.nl. 

De andere vijf genomineerde boeken zijn:

Zeg nooit nooit -  Stig Broeckx en Thijs Delrue over de jonge Vlaamse wielrenner Stig Broeckx, die bij een val in een diepe coma belandt.

Ali was mijn  vriend – Erik  Dijkstra over de vriendschappelijke relatie van fotograaf Guus Dubbelman met bokser Muhammad Ali

IJsvogels – Bas van Oort over de Nederlandse schaatscultuur

Vergeten goud – Marian Rijk over olympisch zwemkampioene Rie Mastenbroek

Door Wilskracht Zegevieren – sporthistoricus Jurryt van de Vooren over sport in de Tweede wereldoorlog.   

De verkiezing wordt dit jaar voor de zestiende keer gehouden. Vorig jaar won Frank Heinen met het boek Buiten de lijnen

De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport. Hij viel op met zijn oog voor details die anderen onbesproken lieten. Scheepmaker schreef over sport in boeken, kranten, columns en gedichten.

De Nico Scheepmaker Beker is een gezamenlijk initiatief van het Olympisch Stadion, Sportgeschiedenis.nl, Sportboek.nl en Jan Pieter Ellerbroek