Nieuws

Volgtocht John Volkers mondt uit in biografie Epke

Uitgesmeerd over twintig jaar schreef John Volkers in de Volkskrant circa 900 stukken over turnen, in 130 gevallen ging het over Epke Zonderland. Hij volgde diens carrière als turner vanaf het moment dat Zonderland bij de senioren successen ging boeken tot zijn afscheid op de Olympische Spelen in Tokio in 2021.  De weerslag van die journalistieke volgtocht vormt de basis van de biografie ‘Epke – van top tot teen’.

Epke Zonderland werkte aan het boek mee met een dozijn interviews in het eerste half jaar van 2022. ,,Daarmee is een beeld ontstaan van zowel zijn loopbaan als van lichaam en geest van Epke”, licht Volkers toe.

John Volkers benaderde kort na de Olympische Spelen in Tokio in 2021 Johan Boesjes, de manager van Zonderland, waarna snel het jawoord kwam. Met het boek kon pas begin 2022 begonnen worden omdat Epke Zonderland eerst langdurig met zijn gezin door Europa ging toeren en vervolgens lichamelijke klachten kreeg waardoor hij 8 kilo afviel. ,,Wat Epke aan blessures, tegenslag en lichamelijk ongemak als bijholteontstekingen heeft moeten overwinnen, is al een overwinning op zichzelf geweest”, zegt John Volkers.

In het boek vertelt Epke Zonderland ook over de jongenscultuur in het turnen. Volkers: ,,Epke heeft daar een zeer afgewogen oordeel over. Het jongensturnen is heel anders dan het meisjesturnen dat zo in opspraak is gekomen. Het hoofdstuk over de cultuur van het jongensturnen hebben we aangeboden voor publicatie in The Connection, het bondsmagazine van de KNGU.  Ze wilden dat artikel niet plaatsen, ze kozen liever voor een ander thema uit het boek.”

Voor een statistisch overzicht van de prestaties van Epke Zonderland klopte John Volkers aan bij voormalig NOS-verslaggever Hans van Zetten. ,,Ik wist dat hij alles nauwgezet had bijgehouden. Toen ik hem benaderde bleek dat hij alles had weggegooid, uit woede over het besluit van de NOS om de samenwerking met hem direct te stoppen na een publicatie in Helden Magazine. Ik heb voor die statistieken toen wel enkele dagen internet door moeten spitten.”

‘Epke – van top tot teen’ is verschenen bij uitgeverij Ambo – Anthos en kost 21,99 euro