Nieuws

Actie!

Qatar - Ecuador (0-2) zorgde voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant kon door het verloop van de openingswedstrijd van het WK de prettige conclusie worden getrokken dat blijkbaar niet alles in de wereld te koop is. De emir en zijn gevolg hadden liefst twaalf jaar de tijd om, via naturalisatie van voor heel veel geld naar Qatar gelokte topvoetballers, een ploeg samen te formeren die in ieder geval in staat zou zijn de poulefase van het WK te overleven. Maar dat lijkt na het eerste armzalige duel dus niet te lukken.

Hans Klippus


Of vond de emir het ook weer niet zo belangrijk dat er sportief succes zou worden geboekt en gaat het hem wat prestige betreft met name om het showen van een goede organisatie en potsierlijke stadions en hotels? Qatarezen hebben niet zoveel met sport op zich. Kijk maar naar de lege plekken die in het stadion ontstonden toen de thuisploeg met 2-0 achter kwam en kansloos bleek.


Aan de andere kant: het niveau van Qatar - ‘hoofdklasse amateurs’ volgens Pierre van Hooijdonk - benadrukte nog eens de onzin om het WK in de woestijn te laten plaatsvinden. Een van de voorwaarden om het toernooi als organiserend land waard te zijn, is toch wel dat het op het veld serieus kan meevoetballen en dat haar aanhang wekenlang voor sfeer zorgt. Het omgekochte FIFA-bestuur had daar in 2010 bij de toewijzing van het WK al maling aan en dat is - met andere bobo’s achter de tafel - twaalf jaar later nog hetzelfde.


De oplossing lijkt simpel. Het door de megalomane FIFA-voorzitter gekleineerde en beledigde Europa zou zich massaal moeten terugtrekken voor de volgende WK-cyclus als er geen garanties worden gegeven dat er een einde komt aan dit schandalige verpatsen van het voetbal. Zonder toplanden als Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland is het WK weinig meer waard. Maar zo werkt dat helaas niet, met name de topclubs uit Europa die met geld uit de oliestaten worden gerund, zullen een opstand niet accepteren, en zij zijn machtig.


Toch zou het uitermate slap van de voetbalbonden van de genoemde landen zijn als ze zich in de periode na het WK helemaal niet zouden verroeren, zeker nu ze zich als kleine kinderen in de hoek hebben laten zetten met betrekking tot het dragen van de OneLove-band door hun aanvoerders. Hoelang laten de Europeanen nog toe dat de FIFA naar de pijpen danst van de oliesjeiks en lachwekkende besluiten neemt?

Hoogste tijd voor (echte) actie!


Gelukkig wordt er inmiddels in de verschillende stadions in Doha af en toe aardig gevoetbald en zorgt het WK ook voor plezier. Natuurlijk mag ook dan niet worden vergeten welke misstanden zich in de jaren voor het WK hebben voorgedaan, maar het was afgelopen zondag wel wat overdreven van de NOS om de allereerste van tientallen uitzendingen van haar ‘Studio WK 22’ te openen met een gesprek met een journalist die Azië-correspondent was geweest, 23 jaar een seizoenkaart van PSV had gehad, maar nu mede door alle misverstanden niet meer naar voetbal keek. Hij was er helemaal klaar mee.


Dat was een paar uur voor de openingswedstrijd nog eens een fijne aanbeveling voor het WK… Ik heb een paracetamol genomen en ben toch maar naar Qatar-Ecuador gaan kijken.

 

HANS KLIPPUS