Nieuws

Bierdouches lopen de spuigaten uit, KNVB zegt toe te zullen optreden

De NSP heeft een reeks voorbeelden en klachten verzameld van het gooien van bier., muntjes, aanstekers en vuurwerk naar spelers, ballenjongens en …. fotografen. Aanleiding tot het verzamelen van de klachten zijn de recent zeer in aantal toegenomen ‘bierdouches’, waarbij nogal wat fotografen in de vuurlinie raakten.

Onze foto-ambassadeur Louis van de Vuurst verzamelt de komende weken deze klachten, zodat we in januari met beeld en tekst beslagen ten ijs komen tijdens een nieuwe ronde van overleg met de KNVB.

Inmiddels heeft een aantal fotografen hun misnoegen geuit over de onvrijwillige douches, zoals onder meer bij FC Twente, FC Groningen, Fortuna Sittard en Almere City. Schroom ook niet je klachten kenbaar te maken aan Louis of aan de NSP.

Spelers van Vitesse worden in Groningen belaagd met bekers bier tijdens het duel met FC Groningen op 22 september. (Foto Cor Lasker / ANP)

De recente uitspraken van Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB, in de media (zie onder) waren voor de NSP aanleiding hem een brief op poten te sturen. Enerzijds waren we blij met de aandacht voor de problematiek, anderzijds stoorden we ons eraan dat het – althans op ons – overkwam alsof sprake was van een “nieuw fenomeen”.

De brief was koud binnen bij de KNVB of er lag meteen een uitnodiging om te komen praten. Ook voor de KNVB is de maat vol, aldus Bluyssen. Hij wijt dat onder meer aan post-coronaperiode, waarin de stadions voor het eerst weer vol(ler) zitten en voetbal de uitlaatklep lijkt te zijn na een tijdperk van gedwongen thuiszitten zonder bezoek aan het stadion.

Bluyssen erkent dat het geen nieuw fenomeen is, maar de mate waarin met bier wordt gegooid is dat wel. Vandaar dat het de KNVB ernst is om dit aan te pakken.

In de eerste competitieronden van dit seizoen zijn mede in verband daarmee al meer dan 250 stadionverboden opgelegd. De KNVB legt de clubs desnoods boetes op als daartegen niet of te weinig tegen wordt opgetreden. Ter illustratie: gemiddeld worden 600 stadionverboden over een heel jaar opgelegd en de verboden tot dusver betekenen waarschijnlijk een aanzienlijke stijging dit seizoen.

De NSP is blij met deze aanpak, maar wijst er wel op dat fotografen veel (soms uitgestelde) schade ondervinden van ‘bierdouches’. Laat staan de gebeurtenissen tijdens de bekerfinale in 2018, waar de collega’s Olaf Kraak, Stanley Gontha en Ronald Bonestroo met cobra’s onder vuur werden genomen. Recent kreeg ook Marcel ter Bals bij FC Twente-Ajax (zie ook onder) de volle laag.

De KNVB heeft onze opmerkingen ter harte genomen, zonder zich overigens ergens op vast te leggen. Wel vraagt de KNVB ons en dus de fotografen te komen met voorbeelden van clubs en situaties waar het echt onveilig is of waar veel bier en andere zaken in de nek van fotografen terecht komen.

Bij deze dus de oproep aan jullie om de stadions en clubs te benoemen waar het echt de spuigaten uitloopt. Meld ook incidenten! Dat kan via een mailtje naar info@nsp.nl. Bellen naar Louis van de Vuurst mag ook, graag zelfs. #persveilig

https://www.voetbalprimeur.nl/videos/998924/vreugde-explosie-in-grolsch-veste-meters-bier-door-de-lucht-na-twente-goal.html

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4366581626722699&id=100001127136962

https://nos.nl/artikel/2398975-bluyssen-knvb-over-ongeregeldheden-hier-moeten-we-mee-stoppen