Nieuws

Dessers praat mee over verslaggeving vrouwensport

Bij de Vlaamse radio- en tv-zender VRT is een werkgroep opgezet met als doel verbetering van de verslaggeving over vrouwensport en diversiteit. Daarin vervult ook Feyenoord-voetballer Cyriel Dessers een rol. De werkgroep is ingesteld naar aanleiding van de affaire rond sportverslaggever Eddy Demarez, die bijna negen maanden niet op het tv-scherm te horen en te zien is geweest.

Demarez (54) werd in augustus vorig jaar geschorst nadat grensoverschrijdende opmerkingen van hem over de Belgische basketbalvrouwenploeg via een openstaande microfoon naar buiten waren gekomen. De opmerkingen betroffen de geaardheid en het uiterlijk van de vrouwen.

 In november werd zijn schorsing opgeheven en ging Demarez achter de schermen aan het werk. Afgelopen weekeinde keerde hij terug op het scherm als presentator van de play-offs in het Belgische hockey. In juli doet Demarez verslag van het EK vrouwenvoetbal.

Cyriel Dessers bejubelt de 2-2 voor Feyenoord in het duel met PSV. (Foto: Pieter Stam de Jonge/ANP)

Aan zijn terugkeer ging een lange reeks gesprekken vooraf met onder anderen de speelsters van de nationale ploegen basketbal, voetbal en hockey. Ook ging hij te rade bij een psycholoog en andere experts. ,,Je kunt duizend keer sorry zeggen, maar dat maakt het niet oké. Noem het normvervaging in humor of hersenloze cafépraat: er is geen excuus voor. Ik wilde vooral uit mijn fout iets goeds creëren waar iedereen beter van wordt”, aldus Demarez, die in november aan de slag ging met de werkgroep onder zijn leiding.

In de werkgroep zitten naast Cyriel Dessers onder anderen basketbalster Ann Wauters, voorzitster van de Atletencommissie van het Belgisch Olympische Comité, en wielrenanalist José De Cauwer. Demarez werkt sinds 1993 voor de VRT als commentator bij voetbal en hockey. Ook presenteert hij regelmatig het sportnieuws in de tv-journaals van de VRT