Nieuws

Henk Hoijtink stopt als columnist

Henk Hoijtink heeft besloten te stoppen met het schrijven van een wekelijkse column over voetbal in het dagblad Trouw. Anderhalf jaar geleden stopte hij al als chef van de sportredactie om bij Trouw verder gaan als chef eindredactie.

De voetbalcolumn van Henk Hoijtink (60) verscheen sinds begin 2010 wekelijks op zaterdag. Vanwege zijn verslaggeving en columns werd hij in 2017 tot NSP Sportjournalist van het jaar gekozen.

Hoijtink stond bekend om zijn eigen koers en eigenzinnige kijk op het voetbal. In een interview in Trouw zegt hij daarover: ,,Ik hield er in de meningenstroom rond het voetbal van om de dingen een kwartslag te draaien en er dan nog eens naar te kijken.”  

Thijs Zonneveld (links), de winnaar van jaar ervoor, kroont Henk Hoijtink (rechts) tot Sportjournalist van het Jaar 2017r. (Foto: Ronald Speijer)

Als voorbeeld verwijst hij naar de voor velen verrassende uitschakeling van Oranje op het EK door Tsjechië. ,,De Tsjechen gingen onze beste jongens voor de voeten lopen. Hoe vaak zag je niet, en nu weer dat Nederlandse ploegen zo ontregeld worden. Daarover verbaas ik me. Voetbal is geen toneelstuk dat je uitentreuren kunt repeteren. Je hebt een tegenstander en die gaat ook dingen doen.”

Het besluit om met zijn column te stoppen nam Henk Hoijtink na een uitgebreide afweging. ,,Dit is het goede moment, na een landentoernooi. Ik heb liever dat mensen over een paar maanden, als er bij Oranje weer iets speelt, zeggen: ‘Ik had toch willen weten wat die Hoijtink ervan had gevonden’. Dat is beter dan: ‘Nu weet ik het wel.’ Laat ik het gedragen zeggen: wat ik heb mogen doen, op zo’n platform, is fantastisch. Maar met zo’n geschenk moet je ook waardig omgaan. Onderdeel daarvan is het op een goede manier te beëindigen.”