IN DE SPO(®)TLIGHT

Olav Mol, commentator Formule 1-races

‘Ik heb mijn outlets nog voor mijn commentaar’

Voor wie de stem van Olav Mol niet wil missen bij de beelden van de Formule 1-races in 2022, is een oplossing in de maak. ,,We zijn bezig met een app waarmee je mijn commentaar via Grand Prix Radio kunt synchroniseren met de beelden op tv of op de smartphone”, kondigt Olav Mol aan in De Telegraaf. Met Grand Prix Radio verzekerde Mol zich eerder al van de radiorechten op internet.

Dertig jaar lang deed Olav Mol (59) voor Nederlandse tv-zenders verslag van de Formule 1. Vanaf 1991 werkte hij voor achtereenvolgens Studio Sport (NOS), RTL, Sport 1 en Ziggo Sport.  ,,Omdat ik vijfhonderd Grand Prixs heb verslagen, heb ik een pas voor het leven waarmee ik altijd naar binnen kan”, zegt Mol.

Olav Mol (links) in 2019 met Max Verstappen op het circuit van Zandvoort. (Foto: Robin Utrecht/ANP)

Zonder openlijk wrok te laten blijken, heeft hij zich er bij neergelegd dat Viaplay zonder zijn commentaar de Formule 1-races in Nederland gaat uitzenden. ,,Ik wil niet als een oude man blijven vasthouden aan wat was, maar ik heb mijn outlets nog voor mijn commentaar.”

In zijn nieuwe rol zal Olav Mol vooralsnog niét vanaf de circuits verslag doen. ,,Het is de bedoeling dat ik voor Grand Prix Radio commentaar ga geven vanuit Hilversum, maar mocht zich een sponsor melden, dan ga ik graag weer naar de circuits”, aldus Mol. Voor Ziggo blijft hij actief bij de samenvattingen en het Formule 1 Café, dat ook zonder live-rechten de deuren openhoudt.

In het interview in De Telegraaf kijkt Olav Mol terug op zijn carrière in de autosport.  Hij groeide op in Vogelenzang, dichtbij het circuit van Zandvoort waar hij circuitspeaker werd en voor Veronica commentaar gaf bij nationale races. Met de overgang van de tv-rechten naar RTL kwamen de Formule 1 races voor het eerst volledig op de Nederlandse tv, mét de stem van Olav Mol.

Door de jaren heen zag hij hoe ingrijpend de omstandigheden zich ontwikkelden. Mol: ,,Als je het vergelijkt met nu, dan is alles waanzinnig veranderd. Ik ging met alleen een cameraman op pad. Een two men tv-station, zo noemden de collega’s van het Amerikaanse ESPN ons. Je kon toen nog in de pitboxen filmen en rijders aanschieten. Schumacher moest je niet opwachten voor de pitbox, maar vangen tussen twee vrachtwagens. Tegelijkertijd kon ik naar de tent van Williams lopen - die enorme motorhomes waren er nog niet - om Alain Prost een seintje te geven dat ik een minuut van hem wilde. Dan kwam hij ook. Allemaal zonder woordvoerders en marketingmensen. Het was kleiner en veel leuker."

Mol zag ook hoezeer de grootte van zijn publiek afhankelijk was van Nederlands succes. ,,Aan het begin hadden we rond de 150.000 kijkers. Toen Jos Verstappen in 1994 debuteerde werden dat er gemiddeld 500.000 met uitschieters naar 1,6 miljoen voor de Canadese GP  waar Jos zesde of vijfde werd.”

Olav Mol houdt zich niet bezig met ‘statistische trivia’, zoals hij de feitjes noemt. ,,Er is een enorm verschil tussen kennis en knowhow. Kennis kun je vergaren met Google. Knowhow, inzicht, dat is wat je krijgt door ervaring. Met inzicht maak je het verschil als commentator, omdat je kunt voorspellen wat er gebeurt.”

De wijze waarop Olav Mol verslag doet, roept tegenstrijdige reacties op. ,,Ik ben soms zo plat als een dubbeltje. Wanneer je niet alleen vertelt wat iedereen ziet, maar analyseert, probeert te voorspellen, dan maak je jezelf kwetsbaar. Ik verwoord het gevoel van de kijker op de bank. Ik probeer, terwijl ik praat, te bedenken welke vraag de kijker heeft. Die vragen probeer ik te beantwoorden. Ik heb er in het verleden ruzie over gemaakt met zenderbazen, maar ik doe het niet voor de zenderbaas Ik ben er voor de kijkers, voor alle kijkers.”

Onenigheid met Wil Moerer van Sport 1 leidde er toe dat Mol in 2012 een half jaar lang niet te horen was bij tv-uitzendingen van de Formule 1. ,,Bij Sport 1, dat toen de rechten kreeg, dachten ze dat ik vanuit een bezemkast commentaar kon geven. Dat wilde ik niet. Vervolgens kwam uit onderzoek naar voren dat 90 procent van de kijkers mij miste. Toen ben ik een periode alleen op pad geweest. Ik filmde en monteerde al mijn items terwijl ik ook het commentaar deed. Voor eten had ik geen tijd. Op deze manier werken is prima voor een twintiger, maar minder als je al in de vijftig bent.”

Mol verder: ,,Formule 1 is een manier van leven die je aan moet kunnen. Mijn voordeel is dat ik in Spanje woon en niet op vakantie hoef om uit te rusten. Ik woon op vakantie, zeg ik altijd. Als ik maar vier of vijf dagen thuis ben, kom ik tot rust en kan ik er weer tegenaan.”