IN DE SPO(®)TLIGHT

Mark van Rijswijk, voetbalcommentator ESPN

Feitjes als strooigoed in voetbalverslag

 

Een uitgebreid archief met ruim 6.500 voetbalboeken vormt de basis van veel voetbalfeitjes die voetbalcommentator Mark van Rijswijk (42) als strooigoed opneemt in zijn verslaggeving voor ESPN. ‘Enigszins obsessief’, noemt hij in een interview met de Volkskrant zijn voorbereiding; soms wel zes uur per wedstrijd.

Mark van Rijswijk in 2017 als commentator bij de wedstijd Vitesse – Roda JC. (Foto: Ronald Bonestroo / ANP)

Zodra hij een bijzonder feitje ontdekt dat leuk verpakt kan worden in een voetbalverslag, veert Mark van Rijswijk (42) op. Een voorbeeld, zijn ‘allermooiste ontdekking’:

,,Dat was toen ik ADO-speler Ramon Leeuwin en Groningen-aanvaller Thomas Enevoldsen elkaar zag omhelzen voor Groningen-ADO. Ik kwam er maar niet achter hoe die twee elkaar konden kennen. Dan gaan alle radertjes in mijn hoofd aan de slag, zoek ik me wezenloos op internet, bel ik bij wijze van spreken stad en land af en ga ik toch die ene wedstrijd die ze daarvoor tegen elkaar speelden bekijken. Was daar iets bijzonders gebeurd? Uiteindelijk heb ik het aan Leeuwin gevraagd. Wat bleek? Leeuwin kwam als scholier bij een uitwisselingsproject terecht in het Deense gezin van Enevoldsen en Enevoldsen stomtoevallig in het Almeerse gezin van Leeuwin. Serieus! Een juweel van een feitje. Helaas heb ik daarna nooit meer een wedstrijd gehad waarbij ze tegen elkaar speelden.”

Allerlei wetenswaardigheden over spelers, trainers, assistent-trainers, scheidsrechters en assistent-scheidsrechters sprokkelt Van Rijswijk bij elkaar. Alsmede statistieken, tactische opstellingen en ‘leuke, losse trivia die misschien actueel worden’.

Dankzij een abonnement op de app Wyscout heeft Van Rijswijk de beschikking over opvallende beelden van alle spelers wereldwijd. En over alle tactische opstellingen. Van Rijswijk geeft toe ‘enigszins obsessief’ te zijn in zijn zucht naar opvallende voetbalfeitjes. ,,Ik vind dat gewoon superleuk.”

Ruim voor de aftrap klampt hij daarom bij de verkenning van het veld spelers en trainers aan. ,,Dat vind ik het leukst. Ook dat levert weer informatie op.”

Van Rijswijk zegt ervoor te waken kijkers te overvoeren met feiten en tactische bespiegelingen. ,,Zeker als de wedstrijd zelf attractief is en er veel sfeer is in het stadion, moet ik dat beperken. Dat heb ik wel moeten leren. De eerste vijf, zes jaar was het soms een grote feitenshow; 80 procent van wat ik opzoek voor een wedstrijd gebruik ik niet.”

Door trainers wordt de voetbalfeitenfreak onder de commentatoren gewaardeerd, met sommigen speelt hij vooraf een voetbalquiz. Zo kreeg hij bijvoorbeeld onlangs vooraf aan de wedstrijd Sparta – Fortuna Sittard een aangrijpend verhaal te horen over Mickaël Tirpan, een Belgische speler van Fortuna Sittard.

Tirpan wisselde in januari een lucratief dienstverband in Turkije in voor een veel minder gepeperde overeenkomst bij Fortuna omdat zijn vrouw een agressieve vorm van MS heeft en zijn dochter prematuur is geboren. Tirpans vrouw en schoonvader zitten op de tribune, had Fortuna-coach Ultee van tevoren aan Van Rijswijk verklapt. Ze verschijnen precies in beeld als Van Rijswijk zijn verhaal doet. ,,Voegde toch wel iets toe”, aldus Van Rijswijk.