Nieuws

Prijs voor verslag Léon Haan bij olympische race Sifan Hassan

Het tv-verslag door NOS-commentator Léon Haan van de olympisch gouden medaillerace op de 10.000 meter van hardloopster Sifan Hassan is bekroond met de Theo Koomen Award.  Bij de uitreiking van de prijs voor het beste sportverslag in 2021 werd Léon Haan (53) door de jury geroemd om zijn enthousiaste manier van verslaggeven, die hij combineert met relevante informatie.

Over het verslag op 7 augustus, tijdens de Olympische Spelen in Tokio, zei juryvoorzitter Evert ten Napel: ‘Hij beschrijft niet alleen de race van Sifan Hassan, maar weet met zijn kennis en inlevingsvermogen de kijker mee te nemen in zijn enthousiasme. Zijn eigen ervaring als professioneel atleet weet hij op een toegankelijke manier in zijn verslag te brengen. Hij laat in zijn stem de spanning simultaan oplopen met de wedstrijd. Daardoor creëert hij bij zowel atletiekliefhebbers als atletiekleken een herinnering voor altijd aan deze historische zege van Sifan Hassan.’

Léon Haan (midden) met de Theo Koomen Award. Links juryvoorzitter Evert ten Napel.

Sifan Hassan reageerde verheugd op de toekenning van de prijs aan Léon Haan. ,,Ik weet al heel lang dat je de beste ben. Ik ben trots op jou. Dankjewel voor het verslag van mijn 10.000 meter. Heel bijzonder. Gefeliciteerd!”, aldus Hassan.

De Theo Koomen Award is vernoemd naar één van de spraakmakendste Nederlandse radioverslaggevers van de twintigste eeuw. Theo Koomen maakte naam met zijn verslaggeving van de Tour de France en schaatswedstrijden.

De prijs bestaat sinds 2012 op initiatief van KRO-NCRV. Eerder zegevierden turn-verslaggever Hans van Zetten, de radioverslaggevers Andy Houtkamp, Jack van Gelder, Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman, alle vijf voor hun werk voor de NOS, Olav Mol (Ziggo) en het RTV Rijnmond-duo Sinclair Bischop/Dennis van Eersel. In 2019 ontving Mart Smeets de Theo Koomen Oeuvre Award.