IN DE SPO(®)TLIGHT

Pieter Zwart, mede-hoofdredacteur Voetbal International

Op voordracht van Cruijff naar VI 

Op zijn 25ste belandde Pieter Zwart in de hoofdredactie van Voetbal International. De twee jaar daarvoor was hij betrokken bij de oprichting van het online abonnementsmodel VI Pro. Begin 2018 werd Zwart (1992) door de NSP uitgeroepen tot Sportjournalistiek Talent van het Jaar.

Volgens Pieter Zwart was het jaren geleden alweer Johan Cruijff die Johan Derksen attendeerde op een jonge blogger met kijk op voetbal. Zo kwam Pieter Zwart als 20-jarige terecht op de webredactie van VI. Vijf jaar later al volgde zijn benoeming tot lid van de driekoppige hoofdredactie van het oudste voetbalblad van Nederland.

Pieter Zwart

De anekdote over de voordracht van Cruijff staat vermeld in een verhaal dat NRC wijdt aan Pieter Zwart. Samen met Peter Wekking (1967) en Freek Jansen (1983) vormt Zwart (1992) sinds 2018 de hoofdredactie van VI. „We zijn van drie generaties met drie verschillende karakters, waardoor we elkaar goed kunnen aanvullen. Dat gaat organisch.”

Vijf jaar eerder werkte hij alleen in de weekends voor VI. De meeste tijd ging toen nog op aan het voetbalblog Catenaccio, dat hij op zijn vijftiende met twee vrienden was begonnen. De vaak technische wedstrijdanalyses bereikten via Blendle een groeiend publiek, terwijl het grotere VI met zijn onlinemodel bleef steken.

„Ik vond dat dat veel beter kon bij VI. Op verzoek van de hoofdredactie schreef ik een plan, dat later als basis diende voor het online-abonnementsmodel VI Pro. Toen in 2018 het hoofdredactielid vertrok dat ‘het internet deed’, was het ook weer niet zo onlogisch dat ze bij mij uitkwamen.”

„Ja, er zijn mensen die hier al werkten toen ik nog niet geboren was”, zegt Pieter Zwart in NRC. Als jongste hoofdredacteur ooit zette hij het online-abonnement VI Pro op, waarmee het blad uit de dieprode cijfers klom en nu weer een groeiend abonneebestand heeft. „Ik wist natuurlijk helemaal niks, en had een soort naïef optimisme waarmee ik dacht het allemaal wel te gaan redden. Bij de eerste gesprekken heb ik als belangrijke voorwaarde gesteld dat ik eens per twee maanden een coach kreeg, waarmee ik mijn voortgang besprak. Het dwingt je elke twee maanden tot nadenken: gaan we nog wel in de juiste richting, heb ik de afgelopen twee maanden gedaan wat ik wilde doen?”

Gezagsproblemen zijn er volgens Zwart bij VI niet; de drie hoofdredacteuren werken aan dezelfde bureaus als de andere redactieleden. Zwart kreeg in het begin van zijn hoofdredacteurschap te maken met een chaotische overname van het blad. Ook moest VI improviseren toen het voetbal in het begin van de coronacrisis volledig werd stilgelegd.

Geregeld krijgt Zwart nog de vraag of hij een staffunctie in het profvoetbal voor zich ziet. Hij heeft er altijd voor bedankt. „Mijn ambitie ligt nu bij het verder ontwikkelen van VI Pro, totdat VI zich van die inkomsten kan onderhouden. En daarvoor jonge mensen aannemen die dat kunnen oppakken als deze hoofdredactie opstapt. Ooit moet iemand tegen mij zeggen: ‘Hé, ouwe lul, moet jij niet een keertje wegwezen?’ ”