Nieuws

Snoepwinkel met zuurtjes

Het worden de eerste Olympische Spelen (zomer) sinds Barcelona 1992 waar ik niet bij ben. Vind ik dat jammer? Natuurlijk. De Spelen zijn een snoepwinkel voor een fanatieke verslaggever én sportliefhebber. Maar als je dan toch een keer moet afhaken dan zijn de Spelen van Tokio daarvoor uitermate geschikt.

Ik heb te doen met de collega´s die wel gaan. De berichten over de werkomstandigheden en coronarestricties zijn schrikbarend. Geen journalist had ooit kunnen bedenken dat hij straks op zijn cv kan zetten dat hij Covid Liason Officer is geweest, de benaming voor de mensen van de omroepen en kranten die er ter plekke voor moeten zorgen dat zijn of haar collega’s zich aan de testregels houden.

Hans Klippus

Wat mij betreft blijven de Spelen nog wel een snoepwinkel, maar deze keer eentje met opvallend veel zuurtjes in het assortiment.

Natuurlijk, als je het nu bekijkt, had ‘Tokio 2020’ beter niet kunnen doorgaan, óók niet in 2021. Want het worden Spelen zonder dat sportmensen op het hoogtepunt van hun carrière worden geëerd en toegejuicht door enthousiaste en blije supporters. Alle deelnemers zullen binnen 48 uur na hun laatste wedstrijd Tokio moeten hebben verlaten. Er zal geen sfeer zijn, de magie van de vijf ringen zal ontbreken, ronduit triest en lullig voor alle deelnemers en andere betrokkenen. De toppers krijgen niet eens hun medaille omgehangen, dat moeten ze zelf doen! Het Olympisch Dorp heeft met al die strenge regels meer weg van een strafkamp dan van een verzamelplaats van vrolijke atleten.

Aan de andere kant is het logisch dat de meeste sporters zeggen: beter Spelen zonder sfeer dan helemaal geen Spelen. Waarvoor hebben ze zich dan de afgelopen jaren uit de naad gewerkt. En goud blijft goud, ook zonder waardige prijsuitreiking en massale toejuichingen. Een overwinning in Tokio zal niet minder hoog moeten worden ingeschat dan die in andere edities, hoewel het (plausibele) excuses van de verliezers zal regenen: geen gedegen voorbereiding gehad, lang in quarantaine gezeten… Het maakt het allemaal nog minder leuk.

Het beste was geweest als de Spelen met nóg een jaar zouden zijn uitgesteld: Tokio 2022 in plaats van Tokio 2020. En dan twee jaar later weer Zomerspelen, in Parijs. Het zou voor sporters die uitgerekend in de bloei van hun carrière zijn, een paradijs zijn geweest, twee kansen op zo’n korte termijn.

Helaas lieten de Japanners al snel weten dat uitstel van de Spelen in 2021 afstel zou hebben betekend. Ze konden niet nog een jaar de mensen die een appartement in het atletendorp hebben gekocht ergens anders onderbrengen en de duizenden mensen van de organisatie in dienst houden.
Dus krijgen we nu de Spelen van de spuugpijpjes en mondkapjes. Ik wens de collega’s in Tokio veel succes.

 

HANS KLIPPUS