IN DE SPO(®)TLIGHT

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS

Nog één seizoen en dan met pensioen

Voor NOS-commentator Frank Snoeks (65) was de EK-finale tussen Italië en Engeland zijn laatste wedstrijd als NOS-commentator op een EK of WK. Hij gaat nog wel een seizoen door met de verslaggeving van voetbalwedstrijden van Oranje en in de eredivisie. Snoeks bereikt in september 2022 de pensioengerechtigde leeftijd, twee maanden later begint het WK voetbal in Qatar.

,,Die pensioenleeftijd is er niet voor niets. Zo'n eindtoernooi is fysiek heel zwaar met het vele reizen. Het is mooi geweest. Ik had ook niet langer door gewild. Maar om af te sluiten op Wembley met Engeland in de finale is natuurlijk wel heel bijzonder”, zegt Snoeks op de website van de NOS.

Snoeks was in 31 jaar tijd commentator bij onder meer liefst acht EK's en acht WK's. Hij begon met het WK 1990. In 1998 gaf hij commentaar bij de WK-kwartfinale tussen Nederland en Argentinië (2-1), met de legendarische goal van Dennis Bergkamp. Hij was ook commentator bij de WK-finale in 2010 tussen Nederland-Spanje en bij de eindstrijd in 2006 en 2014.

Frank Snoeks in 2016 als verslaggever in het stadion van PSV. (Foto: Marcel van Hoorn / ANP)

Op het WK van 1990 in Italië was Italië-Oostenrijk zijn eerste wedstrijd als commentator van de NOS op een eindtoernooi. ,,Er was nog geen internet, dus er was veel minder informatie om je voor te bereiden. Het was vooral veel kranten en tijdschriften lezen. En dan vooral uit het buitenland. Zo kwam je stukje bij beetje aan je informatie. Het scheelde ook wel dat de trainingen toen een stuk toegankelijker waren dan nu.”

Als een van zijn meest memorabele wedstrijden noemt Snoeks de halve finale tussen Brazilië - Duitsland (1-7) op het WK van 2014. ,,De mooiste wedstrijden zijn wedstrijden die geheel anders lopen dan van tevoren voorspeld is door alle kenners, analisten en betweters. Brazilië-Duitsland was zo'n wedstrijd. De angst voor Brazilië was enorm. Eigenlijk stonden ze al in de finale. Brazilië werd totaal vermorzeld. Dat vind ik echt geweldig. Dat een wedstrijd compleet anders loopt dan vooraf gedacht."

Kritiek op zijn verslaggeving, vooral op social media, neemt Frank Snoeks voor lief. ,,Het wordt weleens tegen me gezegd als er veel negatieve reacties zijn op mijn commentaar. Ik heb me daar nooit wat van aan getrokken. Ik snap het overigens heel goed hoor. Ik zet bij bepaalde commentatoren of presentatoren ook de tv uit."

Tot 2014 combineerde Snoeks de verslaggeving van voetbal met die van schaatsen. Gedurende twintig jaar was hij present bij alle grote schaatswedstrijden.