Nieuws

‘Impertinente vragen’

Wat was er eigenlijk onbeschoft of onbeleefd aan de ‘impertinente vragen’ die Louis van Gaal kreeg op de persconferentie op 7 oktober in Riga? Van Gaal klaagde daarover; hij vond het ‘ímpertinent’, die vragen over de individuele kwaliteiten van zijn spelers. De bondscoach vergat dat hij het zelf was die daar in zijn antwoorden over uitweidde. Áls de woordenwisseling al ‘impertinente’ trekjes kreeg, dan gold dat eerder zijn antwoorden dan de vragen. 

door Henk Mees

Louis van Gaal op de persconferentie in Riga naast KNVB-woordvoerder Bas Ticheler. (Foto: Koen van Weel / ANP)

Persconferenties van Oranje worden tegenwoordig live uitgezonden op ESPN en online door de NOS. Als hoofdrolspeler laaft Louis van Gaal zich zichtbaar aan zijn rol als tv-persoonlijkheid. Hooguit een half uur duurt zo’n ‘mediamoment’, genoeg om zowel lach als irritatie op te wekken.

Daags voor de interland tegen Letland beklaagt Louis van Gaal zich tijdens de persconferentie plotseling over ‘impertinente’ vragen die hem worden gesteld. Niemand in het zaaltje reageert op dat verwijt. Diverse dagbladjournalisten ontbreken omdat ze niet zijn afgereisd naar Riga.

Wie de persconferentie nog eens terugkijkt, moet zich verbazen over de opvatting van de bondcoach. De reactie van Van Gaal volgt na relevante, journalistieke vragen over doelman Mark Flekken en verdediger Matthijs de Ligt. De vragen komen van achtereenvolgens Valentijn Driessen (de Telegraaf) en Joey Dekker, camjo van Veronica Inside.

Uit de persconferentie van 7 oktober:

’Wat is je indruk van Mark Flekken?’, vraagt Valentijn Driessen, de journalist op wie Van Gaal eerder reageerde met verwijzingen naar zijn ‘krantje’ en zijn ‘kolommetje’.

Van Gaal gaat ditmaal aanvankelijk inhoudelijk in op de vraag van Driessen: ,,Een hele open jongen. heel goed met zijn voeten, houdt veel ballen tegen, in het bereik van de zestien-meter kan hij zich nog verbeteren. Maar het is niet goed als ik in het openbaar over de kwaliteiten van spelers ga praten. Dat gaat een eigen leven leiden. Eigenlijk heb ik dus alweer te veel gezegd.” 

Vervolgens krijgt Joey Dekker de gelegenheid vragen te stellen bij afwezigheid van Hélène Hendriks. De eerste vraag van Dekker luidt: ‘Hoe vind je dat Matthijs de Ligt het de afgelopen maand heeft gedaan bij Juventus?’

Daarop antwoordt Van Gaal:  ,,Hij is uit de duisternis herrezen. Ik zie echt vooruitgang.”

Dekker vraagt vervolgens door met: ‘Wat betekent dat voor zijn kansen?’

Ook daarop gaat Van Gaal uit eigen beweging expliciet in met het antwoord: ,,Het moment dat hij weer gaat spelen, komt steeds dichterbij, maar hij heeft een ongelooflijke concurrent in Stefan de Vrij, die het fantastisch heeft gedaan. Maar dit soort opmerkingen van een bondscoach zijn niet goed omdat je gaat praten over individuele spelers. Ik vind de vragen impertinent. Ik ga toch ook niet over jouw kwaliteiten als cameraman praten.”

De camjo van Veronica Inside reageert daarop met: ‘Dat mag best, hoor.’ Waarop Van Gaal zegt: ,,Natuurlijk, nu mag het. Nu heb je een grote mond, maar ik denk dat het niét kán.”

In het ESPN-programma Goede morgen Oranje neemt oud-trainer Huub Stevens het zondag 10 oktober op voor Louis van Gaal. ,,Dat Louis een bepaalde manier heeft, weten we allemaal. Dat moeten we managen, zeker de media moeten dat managen”, aldus Stevens.

Na de 6-0 overwinning  op Gibraltar reageerde Van Gaal bij de NOS op de wijze waarop hij overkomt in persconferenties. ,,Als er vragen worden gesteld waarvan ik denk ‘dat kan niet’, dan zeg ik daar wat van. Dat ga ik ook niet meer veranderen. Ik lach wel meer, maar dat komt door Truus.”