Nieuws

NSP werkt negatief eigen vermogen grotendeels weg

Het bestuur van de NSP heeft dinsdag 12 oktober vergaderd over de jaarcijfers over 2020 en de resultaten over de eerste negen maanden van 2021. Het jaar 2020 is met een positief resultaat afgesloten en naar het zich laat aanzien zal in 2021 een negatief eigen vermogen vanuit het verleden grotendeels en mogelijk geheel zijn weggewerkt, verwacht onze accountant Bas Stolwijk van Sportaccountant.

Gegeven die omstandigheden is een verhoging van de kaartprijs niet noodzakelijk en blijft het tarief - al jaren achtereen stabiel - ook voor 2022 gehandhaafd. Wel is besloten de tarieven voor de AIPS-kaarten voor niet-NSP-kaarthouders te verhogen. De desbetreffende kaarthouders hebben daarover een brief ontvangen. Die stap is volgens het bestuur noodzakelijk om geen onderscheid meer te maken tussen nationaal en internationaal werkende collega’s.

Verder is besloten de organisatie PersVeilig te benaderen over de (bier)gooi-incidenten waarvan steeds meer fotografen en jourenalisten het slachtoffer worden. Dat is een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op sociale media en/of via juridische claims. Ook in de stadions zijn journalisten en fotografen steeds vaker het doelwit en de NSP wil meer aandacht voor het veilig werken van de collega’s. Zie daarover ook het bericht over het overleg met de KNVB elders op de website.

Tot slot is in de bestuursvergadering vooruitgekeken naar de Winterspelen in Beijing. Daar zullen in februari 2022 naar verwachting 25 schrijvende en 14 fotograferende collega’s actief zijn. Het aantal van 14 fotografen is een behoorlijke uitbreiding van het oorspronkelijk toegezegde aantal van 11. Er staat derhalve 1 fotograaf op de reservelijst.